De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-09-2008  

Kabinet gemaand tot aktie windparken op zee

 

DEN HAAG - Twintig grote bedrijven vragen het kabinet haast te maken met de bouw van windmolenparken op de Noordzee. Daarmee sluiten ze zich in een paginagrote advertentie in NRC Handelsblad aan bij het Wereld Natuur Fonds.
Ze willen dat het kabinet de productie mogelijk maakt van 6000 megawatt op de Noordzee: genoeg om alle Nederlandse treinen te laten rijden en stroom te leveren aan zes miljoen huishoudens.
De actie loopt al een tijdje. Eerst werd hij ondersteund door energiebedrijven, de NS en de Rabobank. Nu hebben zich 14 andere bedrijven aangesloten, waaronder Ballast Nedam, Siemens, KPN en KLM.

 
01-09-2008  

Kijkcijfers Studio Sport vallen iets tegen

 

HILVERSUM - Het eredivisievoetbal bij Studio Sport heeft zondag 1,8 miljoen kijker getrokken. Dat is iets minder dan het gemiddelde aantal kijkers dat De Wedstrijden op Talpa, Tien en RTL had. Dat programma kon rekenen op zo´n twee miljoen kijkers. Sinds afgelopen zomer zijn de samenvattingen terug bij de NOS, dat gisteren de eerste samenvattingen van het eredivisievoetbal toonde. De uitzending van het Sportjournaal waarin vrijdag de samenvatting van Vitesse – FC Groningen werd getoond trok ongeveer een half miljoen belangstellenden. Zaterdag keken bijna 1,3 miljoen mensen naar de samenvattingen. 

Via uitzending gemist kunnen de kijkcijfers niet worden opgekrikt, maar wat filmpjes over Heracles Almelo vindt u hier.  

 
01-09-2008  

Boulevard Scheveningen gaat op de schop


Concept-ontwerpschets Scheveningen Boulevard
 

SCHEVENINGEN - Ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer heeft een opdracht binnengehaald voor de reconstructie van de zeewering in Scheveningen. De gehele boulevard gaat op de schop en wordt vernieuwd volgens een ontwerp van een Spaanse architect die het winkel- en wandelgebied een aanzien van een wereldse badplaats wil geven. 

Vanwege de stijgende zeespiegel moet er een extra dijkverzwaring in de boulevard weggewerkt worden. Ingenieursbureau Witteveen+Bos is ingeschakeld voor de constructie van de dijk. De nieuwe boulevard in Scheveningen moet over vijf jaar klaar zijn.

 
02-09-2008  

Balkenende: EU-landen geven 'goed signaal'

 

DEN HAAG - Minister-president Balkenende is blij met de eensgezinde reactie van de EU-landen op het conflict tussen Rusland en Georgië. De 27 regeringsleiders hebben volgens hem een duidelijke lijn getrokken.
Dat zei minister-president Balkenende op 1 september 2008 na afloop van een extra Europese Raad in Brussel.
De Europese Raad heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de humanitaire situatie in Georgië. Ook veroordeelden de 27 EU-landen de Russische erkenning van de twee Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

De EU heeft volgens minister-president Balkenende 'een duidelijk signaal' gegeven aan Rusland, dat het land zich aan de afspraken moet houden. Tegelijk willen de EU-landen investeren in de samenwerking. 'Alle Europese landen hebben een groot belang bij samenwerking met Rusland. Maar ook hechten zij allemaal aan een aantal democratische en internationaal-rechtelijke beginselen', zei Balkenende.

Zespuntenplan
De EU-landen willen onder meer dat het zespuntenplan onverkort wordt uitgevoerd. Dit plan is tot stand gekomen onder het Franse EU-voorzitterschap op 12 augustus 2008. Het bevat onder meer een oproep tot een staakt-het-vuren en terugtrekking van Russische troepen. De EU-landen stellen verder de voorbereidingen op een nieuw, algemeen akkoord met Rusland uit, zolang Russische militairen niet zijn teruggekeerd op hun oorspronkelijke posities van voor de vijandelijkheden.

 
03-09-2008  

Advies Deltacommissie 'gedegen en inspirerend'

 

DEN HAAG - Het advies van de Deltacommissie over de bescherming van Nederland tegen het water 'legt een fundament onder de toekomst van Nederland', aldus minister-president Balkenende. Minister-president Balkenende heeft het advies 'Samen werken met water' van de Deltacommissie in ontvangst genomen. Hij noemde de visie achter het advies 'bijzonder aansprekend'.

De Deltacommissie, onder leiding van oud-minister Cees Veerman, boog zich over de vraag hoe de Nederlandse kust en het achterland ook over honderd jaar beschermd kan blijven tegen het water. Volgens de commissie moet daarbij rekening worden gehouden met een zeespiegelstijging van 0,65 tot 1,30 meter in 2100 en van 2 tot 4 meter in 2200 (inclusief bodemdaling).

Aanbevelingen
De Deltacommissie komt voor de korte en middellange termijn met 12 aanbevelingen.

De commissie adviseert onder meer gebruik te maken van natuurlijke processen, bijvoorbeeld bij de verdediging van de kust. Om Nederland te beschermen tegen overstromingen vanuit zee vindt de commissie zandsuppletie de beste oplossing. Dit betekent het zand aanvullen voor de hele kustlijn, van Den Helder tot Hoek van Holland en voor de Zeeuwse kustdelen.

Andere aanbevelingen zijn onder meer het verhogen van het veiligheidsniveau van alle dijkringen en het verlengen van de levensduur van de Oosterscheldekering. Ook moeten besluiten over nieuwbouwplannen op fysisch ongunstige locaties worden gebaseerd op kosten-batenafweging.

Nieuwe Deltawet
'Het kabinet neemt de handschoen op', zei minister-president Balkenende. Hij kondigt aan dat het kabinet in 2009 met een voorstel voor een nieuwe Deltawet komt. Daarin wordt de rolverdeling tussen alle betrokkenen beschreven en wordt aangegeven hoe de financiering gaat lopen. 'Want er zijn grote investeringen mee gemoeid.'

'Ik verheug me erop - samen met alle betrokken bewindspersonen - aan de slag te gaan, geïnspireerd door dit advies', aldus de minister-president. Staatssecretaris Huizinga (VenW) vindt dat ook de volgende generaties moeten kunnen zeggen: 'Wij zijn van ná de watersnood. Daarom moeten we nu actie ondernemen en niet wachten op een volgende ramp. Laat 2008 de geschiedenis in gaan als het jaar waarin wij de toekomst van dit lage land hoog op de agenda hebben gezet'.

 
04-09-2008  

Per 1 januari 2009 nieuw energielabel

 

DEN HAAG - Minister Vogelaar wil per 1 januari 2009 een verbeterd energielabel invoeren. In het nieuwe label kunnen consumenten het energieverbruik van woningen van hetzelfde type vergelijken. Dit schrijft minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Het energielabel geeft onder meer informatie over het energiegebruik per vierkante meter in een woning.

Onderzoek
Minister Vogelaar heeft het label laten onderzoeken na kritiek van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging wees erop dat goed geïsoleerde hoekappartementen een beter label kunnen krijgen dan tussenappartementen, terwijl ze in verhouding een hoger energieverbruik hebben.

Na onderzoek heeft Vogelaar besloten dat het energielabel aangepast moet worden.

Woningtype
In het nieuwe label wordt de classificatie van de woning (A-G) gekoppeld aan het type woning.

Op het label komt een afbeelding van het woningtype te staan. Zo kunnen consumenten woningen van hetzelfde type vergelijken.

Vogelaar zal ervoor zorgen dat woningeigenaren die al een energielabel hebben of dit voor 1 januari 2009 moeten aanschaffen, over het nieuwe label kunnen beschikken.

 
05-09-2008  

Scholen gaan verzuim digitaal melden

Regering.nl
 

DEN HAAG - Scholen gaan het verzuim van leerlingen voortaan melden bij het 'digitale verzuimloket'. Hierdoor wordt het makkelijker en goedkoper om verzuim te melden.
Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW), waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het verzuimloket is een beveiligde website waar scholen op één adres en op één manier verzuim melden. Het loket is in beheer bij de Informatie Beheer Groep. Die zorgt ervoor dat iedere melding direct bij de juiste gemeente komt. Met het voorstel verminderen de administratieve lasten met 2,6 miljoen per jaar.
Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gezonden. De tekst wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

 
08-09-2008  

Gezichtsbedekkende kleding niet op scholen

 

Op alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, het mbo en voor volwasseneneducatie komt een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Het kabinet streeft ernaar om medio 2009 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen.

Volgens het kabinet is het voor goed onderwijs belangrijk dat leraren en leerlingen elkaar kunnen zien. Als iemand gelaatsbedekkende kleding draagt, is goede communicatie onmogelijk. Het verbod geldt voor alle scholen, op het hele schoolcomplex (ook de buitenterreinen) en voor iedereen die zich in de school of op het schoolterrein bevindt (ook leveranciers, bezoekers, ouders en alle personeel).

