Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-10-2016  

Eenjarige proef, auto door de Grotestraat


De proef zou gisteren al ingaan, maar vandaag waren medewerkers van de gemeente nog koortsachtig bezig met de aanleg van 7 parkeerplaatsen.
 

ALMELO – De Citypromenade en een deel van de Grotestraat Zuid zijn sinds jaar en dag autovrij voor winkelend publiek, maar daar komt een kentering. Al langer werd geopperd om in het Noordelijk deel van de Citypromenade weer éénrichtingsverkeer in te voeren van Oranjestraat tot Hagengracht maar een eerste proef begint volgende week in de Grotestraat Zuid tussen de Bavinkstraat en de Hofkampstraat. Voor de bewoners aan de Bavinkstraat, Looleestraat en Vechtstraat een hele opluchting want sinds de afsluiting eindjaren ’80 van het nu weer open te stellen deel van de Grotestraat Zuid heeft men alleen maar meer overlast gekregen van auto’s in de smalle woonstraten. Minder blij zijn weer bewoners in de Hofkampstraat hoewel de straat nu vaak verkeer in twee richtingen te verwerken krijgt door automobilisten die even een snelle boodschap willen doen in dit deel van de binnenstad.
Minder blij met de proef is ook woningstichting Beter Wonen dat met het complex Manchester tal van huurappartementen heeft in de Grotestraat. Henk ter Horst Mode, de kartrekker in dit deel van de Grotestraat Zuid, zit ook niet te wachten op de proef en stelt dat de openstelling nauwelijks van invloed zal zijn op de verkoopcijfers. Daar staat tegenover dat andere ondernemers in dit deel van de straat wel hogere omzetcijfers verwachten. De éenjarige proef moet nu gaan bewijzen of er meer klantgerichte reuring ontstaat. Chinees restaurant Hong Hua kon wel eens de lachende derde worden maar dan moeten de paaltjes wel langer naar beneden dan 19.00 uur ’s avonds. De eindconclusie kan ook weleens worden dat het éénrichtingsverkeer in de Grotestraat Zuid via de Hofkampstraat een betere en veiliger afwerking krijgt dan via de smalle Bavinkstraat. Over een jaar weten we meer!

 
20-10-2016  

Hagenees vervolgt voor Turkse demonstratie

 

ALMELO – Een 51-jarige Hagenees moet zich op 6 december a.s. voor de rechtbank Almelo verantwoorden wegens grensoverschrijdende uitlatingen tijdens een demonstratie in Almelo op 1 juni 2014 tegen het onthullen van een herdenkingsmonument bij de Armeens Apostolische Kerk in Almelo. De Armenen installeerden het monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De genocide wordt te vuur en te zwaard ontkent door de Turkse overheid.
In Almelo werd daarom een tegendemonstratie gehouden die werd bijgewoond door zo’n 3.000 tot 4.000 Turkse medelanders zwaaiend met Turkse vlaggen.
De Hagenees zou daarbij dreigend geroepen hebben 'Karabach zal het graf van de Armeniërs worden'. O.a. die uitlating is voor het Openbaar Ministerie de aanleiding deze zaak voor de meervoudige kamer van de rechtbank Almelo te brengen.

< Foto archief: AlmeloNieuws - Jan Bril

 
17-10-2016  

Ontwerp het Heracles-shirt 2017-2018

 

ALMELO – Heracles Almelo geeft de fans opnieuw de gelegenheid om nieuwe voetbalshirts te ontwerpen. De basisvoorwaarde is zwart-wit verticaal gestreept en op de voorzijde ruimte voor het logo van hoofdsponsor Asito evenals een kleinere plek voor hetzelfde logo op de achterzijde tussen de schouderbladen. Het betreft twee nieuwe thuistenues en twee uittenues voor het seizoen 2017-2018.
In de jury zitten algemeen directeur Nico Jan Hoogma, assistent-trainer Peter Reekers, aanvoerder Thomas Bruns namens de spelers en twee vertegenwoordigers van de diverse supportersclubs.

Klik voor alle bijzonderheden hier.

