Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-02-2017  

Informatietegel bij Preston-bank in Schelfhorstpark


Vorig jaar werd de bank nog door vandalen beschadigd.
De Almelose kunstenaar Ger Bonsink gaf het mozaÔek van de bank weer een mooi aanzien.
 

ALMELO – Donderdag werd bij de door de Britse partnerstad Preston geschonken ‘jumelage-bank’ in het Schelfhorstpark een informatietegel geplaatst. De mozaïekbank werd ontworpen door kunstenaars uit Preston en de nu geplaatste informatietegel geeft daarover meer uitleg. De tegel werd om niet beschikbaar gesteld door Natuursteenbedrijf Hagens in Almelo.

Het Almelose Preston-comité greep de gelegenheid ook aan om er op te wijzen dat in 2018 de vriendschappelijke banden met Preston 70 jaar bestaan. In september 2018 staat daarom een ‘jumelageweekend’ op de agenda om de vriendschappelijk banden met Preston nog eens te onderstrepen. Het ligt in de bedoeling om daar de Almelose burgerij bij te betrekken.

Chamber of commerce - Preston GB

Visitors Office - Preston GB

 
22-02-2017  

Autobedrijf Schipdam failliet

 

ALMELO – Autobedrijf Schipdam in Almelo en de gelinieerde bedrijven Schipdam Onroerende Zaken en Schipdam Holding zijn door de rechter failliet verklaard. Schipdam kocht in betere tijden Ford-dealer Van de Broeke in Wierden en verhuisde het bedrijf van de Rijssensestraat naar het industrieterrein Het Wendel net op gemeentegrond van Almelo.
De financiële crisis en dealerherschikkingen brachten financiële malaise hetgeen nog enige jaren kon worden ‘verlicht’ met een franchise van Fietscity en verhuur van een gedeelte van het nieuwe pand aan een bedrijf voor slaapkamerinrichtingen. Woensdag viel echter het doek bij de Rechtbank Overijssel.
 

 
19-02-2017  

Auto in sloot, chauffeur gewond

 

AADORP – In de vroege ochtend van zaterdag op zondag rond 04.35 uur geraakte een 42-jarige automobilist uit Vriezenveen met zijn voertuig op de kop in de sloot aan de Aadorperweg ter hoogte van de tennisbaan, in Aadorp.
De bestuurder moest door de brandweer uit zijn positie worden bevrijd voordat hij naar het ziekenhuis kon worden afgevoerd. Vanwege ‘dranklucht’ werd hem door de GGD-arts een bloedproef afgenomen met mogelijk een proces-verbaal tot gevolg.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
17-02-2017  

Oud- wethouder Wieldraaijer overleden

 

ENSCHEDE / ALMELO – Oud wethouder Ep Wieldraaijer (89) is vandaag door de politie dood gevonden in zijn appartement aan de Boulevard 1945 in Enschede. Zijn dood heeft volgens de politie een natuurlijke oorzaak.

Wieldraaijer werd in Borne geboren, maakte carrière als vakbondsman en was Tweede kamerlid voor de PvdA van 1963 tot 1974. Hij was namens zijn partij woordvoerder voor defensie en sociale zaken en zat ook nog een jaar in het Europees parlement.
Op 3 september 1974 werd hij benoemd tot wethouder van Almelo tot zijn benoeming als burgemeester van Avereest per 1 april 1978. Precies 10 jaar later in 1988 ging hij met pensioen.

In november 2012 was hij voor het laatst in Almelo tijdens een reünie van oud- PvdA wethouders en lokale partijkopstukken in de bibliotheek. Naast Wieldraaijer waren daar o.a. bij de oud- wethouders Pieter Grondel, Bert Kuiper, Mieke Kuik-Verweg en Jan de Ruiter die later burgemeester werd in Zevenaar.

 
15-02-2017  

Programmacommissie Theaterhotel ontbonden

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft vorig jaar juli de Stadsvisie Cultuur 2016-2020 vastgesteld. Inhoudelijk is er een cultureel platform die mede de stadsvisie cultuur heeft vormgegeven en kijkt naar het cultuuraanbod voor de hele stad. In dit platform zijn alle grote culturele instellingen vertegenwoordigd. Om die redenen heeft het college van B&W besloten de programmacommissie voor het Theaterhotel te onbinden met dank  aan de leden. De gemeente heeft e.e.a. nu geborgd in het subsidiecontract met het Theaterhotel.

 
15-02-2017  

Almelo wint GemeentePioniersAward


Foto: ZGT Almelo
 

ALMELO - De mogelijkheid tot digitale aangifte van borelingen in het ZGT-ziekenhuis in Almelo heeft de gemeente de publieksprijs van de landelijke GemeentePioniersAward opgeleverd. Burgemeester Arjen Gerritsen maakte dat gisteravond trots bij aanvang van de gemeenraadsvergadering bekend.
De geboorteaangifte in het ziekenhuis gaat met behulp van twee door de gemeente beschikbaar gestelde iPads, waardoor men niet meer speciaal voor de aangifte naar het stadhuis moet.
Een geboorteaangifte kon al eerder in het Almelose ziekenhuis via het geboorteloket. De beperkte ambtelijke bemanning van een uur per dag zorgde er ruim een jaar geleden voor dat die mogelijkheid na jaren werd stopgezet, vanwege een te beperkt gebruik. Een geboorteaangifte moet wettelijk plaatsvinden binnen drie dagen in de gemeente waar het kind ter wereld komt.
In het ZGT-ziekenhuis in Almelo vonden vorig jaar zo’n 2.500 geboorten plaats.
Het succes van de geboorteaangifte via de gemeentelijke iPad heeft veel belangstelling van andere gemeenten met ziekenhuizen met een kraamafdeling. In Weert is vorig jaar juni het SJG-ziekenhuis eveneens begonnen met digitale aangifte van geboorten.

 
14-02-2017  

Almelo reageert niet op onderzoek nevenfuncties

 

ALMELO – De gemeente Almelo staat niet in een goed daglicht bij de onderzoekers van RTL Nieuws en De Nieuwe Amsterdammer als het gaat om gevraagde gegevens over nevenfucties (al dan niet tegen betaling) van Almelose collegeleden in het jaar 2015.

Na herhaaldelijk verzoek bleef het college het antwoord categorisch schuldig en dan sta je er nationaal ‘mooi op’, zoals wel eens wordt gezegd.

Waarom heeft het college van B&W niet geantwoord?
De nevenfuncties van collegeleden en raadsleden staan traditioneel al jaren op de website van de gemeente Almelo. Alleen zijn er natuurlijk sinds 2015 een aantal wijzigingen opgetreden in personele bezetting en dan MOET het Almelose college de vraag van de onderzoekers beantwoorden. De wet is in deze al sinds 2010 duidelijk!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-02-2017  

Dodelijke steekpartij opnieuw naar Gerechtshof

 

DEN HAAG/ALMELO – De Hoge Raad vindt dat de strafzaak tegen een man uit Almelo die op vrijdagavond 23 januari 2015 in Almelo bij een ruzie aan de Sluitersveldsingel de 45-jarige Hans Woudstra dood stak, opnieuw door het Gerechtshof moet worden behandeld. 
De Rechtbank in Almelo veroordeelde de dader tot 8 jaar cel en in hoger beroep werd dat voor het Gerechtshof in Arnhem 10 jaar cel.
Tijdens de eerdere rechtszaak in Almelo zei de dader dat hij de bewoners van de flatwoning wilde verdedigen, maar volgens het Gerechtshof zocht de man juist zelf bewust de confrontatie op met de slachtoffers. De Hoge Raad oordeelt nu dat deze uitspraak door het Gerechtshof onvoldoende is gemotiveerd en onvoldoende is gekeken naar het verweer dat de man uit noodweer zou hebben gehandeld.
De man die de 45-jarige Hans Woudstra doodstak was in de flat op bezoek en stormde plots met twee messen in zijn handen naar buiten. Daar stak hij de vader van het meisje, waarom de ruzie ontstond in het Schelfhorstpark, neer en verwondde Hans Woudstra dodelijk.

 
11-02-2017  

Stroomstoring treft groot deel van Almelo

 

ALMELO – Een brand in een schakelhuis op het verdeelstation aan de Wierdensestraat heeft vanmorgen even na 11.00 uur een fikse stroomstoring veroorzaakt in Almelo. De storing ontstond bij werkzaamheden van netbeheerder Enexis. Zo draait het ZGT ziekenhuis op de noodagregaat, zijn de winkels aan de Woonboulevard en deels in de binnenstad dicht, is het industriegebied Turfkade getroffen, kunnen er geen kaartjes worden gekocht op het NS-station en kan er niet worden in- en uitgecheckt. Ook zijn duizenden woningen verstoken van elektriciteit. Volgens meldingen zitten er tevens mensen vast in liften en werken veel verkeerslichten eveneens niet. Politie, verkeersregelaars en brandweer is massaal ingezet.

Of de stroomstoring ook gevolgen heeft voor de voetbalwedstrijd om 18.30 uur vanavond tussen Heracles Almelo en Roda JC is nog onbekend. Bij het stadion worden grote noodagregaten geplaatst die eerst moeten worden getest voordat zekerheid bestaat of de wedstrijd doorgaat. Meldingen hierover staan op www.heracles.nl

Enexis denkt zeker uren nodig te hebben om de storing die Almelo treft, te verhelpen. 

< Twitterfoto's: AH in het centrum is dicht zoals de meeste winkels en de horeca.

UPDATE:
Rond 14.00 uur heeft netbeheerder Enexis de storing in het verdeelstation aan de Wierdensestraat in Almelo verholpen.
De voetbalwedstrijd Heracles Almelo - Roda JC gaat gewoon door.
De storing duurde zo'n tweeeneenhalf uur en betrof zo'n 18.000 aansluitingen.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
10-02-2017  

109 boodschappenpakketten voor Leger des Heils

 

ALMELO - Plus Cornelis in het Heracles stadion en het Leger des Heils korps Almelo kwamen samen in actie om klanten de spaarzegels te laten doneren voor het boodschappenpakket.‘ Wij willen de klanten die niet willen sparen maar wel de zegeltjes krijgen de mogelijkheid bieden om voor een ander te sparen, zo helpen we elkaar en onze medemens’ aldus luitenant Ton Mostert van het Leger des Heils.
En er is in grote getale gespaard want de uiteindelijke telling laat 109 gedoneerde pakketten zien!
Een prachtig resultaat waarmee we vele gezinnen van dienst kunnen zijn!
Naast de spaarzegels is er ook veel contant geld gedoneerd. Dit bedrag komt ook geheel ten goed aan onze sociale en geestelijke projecten!
Dat er met de kerstdagen en de feestdagen extra aan onze medemens gedacht wordt is prachtig, maar het houdt niet na december op. De hulpvraag gaat door en ook tussen de feestdagen door willen en moeten wij er voor onze medemens zijn.
Ook in 2017 zal er een groter beroep op de hulpverlening worden gedaan. De hulpverlening naar gezinnen, jongeren en ouderen neemt alleen maar toe en daarom is het goed dat we samen met elkaar in Almelo hieraan een positief steentje kunnen bijdragen. Het Leger des Heils in Almelo is Plus Cornelis dankbaar dat zij onmiddellijk hun medewerking verleende om in de winkelhal de spaarbus neer te mogen zetten. In de bus werden naast de spaarzegels ook geldbedragen gedoneerd alsmede vele positieve briefjes waarop men de waardering uitsprak van deze samenwerkende actie. Bedrijfsleider Ferdy van Savoyen: “Dankzij deze spaaractie hebben wij samen een praktische invulling mogen geven aan de slogan van het Leger ‘Samenleven doe je dus niet alleen!”

 
08-02-2017  

Almelo op 14 in nationale armoede-grafiek

 

ALMELO – De gemeente Almelo behoort tot de vijftien armste steden van het land. Volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS-jaarcijfers 2014) staat de stad op de veertiende plek. In Overijssel scoort alleen Enschede nog slechter met plek zeven. Hengelo volgt op plek zevenenveertig, Deventer op vijftig en Zwolle staat van de grootste vijf Overijsselse steden op vijfenzestig.
Van het Almelose aantal huishoudens leeft 4,7 procent al langer dan vier jaar onder de armoedegrens, In Enschede bedraagt dat percentage zelfs 5,7 procent. In Hengelo is dat 3,7 procent en Deventer en Zwolle volgen respectievelijk met 3,6 procent en 3,4 procent.

Eigen vermogen
Tubbergen en Dinkelland kennen in Twente het hoogste gemiddelde eigen vermogen van huishoudens met respectievelijk 155.000 euro en 148.000 euro en staan daarmee in de top 20 van ons land. Daar steken de steden Hengelo, Almelo en Enschede schril bij af met vermogens van 8.500 euro, 4.600 euro en 2.600 euro. Dat vermogen zit vooral in de eigendomswoningen die weer in waarde stijgende zijn.

Volgens de gegevens van het CBS zijn de inwoners van Rotterdam gemiddeld de armste van het land. Ruim 18 procent van de Rotterdammers zit onder de lage-inkomensgrens.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-02-2017  

Almelo moet nog 7,2 miljoen bezuinigen tot 2021

 

ALMELO – Om in 2021 een positief jaarsaldo te hebben van ongeveer 1 miljoen euro, moet in de in de jaren 2018 t/m 2020 nog 7,2 miljoen euro worden bezuinigd, zo vernam de gemeenteraad van Almelo dinsdagavond bij een ambtelijke uitleg van de Perspectiefnota 2017.
Tijdens de presentatie werd wel de kanttekening geplaatst dat de raad dan niet moet afwijken van het uitgestippelde pad. Zo moet dit jaar nog een bezuiniging worden gerealiseerd van bijna 1,8 miljoen euro.
In de afgelopen jaren werd een bezuiniging (cq. invoering hogere tarieven) gerealiseerd van ruim 4,8 miljoen euro. Zo werd bijvoorbeeld een hogere opbrengst gerealiseerd via sportaccommodaties van 119.000 euro en 1,2 miljoen euro geplust op de inkomsten parkeertarieven.
Het herstel van de financiële positie van de gemeente Almelo wordt derhalve nog zeer broos genoemd.

Taakstellingen
Er moet bijvoorbeeld 1,5 miljoen euro worden bezuinigd op de zorgkosten, 1,2 miljoen euro worden bespaard op de organisatie, 795.000 euro op de apparaatskosten krimp gemeenten, 750.000 euro in systeeminnovatie fysiek domein, 500.000 euro overheadskosten, 400.000 op onderhoud openbare ruimte en tal van bedragen tussen 8.000 en 260.000 euro op meerdere gemeentelijke uitgaven. De laatst genoemde post van 260.000 euro heeft betrekking op het minimaliseren van het ophalen van huishoudelijk restafval naar een keer in de vier weken. Daarbij heeft de gemeente wel het voornemen het tarief te verlagen. Er staat tegenover een hogere opbrengst via de OZB-heffing.

Rijksbeleid

Ook het rijksbeleid ten aanzien van de verdeling van rijksgelden voor de verschillende beleidsterreinen kan grote invloed hebben. De afgelopen jaren keerde het Rijk meer uit en het is de vraag of dat zo blijft na de verkiezingen van de Tweede Kamer en het vormen van een nieuwe regering.


Lees hier de Opmaat Perspectiefnota 2021 over de financiŽle staat van de gemeente Almelo.

 
03-02-2017  

Man overvallen fietstunnel Windmolenbroek


Foto: facebook politie
 

ALMELO – De politie doet een oproep naar getuigen van een overval op een man in de fietstunnel aan de Windmolenbroeksweg. De dader liet de man zwaar gewond achter.
Het slachtoffer werd donderdagavond rond 23.00 uur besprongen en met de vuist in het gezicht geslagen. De dader wilde de portemonnee en de mobiele telefoon van het slachtoffer. De overvallen man verzette zich en kreeg tal van klappen, maar stopte het verzet toen hij meende een steekwapen te zien. Hij werd hulpeloos achtergelaten en zo bleek later in het ziekenhuis, flink te zijn toegetakeld aan het gezicht. Ook liep hij nog een gebroken pols op. De dader ging er op de fiets tussenuit.
Getuigen of zij die menen het signalement van de dader te herkennen, kunnen zich melden via: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Signalement van de dader:
- Nederlandse man
- Mogelijk ook wat Zuid-Europese uiterlijke kenmerken
- Ongeveer 30 jaar
- 1.80 a 1.85 meter
- Normaal postuur, fit maar geen sportschooltype
- Verzorgd uiterlijk
- Donker haar achterover gekamd, mogelijk gel in het haar
- Geschoren gezicht
- (Brabants) accent, sprak met zachte G
- Blauwe spijkerbroek
- Donkerblauwe jas, iets over de heupen
- Verplaatste zich op een ‘simpele’ fiets (hoogstwaarschijnlijk damesfiets)

 
31-01-2017  

Toch bouw villaīs aan Sportlaan - Kollenveld

 

ALMELO – De Almelose ondernemer Kees Smit mag toch twee villa’s bouwen aan de Sportlaan op de rand met het buitengebied van het Kollenveld. Smit bezit daar een kavel van 3.200 m2 met opstallen als een voormalige boerderij, schuur en garage. Hij wil die opstallen afbreken om er twee villa’s te bouwen voor zijn dochters.
De bouw in het duurdere segment woningbouw is eigenlijk voorbehouden aan het uitbreidingsgebied Almelo NoordOost. Reden om het plan eerst tegen te houden en ook omdat het de stedenbouwkundige structuur aan de stadsrand zou aantasten.
De gemeente wil nu alsnog medewerking verlenen, omdat anders verpaupering ontstaat en vanwege bijval uit de buurt.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
30-01-2017  

Persoon onder trein bij Almelo

 

ALMELO – Bij de overweg Grote Bavenkelsweg tussen Almelo en Zenderen is één persoon overreden door de internationale trein richting Bentheim (D).
NS meldt dat zeker rekening gehouden moet worden met vertraging tot 11.45 uur voordat het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo weer op gang komt.

 
29-01-2017  

Twee AlmeloŽrs verongelukt in Ambt Delden

 

AMBT DELDEN – Op de Rijssenseweg in Ambt Delden zijn vannacht een 22-jarige en 23-jarige man uit Almelo om het leven gekomen. Zij geraakten op de kruizing met de Zomerweg met hun auto in de sloot. De opgeroepen traumahelikopter kwam vergeefs omdat beide slachtoffers ter plekke overleden.
De Verkeersongevallenanalysedienst van de politie doet onderzoek naar de toedracht.

Bij voetbalclub Luctor et Emergo zijn alle activiteiten afgelast i.v.m. het verongelukken van de keeper van het zesde elftal.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-01-2017  

De Karelskamp van sluitingslijst


Foto: De Karelskamp
 

ALMELO – De penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo staat niet meer op de nominatielijst om in 2021 te sluiten. Tegen de voorgenomen sluiting, in het kader van bezuiniging op het openbaar ministerie, bestond de laatste jaren veel verzet van personeel, de regionale politiek en in de Tweede Kamer. Ook vorig jaar kon de sluiting voor de zoveelste keer worden voorkomen.
De P.I. De Karelskamp aan de Bornsestraat kent twee onderdelen, het huis van bewaring en gevangenis. Daarnaast heeft de inrichting een productiewerkplaats waar gedetineerden produceren voor bedrijven. Mede daardoor geldt De Karelskamp als een van de goedkoopste penitentiaire inrichtingen in ons land.
Het onderdeel De Niendure – open inrichting voor terugkeer van gedetineerden in de maatschappij – sloot enkele jaren geleden wel haar deuren.

Tegen de bezuinigingen door het ministerie van justitie bestaat veel weerstand in het algemeen. De kritiek op de voorgenomen sluiting van gevangenissen en rechtbanken wordt breed gedragen, net zoals die op de vorming van het nationaal politiekorps.

 
27-01-2017  

Overval op Primera Acaciaplein

 

ALMELO – Rond half drie vanmiddag is de Primera-winkel aan het Acaciaplein in Almelo overvallen. De verdachte stapte met de buit in een donkere auto waarin handlangers zaten. In Wierden werd kort nadat men op de vlucht sloeg, de mogelijk verdachte auto aangehouden aan de Nijverdalsestraat. De drie inzittenden werden in bewaring gesteld, hangende het onderzoek.

Bij de overval geraakte niemand gewond. De politie onderzoekt de overval en verzoekt getuigen zich te melden.

Foto: Alwin Winkel

 
26-01-2017  

EMS behaalde Nadcap-erkenning

 

ALMELO – Het engineeringsbedrijf EMS in Almelo, specialist in warmtebehandeling en vacuüm-hardsoldeerdiensten voor de lucht- en ruimtevaartindustrie heeft een succesvolle accreditatie door Nadcap behaald. Deze accreditatie geeft klanten uit de luchtvaartindustrie een onafhankelijk en betrouwbaar bewijs dat EMS werkt volgens de hoogste mondiale normen voor deze processen.

40 jaar ervaring
"Onze klanten vertrouwen op de 40 jaar ervaring die EMS heeft op het gebied van geavanceerde warmtebehandeling en vacuüm-hardsolderen", legt de Managing Director van EMS, Pieter Folkers, uit. "We hebben zowel vacuüm- als atmosferische ovens en bieden een compleet portfolio aan warmtebehandelingen en hardsoldeermogelijkheden voor zeer verschillende componenten, die voldoen aan de eisen van onze klanten. De onafhankelijke accreditatie van Nadcap geeft blijk van ons vermogen om op een gecontroleerde en voorspelbare manier geavanceerde product- en proceseisen te vervullen".
Vorig jaar behaalde EMS  tevens de EN 9100-certificering voor "hardsolderen en warmtebehandeling van onderdelen voor de luchtvaart". EMS levert producten en diensten aan zeer uiteenlopende sectoren, waaronder lucht- en ruimtevaart, auto-industrie, halfgeleiderindustrie en medische toepassingen.
EMS heeft ook een vestiging in het Duitse Julich.

 
26-01-2017  

IJsbanen donderdag open in Almelo en regio


IJsbaan 't Linschot in Bornerbroek
 

IJsbaan Almelo Sluiskade Zuidzijde 195 - De ijsbaan is vandaag geopend van 10.00 t/m 12.00 uur, van 13.30 t/m 17.00 uur en van 18.30 t/m 21.30 uur.
IJsclub Wintervreugd Gravenweg 3, Aadorp - De ijsbaan is vandaag geopend.
IJsbaan Het Linschot Weersweg 1, Bornerbroek - De ijsbaan is vandaag geopend van 15.00 uur t/m ongeveer 21.00 uur.

IJsclub Albergen Weemselerweg 1 - De ijsbaan is vandaag vanaf 10.00 uur geopend.
IJsclub Eendracht Geesterenweg 11, Vriezenveen - De ijsbaan is vandaag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 22.00 uur.
IJsbaan Het Landriet Landrietweg,Geesteren - De ijsbaan is vandaag geopend zolang het ijs het toelaat.
Wierdense IJscclub – alleen de ‘krabbelbaan’ voor kinderen is open i.v.m. preparatie van de grote baan voor het Wierdens Schoolkampioenschap dat morgen wordt gehouden.
In Enter is de ijsbaan aan de Ganzenweg vandaag geopend van 14.00 t/m 17.00 uur en van 18.30 t/m 21.30 uur.

 
23-01-2017  

Zestienjarige fietser dodelijk geschept

 

ALMELO – Bij een ongeval op de kruising Berlagelaan-Ledeboerslaan is maandagmiddag een 16-jarige Almeloër om het leven gekomen. Het slachtoffer stak vanuit de ledeboerslaan de kruising over en werd geschept door een 19-jarige automobilist komen vanaf de Berlagelaan doorgaand op de Windmolenbroeksweg. Het slachtoffer werd daarbij zo hard getroffen, dat hij aan zijn verwondingen is overleden.

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (7 foto's)...

 
21-01-2017  

Voor ton kunstwerken vernield op IndiŽcomplex

 

ALMELO – Beeldhouwster Linda Biemans heeft zaterdag de schrik van haar leven gekregen toen zij in haar atelier op het Indiëcomplex kwam. Vandalen hadden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag toegang verschaft en hebben tientallen marmeren beelden vernield die zij gedurende elf jaar heeft gemaakt. In 2008 werd Biemans nog de Herman Krikhaar Prijs toegekend voor een werk in Italiaans marmer. De schade kan oplopen tot wel 100.000 euro.

De vandalen hielden niet alleen thuis in het atelier van Biemans maar ook in de restauratieve ruimte van cateraar Bos die in de Doelenstraat ook De Smaak Van… exploiteert. Bij Bos werd een laptop stuk gesmeten, een poederblusser leeggespoten, een deur uit het kozijn getrapt, speakers van de muur getrokken en glazen en ramen stuk geslagen. Hier wordt de schade op zo’n 10.000 euro geschat.

De politie deed zaterdag sporenonderzoek naar de daders die zich toegang verschaften via het dak van de vroegere weverij van Koninklijke TenCate.

Het Indiëcomplex is van projectontwikkelaar ter Steege uit Rijssen die van het vroegere textieldomein een compleet nieuwe binnenstedelijke woonwijk maakt. In de loop der jaren ontstonden tevens tal van creatieve activiteiten zoals theater, toneel en de stadsmusical Katoen. In de toekomst blijft daarvoor ruimte beschikbaar.

Zie ook reportage: Open huis atelier Linda Biemans uit 2011 en een film over Biemans op Youtube.

 
20-01-2017  

Overval in politiekleding op woning mislukt

 

ALMELO – Vanochtend rond negen uur hebben twee daders in ‘politiekleding’ gepoogd een woning te overvallen aan de Haven NZ. Het bleef bij een poging omdat er drie mensen in huis waren waardoor bij de politie alarm geslagen kon worden. De verdachten sloegen per auto op de vlucht richting Wierden.
De politie verzoekt uit te kijken naar mogelijk een zwarte of donkerblauwe VW Golf. Eventuele getuigen worden verzocht zich te melden.
Bij een eerdere overval werd de vluchtwagen in brand gestoken. Ook dat wil de politie graag vernemen of ergens een brandende auto wordt aangetroffen.  Meldt het via 0900 8844

Update:
De vluchtauto betreft een zwarte VW Golf met 'gouden' velgen. In de auto zat nog een derde persoon. De auto werd gisteren ontvreemd in Apeldoorn. De politie legt een mogelijk verband met eerdere overvallen op woningen in Almelo, Wierden en Zwolle. 

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (5 foto's)...

 
18-01-2017  

Buitendienst Almelo nog niet naar Twente Milieu


Je kunt de kosten van het onderhoud wel verdoezelen, maar niet wegpoetsen door uitbesteden!
 

ALMELO – Het college van B&W kreeg dinsdagavond tijdens de raadbijeenkomst het lid op de neus met het plan de gemeentelijke buitendienst over te hevelen naar Twente Milieu. Het voornemen is geboren uit de intentie te willen bezuinigen op het onderhoud van het gemeentelijk openbaar terrein.
Al een jaar wordt gesproken met de nu nog ambtelijke dienst om mens en materieel over te dragen aan de semi- overheidsinstelling Twente Milieu waarin de gemeente tevens participeert en ook bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft. Die overgang gaat niet van een leien dakje, mede omdat de werknemers vrezen voor hun rechten op langere termijn.

Twijfels
Ook de gemeenteraad heeft in meerderheid haar twijfels zo bleek naar aanleiding van een ingediende motie. ‘Het is van de zotte dat het college de raad niet deelgenoot maakt van die afweging’, zei fractievoorzitter Gijs Stork van Lokaal Almelo Samen (LAS). Stork en met hem een meerderheid in de raad, vindt het maar vreemd dat het college alleen de overstap naar Twente Milieu belicht, waarin de gemeente eveneens aandeelhouder is. De raad betwijfelt of dat enig financieel voordeel oplevert en wil een keuze uit meerdere opties waaruit moet blijken dat de burger goedkoper uit is.
Verantwoordelijk wethouder Van Wijk kon niet anders dan het plan terugnemen voor nader overleg binnen het college. Dat ging niet van harte gelet op haar sterk afraden van de motie en de verwijzing dat de raad in maart vorig jaar schriftelijk is geïnformeerd dat het college de overstap naar Twente Milieu wil maken. Het mocht niet baten. De raad wil meerdere opties. Die moeten dan wel goedkoper zijn, anders heeft uitbesteden geen zin!

 
18-01-2017  

Pius X VMBO stuurt reclamevloot de weg op

 

ALMELO – Meer techneuten vraagt het bedrijfsleven en daarom stuurt de afdeling VMBO van het Pius X College de komende weken maar liefst 60 auto’s de weg op, om ouders en mogelijk toekomstige leerlingen attent te maken op het Open Huis van woensdag 25 januari a.s. in de prachtige vestiging Catherina van Renneslaan 35 in Almelo (De school kreeg in oktober nog het vignet 'Gezonde Gouden Schoolkantine). Leerkrachten, oud- collega’s, de conciërge en de kantoormedewerkers allen plakken ze een grote sticker op de auto, want techniek is niet alleen leuk, een toekomstige baan is ook nagenoeg zeker bij een afgeronde opleiding.

Voorafgaande aan het Open Huis aan de Catherina van Renneslaan, is er dinsdagavond 24 januari al een Open Huis in de Pius X vestiging te Rijssen aan de Graaf Ottostraat 48.

De afdeling havo - atheneum/gymnasium (vwo) - tweetalig onderwijs van Pius X houdt haar Open Huis aan de César Franckstraat 4 te Almelo al op maandagavond 23 januari.

Archief
Terug naar vorige pagina