De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
18-09-2008  

Kabinet: vertrouwen in Nederland

 

DEN HAAG- Het kabinet heeft het vertrouwen dat Nederland economisch weerbaar is, ook in deze internationaal turbulente tijden. Ook als samenleving staat Nederland sterk.

Minister-president Balkenende zei dat in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) op 18 september 2008.
In deze vergaderingen debatteert de Tweede Kamer over de plannen voor 2009 die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

De minister-president wees erop dat Nederland een goede uitgangspositie heeft, die te danken is aan 'de gezamenlijke inzet van burgers, bedrijven en overheid over een lange reeks van jaren'.

Hij noemde daarbij onder meer de economische groei die boven het Europese gemiddelde ligt, de zeer lage werkloosheid, het begrotingsoverschot, het solide pensioenstelsel en het sociale vangnet 'als de nood aan de man komt'.

'Dáár haalt het kabinet het vertrouwen vandaan dat Nederland weerbaar is', aldus Balkenende.

Koers
Het kabinet houdt vast aan de koers van een gematigde loonontwikkeling, structurele hervormingen en verstandig omgaan met de schatkist. 'Daarom geen btw-verhoging, maar wel een WW-verlaging.'

Balkenende is blij met de positieve signalen van de sociale partners dat ook zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen. 'Juist nu eensgezind optrekken is hard nodig om deze conjuncturele storm te doorstaan.'

Kracht
Volgens de minister-president staat Nederland 'ook als land, als samenleving sterk'. De kracht van Nederland ligt volgens hem 'niet in het ontkennen van verschillen', maar in samenwerking.

'Onze kracht ligt in de erkenning van de eigenheid van mensen. Onze kracht ligt in respectvol met elkaar omgaan. Onze kracht ligt in respecteren en handhaven van de rechtsstaat. Daar ligt onze meerwaarde. Dat is wat Nederland sterk maakt.'

Archief
Terug naar vorige pagina