Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-08-2019  

Huttenland Sloophuttenfeest.

  Fotoreportage volgt.
Lees verder...

 
17-08-2019  

Almelose jeugd bouwt droomhutten

 

ALMELO – Wordt in de gemeenteraad ‘gesteggeld’ of de kapitaalkrachtigen in bouwplan Almelo Noordoost ook kleinere kavels kunnen gaan kopen, in de wijk Aalderinkshoek bouwt de Almelose jeugd haar eigen ‘droomhut’ in Huttenland. Tot woensdag 21 augustus want dan wordt bouwen slopen met een heus 'dorpsfeest', prijsuitreiking en vreugdevuur. (zie agenda)

Fotograaf Jan Bril nam er een kijkje.

Fotoreportage (70 foto's)...

 
16-08-2019  

Mike Teunissen start in Profronde Almelo

 

ALMELO – Op vrijdagavond 30 augustus staat de Profronde Almelo weer op de wieleragenda. Voor zover nu bekend is kortstondig gele truidrager Mike Teunissen ook van de partij evenals zijn teamgenoot van Jumbo/Visma, Antwan Tolhoek. Streekgenoot Maurits Lammertink (Roompot/Charles) neemt Boy van Poppel mee en Ramon Sinkeldam verdedigt de belangen van Groupema/FDJ. De Brit Daniel Pattenis normaal sterk op de baan maar denkt in Almelo ook een rol van belang te kunnen spelen.

Naast het wielercriterium is er natuurlijk nog veel meer te beleven in de Almelose binnenstad. De Profronde Almelo groeide in een reeks van jaren uit tot een waar volksfeest tot in de ‘vroege uurtjes’.
 

 
16-08-2019  

Vegro Thuiszorgwinkel Almelo gaat sluiten

 

ALMELO - De thuiszorgwinkel van Vegro aan de Ootmarsumsestraat in Almelo gaat sluiten per 1 september a.s. Een reden wordt niet gegeven in het persbericht maar zal ongetwijfeld te maken hebben met kosten/baten. Vegro continueert haar service in passende medische hulpmiddelen voor zowel koop en leenhuur van deze middelen via de expertisewinkels in Enschede en Deventer. Tot eind deze maand kunt u nog terecht in de winkel in Almelo voor het afwikkelen van huur- en leenartikelen. (op dinsdag en donderdag van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur).

Daarna bent u aangewezen op:

Vegro Thuiszorgwinkel Deventer
Karel de Groteplein 18
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur
Zaterdag: 10.00-16.00 uur

Vegro Thuiszorgwinkel Enschede
Boulevard 1945 335
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur
Zaterdag: 10.00-16.00 uur

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de Vegro Klantenservice via 0900 - 2 88 77 66.
Meer vestigingen kunt u vinden via www.vegro.nl/onze-winkels

 
13-07-2019  

Havenfestival Almelo op de weg terug

 

ALMELO – Dit jaar dan weer een Havenfestival in Almelo. Organisatorisch was het even wat minder afgelopen jaren vanwege ‘liggelden’, maar toch werd de draad weer opgepakt. Weliswaar wat mider schepen dan in de topjaren, maar tal van andere andere activiteiten langs de havenkade en het Marktplein maakten veel goed. Een enkele schipper had al een week eerder aangelegd om ook een kijkje te kunnen nemen bij een der grootste hippische festijnen van Nederland, de Almelose Ruiterdagen.
Fotograaf Jan Bril toog door de binnenstad om de activiteiten tijdens de Havendagen 2019 in beeld te brengen.

Fotoreportage (150 foto's)...

 
07-07-2019  

Drukke bedoening Open Dag Heracles Almelo

 

ALMELO – Een toenemend fenomeen in ‘voetballand’ zijn de Open Dagen bij de profclubs.  Zo ook uiteraard bij Heracles Almelo waar drommen kinderen met vaders, moeders, opa’s en oma’s op af kwamen voor de spelerspresentatie voor het nieuwe seizoen, het scoren van een handtekening van hun idool, of een shirtje in clubkleuren van de Almelose eredivisionist en dat allemaal op het van Riemsdijk Plein, en in het Erve Asito zoals de naam van het stadion nu luidt.
Fotograaf Jan Bril heeft niet zoveel met voetbal maar wel met mensen en dat ziet u in bijgaande reportage.
 

Fotoreportage (71 foto's)...

 
04-07-2019  

Almelo in 2050 van het aardgasnet

Cogas, corporaties en gemeente ontwikkelen warmtevisie
  ALMELO - De gemeente Almelo, Cogas en de woningbouwcorporaties ontwikkelen samen een nieuwe warmtevisie om Almelo uiterlijk in 2050 van het aardgasnet te krijgen.
Aardgas is in de toekomst niet meer de energiebron voor het verwarmen van huizen en gebouwen, laat staan duurzaam als fossiele brandstof waaronder ook kolen en olie worden gerangschikt.
Al deze werken ten nadele van het klimaat en zijn mede oorzaak van de opwarming van de aarde. Het ondertekenen van een convenant warmtevisie door de gemeente Almelo met de corporaties Beter Wonen, St. Joseph en Cogas is derhalve een eerste Almelose stap op weg naar de energietransitie.
Lees verder...

 
30-06-2019  

Vicaris wijdt huwelijksbootje reder ten Heggeler in

 

ALMELO - Vicaris Woolderink heeft tijdens een bijeenkomst in het Huis van Katoen en Nu de 'trouwboot' van de Almelose reder Coen ten Heggeler ingewijd. Ten Heggeler verhuurt het huwelijksbootje aan huwelijksparen die per boot van of naar het stadhuis willen varen.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje tijdens de feestelijke plechtigheid.

Fotoreportage (35 foto's)...

 
23-06-2019  

Almeloër steunt oude voetbalmaatje in Liberia


Joop Savenije wijst hier Liberia aan aan de westkust van Afrika.
 

ALMELO – Al enige jaren reist de Almeloër Joop Savenije een paar keer per jaar naar Liberia, het geboorteland van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH Abdullah Kamarra. Het kleine land met circa 4.8 miljoen inwoners aan de Zuidwestkust van Afrika. Een land gesticht in 1847 door repatriërende Amerikaanse slaven dan wel nazaten. De grondwet van Liberia is gebaseerd op het land waar zij onwillig terecht kwamen maar weer vrijwillig verlieten. Overwegend christelijk en Engelstalig vanwege het voorliggende Amerikaanse verleden. Het leek een succes te worden maar toch. In de vorige eeuw laaiden volksoorlogen op met die onder leiding van Samuel Doe in 1980 als een eerste grote opstand. Charles Taylor ontketende in 1989 een ware burgeroorlog en hij greep uiteindelijk de macht. Toch ging de strijd door en in 2004 greep de VN in om aan het moorden een eind te maken.
Taylor die vooral kinderen dwong om in zijn leger te worden ingelijfd, werd gehaat en gevreesd. Ouders werden vermoord, kinderen soldaat. Wie in de beginjaren ’90 Liberia ontvluchtte was de jeugdige Abdullah Kamara. Hij kwam in Nederland terecht en uiteindelijk in Almelo. Daar ging hij naar school, voetbalde hij bij PH,  studeerde er en werd uiteindelijk belastingambtenaar. Als jonge vluchteling had hij het hier gemaakt, trouwde en kreeg 3 dochters. Maar toch knaagde er iets. Zijn homeland. In 2004 ging hij kijken. De VN organiseerde er democratische verkiezingen. Liberia kreeg in Ellen Johnson Sirleaf  als eerste Afrikaans land een vrouwelijke president.

Abdullah Kamara wilde zijn geboorteland dienen en het helpen opbouwen. Eenmaal terug in Almelo besloot hij in 2005 zijn baan op te zeggen om zijn ‘roots’ te volgen. Bij het ROC van Twente zag hij toevallig hoe afgeschreven schoolmeubilair in een container werd gedumpt. Bij navraag kreeg hij de ‘spullen’ om in Liberia een school voor vaklieden op te richten. ROC-vakdocent Rene Heupink werd zijn steun en toeverlaat. Diens leerlingen timmerden prefab een schoolgebouw dat in 2 grote zeecontainers paste. Daar kwam Joop Savenije in beeld, de oude voetbalmaat van Kamara die bij Bolk Transport wel de wegen wist hoe je die transporten van Almelo naar Rotterdam en over zee naar hoofdstad Monrovia goed voor elkaar krijgt. De ROC-leerlingen en docent Heupink togen eveneens naar Liberia om hun timmerwerk ter plaatse af te ronden. De stichting Netlib (Network forthe Development of Liberia) was geboren.  Met Kamara als voorzitter, ROC-docent Heupink als penningmeester maar ook als bevlogen vakman, Savenije, directielid bij Bolk Transport, als secretaris en Jolanda Kemna voor de fundraising.

Nu 15 jaar verder staat er een ‘ambachtsschool oude stijl’ waar 300 leerlingen leren hoe hun handen te gebruiken en dat in 12 vakrichtingen. Ook realiseerde men een kraamkliniek om de geboortesterfte te minderen en een eerste hulppost inclusief ambulance. De ambulance werd zelfs door de Nederlandse Koninklijke Marine afgeleverd.
Kamara, Savenije en Heupink overleggen in hoofdstad Monrovia ter plekke welke prioriteiten er gesteld worden en nu is dat het project vakonderwijs voor voormalige kindsoldaten. Inmiddels zijn het dertigers, zonder scholing en bovenal dakloos. Zij leven op het strand om af en toe wat te kunnen werken bij een visser en slapen ’s nachts ‘open air’ onder een zeiltje. Kortom een vak leren kan hen perspectief bieden voor de toekomst. Metselaar, timmerman et cetera ze zijn nodig in de wederopbouw van Liberia. Joop Savenije roept daarom een ieder op om een steentje bij te dragen om de droom van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH nog verder uit de verf te kunnen laten komen.
Kijk voor info en geef via:  https://www.geef.nl/nl/actie/help-verslaafde-oud-kindsoldaten-aan-een-opleiding/donateurs

 
22-06-2019  

Samenloop voor Hoop levert 83 mille op

 

ALMELO – In het nette pak en met ambtsketen om de nek wandelde burgemeester Arjen Gerritsen zaterdagmiddag om 14.00 uur als openingshandeling samen met de Almelose Sterre (13) een rondje (← foto) rond het trainingsveld van avc Heracles tijdens de tweede Samenloop voor Hoop.  Sterre ondervond zelf zowel lichamelijk als geestelijk gevolgen van kanker en dat is nu precies de ziekte waarvoor de actie Samenloop voor Hoop werd gehouden. Precies 41 teams met samen 835 teamleden namen al wisselend deel aan de sponsorloop. Soms al te enthousiast rennend, maar meestal wandelend, want het was warm, best warm. ‘S avonds dan om 23.00 uur de ‘lichtjesloop’ waarbij bijna 1000 verkochte brandende kaarsjes langs het looptraject werden geplaats. 
Zondagmiddag om 14.00 uur dan de bekendmaking van de opbrengst na 24 uur estafette. Robert Immink, coördinator van KWF, kreeg de cheque met de somma van 83.349,00 euro overhandigd. Meer, veel meer dan de 51.000 bij de eerste Samenloop voor Hoop in 2017.
Wie meedeelt is het ‘Alma Inloopershuis’ voor kankerpatiënten en hun familie in het ZGT Ziekenhuis te Almelo dat van de opbrengst zo’n 4.600,00 euro tegemoet kan zien.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (161 foto's)...

 
19-06-2019  

Koningin Maxima lanceert SchuldenLAB Almelo


Foto: gemeente Almelo
 

ALMELO - Hare Majesteit Koningin Máxima was vandaag te gast in Almelo bij de lancering van Schuldenlab Almelo. Schuldenlab Almelo zet zich lokaal in om te zorgen voor een schuldenzorgvrije stad. Daarmee wordt bedoeld dat de inwoners met schulden moeten worden geholpen om van hun schulden afkomen, zodat perspectief ontstaat voor de toekomst.

Wethouder Arjen Maathuis zag kans SchuldenLAB ook in Almelo van de grond te tillen naar voorbeeld van de gemeente Den Haag waar het vernieuwende systeem van begeleiding voor het eerst werd ingezet en met behulp van maatschappelijk betrokken partners landelijk verder wordt uitgerold. Volgens Maathuis zit er een weeffout in ons sociale stelsel waarbij schuldsanering zeer moeilijk is en mensen met schulden vaak nog dieper in de put geraken. Hij refereerde in deze als voorbeeld bijstandsfraude. Een terugvordering leidt er vaak toe dat iemand dan zijn leven lang in de schulden zit omdat alle verdiensten boven de minimale bijstandsnorm dan worden afgeroomd als aflossing van de schuld terwijl die schuld zo nauwelijks afneemt.  ‘Wat is dan nog de prikkel om aan het werk te gaan’, vroeg Maathuis zich hardop af in zijn openingsspeech. Maathuis ziet meer in het afboeken van schuld na een werkperiode. Bijvoorbeeld een derde van de schuld na een jaar lang gewerkt te hebben.
Om e.e.a. vorm te geven in het beleid, heeft de gemeente Almelo daarom een netwerkpact gesloten met regionaal actieve organisaties en regionale bedrijven. Onder hen de lokale woningstichtingen Beter Wonen en St. Joseph, zorgverzekeraar Menzis, de vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje, eredivisieclub Heracles Almelo en Almelose bedrijven als Asito en Bolk Transport & Logistiek.  ING is ondersteuner in bredere zin van SchuldenLAB.

Koningin Maxima is al langer actief voor mensen met een krappe knip. Zo strijdt zij wereldwijd voor het verlenen van micro-kredieten aan arme mensen om een bedrijfje op te zetten waarbij ook een beroep kan worden gedaan op adviserende begeleiding in bedrijfsmatigheid en administratie.

Meer gemeentelijke info en kijk hier voor SchuldenLAB Nederland

 

 
18-06-2019  

Zonnepark Aadijk wordt ook bijenpark

Almelo krijgt de primeur voor unieke kruisbestuiving
 

ALMELO - De zonneparken van projectontwikkelaar SolarEnergyWorks worden een waar El Dorado voor bijen. De projectontwikkelaar slaat daarvoor de handen ineen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twaalf bijenkasten. Elke bijenkast zal circa 30.000 honingbijen onderdak bieden.

Met deze exclusieve samenwerking willen beide partijen de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbeteren. Bijen, maar ook veel andere insecten, hebben het moeilijk. Veel soorten staan op het punt van verdwijnen. SolarEnergyWorks gaat daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen. "Dit sluit aan bij de ambitie van Almelo om de omgeving te vergroenen en te verduurzamen", stelt duurzaamheidwethouder Van Mierlo van de gemeente Almelo. "Op Zonnepark Aadijk laat SolarEnergyWorks zien hoe je tegelijk kunt investeren in hernieuwbare energie én natuurontwikkeling."

Natuurlijke omgeving
Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneparken van SolarEnergyWorks. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is bijvoorbeeld amper fruitteelt mogelijk.

Bijenhouders

Samen met de plaatselijke imkers en de NBV gaat SolarEnergyWorks bij de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat de projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen.

SolarEnergyWorks
SolarEnergyWorks heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld ('280 voetbalvelden') en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.


Brochure zonnepark/bijenpark Almelo-Aadijk

 
15-06-2019  

Almeloopers scoren recordbedrag tijdens Roparun

 

ALMELO – De jaarlijkse Roparun van Parijs naar Rotterdam en Hamburg – Rotterdam brengt jaarlijks rond de 5 miljoen euro in het laadje voor de strijd tegen kanker. De Almeloopers dragen daar als deelnemend team ook aan bij. Vorig jaar was dat nog bijna 51.000 euro maar nu werd het record gebroken door in de gesponsorde loop vanaf Hamburg met Almelo als etappeplaats liefst 62.260,62 euro te scoren.
Het bedrag werd tijdens een gezellig samenzijn van het team in café België bekend gemaakt door de teamcaptains Gerwin Peper en Philip Dhert.
De Almeloopers horen later dit jaar nog of etappeplaats Almelo wederom tot de ‘prijswinnaars’ behoren voor een extra toelage voor de regio.
 

 
15-06-2019  

Fietser gewond na val bij oversteek Aadijk

 

ALMELO – Een fietser is zaterdag aan het begin van de avond ten val gekomen bij de oversteek Aadijk-Plesmanweg. Het kruispunt staat al bekend als ‘hotspot’ qua verkeersongevallen. Omstanders verleenden eerste hulp waarna de gealarmeerde ambulancebroeders de taak overnamen. Wel werd het noodzakelijk geacht om de man over te brengen naar het ziekenhuis. Hoe de man er aan toe is, is verder onbekend.

Foto: Alwin Winkel

 
14-06-2019  

Voor haringhappen bij Bolk wijkt de agenda

 

ALMELO – U kent dat wel al die haringparty’s in den lande. Nadat het eerste vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ aan wal is gebracht volgt steevast een veiling om een groot bedrag bij elkaar te brengen voor een of ander goed doel. Of dat nu in de Randstad is of in Vriezenveen. Zo komt de crème de la crème uit de Twentse samenleving al jaren samen bij Hotel De Wilmersberg in De Lutte om zo’n ‘zilverling’ naar binnen te laten glijden. Wel met aandacht voor het kostuum en voor de dames een hand aan de hoed, want bij de Twentse haringparty gaat het er vooral om om gezien te worden. Oud- Tweede Kamerlid voor de VVD Han ten Broeke kwam dit jaar letterlijk uit de lucht vallen om de voorzittershamer van comité-voorzitter Henk Kesler over te nemen. Dit niet eerder nadat deze de Oldenzaalse topscheidsrechter Björn Kuipers de ‘Zilveren Haring’ had overhandigd vanwege diens ambassadeurswerk voor Twente in de wereld van het Europese voetbal. Wie Neymar in de hoek zet, heeft zo’n zilveren eerbetoon ook wel verdiend.

Maar als we het in Twente hebben over DE haringparty van Twente, dan is er maar één winnaar en dat is het jaarlijkse ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport in Almelo. Hier geen streepjespak en lakschoenen en ook geen ‘baljurken’ met daarboven grote hoeden. De ‘poeha’ blijft thuis, want het volk bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en de Twentse containertransporteur via water, spoor en weg  CTT is meer van opgestroopte mouwen en komt uit binnen- en buitenland. Zij maken massaal de agenda vrij om af te reizen naar Almelo.
De krachten bundelen, elkaar opstuwen en elkaar onmisbaar maken. Samen strijden voor een bredere A1, een opgewaardeerd Twente kanaal voor grotere schepen, een spoorterminal voor zeecontainers net over de grens bij Bentheim. Dit al wordt of is al gerealiseerd. Maar er is nog een grote wens in de regionale transportwereld. Namelijk een vierbaansweg tussen Twente en Zwolle en dubbel spoor voor een snellere treinverbinding. ‘Als we dat voor elkaar krijgen, praten we over de nieuwe provincie Overijssel’, zei André Pluimers directievoorzitter van Bolk Transport tijdens zijn welkomstspeech. De onlangs benoemde Commissaris der Koning Andries Heidema spitste zijn oren bij deze boude bewering van Pluimers. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen trok een brede glimlach want Almelo is wel het middelpunt tussen Zwolle en Enschede. De Hengelose burgemeester Sander Schelberg realiseerde zich dat hij toch wel blij moet zijn met de CTT-terminal in de Hengelose haven en de Enschedese burgervader Onno van Veldhuizen zal ongetwijfeld even een moment gedacht hebben dat zijn stad dan wel aan het eind van de verbinding ligt tussen de krachtigste provinciale economische gebieden.
Pluimers liet al die bestuurders, ondernemers en vrienden tevens weten dat het Twentse XL Businesspark en de regionale havens nog verder hun krachten gaan bundelen onder de noemer ‘Port of Twente’. Dit om het landsdeel een nog veel krachtigere positie te geven op de Europese Oost-West traverse van pakweg Polen naar Rotterdam en vice versa Scandinavië.  Pluimers verwelkomde dan ook alle Europese zakenrelaties die in de loop der jaren ook vrienden zijn geworden, voordat hij de microfoon overhandigde aan de grondlegger van het concern Henk Bolk die nu al voor de 25e keer tekende voor de organisatie van zijn ‘Haringhappen’. 

Het ‘netwerk’ van Bolk is groot, ‘onmeunig’ groot. In het zakenleven en de bestuurlijke wereld. ‘Tout Den Haag’ staat in zijn telefoon. Van alle kabinetsleden tot alle leden van de Staten Generaal, Van Minister van Staat Winnie Sorgdrager tot Europarlementariër  Annie Perik-Schreijer. ‘Ik heb Annie nog niet gezien, ze zal vast onderweg ergens zijn blijven steken’, riep Henk Bolk al rondkijkend. Bolk benadrukte nog maar eens dat het ‘Haringhappen’ in zijn visie vooral belangrijk is om zakelijk te netwerken maar ook om vriendschappen te onderhouden want dat gaat in de visie van Bolk samen. In deze prees hij ook zijn opvolgers André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst (CTT). Hij stond tevens even stil bij het onlangs overlijden van Harman Nijhoff, de grondlegger van de Nijhoff en Wassink bedrijven in meerdere Europese landen en hoofvestiging in Rijssen. ‘Vijftig jaar heb ik met Harman nauw samengewerkt en dan wordt je ook vrienden’, aldus Henk Bolk tegen zijn gasten. Zo ook kan Hennie van der Most zich tot de vriendenschare van Henk Bolk rekenen. Ook hij werd geprezen vanwege zijn jarenlange ondersteuning door zijn Heli beschikbaar te stellen voor rondvluchten tijdens het haringhappen. Veel gasten maakte er in al die jaren graag gebruik van en Henk Bolk laat zijn dank dan publiekelijk zien met bloemen.

Bolk zou Bolk niet zijn, als hij ook niet zijn liefde voor Twente uitsprak. Hij refereerde aan het onlangs bijwonen van het theaterspektakel Hannah van Hendrik in de vroegere vliegtuighangar op het vliegveld Twente. In het theaterstuk wordt vormgegeven hoe het vroegere Twentse boerenleven er uitzag. Zo ook ten tijde van de grote ruilverkaveling en de boerenopstand in 1971 in de gemeente Tubbergen tegen die verplichte verkaveling. De giertanks gevuld, de ME nog op gepaste afstand want stel dat… Wel sneuvelden toen de ruiten in de villa van toenmalig burgemeester  Kolenbrander en uiteindelijk gingen de boeren ook op de vuist met de ME, maar uiteindelijk kwam wel de ruilverkaveling tot stand. ‘Precies zoals het boerenleven toen was’, zei Bolk over het theaterstuk en prees daarbij de hoofdrolspelers Johanna ter Steege (Wierden) en Huub Stapel. ‘Ik heb ze beide uitgenodigd, maar helaas. Of zie ik daar... he Huubje, Huubje’. Ja Henk Bolk acteerde even en riep Huub Stapel op het podium zodat deze nog even een promo kon uitspreken voor het theaterspektakel. ‘Ik ken hem nog maar een paar maanden, maar toen ik hem na de voorstelling Huubje noemde, kreeg ik gelijk Henkie terug’, zo Henk Bolk. Huub Stapel riep de Tukkers op om snel kaarten te bestellen want er zijn er al meer dan 30.000 verkocht. Tot 21 juli is er een reeks van voorstellingen met maximaal 1000 gasten per voorstelling. Het beoogde einddoel is een totaal van 40.000 verkochte kaarten.

Daarna kon Henk Bolk dan eindelijk CdK Andries Heidema, gedeputeerde Monique van Haaf, de burgemeesters Arjen Gerritsen (Almelo), Sander Schelberg (Hengelo) en Onno van Veldhuizen (Enschede) nodigen voor een eerste ‘Hollandse Nieuwe’ en een Korenwijn ‘Ad Fundum’ voordat de ‘haringmeisjes’ rijkelijk rondgingen onder de honderden gasten.
Uiteraard gepaard met muzikale begeleiding van het trio Henk Bernardt en als hoogtepunt Gerard Joling 'omdat hij zo goed met ouderen kan omgaan'. Het was nog lang plezierig bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en CTT met terminals in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bentheim (D). 

Fotoreportage (108 foto's)...

 
14-06-2019  

Stap in de bouwput van de Almelose Havenkom

tijdens open dag op de Dag van de Bouw
 

ALMELO – Zaterdag 15 juni is de Dag van de Bouw. In hartje centrum van Almelo zet aannemer Roelofs dan de bouwhekken open van 10.00 tot 13.00 uur voor het publiek om in de bouwput af te dalen van de in aanleg zijnde nieuwe Havenkom aan het Marktplein.
Voor jongeren speciaal interessant om te beleven wat er zoal bij komt kijken. Kilometers kabel werden verlegd, zo’n 6.000 m3 zand werd afgegraven en vervoerd naar elders, riolen en zinkers werden aangelegd evenals een gescheiden hemelwaterriool. Het slaan van damwanden en metselen van kades, het plaatsen van betonnen tribunetreden, maar ook de aanleg van Almelose ‘bedriegertjes’ en een kunstwerk en uiteraard een nieuwe bestrating. Het vereist veel vakmanschap en dat heeft toekomst als nog een opleidingskeuze gemaakt moet worden.
De Almelose wethouder van stadsvernieuwing Jan Martin van Rees (LAS) is trots op het project dat het Overijssels kanaal weer tot op het Marktplein brengt, net zoals aannemer Roelofs uit Den Ham die verwacht eind dit jaar dit project te kunnen opleveren nadat ook het groen is geplant en het nieuwe straatmeubilair is geplaatst.
In het naastgelegen ‘Huis van Katoen en Nu’ is het nodige beeldmateriaal te zien, maar afdalen in de bouwput brengt wel het ultieme gevoel tijdens deze Dag van de Bouw in Almelo.

 
13-06-2019  

De camera's gaan aan bij Almelose milieupleinen


UPDATE
De proef met camera's bij de 3 vermelde milieupleinen is vandaag gestart. Volgens wethouder Eugène van Mierlo bewegen de camera's automatisch mee indien iemand zich binnen een bepaald afgebakend vak rond de milieupleinen bevindt. Alles wordt dan digitaal 'doorgestuurd' zodat achteraf bekeken kan worden wie wat iemand ter plekke heeft gedropt. Uiteindelijk worden de opgeslagen beelden na een beperkt tijdvak gewist.

Wordt een dader van illegale stort herkend, volgt een boete van 95 euro. Bedenk daarbij dat illegale stort in het buitengebied een 'prent' op kan leveren van 350 euro. Voorkom een dergelijke 'verrassing' in uw brievenbus, want met uw milieupas mag u tot 500 kg grof vuil storten op jaarbasis bij het milieustation aan de Turfkade in Almelo.
 

ALMELO – Wethouder van duurzaamheid Eugène van Mierlo (CDA) zet vrijdagmorgen hoogstpersoonlijk de camera’s op scherp om illegaal storten bij milieupleinen in de wijken te voorkomen. Niet alleen wordt de gemeente op kosten gejaagd met illegale stort zoals oud meubilair, defecte tuinstoelen tassen en dozen met glas enzovoort bij de milieueilanden, maar het wekt ook veel ergernis op bij burgers die zich wel netjes aan de regels houden.
Om daar paal en perk aan te stellen, worden nu camera’s ingezet om de pakkans te vergroten. Wat volgt is dan een ‘prent’ die niet mals is.
Wethouder van Mierlo begint vrijdagmorgen met de ingebruikname van de camera’s rondom het milieuplein nabij winkelcentrum De Gors. Daarna gaan ook de schakelaars om van de camera’s bij het milieuplein Nieuwstraat (AH) en bij de ondergrondse container aan de P.C. Boutenstraat. Doel van dit alles is orde en netheid rondom de milieupleinen en minder onnodige kosten voor de Almelose burgers die zich wel netjes aan de regels houden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-06-2019  

Roparun Hamburg-Rotterdam doorkomst Almelo.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (107 foto's)...

 
07-06-2019  

Silobrand bij koffiebrander Neuteboom

 

ALMELO – De brandweer werd vrijdagmiddag te hulp geroepen bij koffiebrander Neuteboom aan de Aadijk in Almelo. Omdat de brandhaard moeilijk te bereiken was, werd door de Almelose spuitgasten assistentie opgeroepen van de korpsen uit Tubbergen en Vriezenveen. Ook werd de Magirus ladderwagen ingezet en met vereende krachten kon de schade nog worden beperkt.
Tijdens de bluswerkzaamheden werd de Aadijk deels voor het verkeer afgesloten.

Koffiebrander Neuteboom in Almelo werd in 1891 opgericht door koffiebrander Hein Neuteboom. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd De Spar organisatie de nieuwe eigenaar om in 1983 weer in particuliere handen te komen door een managementbuy-out via de toenmalige directeur. Jaren van innovatie volgden en fair-trade koffie werd een der speerpunten van Neuteboom. Zo werd o.a.in het Europees parlement te Brussel fair-trade koffie van Neuteboom gedronken.  In 2003 werd Neuteboom verkocht aan het duo Gilbert Willemsen en Jan Willem Top (†) die vooral de expansie zochten in de productie van private koffielabels voor de nationale en internationale markt. Wat bleef was de inkoop van fair-trade koffiebonen afkomstig van 25 coöperaties van kleine boeren, verspreidt over meer dan vijftien landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.
Neuteboom produceert en levert koffiebonen, koffiepads, koffiecapsules en gemalen koffie onder tal van merknamen en onder eigen merknamen zoals Neuteboom Professioneel, Neuteboom Biologisch, Cafe de Origen, Manetti en Redbeans. Anno 2019 behoort  Neuteboom tot de vijf grootste koffiebranders van Nederland en is de grootste particuliere koffiebrander.
Neuteboom staat anno 2019 voor een grote expansie. Daarvoor wordt de koffiebranderij aan de Aadijk in 2 fasen verbouwd en worden nieuwe productielijnen geïnstalleerd.


Fotoreportage: Alwin Winkel 

Fotoreportage (7 foto's)...

 
06-06-2019  

Laatste dag avondvierdaagse met defile.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (58 foto's)...

 
05-06-2019  

Kamervragen over plan ontbinden Soweco

 

DEN HAAG / ALMELO – De PvdA-fractie bij monde van Kamerlid Gijs van Dijk heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Welzijn Tamara van Ark (VVD) vragen gesteld over de voorgenomen beëindiging van de gemeenschappelijke regeling Soweco te Almelo. Soweco is al 50 jaar actief voor de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden als ‘werkplaats’ volgens de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor mensen met afstand van een reguliere baan.
De GR-gemeenten waarvoor Soweco deze wettelijke plicht uitvoert voor momenteel zo’n 1150 mensen, willen van deze gezamenlijke regeling af en dat verder in eigen beheer gaan uitvoeren. Dit mede omdat de Overheid de regels aanscherpte en tevens bezuinigde.
Bij Soweco werken totaal ongeveer 2150 mensen al dan niet via ‘outsourcing’ bij reguliere bedrijven. De verantwoordelijke wethouders van de zes gemeenten ‘prediken’ dat zij de voornoemde 1150 WSW-cliënten een baangarantie geven, maar Kamerlid Van Dijk zet daar vraagtekens bij. Hij wil dat staatssecretaris Van Ark desnoods ingrijpt indien de zes gemeenten die uitgesproken garantie niet kunnen waarmaken. Voor het andere deel van Soweco zien de betrokken wethouders kansen voor privatisering van werkonderdelen die nu onder de NV Soweco vallen.

In de gemeenteraden van de zes gemeenten lopen de meningen uiteen en leven ook tal van vragen.

 
31-05-2019  

Aalderinkssingel gevaarlijkste weg van Nederland


Thorbeckelaan/Aalderinkssingel/Apollolaan, meest dodelijke rotonde van Nederland in de laatste vijf jaar

DE TOP 5 IN OVERIJSSEL
1. Aalderinkssingel - Almelo
2. Ootmarsumsestraat - Almelo
3. Zuiderstraat/Bornerbroeksestraat/Bornsestraat - Almelo
4. N377 Dalfsen-Hardenberg
5. Nieuwstraat* - Almelo

* Inmiddels is de Nieuwstraat geheel gereconstrueerd

DE TOP 10 TRAJECTEN VAN NEDERLAND
1. Aalderinkssingel/Kolthofsingel - Almelo
2. Planetenweg - Velsen
3. Heemstedestraat/Plesmanlaan - Amsterdam
4. Juliana van Stolberglaan/Willem de Zwijgerlaan - Alkmaar
5. N387 - Midden-Groningen
6. N34 - Borger-Odoorn
7. Deventerweg - Zutphen
8. Generaal Spoorlaan - Rijswijk
9. Rijksstraatweg - Haarlem
10. Korreweg/Ulgersmaweg - Groningen
 

ALMELO – Amper een km lang meet de Aalderinkssingel in Almelo, maar hij staat wel te boek als de meest gevaarlijke weg van Nederland. Volgens onderzoeksbureau VIA heeft de vriendelijk ogende niet al te drukke Aalderinkssingel dat te danken aan twee dodelijke ongevallen in de periode 2015-2018, zo meldde het Radio en TV-programma Een Vandaag via woordvoerder en directeur Erik Donkers van VIA dat het onderzoek in opdracht van STAR, een samenwerkingsverband van de politie en verzekeraars uitvoerde over ruim 43.000 lokale, provinciale en rijkswegen.

Negatieve 'score' slaat in als een bom
De ‘score’ sloeg in als een bom in het Almelose gemeentehuis waar verantwoordelijk wethouder Arjen Maathuis  (VVD) aangaf enorm geschrokken te zijn. De wethouder wees er op dat zo’n 10  jaar geleden de verkeersregelinstallatie juist plaats gemaakt had voor een rotonde met gescheiden fietspaden en voetgangersoversteken om de doorgaande weg tussen Aalderinkshoek en Kerkelanden volgens de toen geldige voorschriften veiliger te maken. ‘Ik wil  laten onderzoeken waardoor de ongelukken veroorzaakt worden. Dat kan de inrichting zijn, maar het kan ook gedrag van mensen zijn’, aldus Maathuis in zijn reactie bij Een Vandaag.

Onderzoeker VIA meldde 11 ongevallen alleen bij de rotonde Thorbeckelaan/Aalderinkssingel/Apollolaan maar ook de kruising Aalderinkssingel met de César  Franckstraat wordt door velen als gevaarlijk beschouwd. Hier is de filevorming voor de spoorovergang vaak aanleiding om te gehaast over te steken. Ook hier ging al eens een auto over de kop.

De eerstvolgende meting kan weer geheel anders zijn, maar de reacties van omwonenden geven volgens de onderzoekers toch aan dat vooral de rotonde gevaarlijk is omdat automobilisten maar al te vaak de fietser geen voorrang verlenen. Ouders van schoolgaande kinderen, brengen dan ook meestal hun kinderen weg naar de naastliggende basisschool De Zegge en halen ze ook weer op. ‘Iedere twee drie weken gebeurt hier wel iets’, zo een reactie van een wijkbewoner. Fietsers en bromfietsers zijn meestal de slachtoffers bij de rotonde.
De Aalderinkssingel wordt door de onderzoekers niet eens zo’n drukke weg genoemd, maar naast de 2 dodelijke slachtoffers die in de gemeten tijdsperiode te betreuren vielen, noteerde men ook nog eens 6 ongevallen waarbij mensen gewond raakten en telde de politie ook nog eens 13 ongevallen met alleen blikschade.

De 5 gevaarlijkste wegen per provincie

Extra signalering

De gemeente Almelo maakte voor de huidige bestuursperiode extra geld vrij om gevaarlijke wegsituaties veiliger te maken. Zo werden onlangs bij een paar zebrapaden aan de Berlagelaan ter hoogte van het winkelcentrum Van Gogh extra knipperlichten in de weg aangebracht om automobilisten extra te attenderen op de oversteekplaatsen. De aanleiding was hier een dodelijk ongeval dat veel ophef veroorzaakte omdat een jonge automobilist veel te hard reed en daarbij een jeugdige overstekende fietser over het hoofd gezien had.
De roep om dit soort knipperlichtjes in het wegdek is groot. Zo ook in de Schelfhorst rondom het gelijknamige winkelcentrum. Vooral de oversteek in de Stins wordt in deze geduid als gevaarlijk vanwege het aantal ongevallen. Fietsers, voetgangers en rolstoelers uit de aanliggende zorgwoningen aan De Burcht maken veel gebruik van deze oversteek .

Extra geld is nodig

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kaartte eerder al aan dat gemeenten te weinig geld hebben om onveilige situaties adequaat aan te kunnen pakken. Het gemeentefonds, de toekenning van middelen van rijkswege aan gemeenten, is daarvoor te krap. Provincies zouden daarom meer geld beschikbaar moeten stellen uit het provinciale wegenfonds dat gefinancierd wordt door de opcenten in de wegenbelasting. Dit temeer daar het aantal doden in het verkeer de laatste jaren weer stijgt en dan vooral op provinciale wegen en wegen binnen de bebouwde kom.

Flitspaal in Almelo eveneens een 'topper'
Almelo heeft tevens de eer een van de meest renderende flitspalen van Overijssel binnen haar gemeentegrens te hebben. De flitspaal in de Wierdensestraat staat als derde 'topper' te boek in Overijssel, maar de vele eurotonnen die deze 'paal' jaarlijks oplevert, verdwijnen in de 'zakken' van het Ministerie van Justitie.

Top 3 flitspalen Overijssel eerste 4 maanden 2019
1. paal 3613 Kampen FIP ON-IJL N50 Oost - 6.562
2. paal 3617 Almelo FIP ON-TW Wierdensestraat Oost - 5.091
3. paal 3093 Zwolle FIP ON-IJL ZwartewaterAllee - 4.672

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-05-2019  

Feest in Huize Savenije en bij Bolk

 

ALMELO - Bij Bolk Transport was er vandaag al bescheiden een gebakje bij de koffie, nemen we aan, want directielid en mede-eigenaar Joop Savenije werd vandaag 65 jaar. In de transportwereld is Joop geen onbekende. Hij was de grote pionier voor de ‘heavy duty’ transporten bij de Almelose transportonderneming. Routeplanning, transportbegeleiding, het stond allemaal nog in de kinderschoenen decennia geleden maar Joop Savenije was de man van het eerste uur. ‘Nog altijd het mooiste van het vak’, liet hij zich jaren later eens ontvallen toen Joop al naar een directiefunctie was opgeklommen en ook medevennoot werd toen grondlegger Henk Bolk een stap terug deed om de bedrijven Bolk Transport en de CTT-terminals stapsgewijze over te doen aan het trio  André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst.
Nog maar enkele jaren geleden kon Joop het dan ook niet laten - toen Bolk Transport liefst 27 gigantische lagertanks vanuit Emmen vervoerde en plaatste bij de Guinness brouwerij in het Ierse Dublin – om weer eens het ‘veld’ in te trekken. Niet vanwege zorgen of alles ‘safe and secure’ zou verlopen, maar meer vanwege de spanning en charme die dit soort extreme transporten met zich meebrengen.
Thuis werd Joop in vroegere jaren dan ook wel eens gemist als hij ‘met zijn jongens’ door Europa trok met dit soort megatransporten. Dat is inmiddels niet meer het geval want Joop zit nu meer op kantoor, Maar hij rent nog wel eens op sportschoentjes over Almelose wegen. Dat maken we tenminste op uit de tekst die Joop vanmorgen vroeg bij verrassing kon lezen op een gigantisch spandoek naast de bungalow. Vanavond dus feest in Huize Savenije, alleen dat ‘trekken van Drees’ moet nog wel even wachten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-05-2019  

Mapei verkast van Almelo naar Apeldoorn

 

ALMELO/APELDOORN – Lijmproducent Mapei gaat haar hoofdvestiging voor Nederland in Almelo verhuizen naar Apeldoorn. Het Italiaanse Mapei dat wereldmarktleider is in lijmproducten voor de bouw met een omzet van 2,5 miljard euro, vestigde zich in 2009 in Almelo met als doel de hoofdvestiging te worden voor de Benelux. Dat kwam er niet van want Mapei Benelux S.A. bleef alsnog in het Belgische Grâce-Hollogne. In Almelo kwam toen ook een trainingscentrum om de bouwwereld de lijmtechnieken te leren met de producten van Mapei.

Anno 2019, 10 jaar na zich in Almelo gevestigd te hebben op Twentepoort Oost vanwege de ligging aan de A35/A1, maakt Mapei Nederland echter de stap naar Apeldoorn  waar het een nieuw onderkomen bouwde aan de Oude Apeldoornseweg met hoofdkantoor, showroom, trainingscentrum en magazijn. Directeur Paul Spee die in februari 2016 werd aangesteld als managing director bij Mapei Nederland BV is blij met het nieuwe onderkomen omdat in Almelo het ‘jasje’ te krap werd en al eerder het magazijn vanuit Apeldoorn opereerde vanwege de centralere ligging. Met de nieuwbouw, komt nu alles met ingang van volgende week maandag weer onder één dak. 
Wereldwijd telt Mapei 87 dochterondernemingen en 81 productievestigingen in 31 landen. Publiekelijk kreeg Mapei vooral naamsbekendheid door sportsponsoring, met name in de wielersport. 

 
22-05-2019  

Nieuwe Infowijzer voor Almelose senioren

 

ALMELO – Avedan, het vroegere Scoop Welzijn, heeft een nieuwe Infowijzer voor senioren in Almelo uitgebracht. Hierin vindt u een tachtigtal onderwerpen, verdeeld over twaalf hoofdstukken. Informatie over gezondheid, wonen, voeding, verzorging, vervoer, geld, contact en beweging. Tevens vindt u allerlei organisaties en instellingen die u verder kunnen helpen als u een probleem, vraag of goed idee hebt.
De Infowijzer voor senioren is ook waardevol voor familieleden, kennissen en voor professionals en vrijwilligers die voor en met senioren werken. De informatie in de Infowijzer is aan verandering onderhevig. Het boekje wordt daarom eens in de twee jaar opnieuw uitgebracht. De digitale versie van de Infowijzer, die op de website van Avedan te vinden is, wordt regelmatig vernieuwd.

(vanwege de nieuwe privacywetgeving mag Avedan deze infowijzer niet meer automatisch toesturen, wel kunt u de gedrukte versie afhalen bij het kantoor van Avedan aan de Plesmanweg 9L in Almelo of verzoeken om toezending via email infowijzer@avedan.nl met opgave naam en adres.)

Archief
Terug naar vorige pagina