De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
29-09-2008  

Gezamenlijke actie Benelux voor Fortis

 

DEN HAAG - Nederland, België en Luxemburg investeren samen 11,2 miljard euro om bankverzekeraar Fortis te steunen. Zij willen zo de belangen van rekeninghouders beschermen en zorgen voor financiële stabiliteit. Minister Bos (Financiën) en president Wellink van de Nederlandsche Bank waren op zondag 28 september 2008 betrokken bij de besprekingen over de toekomst van Fortis in Brussel.
Het Belgisch-Nederlandse bedrijf kreeg vorige week te maken met een koersval op de beurs.
De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid ondernemen een gezamenlijke actie op de problemen bij de bank op te lossen. Zij investeren samen 11,2 miljard euro om de bank te steunen. De Nederlandse regering investeert 4 miljard euro in Fortis Bank Nederland, in ruil voor 49% deelneming. België investeert 4,7 miljard euro in Fortis Bank NV/SA, Luxemburg 2,5 miljard euro in Fortis Banque Luxembourg.
Fortis verkoopt het belang in ABN AMRO dat de bank in 2007 verwierf.
Ook is overeengekomen dat de voorzitter van de raad van bestuur van Fortis, Maurice Lippens, ontslag neemt.
Reactie minister Bos
Volgens minister Bos (Financiën) was er geen ander uitweg: 'We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar het is de vraag of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd.' Bos stelde dat veel Nederlandse spaarders en bedrijven afhankelijk zijn van Fortis. Ook vervult de bank een belangrijke functie in het interbancaire betalingsverkeer in Europa. 'Als die club omvalt dan raakt het betalingsverkeer in heel Europa in de problemen.' De oplossing biedt volgens het ministerie van Financiën een 'solide waarborg' om de belangen van rekeningshouders bij Fortis en ABN AMRO te beschermen en voor financiële stabiliteit.

Archief
Terug naar vorige pagina