De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
18-09-2008  

Sterkere positie rechter-commissaris

 

DEN HAAG- De rechter-commissaris krijgt een sterkere positie in het vooronderzoek bij strafzaken. Ook krijgt de verdediging meer mogelijkheden om bij te dragen aan het vooronderzoek. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin (Justitie) voor advies naar instanties heeft gestuurd.

In de nieuwe opzet wordt het gerechtelijke vooronderzoek afgeschaft. Dat is de onderzoeksfase waarin een rechter-commissaris het onderzoek leidt. In plaats daarvan komen er meer mogelijkheden om de rechter-commissaris te betrekken bij het opsporingsonderzoek. De officier van justitie blijft de leider van de opsporing en vervolging. De rechter-commissaris krijgt meer ruimte om zijn taken en bevoegdheden uit te oefenen. Hij ziet toe op voortgang van het onderzoek en houdt in de gaten of het onderzoek volledig en evenwichtig is.

De verdediging krijgt door dit wetsvoorstel meer mogelijkheden om de rechter-commissaris te vragen om aanvullend onderzoek.

Samen met de actievere rol van de rechter-commissaris moet dit ervoor zorgen dat de zittingsrechter een evenwichtigere procesdossier krijgt. Het wetsvoorstel maakt deel uit van het project herziening van het Wetboek van Strafvordering.

Archief
Terug naar vorige pagina