Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-05-2016  

Roparun City Festival Almelo 2016

 

ALMELO – De deelnemers aan Roparun op de route Hamburg-Rotterdam kregen tijdens de koude en natte doorkomst in Almelo weer een warm onthaal. Onder hen twee teams van de Almeloopers die natuurlijk extra aandacht kregen van familie en bekenden. Al jaren haalden de Almeloopers telkens meer dan 30.000 euro binnen voor palliatieve zorg en de regio Almelo werd daar als etappeplaats ook niet slechter van omdat het al drie keer werd verkozen tot warmste en vreugdevolste doorkomstplaats.
Op tweede Pinksterdag worden de deelnemers onthaald aan de finish in Rotterdam waar ook de lopers van de route Parijs-Rotterdam worden verwelkomt.
De sponsorteller van Roparun 2016 staat inmiddels op 2.213.269,68 euro.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (128 foto's)...

 
13-05-2016  

Wethouder geeft startsein Repair Café

 

ALMELO – Wethouder Irene ten Seldam heeft vanmiddag het officiële startsein gegeven van het Repair Café in Almelo. Particulieren kunnen er huishoudelijke apparaten zoals mixers, koffiezetapparaten, fietsen e.d. laten repareren, want vaak is dat nog wel mogelijk. Het Almelose Repair Café is gevestigd in Het Klussenhuis van Aveleijn  op de hoek Kruisweg/Boomshoekweg. Elke tweede vrijdag van de maand is  het Repair Café geopend van 12.30 uur tot 15.30 uur.

Meer info: www.repaircafealmelo.nl

Fotoreportage: Ben Konings

Fotoreportage (21 foto's)...

 
12-05-2016  

Dieven stelen zuigmonden bij Leus Carwash

 

ALMELO – Bij Leus Carwash aan de Kolthofsingel keken medewerkers donderdagmorgen raar op. Val alle 26 autostofzuigers waren de zuigmonden gestolen. Het hoe en waarom is nog niet duidelijk want een dergelijke diefstal is nog nooit eerder gesignaleerd. Leus heeft daarom een beloning van 500 euro aangekondigd voor tips die leiden tot de aanhouding van de dader(s), meldt de website De Ondernemer.

Eerder al bestreed Rob Leus succesvol ‘proletarisch tanken’ via facebook en nu zette hij opnieuw beelden van de beveiligingscamera’s online. Op de beelden zijn één of twee mannen te zien die met capuchons op en hun hoofd gebogen hun slag slaan. Echt herkenbaar in beeld zijn ze niet.

Een ander toenemend fenomeen is het openbreken van de geldinworp van autostofzuigers bij wasinrichtingen. Volgens de politie neemt dat hand over hand toe in Nederland terwijl er nauwelijks buit te halen valt omdat de automaten dagelijks geleegd worden. Wel is vaak de schade aanzienlijk voor de carwash-exploitanten.

 
11-05-2016  

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding

 

ALMELO – De politie heeft dinsdagavond rond 21.00 uur een waarschuwingsschot gelost bij de arrestatie van een 46 jarige man uit Almelo. Dat gebeurde in de Gravenallee bij Huize Almelo. De man had zich in de bosjes verstopt met een scooter, een voertuig dat als gestolen geregistreerd stond. Toen de man gespot werd door Stadstoezicht, ging hij er tussen uit en in de Gravenallee kwam men hem opnieuw op het spoor. De man werd al langer gezocht wegens vermeende diefstallen van scooters. Een dag eerder nam de politie al twee scooters in beslag bij zijn woning aan de Klimopstraat. Hij ging er toen met een maat vandoor. De politie kwam dinsdagavond ter assistentie na de melding van Stadstoezicht. De man stond bekend als mogelijk vuurwapen gevaarlijk. Omdat hij zich niet wilde laten aanhouden en achter zijn jas greep, werd er ter waarschuwing geschoten. Niemand raakte daarbij gewond.

