Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
26-04-2015  

Feestelijk onthaal Heracles na winst op NAC

 

ALMELO – De 3-1 overwinning van Heracles Almelo op NAC in Breda heeft tot een feestelijk onthaal geleid in Almelo. Voor het Polman Stadion hadden zich honderden supporters verzameld om hun helden toe te juichen. Ook voorzitter Jan Smit was van Ommen naar Almelo gereden om zijn jongens te begroeten. Smit was thuis gebleven om de spanning voor hem niet teveel te laten oplopen omdat hij al eerder met zijn ‘rikketik’ de nodige probleempjes heeft gehad. Maar dat Smit uiteraard bijzonder blij was met het resultaat spreekt voor zich. De Heraclieden hebben weliswaar formeel nog één puntje nodig maar hebben wel een beter doelgemiddelde om de nacompetitie te ontlopen. De feestelijke ontvangst staat in schril contrast met de ontvangsten van de spelers van de club uit 053. Met een beetje mazzel voor Heracles en winst op PSV in Eindhoven en Go Ahead in het Polman Stadion kan men zelfs 053 nog achterhalen, denkt de redactie enigszins opportunistisch.

Tegenover het Polman Stadion bij de topsporthal IISPA was de thuiskomst van Eurosped TVT wat droever. De 'volleybalmeiden' verloren de kans op de nationale titel door de derde nederlaag in en tegen Sneek.

Fotoreportage: Patrick Weegink Fotografie

Wedstrijdverslag Heracles en foto's klik hier

Fotoreportage (17 foto's)...

 
25-04-2015  

Oude tijden herleven met vlasteelt

 

ALMELO – Het initiatief om op Almelose bodem weer vlas te gaan verbouwen komt van de Stichting Vlasmanifestatie die al zo'n 25 hectare vlas verbouwd op Twentse bodem. Vlas was in vroegere tijden een belangrijke grondstof voor de textielindustrie maar ook van belang voor de productie van lijnzaadolie als basis voor verf en vernis maar ook bijvoorbeeld voor de productie van linoleum, zeep en kunsthars of van toepassing in de farmaceutische en cosmetische industrie. Het resterende vlasstrooisel is bovendien weer in opkomst voor het gebruik in paardenstallen. Het strooisel neemt veel meer vocht op dan bijvoorbeeld stro en is veel duurzamer.
De gemeente Almelo verleent medewerking in het kader van stadslandbouw. Op een perceel van 5 hectare aan de Vriezenveenseweg werd deze week vlas gezaaid zodat in juli de blauwe bloemetjes het ingezaaide veld zullen sieren en zodra de stengels zich gaan bruinen, kan worden geoogst.
In stadsmuseum ’t Wevershuisje is meer te vinden over de historie van vlas en de toepassingen.

Foto: ZusEnZo Fotografie

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-04-2015  

Duizenden bij Armeense genocide-herdenking

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – In Almelo werd door zo’n 2000 mensen de Armeense genocide herdacht die vandaag 100 jaar geleden begon met het oppakken van Armeense intellectuelen door de toenmalige machthebbers in Turkije die het groot Ottomaanse Rijk voor ogen hadden.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog werden miljoenen Armenen en andere minderheden verdreven en vielen naar schatting meer dan een miljoen doden onder de Armeniërs.
Bij de plechtigheid was o.a. het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en Europarlementariërs Van Dalen (CU/SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) en waarnemend burgemeester van Almelo Willem Urlings en wethouders en raadsleden.

Eerder vandaag werd onder grote belangstelling bij het Armeens monument in Assen een krans gelegd.
In heel Europa hielden Armeniërs herdenkingen maar de grootste herdenking was in de Armeense hoofdstad Jerevan waar o.a. Tweede Kamerlid Arie Slob (CU) en de chansonnier van Armeense afkomst Charles Aznavour acte de presance gaven. Nederland stuurde de ambassadeur uit Bulgarije.

De volkenrenmoord wordt in Turkije glashard ontkent en premier Erdogan gaat geen conflict uit de weg met naties die de genocide wel erkennen. De Tweede Kamer erkende de genocide wel en onlangs sprak ook Paus Franciscus openlijk over genocide. Eerder deze week trok Erdogan zijn ambassadeur terug uit Oostenrijk omdat zes fracties in het Oostenrijks parlement spraken over de Armeense genocide. Eerder had Erdogan al een dergelijk conflict met Frankrijk. De Franse president Hollande was vandaag bij de herdenking in Jerevan evenals zijn Russische collega Vladimir Poetin.

Ook de Duitse president Joachim Gauck sprak over genocide. Dat deed hij in zijn toespraak na de oecumenische herdenkingsbijeenkomst in een kathedraal in Berlijn. Gauck gebruikte scherpere woorden dan die de Duitse regering officieel gebruikt voor de massamoord door de Ottomanen. Gauck zei dat de Duitsers de confrontatie moeten aangaan met het verleden en zich moeten afvragen of ze medeverantwoordelijk of medeplichtig zijn aan de genocide op de Armeniërs. Duitsland was indertijd bondgenoot van het Ottomaanse Rijk. Een Duitse legerfotograaf maakte destijds veel foto’s van deportaties en moorden door de Turken.
Het Duitse parlement erkende vrijdag unaniem dat er sprake is van genocide. Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Daarin moet in ieder geval opgenomen worden de passage: "hun lot is een voorbeeld van de geschiedenis van massale vernietigingen, etnische zuiveringen, verdrijvingen, ja van volkerenmoorden waar de twintigste eeuw zo verschrikkelijk door getekend is."

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (137 foto's)...

 
24-04-2015  

VolkerWessels bouwt huurwoningen op Indië

 

ALMELO - Op het voormalige Indiëcomplex van TenCate is Ter Steege Bouw uit Rijssen volop bezig aan de realisatie van 12 reeds verkochte koopwoningen. In juni start Ter Steege met de bouw van nog eens 14 koopwoningen.

De bouw trekt dus flink aan want er gaat meer gebeuren op het Indiëcomplex langs de groene Vissedijk. Bouwconcern VolkerWessels kocht onlangs 24 kavels van Ter Steege om een gelijk aantal innovatieve huurwoningen te realiseren in de vrije sector. De bouw begint zelfs al in mei aan de Laan van Indië en is uitstekend bereikbaar via het nieuwe deel van de burgemeester Schneiderssingel aan de zijde van Witzand Hout.
Het initiatief MorgenWonen is de nieuwe bouwstandaard van VolkerWessels waarbij in een supersnelle bouwtijd van 2 dagen met hoogwaardige plug and play bouwdelen een duurzame woning van hoge kwaliteit wordt geassembleerd die tevens onderhoudsarm is en waarvan de energienota nul bedraagt. De verhuur verloopt via Thoma Makelaars uit Rijssen.

Indië-ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed is zeer content met de aantrekkende huizenmarkt en de belangstelling voor het Indiëcomplex. Op zaterdag 6 juni a.s. geeft Ter Steege daarom extra koopwoningen in de verkoop. Het betreft stadsvilla`s en seniorenwoningen, gelegen achter de historische booghallen, bekend van de stadsmusical. Naar verwachting heeft Ter Steege dan ook de plannen klaar voor de invulling van het volgende ontwikkelgebied, te weten blok 8, gelegen in de bocht van de Schneiderrsingel. Hier is ruimte voor circa 50 woningen, waaronder particuliere kavels. De uitgifte en verkoop verloopt uiteraard opnieuw via Kamphuis Makelaars in Almelo.

Kijk alvast voor meer informatie op www.indie.nl. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site aanmelden om op de hoogte te worden gehouden van dit bijzondere woonproject. Via de social media www.facebook.com/indiealmelo en het Twitter account @indie_almelo worden geïnteresseerden ook op de hoogte gehouden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-04-2015  

Lintjesregen in nieuwe Huis van de Stad

  ALMELO – Waarnemend burgemeester Willem Urlings heeft vrijdagmorgen voor het eerst in de raadszaal van het nieuwe stadhuis aan de Haven NZ in opdracht van koning Willem Alexander koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan tien stadgenoten. Onder hen twee ridders en acht lidmaatschappen in de Orde van Oranje Nassau. Voor elk van hen had Urlings een persoonlijk woord zij het dat een der nieuwe ridders afwezig was wegens buitenlands verblijf. Urlings noemde allen vanwege hun vele verdiensten, het cement van de maatschappij.
Lees verder...

