Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-09-2017  

Woning beschoten in de Rietstraat

Recherche doet buurtonderzoek
 

ALMELO – De technische recherche van Politie Oost Nederland onderzoekt het beschieten van een woning in de Rietstraat ter hoogte van het Joop den Uyl plantsoen. De hoekwoning werd vannacht meerdere keren beschoten waarbij ook het slaapkamerraam werd doorboord. Meerdere kogels eindigden op de gevel. Over het juiste aantal schoten zijn de meningen van omwonenden, die vannacht ruw werden gewekt, verdeeld. De woning wordt sinds kort bewoond door een alleenstaande vrouw. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. Inhoudelijk doet de politie geen mededelingen, al zeker niet omdat het buurtonderzoek nog niet is afgerond. Bevreemdend is het dat de politie pas vanmorgen rond 11.00 uur van het schietincident hoorde, terwijl omwonenden dit plaatsen tussen 02.00 uur en 03.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag.

De politie ziet vooralsnog geen verbinding met het beschieten van twee  panden in de wijk Hogeland te Enschede eerder vanmorgen. Daar werd een woning aan de Benkoelenstraat en een horecapand aan de Brinkstraat beschoten (beide zijwegen van de J.J. van Deinselaan in Enschede). In dit verband onderzoekt de politie ook een autobrand op het Rutbeek. Die auto bleek gestolen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-09-2017  

Brandje bij Riwald Recycling

 

ALMELO – Dat ook schroot kan smeulen merkte men zondagmiddag bij Riwald Recycling aan de Buitenhaven. Uit de enorme berg schroot kwam rook. Reden voor de brandweer om metingen te doen in de wijken Windmolenbroek en Groeneveld waar de rook naar te trok, maar giftige stoffen werden niet noemenswaardig gemeten. Wel zette de brandweer twee hoogwerkers in om het ‘vuurtje’ van bovenaf te blussen. Tegen 18.00 uur konden de ‘spuitgasten’ richting kazerne.

 
13-09-2017  

Gemeenteraad houdt verkoop Kolkschool tegen

 

ALMELO – Wethouder Langius (CU) heeft zijn eerste nederlaag in de Almelose gemeenteraad te pakken. Het voorstel om de voormalige Kolkschool te verkopen à raison van 320.000 euro haalde het verrassend genoeg gisteravond tijdens de raadsvergadering niet. Met de verkoop zou het monumentale pand aan de Bornerbroeksestraat worden getransformeerd tot appartementengebouw waarbij de uiterlijke kenmerken in stand zouden blijven. De verkoop zou ook passen binnen de opdracht van de gemeenteraad om ‘overtollig’ vastgoed in bezit van de gemeente te verkopen.

Heet hangijzer
Heet hangijzer in de discussie was de herhuisvesting van het kleinschalige Poppodium Paco Plumtrek en de Turkse vereniging ATIB die beiden nog in het gebouw gevestigd zijn, maar al wel een huuropzegging kregen.  Wethouder Langius kon niet het vertrouwen winnen dat beiden nog voor de bestemmingsplanwijziging een goed alternatief en betaalbaar onderkomen zouden krijgen. Moties van o.a. GroenLinks en de SP drongen daar op aan maar kwamen niet in stemming omdat het voorstel tot verkoop met 18 tegen en 14 voor werd weggestemd.

Te laag

Raadslid Kampman (LAS) gooide ook olie op het vuur vanwege het voornoemde verkoopbedrag aan projectontwikkelaar Kloosterman. Kampman berekende dat de omliggende parkeerplaatsen om niet werden overgedragen en schatte de opbrengst derhalve zo’n 250.000 euro te laag.
Al met al leidde het tot verdeeldheid in de gemeenteraad tot frustratie van wethouder Langius die nog maar eens wees op de opdracht van de raad om zoveel mogelijk vastgoed van de gemeente te slijten. Langius zal dus met zijn companen in het college eerst oplossingen voor Paco Plumtrek en ATIB moeten bewerkstelligen. Of een hoger verkoopbedrag er nog in zit, zal eerst dan blijken.

 
12-09-2017  

Taakstraf, stadionverbod en boetes relschoppers

 

ALMELO – Justitie en politie in Almelo is voortvarend te werk gegaan met het opsporen van relschoppers in aanloop naar de wedstrijd van Heracles tegen Fc Utrecht op 11 maart jl. Op het Amaliaplein liep het toen uit de hand waarbij bierglazen, fietsen en terrasmeubilair door de lucht vloog.
De politie in Almelo had aardig wat raddraaiers opgespoord, maar in Utrecht is Hermandad wat lakser met 2 verdachten, te weinig naar zin van de officier van Justitie Wigant van de rechtbank Overijssel. Dertien ‘verdachten’ kwamen gisteren voor. De zwaarste straf die door rechter Hendriks werd opgelegd was een taakstraf van 40 uur en de anderen kregen boetes variërend van 500, 750 en 1.000 euro en twee kregen een gebiedsverbod. Één verdachte ontsprong ‘de dans’ wegens afwezigheid. Hij zit in een afkickkliniek in Zuid Afrika. Zijn zaak werd aangehouden.
Daarmee is het overigens nog niet gedaan, want de KNVB had al voor een periode van 3 jaar een stadionverbod opgelegd.

Op zaterdag 15 juli was het weer raak in de binnenstad van Almelo. Toen waren het supporters van Tc Twente die in Hannover (D) waren weggestuurd en 'verhaal' gingen halen in Almelo om de 'harde kern' van Heracles te treffen. Die zaak loopt nog wat justitie betreft.

 
12-09-2017  

Appartementen in de Kolkschool

Huurders mogen nog even blijven

Fotoarchief gemeente Almelo
 

ALMELO – Vanavond neemt de gemeenteraad het besluit of de voormalige Kolkschool aan de Bornerbroeksestraat wordt verkocht aan projectontwikkelaar Kloosterman. Hans Kloosterman wil het pand kopen voor 320.000 euro en in het monumentale gebouw appartementen realiseren. De verwachting is dat de gemeenteraad niet dwars gaat liggen omdat het al eerder de opdracht gaf aan het college van B&W om overbodige panden in gemeentelijk te verkopen. Met het voorstel voldoet het college van B&W aan die opdracht.

Huurders mogen nog even blijven

Naar verwachting duurt de bestemmingsplanwijziging zo’n 9 maanden. Dat is ook de tijd dat Poppodium Paco Plumtrek en de Turkse vereniging ATIB nog maximaal gebruik mogen maken van het pand, zo verkondigde Kloosterman in Tubantia. De gemeente had de huur al opgezegd.
Voor zowel Paco Plumtrek als ATIB rest dus wat langer tijd om alternatieve huisvesting te vinden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-09-2017  

Spectaculaire Kunsten op Straat in Almelo

 

ALMELO – Almelo heeft heden ten dage wel iets weg van een cultuurstad. Het theaterstuk ‘Het Verzet Kraakt’ over de grootste bankroof aller tijden is voor alle voorstellingen bijna uitverkocht ( alleen nog kaarten voor dinsdag 12 september) en in de binnenstad was het zaterdag louter theater tijdens het jaarlijkse straattheaterfestival onder de titel ‘Almelo op ’t Rabat’. Bovendien werkte het weer mee tot nagenoeg het laatste van de dertig optredens die de elf internationale gezelschappen het winkelende publiek boden.   

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (91 foto's)...

 
09-09-2017  

Boekpresentatie Battje en de bandenprikker.

 

ALMELO – Schrijfster Simone Foekens presenteerde zaterdag haar boek ‘Battje en de bandenprikker’ op de passende locatie bij het politiebureau in Almelo. Het boek gaat over de politiehond Battje die bij de politie in Almelo als pup al werd opgeleid maar nu bij het korps Noord-Nederland als diensthond verder wordt opgeleid door een nieuw baasje.
Battje was er natuurlijk bij en kwam met het eerste exemplaar tussen de tanden deze apporteren aan de schrijfster. Het jeugdige publiek dat talrijk was komen opdagen, kreeg een handtekening in het aangeschafte boek en kon verder genieten van dat wat de politie zoal gebruikt in haar dagelijkse werk.
Battje en de bandenprikker is te koop in de boekhandel. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het bestrijden van de ziekte Huntington.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (66 foto's)...

 
09-09-2017  

Lichtkunstwerk Randy van Lingen in Almelo

 

ALMELO - De Almelose kunstenaar Randy van Lingen baarde vorig jaar al opzien in Amsterdam met zijn kunstwerk ‘Liefs uit Almelo’ tijdens het Amsterdam Light Festival. Wat volgde waren exposities maar nu is het kunstwerk met een combinatie van kunst en lichttechniek dan ook in Almelo te bewonderen.
Pal tegenover het nieuwe stadhuis aan de kade blijft het kunstwerk staan tot eind dit jaar, mede dankzij een donatie van het waterschap Vechtstromen. Wethouder Van Wijk verrichtte de openingshandeling en feliciteerde Randy van Lingen met zijn spraakmakende kunst.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (38 foto's)...