 
11-05-2016  

COV Wilhelmina ontvangt cheque 3.000 euro

 

ALMELO – In Theater De Gashouder in Dedemsvaart ontving dinsdagavond de Christelijke Orkestvereniging Wilhelmina uit Almelo een cheque van 3.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bestuurslid Jan Kristen reikte in totaal 56 cheques uit aan aanvragers uit Overijssel.

COV Wilhelmina was de enige Almelose aanvrager die in het eerste kwartaal van dit jaar werd beloond door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De 85-jarige vereniging besteed 2.000 euro voor de aankoop van nieuwe kleding en de rest wordt geïnvesteerd in de uitvoering van het jubileum showprogramma Night of the Proms op 11 juni a.s. in het Theaterhotel te Almelo.
 

 
11-05-2016  

Repair Café Almelo van start

 

ALMELO – Vrijdag a.s. is Almelo een eigen Repair Café rijker. De stichting Aveleijn verbreed de doelstelling van Het Klussenhuis op de hoek Kruisweg/Boomshoekweg en wil ook particulieren de mogelijkheid bieden om huishoudelijke apparaten zoals mixers, koffiezetapparaten, fietsen e.d. te repareren. Te vaak en te veel belanden dit soort goederen bij het afval terwijl vaak nog wel reparatie mogelijk is.

Gereedschap en materiaal is aanwezig maar Aveleijn zoekt ook nog vrijwilligers met technische kennis zodat bezoekers elkaar kunnen assisteren bij reparaties.

De start van Repair Café Almelo is vrijdag 13 mei om 13.00 uur. Elke tweede vrijdag van de maand is daarna het Repair Café geopend van 12.30 uur tot 15.30 uur.

Meer info: www.repaircafealmelo.nl

 
10-05-2016  

Mogelijk behoud stadhuis van Oud

 

ALMELO – Het Almelose College van B&W is overstag ten aanzien van de voorgenomen sloop van het oude stadhuis. Het vroegere stadhuis werd ontworpen door de internationaal geroemde Rotterdamse architect J.J.P.  Oud. Tegen de voorgenomen verkoop en sloop verzette zich de Erven Oud en organisaties als het Cuypers Genootschap, Heemschut en de stichting Hergebruik Gebouwen.
De laatste deed een hernieuwd bod van 125.000 euro en vrijwaart de gemeente voor mogelijke gevolgschade door asbest. Het College van B&W wil dit bod nu accepteren en heeft dit besluit nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Mocht die instemmen, vissen andere potentiële kopers, waaronder TMZ, achter het net. Deze aanbieders gingen allen uit van sloop van het markante gebouw dat zowel mooi als lelijk wordt genoemd.

 
10-05-2016  

Drugsbende Almelo, Vroomshoop, Zwolle opgerold


Screenshot van de inval aan de Oude Windslaan in Almelo.
 

REGIO – Bij invallen in Almelo, Vroomshoop en Zwolle heeft de politie 15 arrestaties verricht. In totaal werden 21 locaties onderzocht met behulp van technisch personeel van defensie. De politie nam waardevolle spullen zoals juwelen, horloges, geld en 15 auto’s in beslag.
Alle opgepakte verdachten worden verdacht van grootschalige hennepteelt en de handel in hennep.
In Zwolle deed de politie een inval in de voormalige St. Jozefkerk die nu wordt bewoond en in meerdere woningen net zoals in Vroomshoop. In Almelo werd een villa doorzocht in de wijk Paradijs aan de Oude Windslaan. Dit niet tot verrassing van de buren. Eerder al vond hier een inval plaats door de FIOD toen de woning nog bewoond werd door een familielid van de huidige bewoner die ook in arrest zit. Zijn Mercedes, contanten, horloge en een schilderij van The Godfather was hier de buit van de politie.

Een filmpje over de inval aan de Oude Windslaan is
hier te zien.

 
07-05-2016  

Dode man op sportcomplex Maardijk (upd)

 

ALMELO – Op het sportcomplex van Oranje Nassau is aan het eind van de middag een dode man gevonden. Het gaat om de 22-jarige Marno Bosch (foto) die mogelijk door een klap om het leven is gekomen, meldt RTV Oost. ON-voorzitter Koetsier ontkent tegen Tc Tubantia dat er is geslagen. Het betreft een speler van het vijfde team dat eerder op de dag supporterde bij een uitwedstrijd tegen PH waar men nog een gezellige derde helft beleefde om later nog een afzakkertje te nemen in het eigen clubhuis. Nadat de jongeman rond 18.30 uur de kantine verliet om naar huis te gaan, zakte deze buiten in elkaar. De politie heeft de zaak in onderzoek en deed nog geen mededelingen.

Update: 08-05-2016
De politie heeft een 23-jarige clubgenoot van het slachtoffer aangehouden. Deze zou in het vierde elftal spelen van Oranje Nassau en het slachtoffer een klap hebben gegeven. Sectie moet uitwijzen of deze klap het slachtoffer fataal is geworden. De club heeft alle activteiten afgelast.

Update: 9-5-2016
Het Openbaar Ministerie heeft het voorarrest van de betrokken clubgenoot verlend in afwachting van de resultaten van de sectie op het lichaam van het slachtoffer.
De club heeft een condoleanceregister geplaatst in het clubhuis en heeft voorlopig alle trainingen en activiteiten afgelast.

Update: 11-5-2016
Teveel drank was de aanleiding die leidde tot de dood van Marno Bosch, normaal speler van het vijfde bij de Almelose voetbalclub Oranje Nassau maar door een blessure nu als leider betrokken bij het elftal dat een feestje vierde vanwege de behaalde tweede plek in de competitie.
Bosch zou door teveel drank zijn gemaand om naar huis te gaan maar hij reageerde met een vervelende opmerking over de ex- vriendin van een clubgenoot. Deze gaf hem daarop een klap waarna het slachtoffer buiten de kantine in elkaar zakte, meldt De Telegraaf.
De verdachte is inmiddels op vrije voeten in afwachting van het sectierapport. Hem wordt mogelijk ‘mishandeling met de dood tot gevolg’ ten laste gelegd.

 
05-05-2016  

Duizenden naar boekenmarkt op Hemelvaartsdag

 

ALMELO – De jaarlijkse boekenmarkt tijdens Hemelvaart op het Marktplein trok vandaag zo’n 10.000 bezoekers. Op 120 kramen werden naast boeken ook grammofoonplaten, cd’s en kunstwerken aangeboden. Organisator Ruud de Jong had voor de muzikale omlijsting het Twents Singer- Songwriter Gilde gecharterd en de dag werd afgesloten met een concert op het terras van Proeflokaal België.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
04-05-2016  

Herdenking oorlogsslachtoffers in Almelo

 

ALMELO – Vandaag werden de Almelose slachtoffers van Wereldoorlog II herdacht, evenals de Nederlandse gevallenen bij VN-inzet van Nederlanders in recentere tijden. De stille tocht en de herdenkingsplechtigheid bij het uit 1951 daterende monument op het Weth. E. van Dronkelaarplein trok weer duizenden belangstellenden. Onder hen natuurlijk burgemeester Jon Hermans en haar Duitse ambtsgenoot Dr. Peter Paul Arends van partnerstad Iserlohn, maar ook vertegenwoordigers van diverse verenigingen in de stad.

Fotoreportage: Jan Bril 

 

Fotoreportage (85 foto's)...

 
03-05-2016  

Robert Broekkamp 25 jaar bij Regio Autoschade


v.l.n.r.: Echtgenote Yvonne Broekkamp, zoon Justin, bedrijfsleider Dennis Veldscholten en jubilaris Robert Broekkamp.
 

ALMELO - Voor Robert Broekkamp was het maandag 2 mei een feestelijke werkdag bij Regio Autoschade aan de Grintweg op het industrieterrein Buitenhaven in Almelo. Onverwacht werd hij in het bijzijn van echtgenote Yvonne en zoon Justin in het zonnetje gezet voor 25 jaar trouwe dienst als autospuiter / voorbereider.