Fotoreportage (4 foto's)...

 
21-04-2015  

Obs De Tandem bouwt eigen 3D printer

 

ALMELO – Bij basisschool De Tandem ontwikkelt de Plusgroep – kinderen die behoefte hebben aan extra uitdagingen - uit de bovenbouw haar eigen 3D printer, een gevolg van de deelname van het project 3D-Kanjers dat werd gestart sinds de voorjaarsvakantie. Doel van 3D-Kanjers is basisschoolleerlingen meer vertrouwd te maken met techniek als onderdeel van het leertraject. Daarnaast staan ook andere doelen centraal, zoals samenwerken, zelf-oplossend denken, het ontwikkelen van computervaardigheden en leren van de Engelse taal. Het ontwikkelen van een eigen 3D-Printer gaat volgens de op internet beschikbare handleiding, die in het Engels is gesteld. De vorderingen zijn te volgen via het weblog: plusgroeptandem.simplesite.com
Maandag jl. maakten ook de ouders van de Plusgroep-leerlingen kennis met het project 3D-Kanjers van Obs De Tandem. De 3D-Printer moet voor het einde van het schooljaar klaar zijn.
Obs De Tandem start naast het Plusteam voor de bovenbouw bovendien een Plusteam voor de onderbouw.

 
18-04-2015  

De Slag om Ruigenrode in 150 foto's

 

ALMELO - De Slag om Ruigenrode in het Schelfhorstpark trok zaterdag een kleine 10.000 bezoekers en zondag ongeveer hetzelfde aantal. De organisatoren spreken zelfs van 30.000 bezoekers inclusief de opening en inspectie van de troepen op vrijdagavond. Hoeveel toeschouwers het ook werkelijk waren, zeker is het een evenement dat na de eerdere opvoering twee jaar geleden een plek heeft veroverd in een lijst van grotere evenementen als de jaarlijkse Profronde, de Almelose Ruiterdagen en het wat jongere HoBNob Muziek Festival.
In de Slag om Ruigenrode wonnen de geallieerden o.l.v. de Prins van Oranje het uiteindelijk van het Keizerlijk leger van Napoleon die zich als strateeg hier de meerdere moest erkennen in de Prins van Oranje. Liefst 1.200 kilo buskruit werd afgeschoten door zo’n 700 re-actoren uit vele landen van Europa die jaarlijks in evenzovele landen soortgelijke schouwspellen opvoeren. Over de Almelose uitvoering tijdens dit historisch festival zijn alle deelnemers zeer positief en het publiek eveneens gelet op de grote opkomst. Zo’n 95.000 euro bedroeg de begroting die grotendeels werd gesponsord door bedrijven en bijdragen van de gemeente Almelo, de provincie Overijssel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

<< De Belgische acteur Jean Gerald Larcin als Napoleon en initiatiefnemer Martijn Makkinga met de aan ALS lijdende oud- fotograaf van AlmeloNieuws.nl Freek Buitenweg die met echtgenote Ria ook een kijkje kwam nemen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (149 foto's)...

 
17-04-2015  

Van Marle wil huur skybox Heracles continueren

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo besloot twee jaar geleden op aandringen van de VVD om de huurovereenkomst van de skybox in de voetbaltempel van Heracles op te zeggen wegens noodzakelijke bezuinigingen. Heracles Almelo hield de gemeente echter aan de huurovereenkomst omdat het destijds geen vervangende huurder kon vinden. Sindsdien wordt de skybox voornamelijk bevolkt door collegeleden en beleidsambtenaren met hun connecties.
Nu de opzegging per einde van dit voetbalseizoen geeffectueerd kan worden, bepleit wethouder van financiën en sport Jan van Marle juist een verlenging van de huurovereenkomst, meldt De Roskam.
Dit ondanks de kerntakendiscussie en voorstaande bezuiniging van 15 miljoen euro die de basissport en tal van organisaties het nodige nadeel zal opleveren. Volgens Van Marle zijn er moverende sociale, economische en promotionele reden om toch een skybox te blijven huren.
Daar staat tegenover dat de door het ministerie van binnenlandse zaken en de provincie uitgevoerde financiële scan aangeeft dat de financiële huishouding van de gemeente dramatisch is en juist koerst op een artikel 12 status met het bijbehorende Rijkstoezicht indien niet snel orde op zaken wordt gesteld. Alleen al op het verliesgevende gemeentelijk grondbedrijf moet voor de tweede keer vijftig miljoen euro worden afgeschreven.