 
08-09-2017  

Google Premier Partner Award 2017 voor Adwise

 

DUBLIN/ALMELO – Gisteravond werden de Google Premier Partner Awards 2017 uitgereikt. Digital agency Adwise – Your Digital Brain uit Almelo heeft een prestigieuze award in ontvangst mogen nemen. Adwise heeft de eerste plaats in de categorie: Display Innovation behaald. De case is nu in de race voor de ‘Global Awards’ in New York op 28 september 2017.
De awards erkennen de prestaties van de beste digital marketingbureaus in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika (EMEA). In totaal hebben er 2.000 agencies ruim 5.000 cases ingestuurd, verdeeld over zes categorieën. De winnaars van deze categorieën zijn tijdens de prijsuitreiking in Dublin per categorie bekend gemaakt. Thijs Wolbers, Business Consultant E-commerce bij Adwise reageert vol passie en enthousiasme: “We zijn super trots dat wij deze Award hebben gewonnen. Het is een Oscar binnen ons vakgebied!”

Erkenning van innovatie door Google

De award werd behaald met een case voor Kees Smit Tuinmeubelen. Door slimme toepassingen binnen Display Advertising, behaalde Adwise indrukwekkende resultaten. “Bij een snel veranderende markt en toenemende concurrentie, zoek je een organisatie die slimme dingen doet, waarmee je onderscheidend blijft. Deze bekroning is een bevestiging van de prestaties van ons hele team én de kwalitatieve samenwerking met Adwise” (Mitchel Oude Nijhuis E-commerce & Marketing Director). De innovatieve technieken resulteerden in een succescase waar zelfs Google trots op is.

De award-winnende case

Mensen zijn tegenwoordig op verschillende devices, locaties en tijden online actief. Adwise ontwikkelde een oplossing die zorgt voor het tonen van het juiste bericht, op het juiste moment. Deze oplossing samen met goede meetbaarheid, geeft accurate weergave van de resultaten. “Door deze aanpak zijn indrukwekkende resultaten gerealiseerd, die nu ook zijn erkent door Google” aldus Tom ter Horst, Digital Strategist bij Adwise.

Over Google Premier Partner Awards
De Premier Partner badge van Google geeft aan dat een agency wordt erkend als een Google Partner. Deze status laat zien dat de organisatie kwalitatief goede resultaten behaalt voor de opdrachtgevers en dat zij meerdere gecertificeerde specialisten in dienst heeft. Om de best presterende Premier Partners te erkennen voor de indrukwekkende cases en resultaten heeft Google de Premier Partner Awards in het leven geroepen. 

 
08-09-2017  

Almelose Kermis op Rembrandtveld

 

ALMELO - Verbannen uit de binnenstad vanwege de bouwwerkzaamheden in het kader van stadsvernieuwing, ging fotograaf Jan Bril een kijkje nemen op het evenementenveld aan de Rembrandtlaan waar de najaarskermis dit jaar noodzakelijkerwijze werd gehouden.

Fotoreportage (54 foto's)...

 
30-08-2017  

Het Verzet Kraakt nu al groot succes

 

ALMELO – De musical 'Het Verzet Kraakt' over de grootste bankroof aller tijden op het filiaal van De Nederlandse Bank in 1944 in Almelo krijgt lovende reacties van bezoekers uit het gehele land. Ook de recensies zijn lovend in landelijke media zoals; ‘De voorstelling is een visueel pareltje’(Musicalworld) en 'Twents oorlogsdrama verdient ook buiten Twente aandacht' (NRC).
Die landelijke aandacht verdient het vanwege de werkelijke historie die aan de musical ten grondslag ligt. De bankroof werd met instemming van de regering in ballingschap in Londen uitgevoerd ter financiering van de spoorwegstaking. De buit op 15 november 1944 was enorm met een ‘roof’ van ruim 46 miljoen guldens. Zelfs Klaas Knot, de huidige ‘grote baas’ van De Nederlandsche Bank kende de historie niet maar liet zich al eerder bij de tentoonstelling in het Stadsmuseum Almelo informeren.
Het geld werd buiten Almelo in een hooiberg verborgen, maar helaas werden 7 verzetsstrijders door noodlottig toeval opgepakt. Slechts één van hen overleefde. De buit viel tot overmaat van ramp ook nog weer in handen van de Duitse bezetter.

Producent Gerard Cornelisse is blij met al die aandacht en vooral verheugd over de reacties van de vele bezoekers die vooraf genieten van een heus ‘oorlogsdiner’ op het vroegere fabrieksterrein van Royal Ten Cate in hartje stad Almelo waar decor en lichttechniek borg staat voor het juiste sfeertje.
Nu de belangstelling zo groot is, is het dan ook een zekerheid dat er vijf voorstellingen worden toegevoegd aan de eerder geplande 17 voorstellingen en komt een bezoekersaantal van 26.000 in zicht. Een ander gevolg is een film die in 2019, 75 jaar na de overval, wordt opgenomen.

Voor het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ zijn alleen voor dinsdag 12 september a.s. nog kaarten beschikbaar. Alle andere voorstellingen zijn uitverkocht. Kaarten zijn voor € 49,95 te koop via de website www.hetverzetkraakt.nl (voorprogramma, eten en drinken + voorstelling). 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (131 foto's)...

 
25-08-2017  

Leus neemt carwash in Zutphen over

 

ALMELO/ZUTPHEN – De Almelose ondernemer Rob Leus slaat zijn vleugels uit naar Zutphen. In Almelo exploiteert Leus 3 tankstations en 2 grote moderne autowasinrichtingen. In Zutphen heeft Leus nu carwashcentrum De Ravelhorst overgenomen op het gelijknamige industrieterrein aan de N318.
Leus maakte onlangs zijn 3 tankstations aan de HenrIëtte Roland Holstlaan, Aalderinkssingel en de Baniersweg los van brandstofleverancier Shell en voert deze nu evenals de wasstraten uit onder eigen naam en uitstraling. Bij de moderne wasstraat aan de Kolthofsingel verrijst binnenkort bovendien een nieuwe wasstraat speciaal voor afwijkende voertuigen zoals o.a. grotere bestelwagens.

In Zutphen gaat Leus eveneens vernieuwen. Zo wordt de wasstraat voorzien van een moderne wasstraat van de Duitse leverancier Dico. De wasstraat wordt daarvoor met 5 meter verlengd.
De 5 aparte wasplaatsen voor zelf autowassen voldoen volgens Leus nog wel aan de huidige eisen.
Optisch geeft Leus het carwashcentrum aan de zuidkant van Zutphen dezelfde uitstraling als zijn bedrijven in Almelo.

Fotoreportage (7 foto's)...

 
24-08-2017  

Kinderrommelmarkt gaat toch nog door


Foto: archief AlmeloNieuws.nl
 

ALMELO – Even leek het er op dat er deze zomer geen kinderrommelmarkt in het stadscentrum zou plaatsvinden. Reden de bouwwerkzaamheden rond het Marktplein. Er werd weliswaar gezocht naar alternatieve locaties, maar dat bleek lastig. Uiteindelijk ging de gemeente akkoord met een rommelmarkt van en voor de ‘kids’ in het Hagenpark. Nu niet op opeenvolgende woensdagen, maar vanwege het naderende eind van de zomervakantie op twee opeenvolgende dagen. Dinsdag 29 augustus en woensdag 30 augustus derhalve en dat is al snel. Inschrijven met spoed via www.almeloevents.nl tot maandag 28 februari voor 12.00 uur. De kosten bedragen 3 euro per plek.
Handelaren en volwassenen  worden geweerd, hoewel ouders hun kinderen wel mogen assisteren.

 
22-08-2017  

Aankomst Blauwe Engel in Almelo

Decor voor musical 'Het Verzet Kraakt'
 

ALMELO – De musical ‘Het verzet Kraakt’, die van 30 augustus tot en met 23 september wordt uitgevoerd op het Indiëcomplex in Almelo, vertelt het verhaal van de grootste bankroof allertijden in Nederland.

Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders het filiaal van de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden (ongeveer 23 miljoen euro). Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

De verzetsgroep die de overval uitvoerde, deed dat met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, ter financiering van de spoorwegstaking. Zie daar de Link met de Nederlandse Spoorwegen.
Reden voor producent Gerard Cornelisse van de musical, contact te zoeken met de NS en het Spoorwegmuseum voor een trein als decorstuk. Het werd de Blauwe Engel, een legendarische dieseltrein uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vandaag werd de Blauwe Engel vanuit het Spoorwegmuseum over het spoor naar Almelo gereden. Aan boord producent Cornelisse, hoofdrolspelers, hoogwaardigheidsbekleders en sponsoren. Het reisje werd wat langer dan gepland, want een seinstoring bij Nijkerk zorgde er voor dat de Blauwe Engel moest worden ingepast in het treinenschema via de omweg Deventer-Zwolle en vandaar via het net geëlektrificeerde spoor richting Almelo waar onder grote belangstelling de Blauwe Engel arriveerde om pas op 24 september weer richting het Spoorwegmuseum in Utrecht te rijden.  