Het begon voor Robert allemaal 25 jaar geleden bij Autoschade Nijland in Borne dat in 2002 werd overgenomen door Regio Autoschade in Almelo. Lovende woorden, enveloppen met inhoud en gebak bij de koffie waren er van bedrijfsleider Dennis Veldscholten en uiteraard de aandeelhouders Henk Kamp, Paul Egberink en Klaas Drent van Regio Autoschade.

De 49-jarige Broekkamp, vader van vier kinderen en bijna zes kleinkinderen, gaat nog altijd dagelijks fluitend naar zijn werk. “We hebben een leuke ploeg en het werk bevalt me nog steeds. Gelukkig maar want anders kun je er beter mee stoppen”, zegt Broekkamp die in de loop der jaren zijn vak alleen maar heeft zien verbeteren, zowel qua techniek als in veiligheid.
“In het team van Regio Autoschade doe ik zowel de voorbereidende werkzaamheden als het spuiten zelf. Dat doen we als collega’s afwisselend zodat je scherp blijft op het resultaat. Je ziet in de voorbereiding de finesses die nodig zijn om goed spuitwerk te krijgen, want het moet allemaal wel glad als een spiegel nog los van de kleur, die ook precies moet zijn.  Het mooiste is wel dat je resultaat ziet van je werk en ook dat de klanten waardering hebben voor ons vakmanschap”, aldus Broekkamp die maar wat blij is dat ook zoon Justin voor het vak heeft gekozen en nu van Pa alle fijne kneepjes krijgt aangeleerd.

 
02-05-2016  

Jongen (16) uit instelling al een maand vermist

 

ALMELO – De politie in Almelo is al bijna een maand op zoek naar de vermiste Luuk Lima Lopes. De 16-jarige verdween uit een Almelose instelling en werd voor het laatst gezien op woensdag 6 april. Het vermoeden bestaat dat hij naar Zutphen of Rotterdam is uitgeweken.
Luuk Lima Lopes is 1.90 meter lang, draagt vaak en pet of jack met capuchon en droeg op de dag van zijn verdwijning vermoedelijk witte schoenen.
Een ieder die weet waar de jeugdige knul zich ophoudt, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

< Foto vrij gegeven door Politie Almelo

 
01-05-2016  

Fraaie Lentefair Groei & Bloei in Beeklustpark

 

ALMELO – De 100-jarige afdeling Groei en Bloei Almelo van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde(KMPT) organiseerde zondag een fraaie Lentefair in het Beeklustpark. Voor de belangstellenden was er van alles te beleven op het gebied van tuinieren, bloemen kweken en bloemschikken. Er was tijdens het mooie lenteweer volop muziek en lekkernijen en voor de kinderen was er een speciaal programma.

Kijk naar de fotoreportage van fotograaf en hobby-tuinier Jan Bril.

Fotoreportage (52 foto's)...

 
29-04-2016  

Beperkte huurverhoging bij sociale huur

 

ALMELO – De Twentse woningbouwcorporaties Beter Wonen, St. Joseph en Tubbergen nemen hun verantwoordelijkheid in het betaalbaar houden van sociale huurwoningen. Wil minister Blok (VVD) nog huurverhogingen van 2,1 tot 4,6 procent om ‘scheefwonen’ (te hoog inkomen voor sociale huurwoning – red.) tegen te gaan, de corporaties merken dat dit doorslaat naar de verkeerde kant. Huurders waren in 2015 bijna 40 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Eigenaar-bewoners slechts 28 procent. Het aantal goedkope scheefhuurders is de laatste jaren gezakt naar 18 procent, terwijl het aantal dure scheefhuurders (minima) omgekeerd van 8 naar 18 procent is gestegen.  Volgens het Amsterdamse huurdersplatform Palladion heeft dat tot gevolg dat minima minder geld uitgeven aan hun gezondheid. Amsterdam is de voorloper in de nieuwe problematiek maar ook elders in Nederland nemen steeds meer mensen met een te laag inkomen noodgedwongen een voor hen te dure woning ondanks dat deze nog onder de huurtoeslag valt. Minister Blok bezuinigd echter op de huurtoeslag waardoor deze groep steeds minder te besteden heeft.