 
08-09-2008  

Een dode en vijf gewonden in Uruzgan


Het Ministerie van Oorlog in Den Haag vlagt halfstok
 

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in Uruzgan is de 21-jarige Nederlandse militair Jos ten Brinke omgekomen. Vijf Nederlandse militairen raakten gewond, van wie een zwaar. De aanslag gebeurde op zondag 7 september 2008 rond 15.00 uur plaatselijke tijd, dat is 12.30 uur Nederlandse tijd. Vier militairen, een sergeant en drie soldaten, zijn afkomstig van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo en twee soldaten van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot. Ook de omgekomen militair behoorde tot deze genie-eenheid. De toestand van de gewonden is stabiel. De families zijn op de hoogte gebracht.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm, en de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Bertholee, hebben op zondagavond hun medeleven betuigd met de nabestaanden van Jos ten Brinke en de familie van de gewonden. 'Onze gedachten gaan uit naar hen en naar onze collega's in Afghanistan', zei Van Uhm. Minister Van Middelkoop (Defensie), generaal Van Uhm, generaal Bertholee en commandant Task Force Uruzgan kolonel Matthijssen hebben een boodschap geplaatst op het condoleanceregister.

 
09-09-2008  

Terroristische dreiging onverminderd

 

De Haag- Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland zijn een van de voorkeursdoelwitten van internationaal opererende jihadistische netwerken. Dat blijkt uit uiteenlopende bronnen. Dat staat in het veertiende Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) hebben het dreigingsbeeld naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe informatie onderstreept de toegenomen dreiging voor Nederland. Die leidde er in maart 2008 toe dat het dreigingsniveau werd verhoogd van beperkt naar substantieel. Dat niveau blijft gehandhaafd. Substantieel betekent dat de kans op een aanslag in Nederland of tegen Nederlandse belangen reëel is.

Ontwikkelingen
Volgens de NCTb zijn er de afgelopen periode ontwikkelingen geweest die de internationale dreiging voor Nederland manifester hebben gemaakt. De voornaamste reden lijkt de film Fitna, die door jihadisten wordt beschouwd als een zware belediging en provocatie.

Ook zouden jihadisten met een aanslag het imago van de jihadistische strijd in Irak, met vele doden onder moslims, willen opvijzelen. verder komen er steeds meer berichten over westerse jihadisten in trainingskampen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Zij vallen mogelijk minder op bij westerse veiligheidsdiensten en zouden daardoor beter inzetbaar zijn bij het uitvoeren van aanslagen in het westen, aldus de NCTb.

 
10-09-2008  

Snellere aanpak wachtlijsten jeugdzorg

 

DEN HAAG- Minister Rouvoet heeft met de provincies afspraken gemaakt over de wachtlijsten in de jeugdzorg. Eind 2009 moeten die zijn weggewerkt. Hij stelt ruim 100 miljoen euro beschikbaar.
Dit schrijft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het eerste halfjaar van 2008 is het aantal jongeren dat op jeugdzorg moet wachten, licht gestegen. De provincies en de grootstedelijke regio's geven aan dat steeds meer jongeren een zwaardere hulpvraag hebben.

Rouvoet stelt voor 2008 en 2009 in totaal ruim 100 miljoen euro beschikbaar om de wachtlijsten in de provincies en de grootstedelijke regio's structureel weg te werken en de verwachte groei op te vangen. De provincies hebben afgesproken om uit eigen middelen een vergelijkbaar bedrag te leveren. De drie grootstedelijke regio's - Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam - hebben niet ingestemd met de afspraken. Rouvoet gaat ervan uit dat hij ook met deze regio's op korte termijn afspraken kan maken.

 
11-09-2008  

200 miljoen euro voor voortgezet onderwijs

 

DEN HAAG- Voor scholen in het voorgezet onderwijs komt de komende jaren 200 miljoen euro extra beschikbaar om de kwaliteit te verbeteren. Scholen mogen zelf bepalen hoe zij het geld besteden. Dat staat in de 'regeling kwaliteit VO', die staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) binnenkort publiceert. Het bedrag uit de regeling wordt verstrekt per leerling. Een deel van het bedrag kan dit schooljaar al worden gebruikt. Een school van ongeveer duizend leerlingen zou in drie schooljaren in totaal circa 200.000 euro krijgen. Het geld wordt rechtstreeks op de rekening gestort.

Kwaliteitsagenda
Het extra geld is bedoeld om de ambities uit de kwaliteitsagenda voor het voortgezet onderwijs uit te voeren. Scholen mogen zelf bepalen, in overleg met leraren en ouders, op welke manier en aan welke prioriteiten zij het geld besteden. Volgens Van Bijsterveldt kunnen scholen zo op hun eigen manier werk maken van de landelijke doelstellingen. Dat zijn: ambitie, uitblinken, excellentie, talentontwikkeling, burgerschap, maatschappelijke stages, professionele ruimte voor leraren, goede en betrouwbare examens, constante verbetering en het voorkomen van zeer zwakke scholen. Op basis van de regeling moet in ieder geval aan rekenen en taal worden gewerkt.

 
12-09-2008  

Lila huis Zwolle helemaal fout!

 

ZWOLLE - Een bewoner van een historisch pand aan de Walstraat in de binnenstad van Zwolle, moet waarschijnlijk zijn pand geheel laten overschilderen. Klachten van omwonenden leidde tot inschakeling van de commissie van Welstand en die liet aan de gemeente Zwolle weten dat de lilakleur niet past in het historische stadsbeeld. De gemeente Zwolle moet nu beslissen of de lokale klusser opnieuw de kwast ter hand moet nemen om een historisch beter passende kleur aan te brengen.

 
15-09-2008  

Faillissement Lehman Bank dreigt!

 

NEW YORK - De Amerikaanse bank Lehman Brothers heeft uitstel van betaling aangevraagd. Om de economische gevolgen van een mogelijk faillissement op te vangen, hebben 10 Amerikaanse banken elk zeven miljard dollar beschikbaar gesteld.

Een faillissement zou tot grote onrust leiden op de financiële markten. Het stelsel van Amerikaanse banken, de Fed, wil banken in problemen sneller toegang geven tot noodkredieten.

Gisteren trok de Barclays bank zich terug als overnamekandidaat. Ook de Bank of America was in beeld, maar die heeft gisteren besloten om de bank Merrill Lynch over te nemen.

 
15-09-2008  

VNG magazine: ‘Politieke burgemeester komt eraan´

  ‘Politieke burgemeester komt eraan´
De bevoegdheden van de burgemeester kunnen worden uitgebreid, vindt hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries. Dat als formalisering van zijn sterkere rol sinds de invoering van dualisering in 2002.
Lees verder...

 
15-09-2008  

Wettelijke regels voor schuldhulp gemeenten

 

Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) gaat wettelijke eisen stellen aan gemeentelijke schuldhulpverlening. Zo wordt vastgelegd hoe lang iemand op de wachtlijst mag staan. Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) en minister Bos (Financiën) reageren hiermee op een onderzoek naar de effectiviteit van schuldhulpverlening.
Onderzoek
Uit dit onderzoek blijkt dat de schuldhulpverlening veel effectiever kan: gemeenten bieden in ongeveer een kwart van de gevallen een oplossing. Vaak willen schuldeisers niet meewerken of haken mensen met schulden af.
Wettelijke regels
Volgens Aboutaleb kunnen wettelijke regels de (politieke) aandacht vergroten, de kwaliteit van de schuldhulpverlening verbeteren en de wachttijden verkorten.
In de regels komt bijvoorbeeld te staan:
hoe lang iemand met schulden op de gemeentelijke wachtlijst mag staan;
hoe lang de gemeente erover mag doen om een oplossing voor te stellen.
Ook kan de staatssecretaris regelen welke vormen van hulp een gemeente moet kunnen aanbieden.
Vorderingen 'bevriezen'
Verder onderzoekt Aboutaleb samen met minister Hirsch Ballin (Justitie) de mogelijkheden voor een moratorium. Dit houdt in dat schuldeisers hun vorderingen 'bevriezen' als mensen hulp zoeken voor hun schulden.
Gemeenten hebben dan meer tijd om een oplossing te zoeken.

 
16-09-2008  

Miljoenennota 2009: Nederland op koers

 

DEN HAAG- De Miljoenennota laat zien dat Nederland er ondanks de internationale economische onrust goed voor staat, aldus het kabinet. Ondanks de afkoelende economie blijft de koopkracht op peil. Dit blijkt uit de Miljoenennota 2009. De Miljoenennota verschijnt elk jaar op Prinsjesdag en bevat de belangrijkste plannen van het kabinet en de financiële gevolgen daarvan.