Fotoreportage: Jan Bril


Bestel hier kaarten voor ‘Het Verzet Kraakt

Fotoreportage (90 foto's)...

 
19-08-2017  

Huttenland Sluiterveld 2017

 

ALMELO – Sinds maandag wordt er aan de Bevrijdingslaan in de wijk Sluitersveld door de vakantie vierende jeugd gezaagd en getimmerd dat het een lust is. Al vele tientallen bouwsels krijgen al vorm al dan niet met een verdieping of vlaggenmast.
Tot en met woensdag 30 augustus gaat het timmeren door en is er limonade. ’s Avonds is het over met de pret als de brandweer tijdens het Sloophuttenfeest alle bouwsels op een hoop deponeert en in de brand steekt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (49 foto's)...

 
15-08-2017  

Herdenking slachtoffers oorlog in Indië

 

ALMELO – Bij het Indië-monument in het Hagenpark werden gisteren, één dag voor de nationale herdenking bij het monument in Den Haag,  de Almelose slachtoffers herdacht die zijn gesneuveld tijdens de inzet in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea.
De plechtigheid onder voorzitterschap van Theo Mäkel, werd bijgewoond namens de gemeente door locoburgemeester Alex Langius. De herdenkingsrede werd uitgesproken door fotograaf en schrijver Johan Bergsma. Sylvia Jannink vertelde het tragische verhaal van de gesneuvelde heer Tanke, wiens naam eveneens op het monument vermeld staat.
Het Almelo’s Mannenkoor zong o.a. het Indische Onze vader, Nina Bobo en Pie Jesu. Herbert Blaak blies op de Kornet ‘Mansions of the Lord’ en de TapToe.
 

 
22-07-2017  

Boekhandel aan de Aa

 

ALMELO – Isra Abdullatif heeft haar boekhandel verhuist van de Grotestraat 20 naar de Grotestraat 99. In 1997 kwam de van oorsprong Iraanse uit het Friese Buitenpost naar Almelo om er zelfstandig boekhandelaar te worden. Nu 20 mooie en bijzondere jaren verder verhuisde ze haar boekhandel naar het historische pand verderop in de winkelstraat. ‘Het voelt als een nieuw begin en vandaar ook een nieuwe naam’, merkte de ook de lokaal politiek actieve Abdullatif gisteren op tijdens het openingsfeestje van Boekwinkel bij de Aa in de ‘Kop van Zuid’.

 
21-07-2017  

Bouwfonds gaat 'Stadhuis van Oud' ontwikkelen


v.l.n.r.: Gerard Assen, wethouder Irene ten Seldam, BPD-direceur Frank Holleman en architect Guus Zeillemaker bij het ondertekenen van de overeenkomst.
 

ALMELO – De ‘kogel is door de kerk’. De gemeente Almelo heeft een overeenkomst ondertekent met BPD voor de herontwikkeling van het ‘Stadhuis van Oud’, het leegstaande oude stadhuis van de gemeente Almelo en laatste ontwerp van de veelgeprezen architect J.J.P. Oud.
BPD is afgeleid van de vroegere Europese holding Bouwfonds Property Development, in Nederland vroeger bekend als Bouwfonds. BPD is sinds 1 juli jl. een zelfstandige woon- en gebiedsontwikkelaar van de Rabobank Groep.
Namens BPD ondertekende Frans Holleman, directeur regio Noord-Oost & Midden, de koopovereenkomst en namens de gemeente wethouder Irene ten Seldam. De koopprijs van het leegstaande gebouw bedraagt 125.000 euro kosten koper. In het te strippen gebouw wil BPD 116 appartementen realiseren vanaf de bodemprijs 175.000 euro tot 400.000 euro (indicatief) vrij op naam met eigen parkeergelegenheid in het souterrain. In het ‘Stadhuis van Oud’ komen ook bijbehorende voorzieningen, waaronder verstaan kan worden doch niet uitsluitend: fitness health, horeca en restaurant, zoals dat omschreven is in het koopcontract.