De vereniging van wooncorporaties Aedes constateert dat steeds meer woningbouwcorporaties  voorzichtig zijn met huurverhogingen en meer ‘maatwerk’ toepassen. Zo krijgt 15 procent van de huurders bij Vestia geen huurverhoging , dat zijn 10.000 huurders. Domesta in Emmen past voor 95 procent van de huurders een verhoging toe van 0,6 procent maar scheefhuurders met een inkomen boven de 44.000 euro krijgt 4 procent voor de kiezen. Bovendien stelt Domesta een betaalbaarheidsfonds in om knelpunten op te lossen en gaat men huurders helpen met budgettraining en aanvragen van huurtoeslag.

Beter Wonen in Almelo beperkt de huurverhoging per 1 juli a.s. tot 1 procent omdat betaalbaar wonen anders teveel onder druk komt te staan. Bij St. Joseph in Almelo stelt men dat de huurstijging voor de meeste bewoners uit zal komen op 1 procent maar huurders met een wat hoger inkomen kunnen rekenen op een iets progressievere verhoging.

Lichtend voorbeeld in de regio is de woningstichting Tubbergen dat de huurverhoging beperkt tot 0,6 procent. Dat is ongeveer gelijk met de inflatie. Die verhoging geldt niet voor alle huurders. Voor een grote groep huurders wordt geen verhoging toegepast. Dat zijn huurders die al op 70 procent van de maximale huur zitten zoals huurders met een woning van 150 punten volgens het landelijk puntenstelsel waarvoor 700 euro huur per maand mag worden berekend. Zij blijven dus stabiel op 490 euro huur per maand.

 
28-04-2016  

Nominatie Kees Smit - Thuiswinkel Award 2016

 

ALMELO – Na de winst in 2015 is Kees Smit Tuinmeubelen ook dit jaar genomineerd voor de Meet Magento Award 2016 in de categorie ‘Magento Community’ betreffende de online verkoopsite van Kees Smit met vestigingen in Almelo en Amersfoort. 
De vernieuwde verkoopsite ziet er niet alleen verfrissend uit maar heeft naast de sfeerbeleving ook  allerlei extra functionaliteiten en gemakken voor de consument.
Kees Smit Tuinmeubelen e-commerce manager Mitchel Oude Nijhuis is maar wat blij met de nominatie; ‘Samen met het digital marketingbureau Adwise is er hard gewerkt om de website te verbeteren en van extra gemakken te voorzien. De nominatie zien wij als groot compliment voor de energie en tijd die wij hebben gestoken in de nieuwe website en wij hopen dat de consument dat eveneens zo ervaart. ’
De vakjury van Magento Award nomineerde de online Thuiswinkel van Kees Smit Tuinmeubelen, maar het laatste woord is aan de consument, dat via de site www.keessmit.nl haar stem kan uitbrengen.  Tijdens de tweede dag van Meet Magento op 13 mei 2016 worden de winnaars bekend gemaakt.

 
28-04-2016  

Burgers portretteren voor mozaïek de Koning

 

ALMELO – De gemeente Almelo wil in de Raadszaal van het nieuwe stadhuis een portretmozaïek realiseren van King Willem-Alexander. Daarvoor heeft men portretfoto’s nodig van honderden Almelose burgers, onbekend of bekend dat maakt niet uit.
Tijdens Koningsdag werden in het Huis van Katoen al foto’s van burgers gemaakt door fotograaf Johan Slagter, maar er zijn er veel meer nodig om het ‘staatsieportret’ zo gedetailleerd mogelijk te maken. 
Daarom herkansingen voor de Almelose ingezeten op zaterdag 7, 14 en 21 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Huis van Katoen aan de Rosa Luxemburgstraat 4 (oude Arbeidsbureau/Rabobank). Ook kunt u de komende weken in de Almelose binnenstad ‘vliegende’ fototeams tegen komen om Almelose burgers op de foto te zetten.
Doen dus!

<< Conceptafbeelding - gemeente Almelo

 
28-04-2016  

Brugman verkoopt perceel aan Robbenhaarsweg

 

ALMELO – Oud- internationaal topruiter en oud- Almeloër Hans Brugman ziet af van bouw landhuis en hippisch centrum aan de Robbenhaarsweg in Almelo. Op een perceel van 5 ha mag Brugman er een landhuis bouwen in Saksische stijl maar niet op de plek aan de Hollander Graven die zijn voorkeur geniet. De gemeente Almelo gaf wel toestemming voor de bouw van een landhuis, stallen en manege  tegenover de ingang van de vroegere camping Pooksbelten. Brugman was jaren in een juridische strijd verwikkelt met de gemeente, maar biedt nu het perceel, waar hij de laatste jaren jonge paarden liet weiden, te koop aan inclusief bouwvergunning via de internationaal bekende paardensportwebsite Sporthorses.nl 
 

 
27-04-2016  

Koningsdag Almelo 2016

 

ALMELO – Het was minder koud dan voorspeld op Koningsdag. Het zonnetje scheen bij vlagen zodat het toch nog redelijk toeven was bij de festiviteiten in de binnenstad.
In het Huis van Katoen konden Almeloërs zich laten portretteren door fotograaf Johan Slagter voor het samenstellen van een portretmozaïek van Koning Willem-Alexander dat in de Raadszaal van het nieuwe stadhuis komt te hangen. Andere data zijn 7, 14 of 21 mei telkens tussen 13.00 uur en 17.00 uur en telkens in het Huis van Katoen, maar u kunt ook mobiele fototeams in de binnenstad tegenkomen.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande reportage van Koningsdag Almelo 2016.

Fotoreportage (91 foto's)...

 
26-04-2016  

Huttenland dit jaar op Indiëterrein

 

ALMELO – Sinds jaar en dag werd het timmer- en zaagfestijn voor kinderen Huttenland in de zomervakantie gehouden aan de Veenelanden in de wijk Schelfhorst. Vorig jaar was dat, naar nu blijkt, éénmalig op het toekomstige terrein van Doe het zelf - Hornbach aan de Bornerbroeksestraat. Op zich best succesvol maar toch met veel minder deelnemers dan op de Schelfhorst gebruikelijk was.
Toch zoekt organisator Scoop Welzijn naar een plek die voor alle kinderen in de stad goed bereikbaar is. Dat lijkt men voor dit jaar gevonden te hebben op het voormalige Indiëcomplex aan de Kolthofsingel/Burgemeester Schneiderssingel waar projectontwikkelaar Ter Steege een fraai binnenstedelijk woongebied realiseert.
De timmermannen en –vrouwen in de dop kunnen zich daar van 8 augustus tot 24 augustus uitleven met het thema sport. Uiteraard worden er ook andere leuke activiteiten georganiseerd.
Voor de organisatie en begeleiding van Huttenland is Scoop Welzijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor toezicht en een helpend handje voor de jeugdige ‘bouwvakkers’. U kunt zich als vrijwilliger aanmelden via Jacco Vinke, mobiel; 06-10013361 of per email via; j.vinke@scoopwelzijn.nl

 
26-04-2016  

Één Ridder en zeven Leden in Orde van ON


v.l.n.r. boven: Evert Lammers, Herman Jansen
v.l.n.r. midden: Diny Jurg-Post, Jerry van den Bos
v.l.n.r. onder: burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, Dini Vink-van Rijsdam, Henny van Marle-de Vries, Rie Zeillemaker-Schutten.

Foto: gemeente Almelo – Hardy Klink Fotografie / Almelo
 

ALMELO – De jaarlijkse Lintjesregen heeft in Almelo geleid tot de benoeming van één Ridder- en zeven Leden in de Orde van Oranje Nassau.
De hoogste onderscheiding ging naar Diny Jurg-Post die door de Koning werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Almelose Ruiterdagen, de Gravenruiters voor gehandicapten, consulent bij de Nederlandse Sportbond voor Gehandicapten, als mede-oprichtster van o.a. de oppas- en thuishulpcentrale Midden en Noord-Oost Overijssel en van de Cliëntenraad van de Twentse Zorgcentra. Daarnaast is zij werkzaam op de afdeling Radiologie bij de Ziekenhuisgroep Twente en ook nog eens moeder en mantelzorger van een verstandelijk gehandicapte dochter.

Tot Leden in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd:

1. Jerry van den Bos, die sinds 1998 als bestuurder en adviseur is betrokken bij de Stichting Help Oost Europa en jaarlijks twee keer naar Roemenië resit om te bezien of de hulp goed wordt besteed.
2. Herman Jansen, eveneens van de Stichting Help Oost Europa, die al gedurende 20 jaar verantwoordelijk uitvoerende is voor de trucktransporten.
3. Evert Lammers heeft als biologieleraar vele Almeloërs onderwezen over de bloemetjes en de bijtjes, is oprichter van de Kruidentuin in de wijk Schelfhorst, schreef 140 artikelen over straatnamen  als borgen, states en havezathes in de Schelfhorst, als collectant van o.a. de Nierstichting, actief voor Amnesty International en sinds 1965 als vrijwilliger actief voor het IVN en als initiatiefnemer voor de Wereldwinkel in Almelo.
5. Henny van Marle-de Vries geeft sinds 2002 leiding aan de kledingcommissie van Muziektheater Servus. Is er verder actief als tweede secretaris en notulist en is verder actief bij de Serviceclub Inner Wheel, de Gereformeerde Kerk  en was voorzitter van de ouderraad van de vroegere basisschool Koningin Emma (nu: De Wierde). Ook is zij een echt netwerker voor minder bedeelden, voor de zending en voor goede doelen.     
6. Dini Vink-van Rijsdam is leidster van de kinderclub van de Protestantse Gemeente Almelo maar bovenal ambassadeur van het ROC van Twente en ambassadeur van de stichting Lezen en Schrijven en dankt haar onderscheiding mede aan haar sociaal-maatschappelijke rol  in de wijk Het Nieuwland.
7. Rie Zeillemaker-Schutten is al sinds 1992 actief bij de Bleekkerk waar zij beheerder is van de muziekbibliotheek en goederen inzamelt voor de Stichting De Boodschappenmand waar zij de organisatorische taken van oprichtster Nolda Schepers heeft overgenomen en met hulp van 20 vrijwilligsters tal van gezinnen in Almelo hulp biedt. Ook is zij nog actief bij de Stichting Help Oost Europa.
8. Hens Runhaar, de Almeloër Hens Runhaar is oud-leraar kunstgeschiedenis en handvaardigheid aan het Christelijk Lyceum en sinds 1973 oprichter en grote kartrekker van de Kunstkring Westerhaar. Dit laatste was de ultieme reden om hem zijn onderscheiding te laten opspelden door de burgemeester in de gemeente Twenterand. De anderen kregen allen hun onderscheiding opgespeld door de vertrekkend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld in de Raadszaal van het Almelose Stadhuis.(ontbreekt op de foto)

<< Foto: Hardy Klink Fotografie - Almelo

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-04-2016  

Afbraak geboortehuis A.M. Gorter dreigt

 

ALMELO – Wat in de volksmond bekend staat als villa ‘Huize Friso’ aan de Bornsestraat, dreigt aan de slopershamer ten onder te gaan. Het is het geboortehuis van de kunstschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933) die met zijn landschapswerken een van de bekendere en gewaardeerde Twentse kunstschilders werd. Heracles-voorzitter Jan Smit is bijvoorbeeld een van de liefhebbers van werken van Gorter en handelde er ook in via zijn bekende kunstveilingen in Ommen, een activiteit die nu door zijn zoon wordt voortgezet.
Kunstschilder A.M. Gorter was de nazaat van de zeepfabrikant Barend Gorter die de karakteristieke villa bouwde in 1862. De villa werd later gebruikt als verpleeghuis ‘Huize Friso’ tot deze verhuisde naar de nieuwbouw op de Schelfhorst. Ook was het gebouw nog jaren in gebruik als Aula Vredehof en daar lag ook de moeilijkheid om de villa, de garages en ondergrond tegen een behoorlijke prijs te verkopen. Eerder dit jaar kreeg een Almelose ingezetene nog nul op het rekest op zijn bod.
Inmiddels is de villa verkocht, na 15 jaar leegstand en dat is te merken aan de staat van onderhoud. Restauratie schijnt dermate duur te worden dat de nieuwe eigenaresse uit Heemstede, het pand wil laten slopen om er een nieuwe villa te laten verrijzen.
In het verleden pleitte de Stichting Stadsherstel bij de gemeente om ‘Huize Friso’ in de gemeentelijke monumentenlijst op te nemen of zelfs tot Rijksmonument te laten verklaren, maar die verzoeken leden schipbreuk.

Klik hier voor een fotoreportage uit 2010 van Jan Bril.
Toen al kreeg projectontwikkelaar Heijmans een sloopvergunning.

 
24-04-2016  

Armeense Genocide herdacht in Almelo

 

ALMELO – Het monument over de Armeense genocide bij de Armeens Apostolische Kerk in Almelo was vanmiddag de plek waar de genocide van de Armenen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd herdacht. Naast kerkleiders en gelovigen woonden de Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Pieter Omtzigt, Statenlid Edgar Mulder, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en diverse Almelose raadsleden de plechtigheid bij.
Bovendien waren er sprekers uit binnen- en buitenland om hun licht over de genocide te laten schijnen en tevens werd namens 550 Turken een petitie aangeboden waarin werd gesteld dat de genocide op de Armenen wel degelijk een georganiseerde volkerenmoord betrof. Die genocide wordt door het huidigeTukse  bewind o.l.v. president Erdogan en zijn partij AKP nog categorisch ontkend.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (63 foto's)...

 
23-04-2016  

Stadsgidsen in uniforme kleding

 

ALMELO – Al een aantal jaren verzorgen vrijwilligers van museum ’t Wevershuisje aan de Kerkengang 5 de toeristische wandelingen door het centrum van Almelo om toeristen en stadgenoten te wijzen op de nog bestaande historische kenmerken van de stad. Dat deed men altijd zonder als zodanig kenbaar te zijn, maar sinds kort hebben de gidsen een uniforme kleding als blijk van herkenning.
Rondleidingen door de stad zijn te boeken via: www.wevershuisje.nl

Groenten uit eigen tuin in ’t Wevershuisje

Op zaterdag 7 mei komen Peter en Trudy Koopman uit Alteveer naar het Wevershuisje met onbespoten groenten uit hun eigen tuin. Zij produceren naast verse onbespoten groente ook chutneys, heerlijke vruchtensappen en diverse soorten jam en nemen eveneens jonge moestuinplantjes mee en struiken of boompjes met zacht fruit, zoals kruisbessen en rode bessen om u daar kennis van te laten nemen tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld. Bovendien kost koffie of thee maar 1 euro.

 
21-04-2016  

Koningsspelen moet jeugdsporten bevorderen

 

ALMELO – Als de Koningsspelen als doel hebben om jeugd meer te laten sporten, is men daar vrijdag wel in geslaagd. Liefst 2.700 kinderen van de groepen 5,6,7 en 8 van de basisscholen namen deel aan de jaarlijkse Koningsspelen, een initiatief van het Sportbedrijf Almelo dat daarvoor de hulp in riep van talloze verenigingen, organisaties en vrijwilligers. Het programma was gevarieerd: van een zwemfeest in binnen- en buitenbad tot een luchtkussenspektakel en diverse sportclinics en op elke locatie werd gedanst op de muziek van de song ‘Hupsakee’, kortom een groot sportfeest waarbij het sporten via reguliere sportverenigingen toch enigszins schril afsteekt. Sporten is tegenwoordig duur ook voor kinderen en niet alle minima weten de weg naar het Jeugdsportfonds te vinden om hun kinderen te laten sporten. De Koningsspelen werden evenwel mede mogelijk gemaakt door giften uit het bedrijfsleven. Landelijk namen er 1,2 miljoen kinderen deel aan de Koningsspelen 2016 dat haar oorsprong kent aan de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning.

Fotograaf Ben Konings nam een kijkje rond en in de IISPA en op het sportcomplex Beeklust.

Fotoreportage (90 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina