Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-10-2014  

Grijze afvalbak voorlopig nog niet weg in Almelo

 

ALMELO – Het plan om milieuparken in de wijken te realiseren, waarbij de grijze afvalbak zou verdwijnen, was het verkiezingsitem bij de laatste gemeenteraadsverkiezing. BBA (Burgerbelangenalmelo) dankte er haar terugkeer in de raad aan met maar liefst 3 zetels omdat veel burgers dit niet zien zitten. Door de vorming van de fractie LAS, samen met ALA en Almelooooo, hoopte men meer body te krijgen en zelfs een rol te kunnen spelen in de collegevorming, maar dat werd door de coalitievorming van CDA, PvdA en SP onmogelijk.
Tijdens de voorbereidende raadsvergadering van vanavond over de plannen voor huishoudelijk afval, bleek dat de grote verliezer van de verkiezingen, VVD-wethouder Johan Andela zich wel verbonden had aan vergaande afspraken via afvalverwerker Twente Milieu. Doel het meer gescheiden inzamelen van afval en het restafval verminderen naar 50 kg op jaarbasis per wooneenheid. Twenterand en Wierden nemen wel die stap, maar in Almelo wil een meerderheid van de gemeenteraad nog niet af van de grijze bak, zo lijkt het. Een meerderheid wil de grijze bak nog minimaal eens per 4 weken laten ledigen. In zover wijkt de heroverweging af van het plan dat Andela voor de verkiezingen presenteerde. Het is dus haast zeker dat de afval producerende burger toch een rol krijgt om als pakezel te fungeren om zoveel mogelijk gescheiden afval naar inzamelplekken te sjouwen. Twente Milieu rendeert er beter door ten faveure van de aandeelhouders. De financiële voordelen voor de burger zijn echter marginaal volgens het eerder door Andela gepresenteerde model. Groot vraagteken ook, gedraagt de burger zich volgzaam of neemt zwerfafval toe door illegale storting? Onzekere factoren die ook kosten met zich mee kunnen brengen. Daar komt bij dat huidige beschikbare technieken scheiding achteraf zelfs efficiënter doen verlopen, zoals afvalverwerker Twence eerder al eens verkondigde. Beide bedrijven zijn echter door de aandeelhoudende Twentse gemeenten in een gezamenlijk keurslijf gedwongen. Twente Milieu haalt de krenten uit de pap, zoals glas, papier en plastic en Twence mag het restafval verbranden om energie op te wekken. Raadslid Jaap Stapel (PvdA) gooide nog wel een balletje op om plastic gewoon in de grijze bak in te zamelen omdat het plastic van nu, goed verbrandbaar is in de ovens van Twence. Ook wil hij meer inzicht in de milieubelasting bij de inzameling. Raadslid Jan Hammink (LAS) wil meer ruimte voor verenigingen om papier, textiel en plastic in te zamelen. Kortom tijdens de besluitende raadsvergadering zal nog het nodige debat ontstaan.

 
21-10-2014  

Boessenkool lonkt naar Duitse subsidies en grond

 

ALMELO – Het Almelose metaalbedrijf Boessenkool is een van de paradepaardjes in de Twentse maakindustrie. In de afgelopen jaren bouwde het bedrijf twee grote productiehallen waar zeer grote machines producten maken in zeer hoge precisie. Veelal voor de offshore maar het bedrijf doet ook veel aan innovatie. Ondernemer Eelco Osse werd in de laatste jaren veel geprezen om zijn ondernemersgeest in de jaren dat de crisis toesloeg, maar nu dreigt er een schaduw over het succes, waarbij Almelo en Twente het nakijken hebben bij de bouw van een fabriek voor elektrische tractoren.
Ook in het Duitse grensgebied was het succes van Boessenkool opgevallen. Reden waarom contact gezocht werd om Boessenkool te verlokken zich in Duitsland te vestigen met de bouw van de innovatieve elektrische tractoren. De grondprijs was een eerste lokkertje, slechts 25 euro per m2. Maar de Duitsers doen meer. Zij tasten diep in de subsidiebuidel en stapelen subsidie op subsidie en willen zelfs achtergestelde leningen verstrekken. Daarmee wordt vestiging over de grens wel heel aanlokkelijk gemaakt.
Reden waarom in het stadhuis van Almelo alle alarmbellen gingen rinkelen, maar de stad kan niet concurreren met de Duitsers. Ook de Twente Board, bestaande uit vooraanstaande Twentse topondernemers werd ingeschakeld om het dreigende verlies in te dammen. Dat zal nog een moeilijke klus worden voor voorman Herman Hazewinkel om Osse over de streep te halen om toch in Twente de nieuwe fabriek te bouwen voor de productie van de elektrische Multi Tool Trac, een tractor die zeker meer dan 20 procent energie bespaard, voorzien is van GPS en zelfs 3 werktuigen tegelijkertijd kan aansturen. Bij een productie van 150 stuks per jaar is de nieuwe onderneming lonend. Dat Boessenkool samen met Wissels Techniek en adviseur Van Ham de tractor kon ontwikkelen, dankt het mede aan een subsidie van 400.000 euro die de provincies Overijssel en Gelderland en de Europese Unie beschikbaar stelden. Maar dat telt natuurlijk niet meer als een ontwikkelingsidee productierijp is geworden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-10-2014  

Manfred Wolhgemut: ‘Ich bin ein Almeloër’

Fotoreportage Jan Bril.
 

ALMELO – In de bibliotheek van Almelo werd zaterdag het achtste boek van Leidy Wolhgemut-Rooze gepresenteerd. Dit keer niet over het vroegere Schalderoi of Almelo in het verleden, maar over haar echtgenoot Manfred. Geboren in Berlijn in 1937, enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Te jong om het nationalisme dat in Duitsland de kop had opgestoken te begrijpen, maar wel al beseffend tegen het einde van de oorlog hoe de ‘hel’ over Berlijn uitbrak. Aan de hand van moeder Wolhgemut ontvluchtte Manfred samen met zij stiefvader en halfbroertje, de zware bombardementen op de hoofdstad van Nazi-Duitsland. En aangezien Polen en Rusland dichterbij lag toog men lopend oostwaarts om aan de Russische grens in de vuurlinie van de oprukkende Russen te belanden. Het alternatief was terug naar Berlijn en vandaaruit richting Nederland waar Manfred uiteindelijk in 1945 in Amsterdam terecht kwam.
Manfred toog uiteindelijk naar Almelo. Leerde er zijn Leidy kennen en was eind 2010 vijftig jaar met haar getrouwd. Manfred Wohlgemut werd dus een echte Almeloër, en vond er de rust die hij nodig had. Tegenwoordig speurt hij met zijn fotocamera heel wat af in de stad om fraaie ‘plaatjes’ te schieten. Dat gaat hem net zo goed af als het schieten van kleiduiven. Niet voor niets werd hij al herhaaldelijk gekroond tot Koningsschutter in Tubbergen. De fraaie plaatjes die met de camera werden geschoten werden door Leidy gebruikt in haar boeken. Nu schreef ze het levensverhaal van haar echtgenoot. De titel is veelzeggend en lang: “De oorlog ontnam mij mijn jeugd en zette mijn wereld op zijn kop, mijn leven begon daardoor in Almelo.”

Verkrijgbaar in de Almelose boekhandels voor 15 euro.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (41 foto's)...

 
18-10-2014  

Caiway via Cogas duurder dan elders


Caiway is buiten het Cogas-gebied 2,45 euro per maand voordeliger!
 

ALMELO – Er is veel ophef over de verplichte overstap van Cogas-klanten via het glasvezelnetwerk van de Twentse netwerkbeheerder. Verplicht afscheid nemen van Ziggo schiet velen in het verkeerde keelgat. Vooral de wijziging van het emailadres stuit bedrijven en burgers tegen de borst.
Cogas schermt met kwaliteit en vergelijkbare kosten, maar wat blijkt, reguliere aanbieding van Caiway-pakketten zijn elders na zes introductiemaanden 2,45 euro per maand goedkoper.
Op 28 oktober a.s. wil de VVD in Almelo een interpellatiedebat over de verplichte overstap. Een overstap die in september 2013 al werd besloten met instemming van de aandeelhouders. De gemeente Almelo is de grootste aandeelhouder van Cogas Infra.
In het glasvezelnetwerk hebben de gemeenten een minderheidsaandeel. Cogas Kabeltelevisie N.V. werd op 5 november 2013 verkocht aan investeerder CIF (het Communication Infrastructure Fund) met terugwerkende kracht per 1 juli 2013. CIF wordt beheerd door Bouwfonds Reim, dat deel uitmaakt van de Rabo Vastgoedgroep, een dochteronderneming van de Rabobank Group. CIF is ook eigenaar van Caiway. De gemeenteraadsleden van de aandeelhoudende gemeenten hebben dus in 2012 zitten slapen toen de deal met CIF aan de gemeenteraden werd voorgelegd ter goedkeuring.

Lees het jaarverslag 2013 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-10-2014  

Vernielde lamp Linkerbruggetje straalt weer

 

ALMELO – Een ondernemer ter stede, met ‘roots’ op het Sluitersveld, heeft zijn medewerkers aan het werk gezet om de vernielde lamp op het monumentale Linkerbruggetje over het kanaal Almelo-Nordhorn te herstellen. Na demontage werd de lamp gerestaureerd, gestraald, kreeg het een anti- roest behandeling en werd de lamp weer wit gespoten. De huiselektricien repareerde het elektrische deel, waarna de lamp van nieuw glas werd voorzien en de lamp weer op het bruggetje kon worden gemonteerd.
De ondernemer in kwestie wil onbekend blijven, maar heeft zich enorm gestoord aan de vernielzucht van drie ‘volwassen’ kerels die de lamp stuk gooiden met stenen. “Laten we hopen dat de daders hun foute vernielzucht gaan inzien en juist gaan waarderen dat er nog iets origineels in Almelo behouden blijft. Ik vind dat wel van belang en met mij ook anderen. Het Linkerbruggetje heeft een lange historie en dat moet worden gekoesterd”, aldus de ondernemer die wel hart heeft voor zijn stad en Twente.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-10-2014  

Vernieling lamp monumentale Linkerbruggetje

 

ALMELO – Het monumentale Linkerbruggetje over het kanaal Almelo-Nordhorn is een bruggetje dat alle Almeloërs sinds mensenheugenis al kennen. Enkele jaren geleden werd het bruggetje, dat alleen toegankelijk is voor wandelaars en fietsers, volledig gerestaureerd. Het vormt de verbinding tussen de de wijk Sluitersveld en de Gravenallee en wordt veel gebruikt door omwonenden voor een fijne wandeling door het grafelijk domein.
Het bruggetje kreeg bij de restauratie tevens haar lantaarn terug, bovenop het hoogste punt van de vroegere draai-as, voorzien van 2 rode lichtzijden en twee witte. Het rode licht staat symbolisch voor een geblokkeerde doorvaart in het kanaal en het witte licht beschijnt het smalle brugdek zodat ook in donkere uren men enig zicht heeft.
Toch vonden drie volwassen onverlaten het onlangs nodig om de lantaarn met stenen stuk te gooien. Dat werd door omwonenden echter waargenomen en daarvan is ook melding gemaakt bij de politie. Een weekje ‘water en brood’ en een ‘pluk ze-actie’ lijkt de getuigen wel op haar plaats, na deze afkeurenswaardige en zinloze daad!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-10-2014  

Crea Beurs in wijkcentrum 't Dok

 

ALMELO – Handnijverheid vormde toch wel de overhand van alle getoonde spullen tijdens de Crea Beurs 2014 in het onlangs totaal vernieuwde wijkcentrum voor de binnenstad ’t Dok aan het Sumatraplein.
Van breiwerk tot schilderen en van bloemschikken tot houtsnijwerk en wat dies meer zij werd getoond en verkocht. De ene deed het voor de eigen knip, de andere voor de straatkinderen in Peru.

Fotograaf Jan Bril nam voor AlmeloNieuws.nl en u een kijkje. Daarbij maakten de gebreide mutsen voor de Oranjefans toch wel een blijvende indruk. Afwachten dus wanneer ze in het stadion verschijnen. Mogelijk zelfs in een Heracles Almelo variant!

Fotoreportage (46 foto's)...

 
11-10-2014  

Afschrijven plan Leemslagen kost 6,5 miljoen euro

 

ALMELO – De meerjarige begroting die wethouder van financiën Jan van Marle onlangs presenteerde, toonde al aan dat de gemeente in de komende jaren nog fors zal moeten afwaarderen op het grondbedrijf. Mocht de begroting voor 2014-2015 dan sluitend zijn, in de jaren er na dreigen opnieuw miljoenentekorten. De oorzaak is tweeledig, dalende inkomsten vanuit het rijk en te lage inkomsten uit de verkoop van bouwgrond.
De gemeente schreef in de afgelopen jaren al tientallen miljoenen euro’s af op het grondbedrijf, maar is er nog niet. De provincie gaf als toezichthouder al een hint dat Almelo opnieuw moest afschrijven op de voorhanden zijnde bouwgrond. Voor de bestuurlijke top lijkt een herwaardering van opnieuw de gronden van Waterrijk alsnog een brug te ver. Nog slechts het deel langs de Aadijk is bestemd voor woningbouw. Van Marle zoekt volgens het Twents Opinieweekblad De Roskam de oplossing in het afwaarderen van de Leemslagen. Eveneens een villawijk met water en aanlegsteigers voor een boot aan de Wierdense kant van het Twentekanaal aan de Leemslagenplas. Het bedrag dat moet worden afgeschreven bedraagt 6,5 miljoen euro. Binnenkort kan de gemeenteraad zich dus buigen over nieuwe bezuinigingsvoorstellen die ongetwijfeld ook de Almelose burger zullen raken.

< In 2008 meldde de gemeente nog dat er 590 kandidaten waren voor het woningbouwplan Leemslagen. Anno 2014 kan de gemeente de bouwkavels in de stad amper kwijt. Voor de voormalige zandafgraving Leemslagenplas bestaat er ook nog een plan voor warmte-koudewisseling. Er werd nog even gedacht om het nieuwe stadhuis er op aan te sluiten, maar ook dat kwam niet van de grond. Voorzichtig wordt nog gekeken of het ziekenhuis ZGT-Almelo nog een optie is.

 
11-10-2014  

Obs Compaan maakt lip dup glascampagne

 

ALMELO – Onder het motto ‘Glas in ’t Bakkie!’ maakten leerlingen van basisschool de Compaan zich sterk voor het meer inzamelen van glas. In een lip dub van enkele minuten gaan ze dat laten zien. De opnames daarvoor werden vrijdagmiddag gemaakt in en rond de school aan de Kolibrie 26 in Almelo.
Wethouder Javier Cornelissen figureerde mee in de tocht van de school naar de glasbak op het parkeerterrein van winkelcentrum De Gors. Gezamenlijk werd het meegebrachte glas in de bak gekieperd en ook was er een verrassing voorbereid door het VIP Team van de Glasbaktour.

Belangrijke boodschap ook. Een beetje restjes en doppen op de fles is geen bezwaar. Dat wordt bij de recycling gescheiden. De leerlingen van de Compaan en de gemeente Almelo willen dat het ingeleverde aantal gesorteerde kilo’s glas op jaarbasis omhoog gaat. Nu is dat 16 kilo per inwoner. Die stijging is realiseerbaar, omdat uit sorteerproeven van ingeleverd huishoudelijk afval blijkt dat er gemiddeld per inwoner ook nog 9 kilo jaarlijks ongesorteerd wordt afgevoerd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
10-10-2014  

Geen veiling inventaris Dolle Pret

 

ALMELO – Er komt op 14 oktober geen openbare verkoop van de inventaris van Kinderspelparadijs Dolle Pret. Ter elfde ure werd met behulp van iemand die zijn naam niet bekend wil maken, de kosten van bijna 18.000 euro die bovenop de al betaalde dwangsom van 50.000 euro kwam , alsnog contant betaald bij de deurwaarder.

Lees meer in: AW
 

 
10-10-2014  

Piet Jonkman 45 jaar in dienst bij SW BV

  ALMELO - Piet Jonkman is 45 jaar in dienst bij SW BV in Almelo. Op 5 oktober 1969 trad hij in dienst bij de toenmalige Schilderswacht. Vijfenveertig jaar is een respectabel dienstverband en toch lijken die jaren voorbij gevlogen. Regiodirecteur Gert Kampherbeek feliciteerde Piet op maandag 6 oktober jl. en bedankte hem voor zijn hem inzet en collegialiteit. Een mooie bos bloemen en envelop met inhoud ontbraken uiteraard niet. In een informeel gesprek met enkele collega's passeerden vele leuke anekdotes de revue.
Piet herinnert zich nog goed hoe hij via de ambachtsschool in de fijnmetaal terechtkwam als bankwerker bij Philips. Het werken tussen vier muren beperkte hem in zijn vrijheidsbeleving. Met een oom die toentertijd bij een schildersbedrijf werkte mocht ie mee naar verschillende werken overal in het land. Dit was zijn wereld, ontdekte Piet en zo werd hij omgeschoold tot leerling gezel in de schildersbranche. Wie met hem in gesprek is, zal het niet ontgaan dat de man met de markante snor en de pretoogjes de wereld om zich heen scherp observeert. En daarin schuilt 'm juist zijn vermogen om leven en werk met een knipoog naar de humor te benaderen. Collega's kennen Piet dan ook als de vakman die zegt waar het op staat, die gefundeerde kritiek geeft en ook als een man die het prachtig vindt om collega's een poets te bakken.
Lees verder...

 
09-10-2014  

Overval op computerwinkel. Getuigen gezocht.

 

ALMELO – Electroshop Drenthen aan de Ootmarsumsestraat is donderdag rond het einde van de koopavond overvallen door een man en een vrouw. Zij gingen er met een onbekend geldbedrag tussenuit. De twee hadden twee grote tassen bij zich en zijn richting het centrum gevlucht. De man en vrouw hadden handschoenen aan en droegen een petje of een sjaal. De politie acht het niet onmogelijk dat zij in een auto zijn gestapt.
De politie zette nog wel de Ootmarsumsestraat af voor sporen- en buurtonderzoek en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844.

Update: 10-10-2014
Bij de geweldadige overval werd de eigenaar mishandeld. Ook werd vandaag bekend gemaakt dat de buit niet alleen wat contant geld betrof, maar ook enkele laptops.


< Twitterfoto: @rijssemus

 

 
09-10-2014  

Boekoverhandiging Verkochte Zielen.

Fotoreportage Jan Bril.
 

Fotoreportage (26 foto's)...

 
08-10-2014  

Duikers brandweer vinden kluis

 

ALMELO – De duikers van Brandweer Twente hebben tijdens een oefening in het havengebied Dollegoor een kluis opgedoken. De politie ontfermde zich over de kluis en duikt de archieven in of deze kluis mogelijk van diefstal afkomstig is. Wie de kluis herkent, kan zich uiteraard melden via 0900 8844

< Foto: Patrick Weegink

 

 
08-10-2014  

Alexandra verhuurt als pension voor Polen

 

ALMELO – De voormalige inrichting Huize Alexandra aan de Vriezenveenseweg in Almelo is voor een periode van 10 jaar verhuurd aan het Almelose bedrijf Marquette Detachering, voor het huisvesten van zo’n 70 Poolse werknemers.
Eerder was Marquette Detachering al in beeld als mogelijke koper, maar de gemeente Almelo kocht het justitieonderkomen voor het symbolische bedrag van één euro om het te slopen en de grond toe te voegen aan de strategische voorraad.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) informeerde echter bij de gemeente om er asielzoekers onder te brengen als uitbreiding van het naastgelegen AZC. Die belangstelling vormde een belemmering voor snelle sloop. Omdat ook Marquette Detachering belangstelling had, koos de gemeente voor het alternatief om er Poolse werknemers te huisvesten.
Marquette Detachering kocht onlangs ook via een omweg Residence Het Lageveld van de Almelose vastgoedondernemer Voskamp. Het naastgelegen Villapark Lageveld was al jaren van Marquette Detachering waar ook Poolse werknemers zijn gehuisvest. Dit tot leedwezen van Voskamp, die handhaving van recreatiebestemming eiste van de gemeente Wierden. Onlangs kondigde de gemeente Wierden een dwangsom aan, nadat het eerder dit jaar juist beloofde om het bedrijf nog maximaal 3 jaar de ruimte te geven om elders huisvesting voor de Poolse werknemers te realiseren.
Marquette Detachering gaat het park van Voskamp nu met 31 vakantiewoningen afbouwen om deze daarna te verkopen. De bungalows in het naastgelegen Villapark Lageveld blijven dan gebruikt worden voor tijdelijke huisvesting van Poolse werknemers. Het bedrijf heeft in Almelo, Wierden en Den Ham ook al woningen gekocht om er werknemers onder te brengen.

Lees ook: Kapitaalvernietiging rond Huize Alexandra en lees dit

 
08-10-2014  

Beter Wonen bouwt 26 sociale appartementen

 

ALMELO - Aan de Thorbeckelaan in Almelo, waar voorheen een gebouw met 36 portiekflats stond, bouwt Beter Wonen 26 nieuwe appartementen in de sociale huurklasse geschikt voor kleine huishoudens (1 tot 2 personen).
Hierbij is een samenwerking gezocht met RIBW Groep Overijssel. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en de oplevering is gepland medio 2015. Alle woningen zijn op dit moment al verhuurd. Beter Wonen zet zich blijvend in voor betaalbaar en goed wonen voor mensen met een bescheiden inkomen.

Samenwerking RIBW Groep Overijssel
De RIBW Groep Overijssel (Regionale Instelling Begeleiding bij Wonen Werken en Welzijn) is al jaren actief in Overijssel en heeft ook in Almelo diverse locaties. De RIBW begeleidt mensen met een psychische beperking, met als doel dat zij zo zelfstandig mogelijk wonen en deelnemen aan de maatschappij. De mensen die in de appartementen aan de Thorbeckelaan gaan wonen, krijgen begeleiding vanuit een deskundig team, dat 24-uurs bereikbaarheid biedt en een kantoor vlak in de buurt heeft. Rik Gockel van Beter Wonen vertelt : “De bewoners die volgend jaar hier komen wonen, zijn opgegroeid in of rondom Almelo en zijn heel blij dat ze een kans krijgen zelfstandig te kunnen wonen.”

Binnentuin met omwonenden
Door de nieuwbouw van de appartementen ontstaat er aan de achterzijde een binnentuin. Samen met omwonenden en het RIBW is een ontwerp gemaakt dat zorgt voor een goede verbinding en gebruik van het groen tussen de bestaande bebouwing (Appelstraat en Kalkovenweg) en de nieuwbouw.

Start bouw
Peters & Lammerink architecten uit Hengelo is de architect van het woongebouw aan de Thorbeckelaan. Nikkels Bouwbedrijf uit Twello verzorgt de bouw. De bouwwerkzaamheden zijn gestart. Naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal van 2015 de oplevering.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-10-2014  

Na Urenco nu Buurtzorg Almelo beste werkgever

 

AMSTERDAM/ALMELO – De beste werkgever van Nederland 2014 komt weer uit Almelo. Het Almelose Buurtzorg is de opvolger van Urenco in de categorie met meer dan 1000 werknemers. Oprichter Jos de Blok van de stichting Buurtzorg Nederland won de jaarlijkse verkiezing van Effectory en Intermediair met een score van 8,7 en kreeg de onderscheiding uitgereikt in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Urenco eindigde vorig jaar samen met KLM als eerste.

Buurtzorg Nederland werd tot winnaar gekroond vanwege werkplezier en een "goede fit tussen medewerker en organisatie". Volgens oprichter Jos de Blok kent de stichting geen hiërarchie en stellen verpleegkundigen zelf hun teams samen. "Wie zit er nou te wachten op een leidinggevende?", aldus De Blok die met zijn bedrijf eerder al internationale aandacht trok uit de USA, Zweden en Japan.
Buurtzorg werd in 2011 en 2012 ook al eens eerste. In de jaren 2011, 2012 en 2013 won Buurtzorg eveneens de Gouden Gazelle van het Financieel Dagblad, als snelst groeiende onderneming. Buurtzorg telt inmiddels 8.700 werknemers die hoofdzakelijk als zelfstandige wijkteams o.l.v. een verpleegkundige werkzaam zijn in de zorg.
Zie ANP video-compilatie op YouTube

 
07-10-2014  

Registratiesysteem toegangsontzegging winkels

 

ALMELO - Winkeliers in het centrum van Almelo en de woonboulevard, en eigenaren van supermarkten kunnen zich vanaf woensdag 8 oktober aanmelden voor een vernieuwd registratiesysteem van collectieve toegangsontzeggingen. Met dit systeem kunnen winkeliers elkaar informeren over uitgereikte toegangsontzeggingen (‘rode kaarten’). Met het systeem kunnen detaillisten kijken wie er in Almelo een ontzegging heeft gekregen om te shoppen. Daarmee doet de vraag opgang of bijvoorbeeld gepakte winkeldieven zomaar de toegang tot alle winkels kan worden ontzegd zonder een gerechtelijke uitspraak.
Het systeem is overigens niet uniek, Ook in de horeca werd jaren geleden een soortgelijk blokkadesysteem in gebruik genomen. Notaire ruziezoekers kregen een 'rode kaart' en elke aangesloten kastelein kon via een 'besloten' website vernemen wie een toegangsverbod werd opgelegd.
De 'verenigde' winkeliers willen op 18 november a.s. het systeem voor de detailhandel in gebruik nemen.

Vertegenwoordigers van de samenwerkende ondernemersorganisaties, politie, gemeente en brandweer aangevuld met ROC-studenten, gaan woensdag de winkeliers bezoeken om uitleg te geven over het vernieuwde systeem van gele en rode kaarten. Een rode kaart houdt in dat de betreffende persoon gedurende een bepaalde periode niet mag winkelen in een bij het systeem aangesloten winkel, een gele kaart betekent een waarschuwing. Kaarten worden uitgereikt na bijvoorbeeld winkeldiefstal. Het vernieuwde systeem maakt het mogelijk dat winkeliers die informatie kunnen delen.

Keurmerk Veilig Ondernemen
Sinds 26 mei 2008 werken winkeliers, politie, gemeente, brandweer, centrum criminaliteitspreventie (voorheen Hoofdbedrijfschap detailhandel) samen aan veilig ondernemen onder de vlag van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). In de afgelopen jaren zijn door de werkgroep verschillende bijeenkomsten georganiseerd, zoals een informatieavond over brandveiligheid en de roadshow “laat je niet overvallen”. Daarnaast wordt bijvoorbeeld informatie gedeeld over mogelijke maatregelen “afrekenen met de winkeldief”, de gewijzigde procedure van aangifte doen en de veiligheidsscan voor kleine bedrijven met subsidiemogelijkheid.

 
04-10-2014  

SOWECO in actie voor Kans voor een Kind

 

ALMELO – Het 45-jarig bestaan van SOWECO is de aanleiding voor de werknemers om tal van personeelsactiviteiten te organiseren ten bate van de stichting Kans voor een Kind als blijk van maatschappelijke betrokkenheid.
Zaterdag 4 oktober begon dat met een fietstocht over 100 km door Twente waaraan een gesponsord groepje fanatieke SOWECO-medewerkers deelnam. “Het was een geweldige ervaring, we zijn zeer trots op het resultaat”, aldus Joep Dikmans, initiator en organisator van deze fietstocht.
“Helaas heeft 1 collega de eindstreep niet gehaald door een valpartij. De route ging o.a. over de Holterberg en door het mooie Twentse landschap. Onderweg werden we aangemoedigd door diverse collega’s. Ook verzorgden zij de nodige versnaperingen onderweg. Het was een mooie belevenis met een resultaat van 3000 euro voor Kans voor een Kind. Daar blijft het niet bij, want bij SOWECO organiseren wij nog meer leuke acties. Vrijdagmiddag 8 oktober gaat een groep collega’s vissen in het kanaal bij Bolletje en ook anderen kunnen ons ondersteunen door ook een bijdrage te storten op rekeningnummer IBAN: NL 12 ABNA 0501 3533 80 ten name van SOWECO o.v.v. actie Kans voor een Kind”, zo Dikmans.

De Stichting Kans voor een Kind is een Twentse Stichting die individuele wensen vervult van kinderen uit Twente. Deze kinderen hebben het niet gemakkelijk door een lichamelijke of psychische ziekte, of door sociale of maatschappelijke omstandigheden. Ook deze kinderen hebben recht op geluk. De Stichting Kans voor een Kind wil aan dat geluk bijdragen door een hartenwens in vervulling te laten gaan en daarmee een kind gelukkig maken.

 
04-10-2014  

Almelo voor 3e keer keer op rij Roparunnerstad

 

ROTTERDAM/ALMELO – De gemeente Almelo is voor de derde keer op rij verkozen tot Roparunnerstad. Teamcaptain Ben Kamphuis van de Almeloopers ontving vrijdag samen met wethouder Claudio Bruggink in de Sint Laurenskerk te Rotterdam het bijbehorende beeld, de Roparunner, em een cheque van 50.000 euro uit handen van Roparun-ambassadeur Nelli Cooman.
Wethouder Bruggink noemde de keuze tot winnaar van beste doorkomststad in de route Hamburg-Rotterdam opmerkelijk, na de voorgaande zeges in 2013 en 2012. “Ik ben trots op de stichting Almeloopers die met de vrijwilligers en met hulp van bewoners en bedrijven voor de derde keer op rij zo’n fantastisch evenement in Almelo hebben georganiseerd. Deze prijs is een kroon op hun werk”, aldus Bruggink. De Almeloopers gaan het bedrag in samenspraak met de gemeenten in de regio Almelo besteden aan goede doelen in palliatieve zorg, de doelstelling die past bij Roparun. Almelo werd deze keer nipt eerste voor Zutphen, terwijl Ede als derde eindigde. Apeldoorn kreeg de hoogste aanmoedingingsprijs. Men zit Almelo dus op de hielen!
In de route Parijs-Rotterdam lijkt de Belgische stad Zele een abonnement te hebben om door de deelnemers tot fantasierijkste en leukste doorloopstad te worden gekozen. Ossendrecht werd tweede en Bergen op Zoom derde.

Roparun begon in 1992 als estafetteloop van Rotterdam naar Parijs t.b.v. van de verzorging van patiënten met kanker. In het eerste jaar werd 45.000 euro bij elkaar gesprokkeld maar het totaal bedraagt 22 jaar later inmiddels 62 miljoen euro.
In 2012 werd er voor het eerst ook gestart vanuit Hamburg en eerder al was de loop van Rotterdam naar Parijs omgekeerd in Parijs-Rotterdam, zodat beide routes van meer dan 500 km nu eindigen op de Coolsingel.

Roparun 2014 bracht totaal een bedrag op van 5,2 miljoen euro. Het leeuwendeel wordt daarbij bij elkaar gelopen door de deelnemende gesponsorde teams. De Almeloopers liepen dit jaar 30.235,35 euro bij elkaar, een 27e plek in de financiële barometer van 2014.
Roparun 2015 start op zaterdag 23 mei vanuit Hamburg en Parijs om op 25 mei (2e Pinksterdag) te eindigen op de Coolsingel in Rotterdam.
De inschrijving daarvoor is reeds geopend. Aan de estafetteloop nemen jaarlijks zo’n 8000 lopers mee in teamverband, elk begeleid door een verzorgingsteam. De Almeloopers gaan in 2015 zelfs met twee teams van start.
Mocht de interesse zijn gewekt om ook een team te formeren? Stuur dan een email naar info@roparun.nl of neem telefonisch contact op met Roparun via 010-434 1165.

 
03-10-2014  

Fraai weer tijdens Almelose Unicef sponsorloop

 

ALMELO – Onder ideale omstandigheden werd in het Nijreesbos de 36e Unicefloop gehouden, dit keer ten bate van schoon drinkwater in Sierra Leone. Zo’n 700 basisschoolleerlingen namen deel aan de sponsorloop en ouders en andere belangstellenden konden bij inschrijving deelnemen met een dagkaart à 3 euro om te genieten van de loop en de diverse spellen die het uitgezette parcours telde.
De opbrengst wordt later bekend gemaakt.

< Foto: Coen Mulder

 

 
03-10-2014  

Minder animo Maatschappelijke Stagemarkt

 

ALMELO – De vraag naar scholieren voor het invullen van een maatschappelijke stage was met het aanbod door 30 instellingen onverminderd tijdens de vijfde Maatschappelijke Stagemarkt in de Burgerzaal van het stadhuis, maar het aantal scholieren was beduidend minder dan voorgaande jaren. Leerlingen van het AOC en deels van Pius X vervulden hun maatschappelijke stage al eerder op een andere manier en 80 leerlingen van ’t Noordik deden dat al eerder tijdens de sponsornacht van vorige week donderdag. De aanbieders van een maatschappelijke stage moesten het deze keer dus doen met minder kandidaten van de scholengemeenschappen Canisius, Erasmus en ’t Noordik.

 
02-10-2014  

Positivo’s aan het woord over Almelo

 

ALMELO – In het radiodiscussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek waren donderdag louter positivo’s aan het woord over Almelo. Volgens de zegslieden moet de stad het succes van de stadsmusical ‘Van Katoen en Nu’ uitdragen naar de rest van het land. De stadsmusical trok zo’n 11.000 bezoekers die allen lovend waren over de in de musical beschreven 100 jaar Almelo. RTV Oost gaat in ieder geval eind dit jaar een uitzending wagen met de gemaakte beeldfragmenten en dat is een eerste begin.
Producent Gerard Cornelisse van de musical roemde de inzet van de vrijwilligers en het enthousiasme onder het publiek. "Het ging van 'kiek'n wat t wot' naar 'moei kom'n kiek'n'!", aldus Cornelisse.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (42 foto's)...

 
01-10-2014  

Dierendag op Stadsboerderij Beeklust

 

ALMELO – Werelddierendag kent een historie vanaf 4 oktober 1930 toen de eerste dierendag officieel werd gehouden. Men koos voor deze datum omdat het de geboortedag was van Franciscus van Assisi, de prediker die zich naast het lot van zwervers en melaatsen ook het welzijn van flora en fauna aantrok. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam de nadruk meer te liggen op dierenrechtenactivisme en werd meer gefocust op kinderen om welzijn van dieren te promoten. Bij de Stadsboerderij aan het Beeklustpark is dat dagelijkse praktijk, maar omdat Werelddierendag deze keer op zaterdag is, werd dat enkele dagen naar voren gehaald.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.
 

Fotoreportage (45 foto's)...

 
28-09-2014  

Herman Krikhaarprijs 2014 voor Elsa Snijder

 

ALMELO - De Herman Krikhaarprijs 2014 werd toegekend aan de Almelose kunstenares Elsa Snijder. Fascinerend voor de jury was dat op het eerste gezicht niet duidelijk werd of het om een foto ging of om een schilderij. Snijder maakte een schilderwerk van een ouder iemand die onder een boom doorloopt in verder een natuurlijke omgeving.
De publieksprijs ging voor de derde keer naar kunstenares Ankie van Huizen.
De tentoonstelling om de Herman Krikhaarprijs is jaarlijks onderdeel van het cultuurweekend met atelierroute, theaterroute en moderne toegepaste lichtkunst georganiseerd door MAFF.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (37 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina