Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-07-2016  

Open Huis eerste appartement V&D gebouw

 

ALMELO – Op zaterdag 30 juli a.s. kunnen belangstellende kandidaat-huurders een kijkje nemen in het eerste woonappartement dat klaar is in Het Warenhuis, de nieuwe naam voor het vroegere V&D complex op de hoek Werfstraat / Waagplein.
Woningstichting Beter Wonen realiseert op de bovenverdiepingen van het gebouw 30 woonappartementen voor de sociale verhuur. In samenwerking met aannemer AKOR stelt Beter Wonen het eerste appartement open voor een ‘quick view’ tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Belangstellenden moeten er rekening mee houden, dat de lift nog buiten gebruik is. De ingang naar het te bezichtigen appartement op de eerste verdieping is via de Werfstraat.

De appartementen hebben twee slaapkamers. Huurders kunnen eventueel een parkeerplek huren voor de auto in de nabijgelegen parkeergarage onder Albert Heijn. Huurprijzen en inkomensgrenzen staan regelmatig op www.woonburoalmelo.nl
Via deze website kunnen geïnteresseerden zich inschrijven als woningzoekende en reageren op deze woningen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-07-2016  

Het Kunsttorentje met Teun te Velthuis.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
22-07-2016  

Foto-expo topseizoen Heracles Almelo

 

ALMELO – In het Huis van Katoen en Nu aan de aan de Rosa Luxemburgstraat is vanaf vandaag een expositie te zien over het succesjaar van Heracles Almelo waarin de ‘Trots van Almelo’ zich voor het eerst in haar bestaan plaatste voor Europees voetbal. Sjaaltjes, spandoeken maar vooral veel foto’s van Bert Letteboer die de club al vele jaren volgt en niet voor niets de naam ‘Mister Heracles’ kreeg opgeplakt.
Een moment van herbeleven dus en voor anderen misschien een eerste kennismaking met Heracles Almelo dat in de vorige eeuw ook al eens twee keer het nationale kampioenschap behaalde. De expositie duurt twee maanden.
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

 
16-07-2016  

Van der Elst preses huurdersbelang Beter Wonen

 

ALMELO – Mr. W.P. van der Elst is per 27 juni benoemd tot voorzitter van de stichting Huurdersbelangen Beter Wonen(SHBW). Van der Elst is in het Almelose geen onbekende. Zo was hij eerder voorzitter van de Profronde Almelo, het MKB Almelo en de lokale afdeling van de VVD. Eerder was hij perschef van Urenco en na zijn pensioen runde hij nog het adviesbureau Elicit en tekstbureau Wordpower.
Van der Elst volgt bij de stichting Huurdersbelangen Beter Wonen de heer Lambeek op. Ook trad de heer Kamst af als bestuurder.
De SHBW behartigt de belangen van de huurders bij de woningbouwcorporatie Beter Wonen en heeft naast het adviesrecht ook het instemmingsrecht over het te voeren sociale woningbeleid. Het bestuur houdt spreekuur op afspraak en kent wekelijks telefonische advies-uren.

 
15-07-2016  

De Karelskamp voortdurend onder vuur

 

ALMELO – De overcapaciteit in het gevangeniswezen blijft als een zwaard van Damocles hangen boven de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet bezuinigen en doet dat door samengevoegde rechtbanken en sluitingen van gevangenissen, ondanks dat er nog meer dan 10.000 criminelen met een veroordeling vrij rondlopen.
Zo dreigde de rechtbank in Almelo een eenvoudig kantongerecht te worden, sneuvelde al de open penitentiaire inrichting De Niendure en overleefde De Karelskamp tot nu toe de dans door hardnekkig verzet uit de Twentse regio en ingrijpen door de Tweede Kamer.
Toch gaat het ministerie door op de ingeslagen weg. Tal van taken van de rechtbank Almelo zijn al overgeheveld naar de rechtbank in Zwolle en ook werd in Zwolle een te grote gevangenis gebouwd die half leeg staat maar met doel om de functie van Almelo over te nemen. De stadsregio Twente met ruim 600.000 inwoners dreigt daarmee haar regionale gevangenis kwijt te raken.
De kleinere De Karelskamp in Almelo is echter een winstgevende penitentiaire inrichting die jaarlijks geld terugstort naar het ministerie vanwege de arbeidsafdeling waar gedetineerden werken aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Nog maar onlangs werd op het Bedrijvenpark Bornsestraat een nieuwe bedrijfshal in gebruik genomen.
Dat alles maakt bij het ambtelijk apparaat van het ministerie geen indruk. Nu voor de derde keer op rij wordt ambtelijk voorgesteld om de inrichting in Almelo te sluiten. Dit nadat voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten bij de fusie van de rechtbanken in Almelo al eerder stelde dat de rechtbank Almelo en De Karelskamp onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.  Daarmee zij hij geen woord teveel maar schoof de ontmanteling van de rechtbank Almelo en de sluiting van De Karelskamp voor zich uit.
Vanuit Twente werd de laatste jaren flink aan de bel getrokken in het Haagse circuit om deze negatieve spiraal voor Twente te doorbreken met jongstleden maart een motie in de Tweede Kamer tot gevolg. Volgens het voorstel van de Dienst Justitiële Inrichtingen moet het echter geen afstel zijn maar hooguit uitstel. De ambtelijke dienst heeft recent vijf gevangenissen in Nederland voorgedragen voor sluiting met wederom voor de vierde keer De Karelskamp. Als dat wordt doorgezet, is de ontmanteling van functies voor de rechtbank in Almelo, de volgende stap in het ‘spoorboekje’ van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er prat op gaat dat Nederland een stuk minder crimineel is geworden door het beleid van de opeenvolgende VVD-bewindslieden. Niets is echter minder waar werd deze week uit onderzoek publiekelijk. De hervorming van de politie tot één nationaal korps heeft alleen maar gezorgd voor meer afstand tot de burger met minder aangiftebereidheid tot gevolg.

