De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
15-09-2008  

VNG magazine: ‘Politieke burgemeester komt eraan´

 

‘Politieke burgemeester komt eraan’
De bevoegdheden van de burgemeester kunnen worden uitgebreid, vindt hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries. Dat als formalisering van zijn sterkere rol sinds de invoering van dualisering in 2002.

Een direct door de bevolking gekozen burgemeester met onder meer een eigen program zit er voorlopig niet meer in. De gekozen burgemeester is immers in 2005 in de Eerste Kamer gesneuveld. De Vries pleitte daarom afgelopen woensdag in zijn burgemeesterslezing in Den Haag voor verbetering van burgemeestersbevoegdheden binnen de huidige wettelijke mogelijkheden.

De afgelopen jaren kregen burgemeesters onder andere meer taken op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook de opkomst van het terrorisme bezorgde hun meer taken. Veel burgemeesters spelen tegenwoordig eveneens een rol bij de zogeheten citymarketing, waarbij gemeenten zich economisch profileren. Die ontwikkelingen hebben volgens De Vries als logisch gevolg uitbreiding van bevoegdheden. Hij doelt dan vooral op onderwerpen die minder politiek zijn, zoals economische ontwikkelingen.

Maar De Vries pleit er eveneens voor om een einde te maken aan het voorzitterschap van de raad door burgemeesters. Dat maakt het mogelijk om de burgemeester bij de collegeonderhandelingen een sterkere rol te geven, vergelijkbaar met het staatshoofd bij de kabinetsformatie.

De belangrijkere rol van burgemeesters weerspiegelt zich naar het oordeel van De Vries in hun rekrutering. Die is veranderd. Het einde van de carrièreburgemeester lijkt in zicht, de politieke burgemeester komt eraan, zegt De Vries. De laatste is een ander dan de partij-politieke burgemeester uit het verleden.

De politieke burgemeester heeft door werk en ervaring een groot netwerk in Den Haag en zelfs Brussel. Degenen die rechtstreeks uit de nationale politiek komen, zullen de zwaarste burgemeestersposten bezetten. Vooral in de grote steden, waar de burgemeester tevens korpsbeheerder is en voorzitter van de veiligheidsregio. De sprong van burgemeesters uit kleinere gemeenten naar grote steden wordt lastiger. De Vries spreekt zelfs van een glazen plafond.

Archief
Terug naar vorige pagina