 
15-10-2016  

Opnieuw reuze carrouselbank voor Boessenkool

 

ALMELO – In de onlangs gereed gekomen derde nieuwe productiehal van Machinefabriek Boessenkool in Almelo is eind deze week de grootste carrouseldraaibank van Nederland geplaatst. Het ruim 100-jarige Boessenkool is een der innovatiefste maakbedrijven van Oost Nederland en timmert als zodanig onder directie van de heer E.M. Osse met regelmaat op de trom. Het is de tweede precisiecarrouselbank van die grootte, na een eerdere plaatsing in 2011. De machine kan CNC carrouseldraaiwerk produceren tot een doorsnee van 5,5 meter, een hoogte van 4 meter en met een max. gewicht van 60.000 kg.
Onder de afnemers van de OEM-Group, waartoe Boessenkool behoort, o.a. bekende namen als General Electric, Siemens, Stork, energiemaatschappijen en bedrijven in de petrochemie en (internationale) onderzoekcentra als bijvoorbeeld CERN in Geneve en ESO in Garching.  

Boessenkool heeft deze tweede nieuwe Hankook Carrrouselbank aangeschaft ten behoeve van de nieuwe onderneming S4 Manufacturing B.V.  – een samenwerking met S4 Energie – in de productiehal aan de Plesmanweg in Almelo.

S4 Energy, is specialist in energieopslag voor industriële- en infrastructurele toepassingen, onder de noemer KINEXT, het innovatieve,  zelfontwikkelde medium voor energieopslag met een unieke combinatie aan eigenschappen zoals o.a. het vliegwiel voor 'peakshaving and energystorage'.

De Almelose transportonderneming en specialist in het plaatsen van machines Rensink BV, had voor het transport van de Koreaanse Hancook VTC 40/50 CNC maar liefst 12 trucks nodig.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-10-2016  

Meisje uit Almelo al ruim een week vermist

 

ALMELO – De politie heeft op haar website bekend gemaakt dat de 16-jarige Llayda Yanik uit Almelo al sinds vorige week woensdag wordt vermist. Het meisje kwam die dag niet van school thuis. Sindsdien is ook niets meer van haar vernomen.

Llayda meet 1,70 m., heeft bruine ogen en donker haar. Zij droeg op 6 oktober,dedag van vermissing, een zwarte legging of spijkerbroek en een zwart jasje met gekleurde schepen. Een ander kenmerk is een neuspiercing.

Heeft u haar ergens sinds de dag van vermissing gezien?
Meldt dat dan aan de politie via het tipformulier of bel telefoonnummer 0800 - 6070

< De 16-jarige Llayda Yanik uit Almelo al een week zoek.
Foto: Politie Oost

 

 
12-10-2016  

Zolderbrand aan J. Duikerstraat

 

ALMELO –Woensdagmiddag moest de brandweer uitrukken voor een zolderbrand aan de J. Duikerstraat. Bij aankomst bleek de zolderverdieping vol dikke rook te staan die door de kieren naar buiten kwam. De dak-doorvoer van de CV-afvoerpijp bleek gesmolten door de hitte en dat veroorzaakte dikke zwarte rook. Na het blussen van het brandje sprak de brandweer het vermoeden uit dat de brand was ontstaan in de wasdroger. Door snel ter plaatse te zijn kon erger worden voorkomen.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)

 
12-10-2016  

Zeller Award voor Kiwanis-actievoerder Jan Spil

 

ALMELO – Jan Spil, lid van serviceclub Kiwanis Almelo, heeft voor zijn tomeloze  inzet voor de Stop Tetanus actie van Unicef de Amerikaanse Zeller Award ontvangen. Spil zette met zijn medeleden van Kiwanis Almelo een wijnverkoop-actie op dat een bedrag van bijna 20.500 euro opleverde. Daarmee scoorde Kiwanis Almelo in de top van de landelijke serviceclubs van Kiwanis. Landelijk leverde de actie één miljoen euro op, goed voor ruim 750.000 tetanus-injecties van zwangere vrouwen in de derde wereld. De actie van Kiwanis Almelo werd opgezet samen met Wijnkoperij De Prinsen in Zenderen.    
De Zeller Award werd onlangs uitgereikt door Dr. Gerd van Lieshout, landelijk coördinator van de actie Stop Tetanus.

< v.l.n.r.: Dr. Gerd van Lieshout, Jan Spil, Dr. Olav van Balen (secr.) en de trotse Kiwanis Almelo voorzitter Bart Schumer.