 
14-07-2016  

Wijkplatform Centrum dreigt zich op te heffen

 

ALMELO – Het Wijkplatform Almelo Centrum heeft de gemeente gedreigd met opheffing. Reden o.a. de gemeentelijke aankondiging tot het afbouwen tot nul van de jaarlijkse subsidie en de ‘onmin’ die is ontstaan tussen het bestuur van het wijkplatform en de gemeentelijke coördinator over opgelegde regels waaraan het wijkplatform moet gaan voldoen. Aanleiding tot de opheffing ziet het bestuur van het wijkplatform in een mail van de gemeentelijke wijkcoördinator waarin wordt gemeld dat de gemeente het wijkplatform niet meer ziet als overlegpartner voor de herontwikkeling van het centrum.
Voorzitter Harry Lucassen van het Wijkplatform Almelo Centrum voelt zich, na vele jaren als overlegpartner te hebben gefungeerd, geschoffeerd door de inhoud van de gemeentelijke email en heeft nu het stadsbestuur en de gemeenteraad per brief laten weten dat het bestuur het bijltje er bij neer gooit, indien niet voor 1 september a.s. andere signalen uit het stadhuis komen. De opheffingsdatum staat gepland  voor 12 september a.s.

 
13-07-2016  

Opnieuw First Lego Leaque bij De Telgenborch

 

ALMELO – Leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool De Telgenborgh nemen ook dit jaar weer deel aan de internationale First LEGO League (FLL) waaraan wereldwijd zo’n 290.000 kinderen deelnemen om robotachtige technieken te bedenken. Bij De Telgenborgh werd deze week het startsein gegeven, gesteund door het Almelose bedrijfsleven, want men heeft de eer van eerdere prestaties hoog te houden.   
De regionale finale staat gepland op zaterdag 19 november a.s. in het Saxion te Enschede waar de teams van De Telgenborgh zich kunnen plaatsen voor de Benelux-finale die op 4 februari 2017 op de agenda staat in het Deltion College te Zwolle.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (69 foto's)...

 
11-07-2016  

Negen jubilarissen bij Van de Bosch Beton

 

ALMELO – Bij Van de Bosch Beton in Almelo aan de Wentholtweg, werden vrijdag jl. maar liefst negen jubilarissen gehuldigd. Zo zijn dit jaar Jan en Hans Hoekman 40 jaar in dienst, Gerrit Leemhuis, Ronald Boon en Henk Meinderink 25 jaar en Gerrit Hospers, Roy Niks, Lars Leemhuis en Thijs Wanningen 12,5 jaar. Voor hun trouwe dienst werden de jubilarissen toegesproken door algemeen directeur Jan Dirk Staman die hen ook een flinke bos bloemen overhandigde en het toepasselijk bijbehorende cadeau. Aansluitend werd er in de kantine van Van de Bosch Beton nog ‘geproost’ met alle collega’s.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-07-2016  

Pleinconcert goed bezocht

 

ALMELO – Het jaarlijkse Pleinconcert op de Koornmarkt heeft zaterdag zo’n 1.500 geïnteresseerde bezoekers opgeleverd. Te genieten viel er van muziek van o.a. The Big Basement Band van de Kaliber Kunstenschool, het leerorkest Music2gether en het Twents Jeugd Symfonie Orkest. Een centrale rol was er voor orkestleider en pianist Cor Bakker die met de jeugdige orkesten aan de slag ging en er een ware belevenis van maakte voor de muzikanten van de toekomst.
 