Bevorderen arbeidsparticipatie
Het kabinet gaat overleggen met werkgevers en werknemers over arbeidsparticipatie en andere manieren om de economie te versterken. Het kabinet is bereid de WW-premies terug te brengen naar nul als de sociale partners meewerken aan een verantwoorde loonontwikkeling. Een modale werknemer krijgt dan per jaar ongeveer 500 euro netto meer; voor werkende ouders kan dit oplopen tot 800 euro. Ook introduceert het kabinet een bonus voor mensen die na hun 62e jaar blijven werken.

Koopkracht op peil
De voorgenomen verhoging van de BTW gaat niet door. Het kabinet beschermt hiermee vooral de koopkracht van ouderen en minima. Ook moet dit helpen een loon- en prijsspiraal te voorkomen. Veel Nederlanders zullen er in 2009 op vooruitgaan.

Uitvoeren ambities
Het kabinet houdt vast aan de ambities uit het coalitieakkoord.

In 2009 investeert het kabinet verder in onderwijs, duurzaamheid, wijkverbetering en veiligheid. Voorbeelden zijn:

extra geld om schooluitval tegen te gaan en leerlingen beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt;
300 miljoen euro extra voor de wijkaanpak in deze kabinetsperiode; maatregelen om de pakkans van criminelen te vergroten;
500 extra wijkagenten in 2011. Ook wil het kabinet innovatie en winstgevendheid van het bedrijfsleven stimuleren.

Overschot rijksbegroting
Voor 2009 verwacht het kabinet een overschot op de begroting van 1,2%. De meevaller ten opzichte van eerdere ramingen komt vooral uit hogere gasopbrengsten. De schuld komt in 2009 naar verwachting uit op ongeveer 40% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

 
18-09-2008  

Sterkere positie rechter-commissaris

 

DEN HAAG- De rechter-commissaris krijgt een sterkere positie in het vooronderzoek bij strafzaken. Ook krijgt de verdediging meer mogelijkheden om bij te dragen aan het vooronderzoek. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin (Justitie) voor advies naar instanties heeft gestuurd.

In de nieuwe opzet wordt het gerechtelijke vooronderzoek afgeschaft. Dat is de onderzoeksfase waarin een rechter-commissaris het onderzoek leidt. In plaats daarvan komen er meer mogelijkheden om de rechter-commissaris te betrekken bij het opsporingsonderzoek. De officier van justitie blijft de leider van de opsporing en vervolging. De rechter-commissaris krijgt meer ruimte om zijn taken en bevoegdheden uit te oefenen. Hij ziet toe op voortgang van het onderzoek en houdt in de gaten of het onderzoek volledig en evenwichtig is.

De verdediging krijgt door dit wetsvoorstel meer mogelijkheden om de rechter-commissaris te vragen om aanvullend onderzoek.

Samen met de actievere rol van de rechter-commissaris moet dit ervoor zorgen dat de zittingsrechter een evenwichtigere procesdossier krijgt. Het wetsvoorstel maakt deel uit van het project herziening van het Wetboek van Strafvordering.

 
18-09-2008  

Kabinet: vertrouwen in Nederland

 

DEN HAAG- Het kabinet heeft het vertrouwen dat Nederland economisch weerbaar is, ook in deze internationaal turbulente tijden. Ook als samenleving staat Nederland sterk.

Minister-president Balkenende zei dat in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) op 18 september 2008.
In deze vergaderingen debatteert de Tweede Kamer over de plannen voor 2009 die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

De minister-president wees erop dat Nederland een goede uitgangspositie heeft, die te danken is aan 'de gezamenlijke inzet van burgers, bedrijven en overheid over een lange reeks van jaren'.

Hij noemde daarbij onder meer de economische groei die boven het Europese gemiddelde ligt, de zeer lage werkloosheid, het begrotingsoverschot, het solide pensioenstelsel en het sociale vangnet 'als de nood aan de man komt'.

'Dáár haalt het kabinet het vertrouwen vandaan dat Nederland weerbaar is', aldus Balkenende.

Koers
Het kabinet houdt vast aan de koers van een gematigde loonontwikkeling, structurele hervormingen en verstandig omgaan met de schatkist. 'Daarom geen btw-verhoging, maar wel een WW-verlaging.'

Balkenende is blij met de positieve signalen van de sociale partners dat ook zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen. 'Juist nu eensgezind optrekken is hard nodig om deze conjuncturele storm te doorstaan.'

Kracht
Volgens de minister-president staat Nederland 'ook als land, als samenleving sterk'. De kracht van Nederland ligt volgens hem 'niet in het ontkennen van verschillen', maar in samenwerking.