 
11-10-2016  

Overval in woning aan De Haere

 

ALMELO – De politie werd vanavond te hulp geroepen bij een overval in de woning van een alleenstaande  oudere man aan De Haere. Bij aankomst bleken de dader(s) al gevlogen. Of er buit is gemaakt en of er gewonden zijn gevallen, is nog onbekend. De politie doet sporenonderzoek.
Wie meer weet kan bellen met de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis) of anoniem reageren bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000

 
11-10-2016  

Onthulling Regenboogzebrapad Stationsplein

 

ALMELO – Veel gemeenten gingen Almelo al voor met de aanleg van een Regenboogzebrapad maar het is wel de eerste gemeente van Twente die vandaag op Coming Out Day met de ingebruikname van twee Regenboogzebrapaden aan weerszijden van het NS-station Almelo Centraal meer aandacht vraagt voor seksuele diversiteit van mensen zoals lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders, de zogenoemde LHBT-groep.
Met het Regenboogzebrapad wil de gemeente Almelo onderstrepen dat de gemeente een gastvrije gemeente is voor iedereen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (40 foto's)...

 
10-10-2016  

Laura Davids 1e vrouwelijke notaris in Almelo

  ALMELO – Laura Davids-Benerink wordt vrijdag 14 oktober door de rechtbank in Arnhem beëdigd tot toegevoegd notaris in Almelo. Zij is al langer verbonden als kandidaat-notaris bij notariskantoor Hölscher-Davids te Almelo en Rijssen.

Davids-Benerink is specialiste in commercieel vastgoed. Laura: “In mijn specialisatie in commercieel vastgoed zijn maar weinig vrouwen werkzaam. In Nederland is één op de vier notarissen een vrouw. Het notariaat is daarmee nog steeds een mannenbolwerk. Maar je ziet dat dit langzaam verandert. Terecht, want het is een mooi beroep, ook voor vrouwen.”
Laura: “In mijn specialisatie in commercieel vastgoed zijn maar weinig vrouwen werkzaam. In Nederland is één op de vier notarissen een vrouw. Het notariaat is daarmee nog steeds een mannenbolwerk. Maar je ziet dat dit langzaam verandert. Terecht, want het is een mooi beroep, ook voor vrouwen.”

De werkzaamheden van Laura Davids-Benerink bestaan vooral uit het opstellen van en onderhandelen over vastgoedcontracten en het coördineren, begeleiden en structureren van (commerciële) vastgoedtransacties zoals aankoop/verkoop van portefeuilles, nieuwbouwprojecten, gronduitgiften, erfpacht, opstal, financiering en splitsing in appartementsrechten. Daarnaast adviseert zij onder meer gemeenten, projectontwikkelaars en financiële instellingen.
Laura Davids-Benerink voltooide in 1997 haar universitaire studie in Leiden waarna zij bij een groot kantoor in het westen van het land werkzaam was. Sinds 2003 werkt zij in Twente.
Lees verder...

 
09-10-2016  

Lichaam gevonden in woning De Ruyterstraat

 

ALMELO – De politie werd zondagavond gealarmeerd voor bezoek aan een woning aan De Ruyterstraat in de wijk Sluitersveld. Aangekomen trof de politie de 29-jarige bewoner en het lichaam van een dode vrouw. Op basis van het eerste onderzoek werd de bewoner aangehouden en werd ook een auto in beslag genomen.
De dode vrouw zou een vriendin zijn van de bewoner, zo melden buren. De politie onderzoekt de rol van de bewoner maar geeft nog geen identiteit vrij van de dode.

Update: 10-1--2016
Ook maandagmorgen was de technische recherche nog volop bezig met het sporenonderzoek in de woning. Het buurtonderzoek is nagenoeg afgerond. De politie verwacht pas in de loop van dinsdag de identiteit van de dode vrouw te kunnen vrijgeven.

Update: 11-10-2016
De politie heeft de identiteit van de dode bekend gemaakt. Het betreft de 29-jarige Ribanna van Montfoort, volgens omwonenden de vriendin van de bewoner. De politie gaat uit van een misdrijf. Volgens omwonenden klonk er zondagavond iets voor negen uur een luide knal, hetgeen er op  duid dat het slachtoffer mogelijk door een pistoolschot om het leven is gekomen. De bewoner van het huis aan De Ruyterstraat zit nog vast.

 
06-10-2016  

Hengeloër het haasje in wietplantage Mozartstraat

 

ALMELO – Een 50-jarige man uit Hengelo is donderdagochtend op heterdaad betrapt bij het telen van wiet in een woning aan de Mozartstraat. De politie kwam de wietkwekerij op het spoor na klachten over veel stroomstoringen in het flatgebouw, hetgeen netwerkbeheerder Cogas noopte tot herhaaldelijk vervangen van de hoofdzekering voor het gebouw.  De politie stopte de Hengeloër in het cachot en ontmantelde de brandgevaarlijke wietplantage met 380 hennepplanten.

 
06-10-2016  

Indië, van oude textielfabriek naar hippe woonwijk

 

ALMELO - Hoe maak je van een oude, traditionele textiellocatie in het hart van de stad een hippe woonwijk? Een wijk die bruist, waar ruimte is voor creativiteit en waar onverwachte dingen ontstaan. Het antwoord op deze vraag ligt bij Ter Steege Bouw Vastgoed, dat van het voormalige Indiëcomplex van Ten Cate in Almelo een geliefde woonwijk maakte. Indië; een toplocatie in Almelo! 

Twee jaar geleden startte Ter Steege met de bouw van de woningen. Inmiddels zijn we 100 woningen verder, zitten de volgende 100 woningen in de pen en volgen daarna nog zo’n 400 huizen.

Renovatie en nieuwbouw voor een breed publiek
Het woningaanbod is breed. Neem nou De Spoelerij met achttien energie-neutrale huurwoningen. Of De Spinnerij die ook in tact is gebleven en in zes delen is verdeeld. Zes potentiële woningen waar de echte liefhebber zijn hart kan ophalen. Hij krijgt de kans om helemaal zelf zijn eigen droomplekje te creëren. Voor de voormalige trafo-ruimte geldt hetzelfde. Deze is ook blijven staan en wordt door de kopers gerenoveerd tot een woning met kantoor. Zonder twijfel uniek in zijn soort.

Leef!wel woningen
Ook voor de liefhebbers van een nieuwbouwhuis is er ruime keuze. Een groot deel van de woningen is gebouwd volgens het Leef!wel-concept van Ter Steege. De woningen zijn volledig eigen te maken door allerlei keuzes die worden aangeboden via de Leef!stijl Planner. Keuzes die geheel zijn afgestemd op de leefstijl van de betreffende kopers, maar die ze lang niet altijd zelf zouden verzinnen. Neem nou de tweede (extra lage) trapleuning speciaal voor kinderen, passend bij de Leef!stijl kinderen. En volgend jaar gaan de eerste appartementen in de wijk in verkoop. De ontwikkeling ervan is in volle gang.

Een beetje oud, een beetje nieuw en een scheutje lef
Maar wat geeft Indië nou dat beetje extra? Wat maakt de wijk zo geliefd? Erwin Tijhof,  van Ter Steege Gebiedsontwikkeling: “Het is de hele sfeer. Wanneer je het terrein op komt lopen, voel je het al. Het is anders dan een gewone nieuwbouwwijk. Oud en nieuw zijn er met elkaar verweven. Je voelt en ziet de historie van de wijk. En dat is mooi.”

Het kloppend hart van Indië is het Stadslab; een hippe ontmoetingsplek waar regelmatig activiteiten plaatsvinden. Gewoon een initiatief vanuit de ondernemers zelf. “Door anderen de ruimte te geven, ontstaan er dingen. Dat is bij het Stadslab gebeurd, maar ook de vrijheid die we geven in de renovatie van de trafo-ruimte en spinnerij gaat ongetwijfeld een aantal pareltjes in de wijk opleveren. En dat maakt Indië alleen maar leuker. Deels bestaat het uit woningen waar veel mensen zich toe aangetrokken voelen. En deels uit bijzondere elementen voor een zeer selecte doelgroep. Die bijzondere elementen; daar is lef voor nodig. Maar ze geven de gehele wijk wel een extra dimensie!”
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-10-2016  

Stoelendans levert 5.000 euro op voor ZGT

 

ALMELO – Dankzij de Woonboulevard en leerlingen van de Almelose basisscholen, leverde een massale stoelendans 5.000 euro op voor het realiseren van een rustruimte in het ZGT ziekenhuis in Almelo.
Rapper Yes-R maakte de bijna 1.000 deelnemende kinderen enthousiast, hoewel er af en toe een traantje werd weggepinkt wanneer iemand maar net dat laatste stoeltje had gemist.
De scheidende bestuursvoorzitter van ZGT, Meindert Schmidt bekeek met genoegen het ’tumult’ op de Woonboulevard en nam de cheque van 5.000 piek glunderend in ontvangst.

 
05-10-2016  

Almelose schrijfster op short list Stimuleringsprijs

 

ALMELO - De mede door de Almelose Jeannette van Ditzhuijzen geschreven roman Ren, Janina, ren! staat op de short list van de Schrijverspunt Stimuleringsprijs. Met deze prijs wil Schrijverspunt extra aandacht geven aan de beste boeken van debuterende en minder bekende auteurs. Van de 29 genomineerde boeken staan er nu vijf op de short list waarop iedereen gedurende de maand oktober zijn stem kan uitbrengen: www.schrijverspunt.nl/schrijverspunt-stimuleringsprijs-2016.

De roman, die Jeannette van Ditzhuijzen met de Groningse Marjan Brouwers schreef, beleeft inmiddels zijn derde druk. Het boek beschrijft de oorlogservaringen van Janina de Marchena-Katz. Zij werd geboren in Polen en kwam er als tienjarig meisje alleen voor te staan. Op de vlucht voor de Duitsers zocht zij haar toevlucht bij diverse families. Sinds 1947 woont Janina op Curaçao, waar Van Ditzhuijzen en Brouwers haar eerder dit jaar een exemplaar van de roman over haar jeugd aanboden.

De roman is mede tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.
Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen onderzochten de achtergronden van Janina’s oorlogservaringen en schreven er deze roman over. Ze spraken uitgebreid met Janina zelf en deden onderzoek naar haar verleden en familie. Vrijwel alle personen in dit boek hebben echt geleefd. De roman is geïllustreerd met een stamboom van Janina’s familie en diverse foto’s en wordt uitgegeven in het Nederlands en Engels door LM Publishers (voormalig KIT Publishers).

ISBN: 9789460224225 (NL) en 978-9460224263 (Eng)
paperback, 216 pagina's
inkijkexemplaar en kort filmpje (1 minuut)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
05-10-2016  

Stadsboerderij viert Werelddierendag

 

ALMELO – De jaarlijkse Werelddierendag werd uiteraard weer uitbundig gevierd bij de Stadsboerderij Beeklust. Er waren stands met handarbeidartikelen, er waren gehoorzaamheidstrainingen met honden en tal van andere activiteiten, zodat de kinderen zich volop vermaakten.
Ook kon de nieuwe stal worden bewonderd, die net voor Werelddierendag gereed gekomen was.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje en maakte bijgaande fotoreportage.

Fotoreportage (68 foto's)...

 
30-09-2016  

Storing openbare verlichting Schelfhorst

 

ALMELO – In een groot deel van de Schelfhorst brandde donderdag vanaf zonsondergang geen openbare verlichting. Het was er dus pikdonker en dat duurde de gehele nacht tot zonsopgang op vrijdagmorgen. Het hoe en waarom is nog niet bekend.

 
27-09-2016  

Gerritsen geïnstalleerd als 1e burger van Almelo


CdK Ank Bijleveld nam Arjen Gerritsen de ambtseed af die werd voorgelezen door de griffier van de provincie Overijssel
 

ALMELO – De geboortige Enternaar Arend Jan (Arjen) Gerritsen (46)  is vanmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Almelo. Commissaris der Koning  Ank Bijleveld nam Gerritsen de ambtseed af . Gerritsen verkondigde dat hij graag de mouwen opstroopt om Almelo en zijn burgers betere tijden te bezorgen en de kar wil trekken waar het kan en duwen waar het moet.
Gerritsen kent Almelo vanuit zijn middelbare schooltijd en ‘onthulde’ dat hij met regelmaat een ijsje snoepte bij Talamini. In bestuurlijke zin kreeg hij vroeger als raadslid en wethouder in buurgemeente Wierden ook met Almelo te maken. In die zin betoogde hij dat het Twents belang ook het Almelo’s belang is. Gerritsen wil tussen de mensen en boven de partijen staan. Hij dankte zijn voorganger Jon Hermans-Vloedbeld die hem in de afgelopen weken bijpraatte over alle ‘ins and outs’ die in Almelo spelen. Gerritsen was eerder burgemeester van het Groningse Haren (2002-2007) en het Utrechtse De Bilt vanaf 2007 tot zijn benoeming in Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril

Update:
De nieuwe burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen (VVD) heeft zijn hielen nog niet gelicht in De Bilt of het is ‘hommeles’ in het Utrechtse stadje. Wethouder en partijgenote Jolanda van Hulst stapte, op de dag van de installatie van Gerritsen in Almelo, per direct op omdat zij zich niet genoeg gesteund voelde door de eigen Biltse VVD-fractie.  Van Hulst was o.a. gebiedswethouder van Groenekan, Hollandsche Rading en Westbroek in het uit meerdere kernen samengevoegde De Bilt. Zij wachtte de benoeming van waarnemend burgemeester Bas Verkerk (VVD) op donderdag 29 september a.s. niet meer af. Verkerk was voordien burgemeester van Delft.

Fotoreportage (41 foto's)...

 
25-09-2016  

Brandweer ‘vist´ scooters uit Hollander Graven

 

ALMELO – Zondagmiddag kreeg de politie de tip dat er 2 scooters in de Hollander Graven lagen ter hoogte van de brug in de Bleskolksingel. De brandweer ‘viste’ vervolgens de identieke vrij nieuwe scooters uit de Hollander Graven. De politie vermoedt dat de scooters van diefstal afkomstig zijn en werden gedumpt.

Heeft u tips?
Meldt die via 0900-8847 of anoniem via 0800-7000

< Foto: Fotografie HollandService

 
24-09-2016  

Vogelhuisjes timmeren op Burendag


Of na al dat gezaag en getimmer de voetjes en teentjes er nog allemaal waren, laat de foto niet zien.
Foto: IVN Almelo
 

ALMELO – IVN Almelo (Instituut voor natuureducatie) was tijdens Burendag actief met de jeugd aan de Parkweg. Onder leiding van Albert Eshuis werd er door de jeugd gezaagd en getimmerd om vogelhuisjes in elkaar te zetten. De zogenoemde nestkastjes krijgen allemaal een plek in de buurt om de vogelstand in de omgeving van de Parkweg in stand te houden en te verbeteren.
“Waarom nestkastjes? De meeste vogels maken een nestje tussen de takken, maar sommigen zoeken een holle boom waar ze hun nest in kunnen maken en soms kunnen ze die niet vinden. Wij gaan ze een handje helpen met deze nestkastjes” legt Eshuis uit aan de kinderen die het nuttige met het aangename verenigden.
Naast een fijn huisje om de kuikens in groot te brengen, wordt er ook aan een ander element gedacht waar vogels direct profijt van hebben: heesters. “Buurtbewoners kunnen nog kiezen uit 3 heesters die voedsel produceren voor vogels (lijstbes, meidoorn en krent). Zo krijgen de vogels ook weer genoeg te eten,” zegt Eshuis.
IVN Almelo organiseerde deze dag in het kader van Burendag, een initiatief van het Oranje Fonds.

 
24-09-2016  

Laatste supermarkt centrum Almelo gaat sluiten

 

ALMELO – De herontwikkeling van de binnenstad heeft een grote deuk opgelopen. Medewerkers van het Albert Heijn filiaal in de binnenstad hebben donderdagavond te horen gekregen dat AH de winkel over een jaar gaat sluiten. Bij de winkelsluiting verliezen 95 medewerkers hun baan. Voor het overgrote deel zijn dat parttime banen. Met de sluiting verliest het centrum van Almelo haar laatste supermarkt. Supermarkt Groenwoudt aan de Hagenborgh sloot al eind jaren ’90 haar deuren en het pand staat sindsdien leeg. Voor de bewoners van de binnenstad dreigt daarmee een doemscenario met de noodzaak om de dagelijkse boodschappen te moeten gaan doen  in de wijkwinkelcentra zoals de Schelfhorst, Van Goghplein, Windmolenboek of Eskerplein. Reden voor de sluiting van het AH-filiaal in het centrum is een te lage omzet voor een dure locatie. De vestiging van AH aan de Rosa Luxemburgstraat was de enige van de vier Almelose vestigingen die niet meedeed aan de zondagopenstelling. Het betreffende AH-filiaal en C&A vormden de basis voor de herontwikkeling van dit deel van de binnenstad dat moet worden opgeleukt met een doorgetrokken kanaal en havenkom op het marktplein. Wat de sluiting voor dit project betekent, is nog niet duidelijk.

 
24-09-2016  

Jon Hermans uitgezwaait als burgemeester

 

ALMELO – Tijdens een bijzondere raadsvergadering in het bijzijn van de Overijsselse Commissaris der Koning Ank Bijleveld, werd zaterdagmiddag officieel afscheid genomen van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld die maandag officieel start als waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Tijdens de plechtigheid werd o.a. de Almelose ambtsketen en de voorzittershamer overgedragen aan loco-burgemeester Irene ten Seldam.
Voor Hermans restte bloemen, een cadeau van de raad en een staande ovatie. Daarna toog Hermans naar het Indiëcomplex waar met een kleine 1.000 stadgenoten een eenvoudige maaltijd werd gesoupeerd.  Ook daar een klaterend applaus toen Hermans,  met haar kleinkind aan de hand en vergezelt van haar kinderen en hun eega’s de oude fabriekshal van Ten Cate binnenwandelde om van haar burgers afscheid te nemen die zij sinds haar benoeming in 2009 diende.
De geboortige Hengelose Jon Hermans-Vloedbeld was voordien burgemeester in Ridderkerk (2004-2009), Ouderkerk (2001-2004) en raadslid en wethouder in Losser  tussen 1988 en 2001.

Fotoreportage: Jan Bril

Update:
Hermans pleit in afscheidsrede voor een meer participerende overheid om burger en stadsbestuur beter te binden.
Lees in De Roskam 

Fotoreportage (194 foto's)...

 
23-09-2016  

Rohof Schoenen viert 135e verjaardag

‘Bij ons is ambacht altijd hoog in het vaandel blijven staan´
 

ALMELO – Het zijn er niet zoveel, die bedrijven die al langer dan een eeuw bestaan en ook nog steeds in handen is van dezelfde familie. Bij Rohof Schoenen aan de Grotestraat 7 is dat het geval. In 1881 begon het allemaal met de handel in klompen en schoenen in het café van de familie Rohof aan de Almelose Hagengracht. Inmiddels is die handel al vele jaren een vakkundige schoenenwinkel waar het klassieke ambacht nooit uit het oog is verloren en waar Frits en Mary Rohof als de vierde generatie, zaterdag en de koopzondag (12/17.00 uur) de klanten trakteren op taart en bubbels.  ‘Elke voet is anders en bij elke voet hoort een andere schoen’, zegt Frits Rohof die het vak met de paplepel kreeg ingegoten van vader Jan. ‘Het onderscheid ons van de andere zaken in de stad. Het is zelfs zover dat ik een hele rits aan leesten heb staan zodat ik ter plekke een schoen op maat kan opleesten’, aldus Rohof die dit feestelijke weekend ook nog eens ouderwets uw schoenen een oppoetsbeurt geeft terwijl u ballonnen kunt prikken om te bekijken welk kortingsvoucher u krijgt bij uw aankoop.

 
23-09-2016  

Koninklijke- en Stadspenning voor 100 jaar PH


CdK Ank Bijleveld en secretaris Fried Lubbers tonen de Koninklijke Oorkonde en penning.
 