 
07-07-2016  

Enternaar Arjen Gerritsen burgemeester in Almelo

 

ALMELO – De opvolger van de vroegtijdig vertrekkende burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld wordt opnieuw een VVD’er. Voorgedragen is de geboortige Enternaar Arend Jan (Arjen) Gerritsen (46). De Tukker is nu nog burgemeester van de Utrechtse gemeente De Bilt dat bestaat uit zes dorpen en 42.000 inwoners telt en waar hij in 2007 aantrad. Voordien was Gerritsen burgemeester van het Groningse Haren van eind 2002 tot zijn promotie naar De Bilt. Ook was hij voordien vier jaar wethouder in de gemeente Wierden. Gerritsen studeerde fiscale economie aan de toenmalige Hogeschool Enschede.

Gerritsen heeft twee nevenfuncties naast de Biltse ambtgebonden nevenfucties. Zo is hij voorzitter Vereniging van afnemers van producten van diensten van Centric BV (Gebruikersvereniging Centric BV) - 4 dagdelen p.m. en bestuurslid van de VVD Bestuurdersvereniging - 2 dagdelen p.m

De voordracht van de Almelose gemeenteraad moet nog worden bekrachtigd door de ministerraad. Zijn officiële benoeming wordt in het najaar verwacht.


< Arjen Gerritsen - Foto: gemeente De Bilt

 
02-07-2016  

Stemmig HobNob Festival Schelfhorstpark

 

ALMELO - Een buitenactiviteit als het HobNob Festival in het Schelfhorstpark is altijd afhankelijk van weersinvloeden. Vorig jaar kampte de organisatie met de hitte en ontstond er discussie over gratis drinkwater tijdens het toch al gratis toegankelijke evenement. Zaterdagmiddag stond het bezoekersaantal onder druk vanwege regenbuien maar ‘s avonds stroomde het festivalterrein in het Schelfhorstpark mooi vol met toeschouwers die genoten van de hoofdacts Mooi Wark, Hanssome Poets en Dilana SHI. Kortom een geslaagd muziekfestival.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (139 foto's)...

 
01-07-2016  

Drukke Braderie Sluitersveld maar nat op vrijdag

 

ALMELO – Op het Sluitersveld geen discussie over een te lange winkelstraat. De Braderie trok donderdag massaal publiek langs zo’n 170 kramen die over een lengte van bijna 2 km waren neergezet met tal van koopjes, snuisterijen en lekkere snacks. Onderwijl werd er ook genoten van diverse optredens en werd er eveneens hevig gehapt in kippenpoten bij de poelier om het kampioenschap van ’t Sluitersveld en was er ook een titel pakketten stapelen te vergeven.
Vrijdag werkte het weer niet geheel mee, maar tussen de buien door was er toch nog behoorlijk volk op de been,want op 't Veld is parkeren gratis.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (74 foto's)...

 
30-06-2016  

Mosselparty Theaterhotel levert flinke donatie op

 

ALMELO – De jaarlijkse Mosselparty bij het Theaterhotel leverde 20.000 euro op voor onderzoek naar de nu nog ongeneeslijke Ziekte van Huntington. De Almelose broer en zus Frank en Melanie Kroezen hebben beide de erfelijke ziekte en hebben de stichting ‘Doodgezwegen’ in het leven geroepen om de ziekte meer in de publiciteit te brengen ten bate van het onderzoek van Dr. Eric Reits, medisch-bioloog en onderzoeker en docent verbonden aan het Amsterdams Medisch Centrum  (AMC) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Theaterhotel-directieleden Esther Hammink en Jan-Willem Holtmaat togen samen met een begeleidingsteam per Veloretti-fiets van Yerseke naar Almelo, een afstand van ruim 250 km, om de mosselen aan te leveren bij chef-kok René Bosch die met zijn brigade weer een waar feestmaal bereidde voor de gasten die sponsorden om de Ziekte van Huntington te kunnen bestrijden.

 
26-06-2016  

All Mellow Straattheaterfestival druk bezocht

 

ALMELO - Tangarine, Pine Needle Miners, Simply Strings, Noa Bambur en veel andere straatmuzikanten speelden zaterdag en zondag op het All Mellow Straatmuziek Festival van Almelo 2016. Ondanks de regen maakte de schitterende muziek op de elf plaatsen in de binnenstad veel goed. In de video's waren impressies van optredens zoals die van Weima en Van der Werf. Het Friese duo uit Leeuwarden liet in de Friese taal enkele fraaie nummers horen. Blue Grass Boogiemen trad even later op in de Grotestraat met veel succes. Tangarine was zaterdag de grootste verrassing op het All Mellow Straatmuziek Festival. Veel mensen bleven in de regen staan om naar deze broers uit Drenthe te luisteren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (31 foto's)...