Hergebruik gebouwen
De basis voor het behoud van het monumentaal waardige stadhuis legde de Stichting Projectbureau Hergebruik Gebouwen, waartoe ook de Almelose architect Guus Zeillemaker behoort. De ontwerpen van de stichting vormen dan ook de basis om de signatuur van het ‘Stadhuis van Oud’ te behouden.  De stichting blijft dan ook betrokken bij de nadere uitwerking van deze duurzame herontwikkeling. Bindend in deze overeenkomst is dat BPD niet zelfstandig deels tot sloop of erg afwijkende vernieuwing mag overgaan. Mogelijke planaanpassing dient eerst goedgekeurd te worden door de verkopende gemeente. Dit onder een ‘dreigende’ dwangsom van 1 miljoen euro.
BPD-directeur Frank Holleman ziet het concept als een een weloverwogen en goed onderbouwd concept en dat was ook de reden dat men feitelijk al snel tot deze overeenkomst kwam. Dat is mede te danken aan Gerard Assen van Assen Projecten uit Hengelo. Deze bracht de plannen van de Stichting Hergebruik Gebouwen onder de aandacht bij BPD.

Eerdere pogingen leden schipbreuk. De Stichting Hergebruik Gebouwen begon met dit project in 2013 nadat duidelijk werd dat de gemeente Almelo nieuwbouw verkoos boven renovatie van het nu vroegere stadhuis. Vorig jaar leek alles ‘in kannen en kruiken’ toen men met investeerder B. Lenferink op de proppen kwam, maar de gemeente blokkeerde de toezegging alsnog toen Lenferink zijdelings genoemd werd in een justitiële beslaglegging van roerende goederen van een huurder in een van zijn verhuurde panden.

Wethouder Ten Seldam noemde de nu bereikte koopovereenkomst met BPD een winstpunt voor Almelo, gelet op de realisatie van koopappartementen voor het midden- en hogere segment.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
07-07-2017  

Eerste boorpalen in grond Haven Zuid

 

ALMELO – Aannemerscombinatie Goossen te Pas Bouw/Dura Vermeer is begonnen met de aanleg van de nieuwbouw aan de zuidkant van het Marktplein. Allereerst worden gaten geboord voor de stortbetonpalen die de fundering moeten dragen.  Het is de tweede fase van de stadsvernieuwing rond het Marktplein/Waagplein met aansluiting op de vernieuwbouw van het resterende deel van de Kloosterhofflat. Zoals gebruikelijk plakt de gemeente er de nieuwe naam Woonkwadrant op als onderdeel van het project Haven Zuid, dat het kanaal weer terug brengt in de binnenstad.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
04-07-2017  

Brandstichting Bongerd in Opsporing Verzocht

Gouden tip voor oplossing van 7500 euro
 

ALMELO – In het tv-programma Opsporing Verzocht vanavond om 20.30 uur op NPO 1 wordt aandacht besteed aan de brandstichting aan de Bongerd in de nacht van vrijdag 2 juni tussen 04.00 en 04.15 uur via de zijruit van het huis. Er zijn twee mannen gezien die voor het appartementencomplex aan de Sesastraat wegrenden.
Door de brandstichting kon de 60-jarige bewoonster haar brandende huis niet uit. De brandweer kon haar nog op tijd met behulp van een hoogwerker uit haar benarde positie bevrijden. De vrouw die astmatisch is, heeft haar klachten zien verergeren door de ingeademde rook. In het RTV oost programma Onder de Loep vertelde zij eerder anoniem dat zij geen enkele notie heeft wie haar dit zou willen aandoen. Psychisch heeft de brandstichting eveneens haar impact.
De officier van justitie heeft nu een bedrag van 7500 euro uitgeloofd voor de gouden tip die tot de daders leidt.

Zie: Met hoogwerker uit huis door brand


 

 
04-07-2017  

De Klup zoekt vrijwilligers vakantiedagopvang

 

ALMELO – Stichting De Klup Twente zoekt enthousiaste vrijwilligers die drie of zes dagen mee willen werken aan de vakantiedagopvang voor kinderen uit het speciaal onderwijs. De vakantiedagopvang wordt georganiseerd tijdens de laatste twee weken van de zomervakantie.
Deze gezellige dagen in het Meester Siebelinkhuis zijn dit jaar op 21, 22 en 23 en 28, 29 en 30 augustus, steeds maandag tot en met woensdag van 09.30 tot 15.30 uur. Er maken kinderen uit meerdere Twentse gemeenten gebruik van de Klup-vakantiedagopvang.
De vakantiedagopvang heeft enerzijds als doel ouders te ontlasten en anderzijds kinderen uit het speciaal onderwijs een leuk, leerzaam en afwisselend programma in een veilige omgeving te bieden zodat ze weer een beetje wennen aan het ritme van school. Gedurende de gehele dag worden er door een enthousiaste groep vrijwilligers allerlei activiteiten aangeboden.
Hierbij kan gedacht worden aan buitenspelen, knutselen, koken of bakken, sport en spel en kleine uitstapjes naar bijvoorbeeld de Stadsboerderij. Bij mooi weer wordt er een zwembadje buiten gezet en vanzelfsprekend staat er ook een middagje gamen in FUN-IE-FIT op het programma.
Tussen de middag wordt gezamenlijk brood gegeten.
De kinderen worden in een groep ingedeeld naar leeftijd (vanaf 5 jaar) en hebben allemaal een eigen vaste begeleider. Elke dag wordt er een klein verslagje geschreven over wat er gedaan is.
De groep begeleiders kent een vaste kern met heel ervaren mensen, die ieder jaar wordt aangevuld met nieuwe vrijwilligers. Van deze nieuwe mensen wordt verwacht dat zij van 09.00 tot 16.00 uur beschikbaar zijn op minimaal drie opeenvolgende dagen en bereid zijn om één avond mee te helpen met de voorbereidingen. In de aanloop is er een bijeenkomst voor de vrijwilligers om alles goed voor
te bereiden.
Opgave en informatie bij Jolanda Overdorp (Meester Siebelinkhuis Berlagelaan 2 7606 ST Almelo) 06-14465288 of door een mailtje te sturen naar jolanda@deklup.nl . Zie ook: www.deklup.nl

 
01-07-2017  

Oud-wethouder Bert Kuiper overleden

 

ALMELO – Oud- wethouder Bert Kuiper is zaterdagochtend na een relatief kort ziekbed op 65-jarige leeftijd overleden.
Geboren en getogen in de vroegere Lijnstraat, een straatje met kleine arbeiderswoningen waar nu de parkeerplaats van de Aldi en Jumbo is. In zijn jeugd voetballend bij Sv Rietvogels, de club waar hij zich voor bleef inzetten, ook na de fusie tot DRC 2012 als lid van de commissie van advies tot recent zijn ziekte dat onmogelijk maakte .

Bert Kuiper werd onderwijzer en hoofd van de Jan Ligthartschool in de wijk De Riet, waar hij ook de mulo volgde aan de Rietmavo. Hij groeide op met een rood hart en werd actief in de politiek voor de PvdA als raadslid en als wethouder, een ambt dat hij vier keer met onderbrekingen bekleedde. In goede en slechte tijden bleef hij actief binnen de PvdA. In zijn wethouderperiodes had hij niet dat flamboyante, kwam wel eens bot over maar altijd met een hart voor Almelo, zijn stad en hij als man van het volk die met de ontwikkeling van de wijk Nijrees een belangrijk aandeel had.
Op 16 juni 2008 werd Bert Kuiper even wereldnieuws toen hij met zijn ambtelijke medewerkers gegijzeld werd door de boze ondernemer Ahmet O. Deze had het voorzien op collega-wethouder Anthon Sjoers vanwege vermeende dwarsliggerij van de gemeente bij de vergunningverlening. De gijzeling die het wereldnieuws haalde, had grote impact op Bert Kuiper. Zo ook de latere uitzending van Zembla dat de Almelose bestuurscultuur van toen openlegde. Het leidde tot diverse onderzoeksrapporten met honderden aanbevelingen. Kuiper dacht er eigenlijk het zijne van.

Cultuur was een andere interesse, iets dat hem niet met de paplepel werd ingegoten. Verwoed verzamelaar ook van de uitgaven van het jaarlijkse boekenweekgeschenk. Genieter ook van het Angelsaksische en Australië, het land waar echtgenote Meta opgroeide. 
Bij zijn afscheid als wethouder wilde Kuiper dan ook geen geschenken maar giften die hij beschikbaar stelde aan het Stadsfonds voor bijzondere culturele activiteiten.
Actief was Kuiper ook sinds 2001 op zijn eigen website. Hij verkondigde er sociale en culturele activiteiten maar ook zijn eigen mening over wereldse en Almelose zaken. Tot 7 maart jl. toen bleek dat hij ziek was in een ver gevorderd stadium.
Bert Kuiper is slechts 65 jaar geworden.

 
01-07-2017  

Sfeerimpressie HobNob 2017


Band Luminize.
 

ALMELO – De dagen vooraf aan het HobNob Festival in het Schelfhorstpark voorspelden weinig goeds. Een fout aangegeven parkeerroute, regen bij de opbouw en bij de start hetgeen een aarzelende bezoekersstroom betekende maar naar gelang het droog werd, nam ook de belangstelling toe en werd de sfeer allengs beter met natuurlijk The Sweet als hoogtepunt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (58 foto's)...

 
30-06-2017  

Wel of geen pakketje aannemen? Hoedt u!

 

ALMELO – Het overkwam de Almelose Irma Grobben gisteren. Een pakketbezorger aan de deur  met een pakketje voor haar zoon. Zij wist niets van een bestelling maar wilde het pakketje toch aannemen. Dat kon niet, eerst moest er worden betaald. Toen ze daarop een appje wilde sturen naar haar zoon, was de onverwachte mededeling van de pakketbezorger; ‘Nee, dat is niet nodig als u toch niet wilt betalen.’ Daarop maakte hij rechtsomkeert naar zijn bestelbus en ging hij er tussenuit.
Irma Grobben was dus niet voor niets oplettend. Haar zoon wist namelijk ook niets van een bestelling. Het ging de ‘valse bezorger’ dus om de pecunia middels een pakketje met een baksteen of zoiets.

< U bent gewaarschuwd, het was deze bestelbus waarin de 'bezorger' reed en die Irma op de foto zette en publiceerde op facebook.

Knuffeldievegge
Bovenstaand verhaal is één voorbeeld van oplichting. Het is een toenemende trent, zoals ook blijkt uit het RTV Oost programma ‘Onder de Loep’. Donderdag werd aandacht besteed aan een knuffeldievegge. De vrouw omhelst ‘spontaan’ vooral ouderen met woorden als ‘Ikke baby, mijn man geen werk ik geen geld’. Het is de knuffeldievegge echter niet om geld te doen maar om sieraden en horloges die haar slachtoffers dragen. In een mum van tijd weet zij zich namelijk meester te maken van de sieraden zonder dat de slachtoffers dat direct doorhebben.  Tot nu was zij achtereenvolgens actief in Enschede, Hengelo, Almelo en Lochem waar overal slachtoffers vielen.
‘Deze knuffeldief is zo gehaaid, dat er bijna niets tegen te beginnen is’, zei politiewoordvoerster Chantal Westerhoff die verder de tip gaf deze knuffeldievegge onmiddellijk van je af te duwen.
Vermoedelijk komt de knuffelvrouw uit Roemenië. Zij is volgens de politie vrij klein, ongeveer 1.65 m, tussen de 25 en 30 jaar oud, zichtbaar zwanger en heeft zwart krullend haar.
Wie tips heeft of zelf ook het slachtoffer is geworden: laat het de politie weten via het gratis nummer van de tiplijn: 0800 – 6070. Anoniem blijven? Reageer dan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-06-2017  

Raad zet wijzigingen in perspectiefnota door


Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) stemde als enige tegen. Lieneke Bolhuis (Minima Partij) liet verstek gaan.
 

ALMELO – Met vele tientallen amendementen en moties schoten de raadsfracties op de door het college van B&W gepresenteerde Perspectiefnota 2018. Zo was de Minima Partij vooraf uiterst kritisch maar liet deze wel verstek gaan tijdens de behandeling die de koers moet zetten naar de gemeentelijke begroting over 2018
Het minderheidscollege wist vooraf dat de gemeenteraad op onderdelen haar strepen zou trekken zoals de Kleinsma-gelden voor kinderen die in armoede opgroeien, geld dat dreigde te verdwijnen in de algemene middelen. De raad wil dat die 5 euroton wel aan het doel besteed wordt en laat in deze haar oren niet hangen naar de provincie als financieel toezichthouder. Wethouder Langius moet alsnog een eerdere opdracht uitvoeren om een euroton vrij te maken voor de ontwikkeling van het buitengebied en ook moet volgens de raad de voorrijkosten van het ophalen van grof vuil in overeenstemming worden gebracht (omlaag) met andere Twentse gemeenten. Honk- en softbalclub De Uitsmijters krijgt niet haar gewenste extra investering van 275.000 euro naast de 250.000 euro die al gepland stond voor een nieuw complex bij la Prémière. Als het aan B&W ligt, wordt dat laatste bedrag geïnvesteerd in het opknappen van ’t Maatveld. Met die ontwikkeling is na jaren van ‘sukkelen’ de eerder afgedwongen fusie tussen DVO’71 en Sv Rietvogels voor een relatief kleine bezuiniging, feitelijk een overbodige geweest die de fusieclub geen goed heeft gedaan.
Om de nieuwe tekorten van 7 miljoen euro in het sociale domein weg te werken, lijkt het zeker dat de stad haar aandelen in Enexis, Vitens en Twence gaat verkopen.  De wijzigingsvoorstellen moeten in de begrotingsbehandeling over 2018 tot uiting komen. De raad beslist daarover in november.
Alleen het raadslid Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) stemde tegen de geamendeerde perspectiefnota.

Archief
Terug naar vorige pagina