 
17-04-2015  

Eerste foto van mysterieuze groene verschijnsel

 

ALMELO – De oproepen tot meer informatie over een mysterieuze verschijning in het centrum van Almelo, heeft in ieder geval de redactie van dit medium een ingezonden foto opgeleverd waarop helaas nog niet duidelijk is wat het mysterieuze groene object nu werkelijk is. De maker van de foto weet echter ook niet wat hij nu werkelijk heeft zien bewegen in de binnenstad en heeft de foto beschikbaar gesteld aan de autoriteiten. Mede daarom wil hij voorlopig onbekend blijven.

Waarnemend burgemeester Willem Urlings heeft in ieder geval via een videoboodschap de burgerij gevraagd alert te blijven. Hem bereiken meerdere vragen waarop hij ook nog het antwoord schuldig moet blijven maar de burgemeester heeft niet de indruk dat het verschijnsel gevaarlijk is.

Wij houden u op de hoogte zodra er meer bekend is over de identiteit van het verschijnsel.

 
17-04-2015  

Bier, stamppot en koninklijk lintje bij ASV´57

 

AADORP – Voorzitter Gerard Hondebrink en zijn vrouw Betsie togen vrijdagavond vol goede zin naar het nieuwe clubgebouw van ASV’57 aan de Heuveltjeslaan voor een gezellige feestavond met alle bouwers die zich hadden ingezet om het fraaie clubgebouw te realiseren. Een stamppotbuffet stond op het menu en uiteraard een glaasje schuimend Hertog Jan waar Gerard Hondebrink eens goed voor ging zitten.
Groot was dan ook zijn verbazing toen plotsklaps vanuit de bestuurskamer zijn gehele familie opdook, inclusief zijn vader, een der oprichters van ASV’57. In het kielzog waarnemend burgemeester Willem Urlings die in opdracht van koning Willem Alexander hem het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau op spelde. “Je moet wel ‘hartstikke knetter knotsgek’ zijn was de boute uitspraak over een leven lange inzet voor deze mooie club in dit fraaie ‘dorpske’ Aadorp”, zei Urlings tegen Gerard Hondebrink die volgens velen de grote kartrekker was om het nieuwe clubgebouw te realiseren. Met veel zelfwerkzaamheid o.l.v. hoofdaannemer Marquette Projecten werd het nieuwe onderkomen in pakweg een maand of tien gerealiseerd waarbij Hondebrink dagelijks aanwezig was om hand en spandiensten te verlenen. In de jaren ervoor had hij als voorzitter al meerdere bouwplannen gepresenteerd maar uiteindelijk resulteerde in wat er nu staat en zonder dat de club de bouwkosten als een molensteen om de nek heeft hangen. Voorzitter Hondebrink memoreerde dat hij dat niet had kunnen doen zonder de inzet van velen en de Aadorpse gemeenschap. In de zomer draagt hij het voorzitterschap over, maar ongetwijfeld zal Hondebrink nog veel voor de club blijven betekenen omdat hij nu eenmaal sinds zijn jeugd ‘hartstikke knetter knotsgek’ is van ASV’57.

Fotoreportage (14 foto's)...

 
17-04-2015  

Burgemeester opent tweede Historisch Festival

Foto reportage Jan Bril.
 

ALMELO – Waarnemend burgemeester Willem Urlings opende vanavond het tweede Historisch Festival in het Schelfhorstpark. Een verrassing had hij ook op zak voor initiatiefnemer Martijn Makkinga. Deze kreeg de Stadsspeld voor de niet nalatende ijver om van het festival een succes te maken. Twee jaar geleden bevolkten 15.000 toeschouwers het Schelfhorstpark om de Napoleontische tijd te laten herleven. Zaterdag en zondag donderen dus de kanonnen tijdens de Slag om Ruigenrode opnieuw.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (94 foto's)...

 
16-04-2015  

Canisius actief met circusproject Rainbow

 

ALMELO – Leerlingen met het vak Bewegen Sport & Maatschappij (BSM) van het Canisius College hebben in de afgelopen weken het project Circus Rainbow in elkaar gestoken voor basisschoolleerlingen uit groep 3. Woensdag was de dag van de première. Daarvoor werd de gymzaal van Canisius ‘omgebouwd’ tot een circustent om de ware ambiance te krijgen.
Vanaf 09.15 uur stroomde de ‘tent’ goed vol met 140 leerlingen van o.a. de Noorderborch (Almelo), Aloysius school (Geesteren) en de Herderschee school (Almelo) die genoten van de circusacts die in de voorgaande 10 weken waren ingestudeerd o.l.v. docent Erwin Elfrink. Het lichtplan en geluid werd door de studenten zelf ontworpen en bediend terwijl de spreekstalmeester de acts aan elkaar praatte. Voor zowel de basisschoolleerlingen als de studenten Bewegen Sport & Maatschappij een hele belevenis waar met genoegen op wordt terug gekeken.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-04-2015  

Nog geen duidelijkheid lening Recon BV

 

ALMELO – Het college van B&W heeft meer tijd nodig om duidelijkheid te krijgen over de terugbetaling van een lening van ruim 272.000 euro aan Recon BV. Het bedrijf kreeg de lening om kansarmen op de Almelose arbeidsmarkt aan een baan te helpen en zou de lening voor 2017 terug moeten betalen mits men daartoe in staat is.
Het bedrijf vertrok echter al spoedig uit Almelo naar de Fokkerweg 175 Oude Meer Schiphol en heeft dus geen structurele werkgelegenheid voor de gemeente Almelo ontwikkeld, een van de voorwaarden voor de lening.
Omdat het college geen zicht had op de financiële huishouding, verzette de gemeenteraad zich tegen de door het college voorgestelde kwijtschelding van de lening en nam een motie aan om het bedrijf nader financieel te onderzoeken. Een groot deel van de raad wil in ieder geval het geld terug zien omdat Recon BV haar verplichtingen niet zou zijn nagekomen.
Schriftelijk heeft het college van B&W nu de gemeenteraad laten weten nog enkele weken tijd nodig te hebben om alle details in deze kwestie duidelijk in beeld te hebben.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-04-2015  

TMZ trekt bod op oude stadhuis in, sloop dreigt

 

ALMELO – Het college van B&W zit met de handen in het haar t.a.v. de toekomst van ht oude stadhuis. Het college wilde het bouwwerk van architect J.J.P. Oud verkopen aan zorginstelling TMZ die eerder te kennen gaf het voormalige stadhuis te willen verbouwen voor seniorenhuisvesting. Dat gaat echter niet door omdat TMZ het bod alsnog introk omdat het zich nu oriënteert op vestiging in de binnenstadslocatie de Hofkamp.
De plannen van twee andere aanbieders voor hergebruik van het voormalige stadhuis worden door het college van B&W afgewezen als zijnde te duur en/of onhaalbaar.
Het college van B&W wil daarom aan de gemeenteraad voorstellen om het net verlaten stadhuis te gaan slopen. Met sloop zal waarschijnlijk ook een bodemsanering noodzakelijk worden vanwege chemische restanten op de locatie waar ooit het bedrijf Palthe stond.

<< Op zaterdag 9 maart 1968 brandde de chemische wasserij van Palthe in de binnenstad af. Na afbraak werd de ruimte ingevuld met o.a. de bouw van het nu leegstaande stadhuis van architect J.J.P. Oud en het naastgelegen politiebureau en kantoorpand op de hoek Boddenstraat/Brugstraat.

Hieronder de omschrijving van het laatste bouwwerk van Oud op Architectuur.org


 
14-04-2015  

Auto ‘total loss’ door brand

 

ALMELO - Aan de Wiekslagen in de wijk Windmolenbroek in Almelo is maandagavond een auto in brand geraakt. Bij aankomst van de brandweer stond het motorcompartiment in lichterlaaie. De brand was snel onder controle maar het voertuig kon naar de schrootverwerker.

Fotoreportage: Patrick Weegink

 
10-04-2015  

Almelo nog steeds in de ban van verdacht opbject

 

ALMELO – In Almelo is men nog steeds in de ban van de mysterieuze verschijning. Er zijn zelfs opsporingsposters verspreid in het centrum van Almelo om er achter te komen wat het is.

Gezocht wordt:
Ongeïdentificeerd groen verschijnsel.

SIGNALEMENT
Groen verschijnsel. Postuur: klein & smal. Opmerkelijk: maakt smakkende geluiden en beweegt zich snel voort.

BENADER MET EXTREME VOORZICHTIGHEID!
Als u enige informatie heeft omtrent dit mysterieuze verschijnsel, neem dan alstublieft contact op per email via de redactie van AlmeloNieuws.nl

BELONING
De gouden tipgever ontvangt een beloning!

 
10-04-2015  

Gemeente organiseert bedrijvencontactmiddag

 

ALMELO - Op donderdag 16 april organiseert de gemeente Almelo in samenwerking met Bedrijvenkring Bornsestraat Almelo (BBA) de bedrijvencontactmiddag op locatie. Vanaf 15.30 uur zijn ondernemers welkom bij Envita Almelo aan de Einsteinstraat 12a. Deze middag staat in het teken van informatie uitwisseling, leren, inspireren en netwerken. Het is de eerste informatiebijeenkomst die de gemeente organiseert met ondernemers in de stad. De gemeente wil door dit soort bijeenkomsten een beter beeld geven wat de gemeente voor ondernemers kan betekenen. Ook krijgt de gemeente daardoor meer inzicht in de wensen die bij ondernemers leven.

Programma
Wethouder Jan van Marle (met o.a. Economische betrekkingen in zijn portefeuille) opent de middag, daarna zal Gerjan Bremmer, voorzitter van Bedrijvenkring Bornsestraat Almelo, een korte presentatie geven. Na deze presentatie stapt u in een bus en wordt een rondrit gemaakt over het bedrijven- terrein. De middag wordt afgesloten met een rondleiding bij Taxi Almelo, één van de gevestigde ondernemers op het bedrijventerrein. Daarna staat er een hapje en een drankje voor u klaar waarna we rond 18.00 uur deze bijeenkomst afsluiten.
Ondernemers kunnen zich per email aanmelden voor 11 april a.s. via Laurens Pouwel; laurens.pouwel @urenco.com
 

 
09-04-2015  

Water weg en weer terug

 

ALMELO – Vanmorgen draaide wethouder Claudio Bruggink van Stadsontwikkeling aan het geïmproviseerde ‘scheepswiel’ om de persleiding die het Twentekanaal met de Waterboulevard in wording verbindt, open te zetten waardoor het water in de Waterboulevard en Stadsvijver bij Kreta weer zijn normale proporties kan aannemen. De diepgang wordt uiteindelijk 1.90 meter.
Aannemer Van Heteren legt volgens uitvoerder Eddy Huizing nog de laatste loodjes aan de aankleding van de kades rondom de Waterboulevard voordat grotendeels de bouwhekken wegkunnen. Eind dit jaar moet begonnen worden aan de aanleg van drie brugdekken in de Egbert Gorterstraat om de Waterboulevard echt met het kanaal te kunnen verbinden.

<< Wethouder Claudio Bruggink en Van Heteren-directeur Mulder hielden de voeten droog bij het opendraaien van de persleiding.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
08-04-2015  

Lego team Telgenborch bij Diederik Samson

 

DEN HAAG/ALMELO – Niet alleen de Almelose Hermandad was vandaag in Den Haag, maar ook het First Lego League van basisschool De Telgenborch. De eersten om te demonstreren voor betere arbeidsvoorwaarden en de winnaars van de Benelux-finale van de Lego League om PvdA-partijleider Diederik Samson te laten zien waarom zij op 20 april afreizen naar St. Louis in de Verenigde Staten om er deel te nemen aan de World Lego League Finale.
Samson was als ingenieur in de kernfysica maar wat onder de indruk van de robottechniek die de leerlingen van De Telgenborch demonstreerden en trots dat zij naar Amerika mogen om hun kunsten te tonen. Dat waren ook zijn fractiegenoten die de leerlingen het gebouw van de Tweede Kamer lieten zien in een uitgebreide rondleiding. Een mooie indrukwekkende dag voor het First Lego League van De Telgenborch die donderdag ook nog worden verrast met een cheque van Randstad Techniek als bijdrage in de droomreis naar Amerika.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-04-2015  

Heraclesstadion bereikt hoogste punt

 

ALMELO – Bouwer Akkor heeft het hoogste punt bereikt in de vernieuwbouw van het voetbalstadion voor Heracles Almelo en ligt volkomen op schema in de gefaseerde vernieuwing. Ook is een van de lichtmasten al aangepast en geplaatst op het bouwwerk van de tweede ring, compleet met nieuwe verlichtingsarmaturen. Tegen Ajax zaterdagavond kan de supportersschare al een eerste indruk krijgen hoe driekwart van het stadion er in de toekomst aan de binnenkant uitziet. Alleen het dak laat nog even op zich wachten.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (42 foto's)...

 
08-04-2015  

Almelose politie op ‘oorlogspad´ in Den Haag

 

DEN HAAG / ALMELO – De vorming tot één Nationaal Politiekorps gaat gepaard met bezuinigingen van 230 miljoen euro en ook de salarissen zijn al enkele jaren bevroren. Dat zijn politiemensen goed beu en zij trokken vandaag massaal naar het Malieveld in Den Haag.
Aanleiding om dat vandaag te doen, was de overhandiging door Koning Willem Alexander van het nieuwe ‘vaandel’ van het politiekorps aan korpschef Gerard Bouman. Niet dat de plechtigheid werd verstoort, maar om aansluitend duidelijk te maken aan het kabinet en de Staten Generaal dat het genoeg is geweest en dat er een proportionele loonsverhoging moet komen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) werd te kennen gegeven dat hij uiterlijk maandag betere voorstellen op tafel moet leggen voor een nieuwe politie-cao. Als dit niet gebeurt, dan gaan de bonden en hun leden over tot hardere acties.
Daarmee is het met de eisen nog niet gedaan voor de minister. Voorzitter Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie luidde de noodklok over de reorganisatie. Giltay vindt dat de reorganisatie te snel gaat en dat er geld bij moet komen om die reorganisatie überhaupt tot een succes te kunnen maken. Volgens Giltay is het de grootste reorganisatie die er ooit in Nederland is geweest. "Het gaat om 68.000 mensen, dus dat is een ingewikkeld proces", aldus Giltay. Hij noemt de reorganisatie een opeenstapeling van problemen die het uit te voeren werk zwaar frustreren. Volgens Giltay zal de politiek en de burger genoegen moeten nemen met minder veiligheid als de knelpunten niet worden opgelost.
Ook de Almelose ‘Hermandad’ droeg haar steentje bij tijdens de demonstratie op het Malieveld. Vanmorgen vertrok een groep agenten per bus vanaf het politiebureau om eveneens in Den Haag te gaan demonstreren.
 

 
05-04-2015  

Almelo viert 70 jaar bevrijding


Waarnemend burgemeester Willem Urlings legt bloemen bij het Canadese monument voor het oude stadhuis.
 

ALMELO - Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Almelo werd bevrijd. Over de spoorlijn kwamen de Canadese tanks bij De Riet de stad als eerste inrollen om de laatste verzetshaarden van de Duitse bezetting te slechten. Over de Bornsestraat volgde een ander Canadees regiment. Zo hier en daar vuurden de tanks nog enige granaten af zoals o.a. bij het Waagplein waar het Waaggebouw werd geraakt.
Het herinneringsmonument op het plein voor het Oude Stadhuis eert de Canadese bevrijders die vielen bij de bevrijding van de stad. Met een bijeenkomst en met de rijdende colonne van historische oorlogsvoertuigen van Keep them Rolling werd het weer even zichtbaar dat oorlog verdriet en vreugde bracht na vijf jaar van bezetting.

Fotoreportage: Jan Bril
Ook Kevin Snijder (DeAutojager.nl) maakte een reportage
 

Fotoreportage (72 foto's)...

 
04-04-2015  

Stadsspeld voor transportondernemer Henk Bolk

Fotoreportage: Jan Bril
  ALMELO – Nietsvermoedend tijdens een vijfjarige personeelsreünie zaterdagavond in Kampkuiper Bistro & Catering te Harbrinkhoek kreeg transportondernemer Henk Bolk de zilveren stadsspeld opgespeld door waarnemend burgemeester Willem Urlings, die daarvoor wel even toestemming vroeg aan zijn collega van de gemeente Tubbergen.
Henk Bolk kreeg de stadsspeld en bijbehorende oorkonde vanwege zijn vele verdiensten voor de regio en Almelo in het bijzonder. Burgemeester Urlings refereerde er aan dat Bolk op twintigjarige leeftijd voor de leeuwen werd gegooid om het nog jonge bedrijf te gaan leiden toen zijn vader overleed in 1962.
Een bedrijf dat startte met Amerikaanse voertuigen die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland achterbleven en pionierend in het transport van kolen en dranken. “Het was de tijd van cowboys in de vaderlandse transportwereld met heel hard werken”, schetste Urlings die beginperiode. Hij prees Henk Bolk vanwege zijn doorzettingsvermogen en het vermogen er een bedrijf van te maken zoals het er nu staat, het transportbedrijf Bolk en de ‘leading´ rol in het van de grond tillen van Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo, Rotterdam, Bad Bentheim (D) en binnenkort ook in Almelo op het XL Businesspark bij Bornerbroek. Urlings roemde Bolk eveneens vanwege zijn Haagse lobby voor de regio zoals de A1 en de capaciteitsvergroting van de Twentekanalen, zijn ijzersterke formule voor het jaarlijkse ‘haringhappen´ en zijn maatschappelijk ondersteunende rol voor organisaties als de Profronde Almelo, de Dierenambulance, de Almelose Ruiterdagen en CSI Twente maar dat hij het kennelijk toch moeilijk vindt om het ondernemen geheel achter zich te laten.
Lees verder...

Fotoreportage (24 foto's)...

 
04-04-2015  

Volop sport aan De Bosrand

 

ALMELO – Aan De Bosrand is het vandaag een drukte van belang. Bij de Almelose atletiekvereniging SISU wordt de eerste seizoenwedstrijd in de regio gehouden voor jongens en meisjes in de categorie A.B. en C bij o.a. het hardlopen, hoogspringen, speerwerpen en het kogelstoten.

Bij naaste buur De Looleeruiters wordt het eerste outdoor-springen gehouden. Op het Twents Hippisch Centrum rijden vandaag en tweede Paasdag vele honderden combinaties uit de regio, mede omdat elders outdoor-concoursen werden afgelast vanwege de gesteldheid van de bodem en daar heeft men in Almelo geen last van op het twee en een half hectare grote ‘Allweather’ terrein.

Beide evenementen zijn gratis toegankelijk.

 
02-04-2015  

Politie in actie voor betere cao

 

ALMELO – Een goede cao is niet meer van deze tijd, zo lijkt het als men de ledenbestanden van de vakbonden er op naslaat. Jongeren laten het massaal afweten t.a.v. een lidmaatschap en werkgevers willen alleen nog flexibel personeel. Men bedoelt daarmee aannemen en ontslag op het moment dat het de werkgevers goed uitkomt.
Anders was dat bij het personeel in de schoonmaakdiensten. Zij bevochten een betere cao door de werkgevers voor het blok te zetten.
Ook bij de politie is men het zat al jaren op de nullijn te zitten. Landelijk wordt actie gevoerd door alleen nog maar bonnen te schrijven voor grove verkeersovertredingen. Deze week ook een langzaam aan actie met tientallen voertuigen op de snelweg en donderdag deed Hermandad in Almelo een duit in het zakje door op de Koornmarkt aandacht te vragen voor de slechte betaling onder het bewind van het kabinet Rutte. Met de sirenes aan was het gedurende enkele minuten een hels kabaal dat in de komende weken nog vaker zal klinken zolang de nieuwbakken minister van veiligheid en justitie Ard van der Steur (foto) niet met betere voorstellen komt als zijn voorganger Ivo Opstelten.
 

Archief
Terug naar vorige pagina