 
26-06-2016  

Prima Culivent 2016 in Hagenpark

 

ALMELO - Het afgelopen weekend vond de vierde editie van het succesvolle culinaire evenement CULIVENT plaats in het Hagenpark in hartje Almelo. In een prachtige entourage van pagodetenten, verlichte bomen en tuinen en eigentijdse terrassen presenteerden restaurateurs en traiteurs uit de regio hun lekkernijen en nieuwe trends op culinair gebied onder het motto ‘proeven, eten en beleven´. Het regende veel, maar dat kon de pret niet drukken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
25-06-2016  

Een evenement heeft met veel regeltjes van doen


Deze grote professionele evenemententent - op deze foto nog in opbouw - mag in heel Europa staan, maar niet in Almelo!!!
  ALMELO - De ‘regelneven´ van de gemeente en andere ambtelijke toezicht-diensten hebben de organisatie van de Almelose Ruiterdagen weer de nodige ‘last´ bezorgd. In de 50 jaar van haar bestaan heeft de organisatie een fraai draaiboek ontwikkeld dat jaarlijks wordt aangescherpt en dat door Almelo Promotie als vergunning-verstrekker dankbaar wordt omarmd om andere organisaties van evenementen aan een leidraad te helpen. Toch weten de toezichthouders elk jaar wel weer wat te bedenken tot verrassing van de organisatie. Zo werd de grote feesttent, die jaarlijks wordt ingehuurd, dit jaar plotsklaps afgekeurd tot verbazing van de organisatie. De verhuurder zet die deze grote ‘TÜV geprüfte´ evenemententent in heel Nederland en de rest van Europa wel neer. Noodgedwongen werd dus weer een ouder exemplaar opgetuigd en keurig voorzien van noodverlichting ondanks dat twee hele zijden continu open zijn en de UIT-bordjes dus geen enkele functie hebben.
Lees verder...

 
23-06-2016  

Eindelijk weer een meubelzaak in de Grotestraat


In de 'Kop van Zuid' op de hoek van de Grotestraat/Schuttenstraat openen Willy en Hermien Winters zaterdag hun Shadé Interieur & Design in het pand waar vroeger de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd was.
 

ALMELO – Volgens studenten van hogeschool Saxion uit Deventer is de Grotestraat in Almelo een veel te lange winkelstraat. De Grotestraat meet 940 meter en dat is langer dan de Kalverstraat in Amsterdam die  680 meter lang is en langer dan de Lijnbaan, de eerste winkelpromenade van Europa, in Rotterdam (580 meter)
Van Oude Veemarkt tot Oranjestraat is de Grotestraat in Almelo historisch gezien de winkelstraat in het stadscentrum. Een plek waar ondernemen loonde en in vroegere tijden niet voor niets de 'Kalverstraat van Twente' genoemd werd. Almelo had destijds amper 53.000 inwoners (nu 72.000) maar het had ook een centrumfunctie voor de wijde regio.  Toen was de ‘Kalverstraat van Twente’ niet te lang, maar tijden veranderen. Met het stijgen der welvaart werden mensen mobieler en werd shoppen buiten de regio makkelijker. Daarna kwamen de weidewinkels zoals de Woonboulevard’s. Makkelijk met de auto bereikbaar. Nu enkele decennia later dient internet het gemak van de mens en worden bestelde goederen aan huis bezorgd zoals vroeger de bakker en de melkboer zijn waren aan huis bracht.
Al in de jaren ’80 werd de Grotestraat daarom als kernwinkelgebied te lang geacht, net zoals de toekomstige stadsontwikkelaars van Saxion nu ook betogen. Toenmalig wethouder Cor de Vogel opteerde voor een korter en breder winkelgebied. Het was een versterkende werking op wat al eerder was ingezet, met de bouw van een nieuw V&D,  een verbreding van het winkelgebied in het stadscentrum met later in de bestuursperiode van Cor de Vogel de Havenpassage als onderkomen voor C&A en Albert Heijn en de bouw van de Hagenborgh waar ondernemen nooit werkelijk floreerde. Voor de aanlooproutes Bornerbroeksestraat en Oranjestraat gold een 'sterfhuisconstructie' hoewel de Oranjestraat dat overleefde. Veel oudere Almeloërs noemen het, het begin van het einde. Zo ook Piet Talamini die in brieven aan het stadsbestuur schreef; ‘Jullie hebben de stad vermoord!’.
Nog steeds zijn er middenstanders die hun heil buiten het stadscentrum zoeken, maar ook ten aanzien van de Woonboulevard is een kentering merkbaar. Een formule als ‘Shop in shop’ knabbelt aan de doelstelling van de Woonboulevard en niet voor niets wil men op die plek alle detailhandel vrij om de toenemende leegstand tegen te gaan. Dat dit verdere afbreuk doet aan de winkelfunctie van het centrum, staat als een paal boven water.

Toch is er ook een andere kentering. Binnenhuisarchitect en woningstylist Willy Winters koos er voor om met zijn woonwinkel Shadé Interieur & Design juist de binnenstad op te zoeken. Inhakend op de gedachte dat shoppen een beleving moet zijn waarbij diverse functies zoals winkelen en horeca samenkomen. Winters liet zijn oog vallen op een pand dichtbij het uitgaansgebied Amaliaplein. ‘Je moet eens zien hoe druk het hier is met bioscoop en horeca’, merkte hij daarover op. Passanten dus te over die straks langs zijn Shadé Interieur & Design wandelen en dus ook de etalage bekijken, moet Winters gedacht hebben. Meer beleving en gemoedelijkheid is dus de gedachte en laat de studenten van Saxion dat nu ook onderschrijven.
Dat zijn Shadé Interieur & Design nu gevestigd is in een der laatste meubelwinkels die in de jaren ’80 uit de binnenstad verdween, wist Winters die al  30 jaar in Almelo woont, overigens niet. In vroegere tijden was er namelijk de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd dat ophield te bestaan door gebrek aan opvolging. Zaterdag wordt Shadé Interieur & Design geopend. Het advies van interieurarchitect en stylist Willy Winters krijgt u er bij!

 
22-06-2016  

Plan Natuurhus in Hagenpark aan zijden draadje

 

ALMELO – Jaren werd er enthousiast gewerkt aan het realiseren van een Natuurhus in het Hagenpark in de binnenstad voor alle natuur- en milieuorganisaties in Almelo. Herhaaldelijk werden plannen bijgesteld om financiële reden maar ook het finale-ontwerp dreigt te sneuvelen nu de gemeente Almelo geen geld kan of wil vrijmaken. Het laatste plan voor een Natuurhus is begroot op een investering van 1,1 miljoen euro. Echter de plannenmakers komen nog een kwart (280.000) tekort. De gemeente Almelo werd derhalve gevraagd om een subsidie van 180.000 euro. De domper kwam deze week uit het stadhuis. Wethouder Javier Cornelissen (SP) meldde dat de gemeente daarvoor geen geld heeft. Dit tot treurnis van Ted de Jong, de voorzitter van de ‘bouwcommissie’ namens alle organisaties verenigd in de stichting Natuurhus Almelo.  Officieel is het standpunt van wethouder Cornelissen nog niet, maar hij verkondigde wel, dat binnenkort zijn voornemen om de aanvraag af te wijzen behandelt zal worden in de vergadering van het college van B&W. Met dat voornemen dreigt realisatie van een Natuurhus een utopie te worden, mede ook omdat er sleet zit in de werkgroep vanwege de trage en stroperige gemeentelijke behandeling van de aanvraag. Vijf jaar werd aan het plan gewerkt en geschaafd en nu dreigt dus het einde, tenzij de gemeenteraad wethouder Cornelissen opdraagt om het financiële huishoudboekje van de gemeente nog eens door te spitten of werkelijk alle potjes leeg zijn. Temeer daar milieu en natuureducatie een verantwoordelijkheid is van de gemeentelijke overheid. Door de uitvoering bij zes uitvoerende vrijwilligersorganisaties neer te leggen, heeft de gemeente Almelo al jaren bezuinigd op haar feitelijke wettelijke educatieve taak. De uitvoerende organisaties willen hun uitvoerende taken beter vorm geven in het te realiseren Natuurhus, omdat de oude woning aan de Deldensestraat daar feitelijk niet op berekend is. Raadslid Jan Hammink (LAS) ziet de gemeentelijke educatieve plicht in ieder geval wel en roept het college van B&W op om alles in het werk te stellen om de realisatie van het Natuurhus doorgang te kunnen laten vinden, temeer daar in het plan ook een ‘upgrading’ zit voor het troosteloos uitziende Hagenpark.
Meer info: www.natuurhusalmelo.nl

 
19-06-2016  

Drukke Kerkdienst tijdens Almelose Ruiterdagen

 

