De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
16-09-2008  

Miljoenennota 2009: Nederland op koers

 

DEN HAAG- De Miljoenennota laat zien dat Nederland er ondanks de internationale economische onrust goed voor staat, aldus het kabinet. Ondanks de afkoelende economie blijft de koopkracht op peil. Dit blijkt uit de Miljoenennota 2009. De Miljoenennota verschijnt elk jaar op Prinsjesdag en bevat de belangrijkste plannen van het kabinet en de financiële gevolgen daarvan.

Bevorderen arbeidsparticipatie
Het kabinet gaat overleggen met werkgevers en werknemers over arbeidsparticipatie en andere manieren om de economie te versterken. Het kabinet is bereid de WW-premies terug te brengen naar nul als de sociale partners meewerken aan een verantwoorde loonontwikkeling. Een modale werknemer krijgt dan per jaar ongeveer 500 euro netto meer; voor werkende ouders kan dit oplopen tot 800 euro. Ook introduceert het kabinet een bonus voor mensen die na hun 62e jaar blijven werken.

Koopkracht op peil
De voorgenomen verhoging van de BTW gaat niet door. Het kabinet beschermt hiermee vooral de koopkracht van ouderen en minima. Ook moet dit helpen een loon- en prijsspiraal te voorkomen. Veel Nederlanders zullen er in 2009 op vooruitgaan.

Uitvoeren ambities
Het kabinet houdt vast aan de ambities uit het coalitieakkoord.

In 2009 investeert het kabinet verder in onderwijs, duurzaamheid, wijkverbetering en veiligheid. Voorbeelden zijn:

extra geld om schooluitval tegen te gaan en leerlingen beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt;
300 miljoen euro extra voor de wijkaanpak in deze kabinetsperiode; maatregelen om de pakkans van criminelen te vergroten;
500 extra wijkagenten in 2011. Ook wil het kabinet innovatie en winstgevendheid van het bedrijfsleven stimuleren.

Overschot rijksbegroting
Voor 2009 verwacht het kabinet een overschot op de begroting van 1,2%. De meevaller ten opzichte van eerdere ramingen komt vooral uit hogere gasopbrengsten. De schuld komt in 2009 naar verwachting uit op ongeveer 40% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Archief
Terug naar vorige pagina