ALMELO – Ook PH Almelo is na respectievelijk Avc Heracles, La  Première en Sv Almelo, toegetreden tot de ‘club’ van 100-jarige Almelose voetbalclubs. Althans met voetbal begon het 100 jaar geleden toen op een zolderkamer aan de Julianastraat de stadgenoten A. Grob, J. Asbreuk, J. Leloux, J. Bruggeman en J. Revenboer de rooms katholieke voetbalclub ‘Almelo’ oprichten. Dat er al een voetbalclub was met de naam ‘Almelo’ werd genegeerd, want men sloot zich aan bij de Rooms Katholiek Utrechtse Voetbal Bond (RKUVB). Want als je achter de ‘Sjors’ geboren bent, was de wil van de pastoor wet. ‘Niet voetballen op zondag voor 12.00 uur’, was zijn credo en dat kon de algemeene bond, waarbij Sv Almelo was aangesloten, niet garanderen. De eerste ledenlijst omvatte de namen van 28 jonge knapen die gingen voetballen op een weilandje aan de Krommendijk. Een jaar later echter in 1917 werd alras de nam gewijzigd in Prins Hendrik, de naam die nu als omnivereniging alleen nog in initialen wordt gebruikt als PH Almelo. Ja, de naam Almelo is feitelijk terug maar dan als metafoor voor de stad. PH Almelo zwierf naar het sportcomplex aan de Sluiskade, huisde een aantal jaren aan de Horstlaan waar het een groeispurt inzette en vond uiteindelijk haar huidige bestemming aan de Veenelandenweg waar het zich ontwikkelde tot een echte omnisportvereniging dat naast voetbal, ook tennis, golf en darts omvat. Zo’n 1.200 leden telt de club waaronder zo’n 50 teams in het voetbal. Dat waren er wel eens meer, reden om volgend jaar de overstap te maken van de zondag naar de  zaterdag. Niet omdat de pastoor dat graag wil, maar de hedendaagse generatie kiest meer en meer voor stappen op zaterdagavond en een vrije dag op zondag. 
De hele zomer waren er al tal van festiviteiten en vrijdagavond werd met een receptie voor genodigden een eind gebreid aan de jubileumvieringen. Reden voor de KNVB om de club te eren met een oorkonde en een KNVB-vlag met de naam en de jaartallen van PH er op. Maar dat was niet het enige. Andere clubs gaven blijk van hun waardering, Heracles Almelo liet bestuurslid Dinand ter Braak opdraven om een ingelijst shirt met handtekeningen van de profs te overhandigen en ook bestuurlijk Almelo en Overijssel waren present middels sportwethouder Irene ten Seldam, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en de Overijsselse Commissaris der Koning  Ank Bijleveld. Burgemeester Jon Hermans sprak tijdens haar laatste officiële daad als burgemeester van de stad lovende woorden en had voor de eeuwling de Stadspenning in petto, net zoals eerder de eerdere eeuwlingen in het Almelose voetbal ontvingen. De ‘klapper’ van de avond was echter voorbehouden aan CdK Ank Bijleveld. Zij had opdracht gekregen van Koning Willem Alexander om het jubilerende PH Almelo de Koninklijke Erepenning te overhandigen met bijbehorende oorkonde. Dit als waardering voor de club als sportvereniging maar ook voor de vele maatschappelijke activiteiten die de club ontwikkelt dankzij de vele vrijwilligers. Het bestuur en de vroegere bestuurders glommen, maar één stak er daarbij bovenuit, erevoorzitter Hennie Blom, die voor buitenstaanders gevoelsmatig in zijn eentje de kar van de club al een eeuw heeft getrokken!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-09-2016  

Data-lek Almelo betreft minstens 282 mensen

 

ALMELO – Hackers hebben bij het Werkplein Almelo minstens de persoonsgegevens van 282 cliënten achterhaald. De gemeentelijke sociale dienst beheert op het Werkplein de cliënten van de gemeente Almelo, Dinkelland, Tubbergen en Wierden. De gelekte gegevens bestaan uit het burgerservicenummer (BSN) al dan niet in combinatie met naam en/of geboortedatum en/of kenteken, zo staat in de brief aan de gemeenteraden van de betrokken gemeenten.
De gegevens werden gestolen via een plug-in op één computer van één medewerker in de periode van 2 mei tot 9 september, zo is uit het onderzoek gebleken. In totaal ging het om een bestand van 20 gigabyte. De gegevens zijn in twee groepen te verdelen. Het gaat dan  om personen die in de bewuste periode een aanvraag hebben ingediend voor een bijstandsuitkering en een uitkering hebben gekregen. De tweede groep betreft opgevraagde gegevens van Almeloërs bij andere instanties om te kunnen beoordelen of er recht op een uitkering bestaat.
De ‘achterhaalde’ betrokkenen zijn donderdag per brief geïnformeerd, omdat er risico op misbruik bestaat, zoals identiteitsfraude. Eerder heeft de gemeente Almelo bij monde van wethouder Javier Cornelissen al aangegeven alles in het werk te stellen om slachtoffers van misbruik bij te staan. Het onderzoek naar het data-lek loopt nog door.

Archief
Terug naar vorige pagina