ALMELO – De jubileumuitvoering van de 50e Almelose Ruiterdagen biedt meer dan alleen springen en dressuur. Ook het randprogramma mag er zijn. Het eerste weekend konden deelnemers, supporters en publiek genieten van o.a. een Mini Lippizanershow, een viertal dressuurdemonstratie en een defilé van koetsen elk meer dan 100 jaar oud.  Maar naast paarden ook de feestavond op zaterdag met een optreden van de Friese zanger Grutte Geart en de Play Back Show waar de ponydeelnemers ook lieten zien op het podium uit de voeten te kunnen. Het feest ging door tot in de late uurtjes om toch zondag ochtend weer vroeg uit de veren te zijn, want de pony’s gaan altijd voor.
Op de zondagochtend ook een kerkdienst waarin dominee Frans Wisselink in de ‘feesttent’ preekte over 'Met zo'n vader heb je geluk'. Drieledig van toepassing vanwege Vaderdag en hulde voor vaders die hun kinderen de paardensport gunnen maar zeker ook de Hemelse Vader als luisterend oor. De kerkdienst trok zo’n 200 gelovigen terwijl op het naastgelegen springterrein alles normaal zijn gang ging. Een collecte bracht nog 260 euro in het laadje van de Gravenruiters voor gehandicapten. Zij sparen voor de aanschaf van een speciale koets om rolstoelers te kunnen vervoeren.
De jubileumeditie van de Almelose Ruiterdagen duurt tot en met zondag 26 juni en is gratis toegankelijk.
Meer info: www.almelose-ruiterdagen.nl 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
17-06-2016  

Ambassadeur Wit-Rusland bezoekt Noordik


Ambassadeur Mikalai Barysevichs en zijn acht landgenoten
 

ALMELO –Het gebeurt niet elke dag dat er hoog bezoek is in de klas. Toch was dat precies wat de leerlingen van Het Noordik, vestiging Van Renneslaan vandaag overkwam. Ter ere van het uitwisselingsproject met Wit-Rusland bracht de Wit-Russische ambassadeur Mikalai Barysevichs een bezoek aan de school. Hij sprak met de acht uitwisselingsstudenten uit Belarus die momenteel in Almelose gastgezinnen verblijven over hun ervaringen in Nederland en Almelo in het bijzonder.

Uitwisseling
De Wit-Russische leerlingen zijn in Nederland in het kader van het expeditie-onderwijs van Het Noordik. Eerder dit jaar bracht een Nederlandse delegatie een bezoek aan Belarus (Wit-Rusland). Nu brengen acht studenten en één leerkracht dus een tegenbezoek aan Het Noordik. Zij volgen op de vmbo-vestiging C. van Renneslaan een schoolprogramma dat zes weken duurt. Ze bezoeken daarbij niet alleen de school, maar ook andere schoolvormen en bedrijven. Daarnaast doen ze ook de nodige culturele kennis op in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Leerzame ervaring
De studenten hebben het hier enorm naar hun zin, lieten ze enthousiast aan de ambassadeur weten. En zoals het een goed uitwisselingsproject betaamt, leren de buitenlandse studenten veel van de Nederlandse leerlingen en andersom. De ambassadeur kreeg een rondleiding door de school en de studenten gaven een presentatie over hun ervaringen tot nu toe.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-06-2016  

Truckers en Haagse elite bij Haringhappen Bolk

Fotoreportage: Jan Bril

Foto: Ondernemer Hennie van der Most en de Bornse beeldhouwer Ruurd Hallema en echtgenote en galeriehoudster Yvonne eten ieder een harinkje op eigen wijze.

FRANSE EN ITALIAANSE 'PESTERIJEN'
Naast ‘Haringhappen´ werd er bij Bolk Transport ook vergaderd met politici over de problemen van alledag in de Europese transsportwereld. Henk Bolk stelde daarbij het massaal uitdelen van bekeuringen in Frankrijk en Italië aan de kaak voor kleine overtredingen die truckers in bijvoorbeeld Denemarken weken eerder hadden begaan. ‘Het riekt naar pesterijen waarbij de schade bij ons oploopt tot wel 50.000 euro per jaar´, hield Bolk de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Hans van Baalen voor. In de onderhavige gevallen gaat het vaak om overtredingen van amper vijf minuten in de rijtijdenwet, overtredingen die nauwelijks te voorkomen zijn omdat men niet zomaar de truck langs de weg kan zetten, maar toch eerst naar een parkeerterrein moet. Zo´n kleine overtreding kan vaak duizenden euro´s kosten. Bolk noemde de Franse en Italiaanse ‘pesterijen´ vooral schadelijk voor de kleine zelfstandige rijders waarbij dit zelfs tot faillissementen heeft geleid.
Van Baalen en Schreijer-Pierik zetten de door Bolk verwoordde klacht van branchevereniging Transport Logistiek Nederland (TLN) op de Europese agenda in Brussel.
 