'Onze kracht ligt in de erkenning van de eigenheid van mensen. Onze kracht ligt in respectvol met elkaar omgaan. Onze kracht ligt in respecteren en handhaven van de rechtsstaat. Daar ligt onze meerwaarde. Dat is wat Nederland sterk maakt.'

 
19-09-2008  

Spoedaanpak bij aanleg alle wegen

 

DEN HAAG- Het kabinet wil een snellere besluitvorming voor alle wegprojecten, met behoud van inspraak en aandacht voor het milieu. Het kabinet breidt hiervoor de spoedaanpak uit. Dit staat in het wetsvoorstel Wet versnelling besluitvorming wegprojecten (spoedaanpak wegen) van minister Eurlings (VenW) en minister Cramer (VROM).
Spoedaanpak
In juli 2008 heeft het kabinet een nieuwe spoedwet wegverbreding voor advies aan de Raad van State gestuurd. Dit gebeurde in reactie op aanbevelingen van de commissie-Elverding. Het kabinet wil deze aanpak nu uitbreiden naar alle wegprojecten die onder de Tracéwet vallen. Hierdoor kunnen niet alleen projecten die onder de Spoedwet vallen, maar alle wegprojecten profiteren van snellere besluitvorming.
Lange termijn
Naast deze spoedaanpak voor de korte termijn, presenteert minister Eurlings in september 2008 een actieplan voor de lange termijn. Hierin staan meer maatregelen om het aanleggen van infrastructuur blijvend te versnellen.
Dertig projecten
Het is de bedoeling deze kabinetsperiode de besluitvorming voor dertig projecten af te ronden en te beginnen met de aanleg van wegen.

 
21-09-2008  

SP Limburg verzwijgt ontvangst email CDA

 

MAASTRICHT - Door een fout van de afdeling automatisering van de Provincie Limburg krijgt SP Statenlid Diederen al maanden mail die voor CDA Statenlid Huijts bestemd is. Volgens het CDA heeft de SP dat niet gemeld, maar in plaats daarvan de stukken naar de pers door laten lekken. Het CDA is woedend. "Dit is dit moreel onacceptabel en bovendien past dit niet in de politieke mores en het normale maatschappelijke verkeer", aldus een woordvoerder van het CDA. Lees verder…

 
22-09-2008  

Verbod op speculeren op koersverliezen

 

Vanaf 22 september 2008 is 'naked short selling' in aandelen van financiële instellingen tijdelijk verboden. Minister Bos wil hiermee tegengaan dat beleggers speculeren op koersdalingen. Dat heeft minister Bos (Financiën) gezegd. De aanleiding voor de maatregel zijn de uitzonderlijke omstandigheden op de financiële markten. Bos: 'We willen geen ruimte bieden aan speculatieve partijen die, met wat voor motief dan ook, de koersen van financiële instellingen verder omlaag willen brengen, terwijl dat niet in verhouding staat tot de reële situatie waarin die instellingen zich bevinden.' Naked short selling is een beleggingsactiviteit waarbij handelaren aandelen verkopen die zij niet in hun bezit hebben. Ook hebben zij geen garantie dat zij de aandelen kunnen lenen. Beleggers kunnen hiermee speculeren op een koersdaling.
Het verbod gaat in op 22 september 2008, voor drie maanden. De maatregelen gelden voor (certificaten) van aandelen van financiële instellingen die worden verhandeld aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat streng toezien op het verbod.

 
22-09-2008  

Huizinga nodigt organisaties uit

 

DEN HAAG - Staatssecretaris Huizinga betreurt het dat consumentenorganisaties terugtreden uit het overleg over de OV-chipkaart. Zij heeft hen uitgenodigd voor een gesprek, samen met de decentrale overheden. Dat schrijft staatssecretaris Huizinga (VenW) in een brief aan de Tweede Kamer. Huizinga hecht groot belang aan de inbreng van de consumentenorganisaties. Het belang van de reiziger staat voorop bij de overgang naar de OV-chipkaart, schrijft zij. Op 22 september 2008 hebben Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad gemeld dat ze per direct terugtreden uit het overleg over de OV-chipkaart.
Zorgpunten
De invoering van de OV-chipkaart in het stads- en streekvervoer gebeurt door de decentrale overheden en de vervoersbedrijven.
Volgens de staatssecretaris is de afgelopen maanden regelmatig overleg gevoerd tussen consumentenorganisaties, de decentrale overheden en de vervoerders over de zorgpunten van de consumentenorganisaties. Het ministerie van VenW heeft daarbij een actieve bemiddelende rol gespeeld. Een aantal zorgpunten is weggenomen, voor andere punten wordt een oplossing verder uitgewerkt.
Duaal stelsel
Een deel van de organisaties wil komen tot een duaal stelsel in het stads- en streekvervoer. In dit stelsel zouden de elektronische OV-chipkaart en het papieren vervoersbewijs naast elkaar bestaan. Deze wens kan niet worden ingewilligd, aldus Huizinga. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de duale fase in het stads- en streekvervoer kort houden. Er kleven volgens de staatssecretaris belangrijke praktische bezwaren aan het in stand houden van twee fundamenteel verschillende systemen. Ook belemmert dit het terugdringen van het zwartrijden.
Overleg
Voor de nog openstaande punten blijft constructief overleg tussen partijen noodzakelijk, schrijft Huizinga. De staatssecretaris heeft de consumentorganisaties uitgenodigd voor een gesprek, waarbij ook de decentrale overheden worden uitgenodigd.

 
23-09-2008  

Nederland helpt bij herinrichting Sobibor

 

DEN HAAG- Nederland draagt bij aan de herinrichting van het voormalige vernietigingskamp Sobibor in Polen als herdenkingsplaats. Sobibor krijgt een museum en het terrein wordt geconserveerd.
Dit heeft Nederland samen met Polen, Israël en Slowakije vastgelegd in een Memorandum of Understanding. In het memorandum staat dat elk land zich verplicht om de uitvoering van het plan financieel te ondersteunen. Naar verwachting is de herinrichting en de conservering in 2013 klaar. Dan krijgt de Poolse staat de verantwoordelijkheid en wordt Sobibor een Pools staatsmuseum.
Herdenkingsplek
Uitgangspunt bij de herinrichting is het behoud van Sobibor als plaats van herinnering en als begraafplaats. In het kamp zijn in de Tweede Wereldoorlog 34.000 Nederlandse joden vermoord.

 
24-09-2008  

Personeelstekort in kraamzorg aangepakt

 

DEN HAAG - Met verkorte opleidingen kan het tekort aan kraamverzorgenden voor de zomer van 2009 60% minder zijn. Minister Klink (VWS) stelt hiervoor eenmalig bijna 20 miljoen euro beschikbaar.
Minister Klink reageert hiermee op een plan van aanpak van kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Het geld is bedoeld om mensen met een achtergrond in de verpleging of verzorging om te scholen tot kraamverzorgende. Ook wordt een verkorte opleiding opgezet. In het plan van aanpak staan maatregelen voor de korte en de langere termijn. Dat zijn onder meer de capaciteitsproblemen in de zomerpiek oplossen, de reguliere mbo-opleidingen bevorderen en het imago van het beroep verbeteren.

 
27-09-2008  

Politie Bonaire: geen persoonsverwisseling

bron: RTV Oost
 

HENGELO - Er is geen losgeld geëist voor de op Bonaire verdwenen Marlies van der Kouwe. Dat zegt de politie van Bonaire. De oud-inwoonster van Bergentheim wordt al een week vermist. Een zakenman zegt in de Telegraaf dat er sprake is van een persoonsverwisseling. Criminelen zouden zijn dochter hebben willen ontvoeren en zouden losgeld hebben geëist. De achternamen van de meisjes lijken op elkaar en ze zijn allebei blond. Bovendien is de zakenman de eigenaar van de kroeg waar Marlies het laatst is gezien. De criminelen zouden het op hem hebben gemunt omdat hij getuige is geweest in belangrijke strafzaken.

 
29-09-2008  

Gezamenlijke actie Benelux voor Fortis

 

DEN HAAG - Nederland, België en Luxemburg investeren samen 11,2 miljard euro om bankverzekeraar Fortis te steunen. Zij willen zo de belangen van rekeninghouders beschermen en zorgen voor financiële stabiliteit. Minister Bos (Financiën) en president Wellink van de Nederlandsche Bank waren op zondag 28 september 2008 betrokken bij de besprekingen over de toekomst van Fortis in Brussel.
Het Belgisch-Nederlandse bedrijf kreeg vorige week te maken met een koersval op de beurs.
De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid ondernemen een gezamenlijke actie op de problemen bij de bank op te lossen. Zij investeren samen 11,2 miljard euro om de bank te steunen. De Nederlandse regering investeert 4 miljard euro in Fortis Bank Nederland, in ruil voor 49% deelneming. België investeert 4,7 miljard euro in Fortis Bank NV/SA, Luxemburg 2,5 miljard euro in Fortis Banque Luxembourg.
Fortis verkoopt het belang in ABN AMRO dat de bank in 2007 verwierf.
Ook is overeengekomen dat de voorzitter van de raad van bestuur van Fortis, Maurice Lippens, ontslag neemt.
Reactie minister Bos
Volgens minister Bos (Financiën) was er geen ander uitweg: 'We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar het is de vraag of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd.' Bos stelde dat veel Nederlandse spaarders en bedrijven afhankelijk zijn van Fortis. Ook vervult de bank een belangrijke functie in het interbancaire betalingsverkeer in Europa. 'Als die club omvalt dan raakt het betalingsverkeer in heel Europa in de problemen.' De oplossing biedt volgens het ministerie van Financiën een 'solide waarborg' om de belangen van rekeningshouders bij Fortis en ABN AMRO te beschermen en voor financiële stabiliteit.

 
29-09-2008  

Gedragscursus voor wegmisbruikers

 

DEN HAAG - Weggebruikers die zich schuldig maken aan asociaal gedrag, zoals bumperkleven en veel te hard rijden, lopen het risico een gedragscursus te moeten volgen. De maatregel gaat in op 1 oktober 2008. De meerdaagse cursus wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels ernstig overtreden. Zij leren daar dat zij met hun gedrag zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. De cursus kost 750 euro. De cursisten moeten dat zelf betalen. Bestuurders riskeren een cursus als zij door de politie staande worden gehouden na bewust risicovol gedrag. Overtredingen mogen niet op kenteken worden geconstateerd, omdat de identiteit van de bestuurder vast moet staan. De politie kan de bestuurder aanmelden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR bepaalt of de bestuurder een cursus moet volgen. Als de bestuurder niet op de cursus verschijnt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard totdat de cursus alsnog met goed gevolg is afgelegd.
De 'educatieve maatregel gedrag en verkeer' (EMG) gaat in op 1 oktober 2008. Alcohol en jonge bestuurders De maatregel is een aanvulling op de 'educatieve maatregel alcohol' (EMA). Deze gedragscursus moet voorkomen dat mensen opnieuw onder invloed gaan rijden. Vanaf 1 oktober 2008 gaat ook de 'lichte educatieve maatregel alcohol en verkeer' (LEMA) in. Bestuurders die hun rijbewijs korter dan vijf jaar hebben en worden gepakt met een alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8 promille, moeten dan verplicht op cursus.
De kosten van deze meerdaagse cursus (350 euro) moeten zij zelf betalen.

 
30-09-2008  

Balkenende en Bos over de financiële crisis


foto Richard van Elferen
  Minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) hebben in de Tweede Kamer gesproken over de situatie op de financiële markten en de participatie in Fortis. Burgers moeten erop kunnen rekenen dat het bancaire systeem integer en betrouwbaar functioneert, zei minister Bos. 'Als dat ter discussie staat, dient de overheid voor de burger in de bres te springen. Dat is afgelopen weekend dan ook gebeurd.' Op zondag 28 september 2008 besloot Nederland een 49%-participatie te nemen in Fortis Bank Nederland met bijbehorende zeggenschap. Ook is besloten dat Fortis zijn belang in ABN AMRO zal verkopen. Bos zei dat De Nederlandsche Bank er samen met hem op zal toezien dat ABN AMRO 'een veilige thuishaven vindt van waaruit haar bancaire activiteiten vertrouwd en betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met haar cruciale functie voor het Nederlandse financiële stelsel'.
Lees verder...

 
30-09-2008  

Aanpak georganiseerde misdaad in regiocentra

 

DEN HAAG - Er komen tien regionale centra om gemeenten en opsporingsdiensten te ondersteunen bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Hiervoor trekt het kabinet de komende jaren in totaal 16 miljoen euro uit.
Dat heeft minister Ter Horst (BZK) bekendgemaakt.
In de informatie- en expertisecentra gaan gemeenten in de regio samenwerken met het openbaar ministerie, de politie, de Belastingdienst, de fiscale en de sociale inlichtingen- en opsporingsdiensten (FIOD-ECD en SIOD). Hierdoor kan georganiseerde criminaliteit niet alleen strafrechtelijk, maar ook fiscaal en bestuurlijk worden bestreden.
De centra gaan zich vooral richten op fraude en misbruik in de vastgoedsector. Veel crimineel vermogen wordt gewit via woningen en bedrijfspanden. Verder houden zij zich onder meer bezig met mensenhandel en georganiseerde hennepteelt. De tien centra vormen een landelijk netwerk om op nationaal niveau kennis te verzamelen en uit te wisselen over de georganiseerde criminaliteit.

Archief
Terug naar vorige pagina