ALMELO – ‘De Haringparty bij Bolk Transport is de op één na beroemdste van Nederland’, zei premier Mark Rutte al eens. Deze keer was hij er niet bij vanwege een te drukke agenda als voorzitter van de Europese Unie. Als vervanger kwam Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok ‘haringhappen’ bij Bolk. In het kielzog van Blok de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Hans van Baalen (VVD) maar ook tal van Tweede Kamerleden, de Overijsselse Commissaris der Koning Ank Bijleveld en meerdere Twentse burgemeesters en wethouders waaronder uiteraard de Almelose burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. Onder de gasten ook honderden ondernemers uit het wereldje van Transport & Logistiek en tal van internationale zakenrelaties van Bolk Transport en Container Terminal Twente (CTT) dat de laatste jaren een stormachtige groei meemaakt. Bolk-directeur André Pluimers heette de gasten welkom en stak tevens een pluim op de hoed van zijn compagnons Joop Savenije (Bolk) en Gerco Linthorst (CTT) en grondlegger Henk Bolk omdat men er gezamenlijk in geslaagd was de laatste jaren een groei van 5 procent te realiseren. Pluimers stak echter ook een vingertje op naar de aanwezige bestuurders in Overijssel. ‘Als u langs de A35 rijdt, ziet u op de toekomstige laad- en loskade van het XL Businesspark een kraan die er al twee jaar ligt maar niet kan worden opgebouwd vanwege te trage procedures. Dat is het probleem dat het niet wil vlotten met de ontwikkeling van het Twentse XL Businesspark. Niet dat er te weinig belangstelling is van ondernemerszijde, maar een te trage verkaveling en vergunningverlening werkt verlammend. CTT kan hier niet vooruit en dat heeft zijn weerslag op de vervoerders in de regio’, beklemtoonde Pluimers. 'Wij willen banen scheppen en bij Bolk krijgt iedereen die na twee jaar bevalt een vaste aanstelling. Goed zijn voor elkaar, dan is het cirkeltje rond en is iedereen tevreden’, betoogde Pluimers. Zijn speciale dank ging naar Henk Bolk als grondlegger van de bedrijven en als investeerder maar ook als grote lobbyist voor Twente.
Henk Bolk zelf, nam de gelegen om zijn eerste zakenrelatie Harman Nijhof in de bloemen te zetten. ‘We doen al 45 jaar zaken met elkaar, behalve met het kopen door mij van nieuwe trucks, want dan vlogen de vonken er vanaf. Dat doe ik dus bij een medewerker van Nijhof die ook dealer is van Volvo’, onthulde Bolk toen hij de bijna 80-jarige Wierdenaar in de bloemen zette.  

Daarna kon Henk Bolk met zijn speciale gasten naar de haringkar voor de ‘Hollandse Nieuwe' voordat iedereen volgde. En dat ze smaakten, werd overduidelijk want er gleden heel wat harinkjes naar binnen tussen het netwerken door. Want daar gaat het namelijk om bij het ‘Haringhappen’, contacten leggen zodat iedereen in Twente en de Euregio er wat aan heeft, zowel ondernemers als werknemers, want daar lobbyt Bolk in het Haagse voortdurend voor !

Morgen (zaterdag) is het familiedag voor de medewerkers van Bolk Tansport en CTT.
  
Het moederbedrijf Bolk Tansport uit Almelo telt momenteel:
275 werknemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië en Turkije. 160 trucks kan Bolk dagelijks de weg opbrengen dankzij het eigen technisch onderhoud. Naast de trucks beschikt men over 365 open trailers, 90 dichte trailers tot zelfs 19 meter toe en tal van voertuigen voor speciaal vervoer tot 93 ton. Ook de verkeersbegeleiding is in eigen hand met 7 voertuigen. 

Dochteronderneming CTT heeft haar oorsprong in Almelo op het stationsemplacement waar containers werden overgeslagen van spoor- naar wegtransport en omgekeerd. CTT verhuisde naar Hengelo voor een plek aan de kade van de Twentekanalen en telt inmiddels ook vestigingen in Bentheim (D) waar nu de overslag van spoor naar de weg plaatsvindt. In Rotterdam investeerde CTT en Bolk Warehousing een slordige 7 miljoen euro in een terminal aan de Waalhaven waar containers over zee worden verscheept en via het spoor naar Bentheim gaan of met de Poolse partner PCC dagelijks rechtstreeks van Rotterdam naar Kutno en vice versa. In Almelo moet op het XL Businesspark aan de A35 een nieuwe laad- en loskade ontstaan voor containertransporten via water en weg. Naast het Warehouse in Rotterdam voor vloeistoffen aan de Waalkade, heeft ook de Hengelose vestiging een Bolk Warehouse net zoals bij de vestiging van Bolk Transport aan de Plesmanweg in Almelo.

Fotoreportage (111 foto's)...

 
17-06-2016  

Ook de Kloosterhofflat moet leeg voor renovatie

 

ALMELO – Nog 21 appartementen in de Kloosterhofflat zijn bewoond en de andere 67 zijn inmiddels verlaten voor deels sloop en renovatie voor de westelijke vleugel. Het te renoveren deel wordt helemaal gestript zodat er 35 nieuwe appartementen kunnen worden gerealiseerd. Eind 2017 moet dat allemaal gerealiseerd zijn, volgens woningstichting Beter Wonen.
De bewoners van de Kloosterhof vinden bij Beter Wonen elders tijdelijk onderdak zoals de Castelloflat en de wooncomplexen Oxford en Manchester aan de Grotestraat/Holtjesstraat. Al met al realiseert Beter Wonen in het centrum van de stad 104 appartementen die allemaal vallen onder de sociale verhuur.
In het voormalige V&D-complex ontstaan 30 appartementen dat de naam krijgt ‘Het Warenhuis. Op de plek van Scheer & Foppen aan de markt worden eind 2017 en uitlopende naar 2018 39 appartementen gerealiseerd waarmee het aantal in de binnenstad op 104 komt. Daarnaast is Beter Wonen volop bezig om 34 appartementen te realiseren in de vroegere Rietmavo aan de Violierstraat en dat blijkt ook een gewilde plek te zijn voor mensen die noodzakelijkerwijze moeten verkassen uit de Kloosterhofflat.

 
16-06-2016  

Haringparty levert 16.000 euro op voor minima

 

ALMELO – Heracles-voorzitter Jan Smit mocht weer eens zijn kwaliteit als veilingmeester tonen tijde de tiende Haringparty Almelo op het terras van restaurant Kreta. Met zijn kwinkslagen en gehamer leverde dat tijdens het gezellige samenzijn van tal van ondernemers een bedrag op van 16.000 euro dat broederlijk wordt verdeeld onder het Jeugdsportfonds Almelo en Nomen Nescio dat jaarlijks heel wat kerstpakketten bezorgd bij gezinnen die het wat minder breed hebben.

Foto:
Coen Mulder
 

 
16-06-2016  

Val van Rietmavo, bouwvakker gewond

 

ALMELO – Op de verbouw van de Rietmavo aan de Violierstraat rust kennelijk geen goede zegen. Na de start van de verbouw in januari, volgde diefstal van koper en brandstichting op de zolderverdieping hetgeen een fikse vertraging opleverde om te bezien of het oorspronkelijke plan nog wel kon worden uitgevoerd of dat sloop van het monumentale gebouw noodzakelijk zou worden.

Nu alsnog een de renovatie is begonnen, moeten door de brand wel een aantal houten balken vervangen worden. Dat laatste leidde vanmiddag tot een ongeval . Een werknemer van Akor Bouw uit Rijssen was bezig een stuk van een balk te zagen om deze te kunnen verwijderen. Ondanks de verankering van de bouwvakker uit Enter, leidde dit tot een val van 6 meter, waarbij de man gewond raakte en diverse botbreuken opliep. Hoe dat kon gebeuren wordt nu onderzocht. De Enternaar is naar het ziekenhuis vervoerd.  
 

 
15-06-2016  

Raad 'slaapt' bij sloop oude panden


Het witte pand Halbertsma gaat plaatsmaken voor een terras naast het Bolletje Bakkerij Museum.
 

ALMELO – Recente publicaties over de sloop van het pand Halbertsma aan de Grotestraat Zuid en de op handen zijnde sloop van het geboortehuis van de kunstschilder A.M. Gorter aan de Bornsestraat deden de vijf raadsleden van D66, ChristenUnie en GroenLinks even opschrikken.
De villa Gorter staat al vele jaren leeg. Voordien was het in gebruik als uitvaartcentrum en verzorgingstehuis. Vooral het laatste gebruik als uitvaartcentrum was een belemmering om het pand te verkopen en te behouden, waardoor het langzaam in verval is gekomen. De huidige koper wil er een nieuwe villa bouwen.
Recenter was het bericht over de ophanden zijnde sloop van het pand Halbertsma aan de Grotestraat 184. Ooit een winkeltje met fop- en feestattributen en verhuur van toneelkleding. De weduwe Halbertsma woonde er tot haar dood in het pandje dat al decennia in eigendom is van de familie Ter Beek, de grondleggers van Bolletje. Zij bestieren, na de verkoop van de fabriek, nog het naastgelegen Bolletje Bakkerij Museum en willen het bouwvallige onderkomen slopen om er een terras aan te leggen naast de lunchroom van het bakkerijmuseum. Dit tot schrik van de vijf raadsleden die als mosterd na de maaltijd nog een pleidooi begonnen om het pand te behouden. Kennelijk de stukken niet goed gelezen want de sloopvergunning was al lang verleend en het pand staat ook niet op de gemeentelijke monumentenlijst. Alleen het gaslek van maandag jl. zet de sloop nu nog even op termijn.

Archief
Terug naar vorige pagina