Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-11-2017  

Willem Smit ontvangt Stadpenning Almelo

125 Jarig Fotostudio Smit krijgt predicaat Hofleverancier

Het team van Fotostudio Smit, maar dan wel in kleding van 125 jaar geleden.
 

ALMELO – Fotostudio Smit aan de Ambachtstraat heeft woensdagmiddag het predicaat Hofleverancier toegekend gekregen. Gedeputeerde Eddie van Hijum nam als plaatsvervangend Commissaris der Koning de honneurs waar om namens Koning Willem Alexander het predicaat te overhandigen, tijdens een receptie vanwege het 125 jarig bestaan van Foto Smit.
Daarmee was het nog niet gedaan, want burgemeester Arjen Gerritsen kwam namens de gemeente Almelo de stadspenning overhandigen aan Willem Smit (81) de vader van de huidige directeur Guido Smit. Willem Smit realiseerde als derde generatie van het familiebedrijf de verbreding van de fotostudio van portretfotografie tot reclamefotografie voor tal van bedrijven.  Genoemd in deze o.a. bedrijven als Wehkamp, Livera, Arly, Foodconnect, Vivera, Ter Stal, Madison en Totaal Bed.

Daarbij wordt de portretfotografie niet vergeten, want daarmee begon het in 1892 toen Hendrikus Arnoldus Smit begon als fotograaf en portrettekenaar voor het retoucheren van de glasplaat dat toen nog als negatief werd benut.

De tweede generatie Albertus Smit studeerde het vak in München. Naast de gave iedereen op zijn gemak te stellen tijdens een fotosessie, werd hij in München ook een specialist op het gebied van het ontwikkelen van foto’s in de Doka (donkere kamer). Foto’s die hij vroeger nam en afdrukte, zijn anno 2017 als waren ze net afgedrukt. Het maakte Foto Smit fameus in de verre regio.

Willem Arnold Smit, de derde generatie, maakte het bedrijf aan toen nog de Bornebroeksestraat groter en voerde de de kleurenfotografie in. Hij studeerde fotografie in Den Haag en kreeg al eens een prijs uit handen van Prins Bernhard. Ook het ontwikkelen en afdrukken van kleurenfoto’s  werd in eigen beheer gedaan, ook nog nadat men in 2001 met de studio was verhuist naar de Ambachtstraat.  

De huidige directeur Guido Smit studeerde het vak in Delft. In 1994 stapte hij in het bedrijf. Guido is van de digitale fotografie. Hij was de eerste in Nederland die fotografeerde met een digitale achterwand. De reclamefotografie nam daardoor een grote vlucht, want ook het grootformaat wordt in eigen studio geprint. ‘Fantastisch om te  doen. Van visagiste tot kapster, en styliste tot topmodellen, alles halen we in huis om onze opdrachtgevers topkwaliteit te leveren’ , zegt Guido daarover maar met de aantekening dat hij nog steeds veel plezier beleeft met het maken van familiefoto’s.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-11-2017  

Raad stemt tweerichtingenfietspad Plesmanweg O

 

ALMELO – De beoogde aanleg van een tweerichtingenfietspad langs de Plesmanweg moet van de gemeenteraad aan de Oostzijde worden gelegd. Het was feitelijk het eerste voorstel van het College van B&W maar verkeerswethouder  Irene ten Seldam kwam daarop terug toen Bolk Transport en andere bedrijven daar een andere mening over hadden. Vooral de brede in- uitrit voor zwaar materieel van Bolk Transport werd als problematisch gezien indien fietsverkeer van beide richtingen pal langs de in- uitrit gaat. Volgens de directie van Bolk Transport zal dat onherroepelijk tot ongevallen leiden.

De Fietserbond zag echter meer problemen aan de andere zijde, mede ook omdat bij Bolk Transport het grotere transport vooral in de vroege ochtend en later op de avond plaatsvindt. Volgens de Fietsersbond vindt aan de andere zijde van de Plesmanweg het in- uitritverkeer naar de aanpalende bedrijven de gehele dag door plaats en is dat risicovoller. Daarmee niet gezegd hebbende dat de oostzijde veilig is.
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wees derhalve de koerswijziging van wethouder Ten Seldam af en volgde de visie van de Fietsersbond. Rest Bolk Transport een formele bezwarenprocedure om mogelijk het tij nog te keren. Maar ook dat zal de wethouder niet verblijden vanwege de grote haast om ook de desolate riolering van de Plesmanweg te vernieuwen en om synergievoordeel met de gelijktijdige aanleg van het tweerichtingenfietspad te behalen.

 
18-11-2017  

Kees Smit markante ondernemer van 2017

 

ALMELO – Jaarlijks kiest MKB Almelo de meest markante ondernemer van Almelo. Op de nationale Dag van de Ondernemer werd tijdens een bijeenkomst in het Theaterhotel bekend gemaakt wie van de genomineerden het bijbehorende glassculptuur uithanden van wethouder Javier Cornelissen in ontvangst mocht nemen. Henk Smit, de huidige directeur van Kees Smit Tuinmeubelen en de derde generatie, was de winnaar.

MKB Almelo voorzitter Koolhaas had het in deze over inzet voor banengroei, durf en welvaart en doorzettingsvermogen. Reden om het 75-jarige Kees Smit Tuinmeubelen in het zonnetje te zetten. Kees Smit Tuinmeubelen werd in 2016 ook al verkozen tot Tuinmeubelwinkel van het Jaar en won toen tevens de Thuiswinkel Award voor haar online-shop.  Het tuinmeubelconcern heeft vestigingen in Almelo en Amersfoort.

< directeur Henk Smit

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-11-2017  

Intocht Sint en Zwarte Pieten in Almelo

 

ALMELO – Het kan niet op, Sinterklaas  had maar liefst 150 Zwarte Pieten meegenomen naar Almelo. Ze pasten niet allemaal op de Pakjesboot, dus een aantal waren al vooruit gestuurd om de duizenden kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s te vermaken met zang en dans.
Sint en Pieten werden welkom geheten door burgemeester Arjen Gerritsen die ook de kinderen toesprak en hen een mooi feest toewenste. Voor de Sint had hij een verrassing. Het Sinterklaasboek dat de kindervriend altijd bij zich heeft, was in het water gevallen zoals op het Sinterklaasjournaal te zien was. Inmiddels is het boek weer gedroogd en kan de Sint dus weer alle namen in zijn boek raadplegen.

Daarna wachtte het eerste werk voor de Goedheiligman met een rit door de stad en een bezoek aan de kinderafdeling van het ZGT. In zijn kielzog al die Pieten waar elders in het land nog wel eens over gesteggeld wordt, ondanks dat het een traditioneel kinderfeest betreft. In Friesland werd een demonstratie geblokkeerd. Eigenzinnige Friezen blokkeerden twee bussen met demonstraten op weg naar Dokkum. Genoeg voor de burgermeester om alsnog tot een demonstratieverbod te besluiten, waarna de politie de bussen weer richting Randstad dirigeerde. In Dokkum was het dus gewoon feest, net zoals in Almelo!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (153 foto's)...

 
18-11-2017  

Hotelschool-student Dijkers pakt Europees zilver

 

ALMELO – Tijdens de Europese beroepenwedstrijd European Association of Hotel and Tourism Schools (AEHT) in het Belgische Oostende behaalde de Almeloër Matthijs Dijkers (19) zilver op het onderdeel restaurantservice. Aan het AEHT namen 23 landen deel. Dijkers werd in de wedstrijd gekoppeld aan de Luxenburger Loïc Zirnheld die dus eveneens zilver behaalde.
Dijkers werd uitgezonden door de middelbare hotelschool van het ROC van Twente evenals de Almeloërs Romy de Roy van Zuydewijn (18) voor de tak hotelmanagement en Loes Jacobs (18) voor het onderdeel Barista (espresso-expert). Zij bleven echter buiten de prijzen.  Teammanager Arnold Klieverik prees zijn team en noemde de prestatie van Matthijs Dijkers en uiteraard zijn Luxemburgse collega uniek. ‘Het is een wedstrijd volgens de klassieke horecaregels zoals het verzorgen van de ‘mise en place’, het serveren van het apéritief, het uitserveren aan tafel van een ‘Steak au poivre’,het nagerecht en de uitleg aan de gasten bij de diverse gangen tijdens het diner’, aldus de trotse leermeesters Jorieke Liedenbaum en Terry Keijser.
Dijkers liep tijdens zijn opleiding al stage bij proeflokaal ’t Hookhoes en doet dat momenteel bij Grand Café Ledeboer - Restaurant & Events. Ledeboer werd onlangs nog een Bib Gourmand toegekend door Michelin, de opstap naar de status van sterrenrestaurant. 

Ambities
Met het eervolle zilver zijn de doelen van Matthijs Dijkers nog niet bereikt. Hij hoopt na afronding van zijn horecavakopleiding bij het ROC van Twente verder te kunnen studeren. ‘Volgend jaar hoop ik mijn stage te gaan doen bij Hotel Villa de Duinen in Noordwijk, daarna zou ik graag de Hogere Hotelschool in Leeuwarden willen doen’, aldus Dijkers.

 
17-11-2017  

Hernieuwd onderzoek fataal ongeval Berlagelaan

 

ALMELO – Het dodelijk ongeval op 23 januari aan de Berlagelaan waarbij de 16-jarige Chiel Meesters dodelijk verongelukte, houdt het Openbaar Ministerie nog flink bezig. Van het ongeluk verschenen al direct ontluisterende foto’s en filmpjes op het wereldwijde web tot afschuw van familie, de politie en burgemeester Arjen Gerritsen die publiekelijk opriep daarmee te stoppen en de beelden te verwijderen.

De politie maakte al eerder een reconstructie van het ongeval maar gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie opnieuw een reconstructie uitvoeren. Ditmaal met 3D camera’s die worden vergeleken met filmpjes van ooggetuigen . Het doel is te achterhalen met welke snelheid  de automobilist reed toen hij het fietsende Meesters schepte. Het slachtoffer werd tientallen meters weggeslingerd.
Om die snelheid te kunnen bepalen, worden de data van de live-filmpjes en de 3D camera’s met elkaar vergeleken. 

De reconstructie door specialisten van het VOA en het Nederlands Forensisch Instituut vindt dinsdag a.s. plaats tussen 10.30 uur en plusminus 15.00 uur. Automobilisten wordt gevraagd de locatie te vermijden. Er gelden speciale afzettingen en omleidingen met politioneel toezicht.
Direct betrokkenen en omwonenden zijn hierover al geïnformeerd.

Foto: Alwin Winkel Fotografie (archieffoto's)

 
15-11-2017  

Rits aan onduidelijke verkeerssituaties

 

ALMELO – Tijdens het Politiek Café van Lokaal Almelo Samen (LAS) vanavond in De Trefhoek droegen de belangstellenden een hele rits aan bekende en onbekende verkeersknelpunten aan in de stad. Zo werd de Kolthofsingel door een bewoonster een racebaan genoemd met een slechter wordend woongenot mede door het vele vrachtverkeer en gebrek aan toezicht. Op de Haghoek kwam het a sociale parkeergedrag op de stoep bij de pinautomaat (Plusmarkt) aan bod met gevaar voor ouderen en kinderen. De klager zocht al twee jaar contact met de gemeente, maar die gaf  ondanks herhaaldelijk klagen geen reactie.  Dezelfde klager had het ook over de onduidelijke verkeersregelinstallatie op de kruising Vriezenveenseweg/Kolthofsingel waarbij het tegenovergestelde autoverkeer tegelijkertijd op gang komt, soms met uit de rijbaan brekende automobilisten dat vaak leidt tot bijna botsingen en botsingen. Een ander punt dat werd  genoemd is de rijbaan Sluitersveldsingel komende vanuit de Mariaparochie bij de afslag Buitenhof. Drie rijbanen naast elkaar. Een voor rechtsaf en twee rechtdoor. De linkerbaan lijkt uitsluitend voor verkeer richting St. Josepstraat te zijn, maar ‘snelle’ automobilisten voegen dan vaak nog in om rechtdoor te gaan met alle gevolgen van dien. Volgens de verkeersaanduidingen mag dat echter.
Veel klachten gingen ook over het gedrag van fietsers die vaak rood negeren en vaak in het donker ook nog geen licht op de fiets hebben en ook nog wel eens met z’n vieren naast elkaar rijden . De Vriezebrug geldt hier als een ‘hot spot’ maar het komt overal in de stad voor. Sinds de automobilist altijd wettelijk aansprakelijk is geworden, lijkt dat gedrag van fietsers alleen maar toegenomen, zo werd breed uitgedragen. Ook zijn vele uitwegen onoverzichtelijk indien men bij kruisingen wil afslaan. O.a. werd hier de uitrit Christoffelstraat genoemd bij het oprijden op de Bornsestraat. Bomen en geparkeerde auto’s belemmeren het zicht om stad inwaarts te gaan. Het gevolg oprijden tot de haaientanden is noodzakelijk, maar dan wordt wel het fietspad geblokkeerd.
Ook de uitrit Bornerbroeksestraat richting Zuiderstraat werdgenoemd als een complex geheel qua zicht in combinatie met snelheid van verkeer.

Windhoekschool en Kollenveld
Een belangrijk deel van de avond ging ook over de verkeersperikelen bij de Windhoekschool aan de Windslaan bij het brengen en halen van kroost. Veel kinderen komen echter ook zelf met de fiets vanaf het Kollenveld/Paradijs. Dat levert meerdere gevaarlijke verkeerssituaties op rond de oversteek van de Van Rechteren Limpurgsingel. Voeg daarbij de voetballende jeugd bij Avc Heracles en de onveilige pieken nemen alleen maar toe. Zo ook de parkeerproblematiek bij de club, de slechte verlichting en de gaten in de weg. Woordvoerders van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond onderstreepten de meeste ge-uitte klachten van de avond en vinden dat Almelo aan de slag moet om verkeerssituaties te verbeteren net zoals het toezicht.
Wat dat laatste betreft merkte politiewoordvoerder Bertus van Riebeek op dat de politie vaak nog maar met twee auto’s op de weg is en voor de reorganisatie met vijf. ‘De korpsleiding zegt dat niet, maar ik wel’, aldus van Riebeek die vele genoemde situaties erkende als niet ideaal.
Voor de problematiek rond de Windhoekschool en de oversteek Van Rechteren Limpurgsingel volgt eind januari nog een speciale debatavond in de school.
Voor de gemeenteraad leverde de avond het nodige ‘kruit’ op om nog eens extra aandacht te vragen bij het college van B&W dat bezig is met een nieuw mobiliteitsplan voor de stad. Voor het Kollenveld zag LAS-voorman Gijs Stork mogelijkheden tot een extra ontsluiting middels een rotonde bij de kruising Nijreessingel.

 
08-11-2017  

Twente spreekt mee in vliegtuigindustrie

 

ALMELO – Het regionale bedrijfsleven en vooral de technologiebedrijven in Almelo spreken een woordje mee in de vliegtuigindustrie. Zo is Royal ten Cate met haar afdeling composieten een belangrijke toeleverancier net zoals Aeronamic en Cirex in Almelo. 
De wellicht grootste speler is de Avion Groep met een productievestiging in Almelo en hoofdkantoor in Nieuw Vennep. Avion ontwikkelt ‘flightsimulators’ voor de training van piloten. Het jongste ontwerp is de Phantom 320 waarmee het de luchtvaartwereld wil veroveren. De Europese luchtvaartautoriteit EASA keurde de Avion Phantom 320 reeds goed als simulator voor de Airbus 320. Een snelle ontwikkeling voor het nog maar 3 jaar jonge bedrijf dat dankzij de investeringen van VDL ETG en investeringsfonds 5Square kennis en kapitaal kreeg om de simulator tot in kleinste detail te bouwen. Bij toeleverancier en medeontwikkelaar VDL ETG in Almelo werd fors uitgebreid en wordt ook de assemblage uitgevoerd van de modulaire Phantom 320. Door de modulaire opbouw is de productie een kwart goedkoper dan vergelijkbare ‘flightsimulators’. Avion hoopt door dit technische hoogstandje een wereldspeler te worden en ziet zelfs 25 procent marktaandeel in het verschiet. Bovendien is de Avion Phantom 320 goedkoop in onderhoud en is ook het stroomverbruik beduidend minder, allemaal zaken die meetellen net zoals de mogelijkheid tot lease.  Avion biedt al in meerdere landen piloten- en Airline-managementtrainingen.

 
03-11-2017  

Provincie-bod op aandelen Enexis en Vitens

 

ALMELO – Een slordige 10 miljoen euro biedt de provincie Overijssel de gemeente Almelo voor haar aandelen in energiebedrijf Enexis en waterbedrijf Vitens. De overname moet de gemeente Almelo helpen om haar financiën op orde te krijgen. E.e.a. staat in een brief van de provincie aan het gemeentebestuur van Almelo.

Voor de Vitens-aandelen biedt de provincie 3,6 miljoen euro en voor de aandelen Enexis 6,8 miljoen euro. De bedragen zijn bruto en nog te verrekenen met uitstaande vorderingen en dividend. Bij verkoop komt het begrootte jaarlijkse dividend te vervallen zodat eenmalig circa 10 miljoen euro tegemoet gezien kan worden mist de gemeenteraad, die tijdens de begrotingsbehandeling over de brief werd geïnformeerd, instemt met verkoop. Een besluit daarover moet snel worden genomen, zodat de overdracht in december kan plaatsvinden en nog kan worden verwerkt in de jaarafrekening 2017.

De gemeente overweegt ook de aandelen in afvalverwerker Twence te verkopen. Die opbrengst wordt geschat op zo’n 15 miljoen euro met als verval het jaarlijkse dividend à 500.000 euro.

 
03-11-2017  

Berkelland wil Almelo ‘verlossen´ van Twence

 

BORCULO/ALMELO/OLDENZAAL – De Gelders/Overijsselse gemeente Berkelland wil de gemeente Almelo ‘verlossen´ van haar aandelen in afvalverwerker Twence. Berkelland is al kleine aandeelhouder door de gemeentefusie van de Gelderse gemeenten Borculo en Ruurlo met de Overijsselse gemeenten Eibergen en Neede in 2005.

Vergroenen

Berkelland wil ‘vergroenen´ en ziet in de koop van aandelen van Twence een mogelijkheid. Twence levert warmte en elektriciteit aan omliggende bedrijven en nam onlangs het grootste zonnepanelenpark van Twente in gebruik. Twence heeft bovendien de aanleg van nog twee grotere zonnepanelenparken in voorbereiding om circa 7.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Berkelland wil daarin investeren omdat die investering beter rendeert dan geld op de bank. Het moet dan wel de Twence-aandelen van Almelo (11,1 procent) en Oldenzaal (4,92 procent) kunnen kopen. De Almelose wethouder Langius bevestigde tijdens de begrotingsbehandeling dat Berkelland die toenadering heeft gezocht.

Almelo en Oldenzaal willen van die aandelen af omdat zij het deelbezit van Twence niet zien als ‘kerntaak´. Bovendien zit Almelo in financieel zwaar weer en (eenmalig) cashen zou dat eerder kunnen oplossen. De verkopers raken dan wel de jaarlijkse winstuitkering kwijt waar het Berkelland juist om te doen is. Mocht het zover komen, wordt Berkelland na Enschede de grootste aandeelhouder van Twence. Ook de Duitse gemeente Münster zit nog op het ‘vinkentouw´. Duitse wetgeving vormt daarin nog een hindernis.

Lees: ‘Twence in perspectief

 
02-11-2017  

Almelo zet streep door hondenbelasting


Hondenbelastingpenningen uit vroegere tijden
  ALMELO – De gemeente Almelo bouwt in een periode van twee jaar de hondenbelasting af naar nul. De oppositiepartijen Lokaal Almelo Samen, Democraten.nu en PVA dienden daarvoor een amendement in tijdens de begrotingsbehandeling 2018 en kregen een meerderheid achter zich. Hondenbelasting wordt door velen als een oneerlijke achterhaalde economische belasting ervaren die stamt uit de tijd van de hondenkar en een hond als trekdier. Bij wet is het gebruik van een hond als trekdier al sinds 1960 verboden. De hondenbelasting bleef desondanks in vele gemeenten in stand als algemeen dekkingsmiddel in de begroting. Uit wetenschappelijk onderzoek is tevens gebleken dat mensen met een hond sociaal beter functioneren en hondenbezitters minder risico lopen in een sociaal isolement te geraken. Redenen om de andere 131 gemeenten te volgen om de hondenbelasting af te schaffen. Bij de begroting 2019 moet het college van B&W derhalve een raadsvoorstel voorleggen om te voorkomen dat handhavingskosten de af te bouwen inkomsten niet overstijgen. In 2018 betalen hondenbezitters voor de eerste hond nog circa 70 euro en voor een tweede hond circa 130 euro. Elke hond meer kost circa 145 euro. Maar het einde van de lokale hondenbelasting is nu in zicht en komt daarmee in evenwicht met bezitters van andere huisdieren.

 
01-11-2017  

Nomineer je Almelose sporthelden

 

ALMELO - Wie ontvangt de titel ‘beste sporter van Almelo’? Op 26 januari 2018 staat de Almelose sport in de schijnwerpers, tijdens de Sportverkiezing 2017 in de topsporthal van de IISPA. Sportbedrijf Almelo biedt samen met Tubantia de Almelose sporthelden, die in het jaar 2017 een topprestatie hebben geleverd, een mooi podium. De Sportverkiezing biedt een podium aan de sportman,   -vrouw, -ploeg, -talent en de beste aangepaste sporter. Ook het Sportstimuleringsproject van het jaar 2017 wordt op 26 januari 2018 weer verkozen. Een feest voor de Almelose sport!

Almelose helden nomineren

Ken jij een Almelose Sportheld in één van de genoemde categorieën? Meld hem, haar of de ploeg voor 22 december 2017 aan. Iedereen kan zijn of haar eigen sportheld aanmelden via www.sportbedrijfalmelo.nl/sportverkiezing. Dit gaat heel makkelijk via een kort aanmeldformulier. Aanmelden kan van 1 november tot 22 december. Via www.twitter.com/SportheldAlmelo kunnen de ontwikkelingen en updates rond de Sportverkiezing in de gaten gehouden worden.

Criteria
Aan het nomineren zijn enkele criteria verbonden. De sporter moet de sportieve prestatie tussen 1 januari 2017 en 22 december 2017 behaald hebben. De genomineerden moeten daarnaast in Almelo wonen of lid zijn van een Almelose sportvereniging of topsportorganisatie.

Gratis toegang
De toegang op 26 januari 2018 is geheel gratis en iedereen is welkom!

 
29-10-2017  

Lekker schrikken met Halloween in Almelo

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – Halloween krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan de grond en dus ook in Almelo. Het druilerige weer s'avonds was dan wellicht wat minder voor de organisatoren, deelnemers en publiek, maar het droeg wel bij aan het sinistere sfeertje hoe zombies het straatbeeld bepaalden en de omstanders momenten van schrik bezorgden. s' Middags scheen nog een aardig zonnetje, zodat fotograaf Jan Bril zich niet liet afschrikken om bijgaande 'shoots' te maken.
Als evenement dus geslaagd, hoewel in Nederland ook steeds meer antistemming groeiende is om het uit de VS overgewaaide volksvermaak een halt toe te roepen.

Fotoreportage (64 foto's)...

 
18-10-2017  

Almelo blijft bij verkoop aandelen Twence

 

ALMELO – Ook als de gemeente Almelo haar aandelen in afvalverwerker Twence te Hengelo niet kan slijten aan de Stadt Münster (D), wil Almelo de aandelen verkopen. Münster ziet wel heil in de afvalverwerker maar loopt tegen problemen op vanwege Duitse wetgeving. Om dat probleem te slechten, is meer tijd nodig. Bovendien is dan nog niet zeker of Almelo haar aandelen aan de Duitse gemeente kan slijten of dat gekozen wordt voor een kapitaalimpuls met ‘verwatering’ van de aandelen van de 14 Twentse gemeenten. Mocht het íntreden van Münster teveel tijdsbeslag leggen, wil Almelo haar aandelenbezit verkopen aan de andere Twentse gemeenten.

Almelo bezit 11,2 procent van de aandelen van Twence en verwacht daarvoor tussen de 10 en 15 miljoen euro te ontvangen. Verkoop zou Almelo uit de schulden kunnen helpen, maar de stad verliest dan wel haar aandeel in het jaarlijks winstdividend dat in 2018 door Twence is begroot op 5 tot 6 miljoen euro totaal, zijnde 50 procent van de winst.
Voor Almelo zou dat minimaal 550.000 euro jaarlijks aan dividend betekenen. In deze lijkt de geschatte opbrengst bij verkoop met 20 tot 30 keer het dividend wel erg hoog. Temeer daar Almelo als op twee na de grootste aandeelhouder haar bezit inTwence wel erg in de etalage zet.

In de winstverwachting van Twence is al rekening gehouden met lagere tarieven vanwege het wegvallen van de financierings-opcenten voor de investeringen binnen de Agenda van Twente.
Zo gaan de tarieven van de verwerking van restafval van 116 naar 70 euro per ton en die van Gft van 54 naar 32 euro per ton. Een verlaging die nauwelijks is doorberekend in de afvalstoffenheffing voor burgers. De ‘magere’ voorziene verlaging in 2018 van de afvalstoffenheffing in Almelo heeft meer te maken met het beter aanbieden van gesorteerd huishoudelijk afval aan ‘intermediair’ Twente Milieu in Enschede dat eerst de recyclebare stoffen zoals papier, glas en plastic verkoopt en het resterende afval via Twence in Hengelo laat verwerken.

Lees: ‘Twence in perspectief

 
17-10-2017  

Literair inspirator Gerard Haverkort overleden

 

ALMELO – Bij leven was Gerard Haverkort docent, grafisch vormgever tekstschrijver en dichter maar ook bezield medeorganisator en juryvoorzitter gedurende vele jaren van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd in de Almelose bibliotheek. Verder was hij gedurende jaren betrokken bij de organisatie van het politieke café Rumoer in de bibliotheek waarvoor hij liederen schreef en was hij inspirator van de Stichting Culturele Activiteiten Weezebeekkring. Ook leverde Haverkort zijn bijdrage aan de expositie van politieke spotprenten van de hand van Tony Cassese (AlmeloAnders.nl) waarbij hij tijdens de openingsinleiding het volgende speedsonnet openbaarde over de bouw van een nieuw stadhuis;

STAND
Als het college op de toren staat
Van ‘t prijzig stadspaleis dat is verrezen,
Dan staat men daar uitbundig trots te wezen
Als men de stad beneden gade slaat.
Waarbij men dan een prachtig uitzicht heeft
Hoezeer die stad boven zijn (leeg)stand leeft.


Gerard Haverkort overleed zaterdag op 75-jarige leeftijd. Vrijdag a.s. kan in het crematorium te Almelo afscheid worden genomen.

 
14-10-2017  

Kamervragen over taken Rechtbank Almelo


Toenmalig Minister van Justitie Ivo Opstelten beweerde destijds nog dat de rechtbank in Almelo en P.I. De Karelskamp onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.
Daaronder de foto van het belastingkantoor naast de rechtbank. Ook de belastingdienst verlaat Almelo. Door perikelen binnen de dienst is de termijn reeds overschreden.
De dreiging van kolossale leegstand onder invloed van het Rijk hangt de stad nog steeds boven het hoofd.
 

DEN HAAG/ALMELO – Ondanks dat bij de vorming van het kabinet Rutte III is vastgelegd dat erin de komende regeringsperiode geen rechtbanken gesloten worden en bij sluiting van gevangenissen de buiten de Randstad gelegen inrichtingen worden ontzien, is er toch weer gedoe over de Rechtbank Almelo.
Veel taken werden de laatste jaren al overgeheveld naar de locatie Zwolle van de gefuseerde Rechtbank Overijssel zoals vreemdelingenrecht en de meeste bestuursrechtzaken. Per 1 januari 2018 ligt het in de bedoeling om ook de grotere strafzaken naar Zwolle over te hevelen, dit terwijl in Almelo nog maar enkele jaren geleden veel geld is geïnvesteerd in extra beveiliging voor juist die grote strafzaken die zijn gekaderd in het landelijk en het functioneel parket (LP en FP zaken). De onrust bij de rechtbankmedewerkers in Almelo blijft derhalve voortbestaan, evenals onder de advocatuur in Twente nu telkens wordt gesnoept van het takenpakket.
Bestuurlijk Twente maakte zich in de afgelopen jaren sterk voor de rechtbank en de penitentiaire inrichting De Karelskamp om deze te behouden en kreeg daarvoor in 2015 van de Tweede Kamer kamerbrede steun. Desondanks is het takenpakket van de rechtbank in Almelo wel vermagerd en worden al alle zeilen bijgezet om het gebouw ‘vol’ te houden met aanverwante instellingen.

De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen reageerde eerder deze week gematigd verheugd op het coalitieakkoord ten aanzien van de rechtbanken en gevangenissen en stelde al dat desondanks de vinger aan de pols gehouden moet worden. Een juiste conclusie die inmiddels ook is doorgedrongen in het parlement. De Tweede Kamerleden Chris van Dam (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Maarten Groothuizen (D66) en Foort van Oosten (VVD) hebben inmiddels gezamenlijk Kamervragen gesteld over het besluit van rechtbankpresident Avedissian om grote strafzaken vanaf volgend jaar te verhuizen van de rechtbank in Almelo naar de rechtbank in Zwolle. Op Twitter stelt Van Dam; ‘Niet morrelen aan takenpakket Rechtbank Almelo!’ https://twitter.com/ChrisvanDamCDA/status/918862860540882944

De grote vraag is echter; 'Hoe betrouwbaar is de Rijksoverheid?

 
13-10-2017  

SUN Noodfonds voor financiële nood

 

ALMELO – Ook in de regio Almelo kan vanaf nu voor mensen in financiële nood een beroep worden gedaan op het SUN Noodfonds. Het noodfonds springt in wanneer een gemeentelijke regeling bijzondere bijstand of de Wmo geen uitkomst kan bieden.  Het SUN Noodfonds werkt al met 25 noodhulpbureaus in Nederland, waaronder Enschede via de Stichting Fonds Bijzondere Noden Enschede.
Onder de naam Sun Twente is het SUN Noodfonds nu ook actief in de gemeenten Almelo, Dinkelland, Tubbergen en Twenterand. Het fonds keert geen geld uit, maar betaald bijvoorbeeld de leverancier van een wasmachine, indien deze stuk is gegaan en  de cliënt in nood vervanging onmogelijk zelf kan betalen. Cliënten in nood worden bij het SUN Noodfonds aangereikt door o.a. instanties als maatschappelijk werk, Almelo Sociaal, RIBW, Thuisteam Twente, Zorgsaam Twenterand, WijKracht Dinkelland, SHM Tubbergen, maar ook schooldirecties die nood van leerlingen uit gezinnen met armoede constateren maar ook door werkgevers indien een werknemer dreigt tussen wal en schip te geraken door schulden. Werkgevers signaleren dat bijvoorbeeld door loonbeslagen. De hulp die het noodfonds dan mogelijk verricht is altijd in natura.
SUN Twente wordt o.a. gefinancierd door giften van bedrijven, particulieren en  de Ridderlijke Duitse Orde Balije van Utrecht (RDO) dat de financiële basis legde voor SUN Twente. De eeuwenoude liefdadigheidsinstelling bestierde in vroegere tijden zogenoemde Commanderijen en kreeg daarvoor pacht.  Zo behoorde de Commanderij Ootmarsum daar vroeger toe en zo dus ook de link met Twente.

 
12-10-2017  

Hsv Hoek bekert verder tegen Heracles

 

ALMELO/LISSE- Niet Fc Lisse wordt de nieuwe tegenstander van Heracles Almelo in de KNVB Bekercompetitie maar het Zeeuwse Hsv Hoek. De hoofdklasser won de strafschoppenserie die na gerechtelijke tussenkomst moest worden overgenomen omdat de scheidsrechter na het eerdere gelijkspel in Lisse de serie onreglementair liet nemen en zo Fc Lisse tot winnaar bepaalde.
In de nieuw te nemen strafschoppenserie hielden de Zeeuwen het hoofd koel en schoten vijf maal raak terwijl de Lissenaren een keer misten.
Hsv Hoek, uit het gelijknamige dorp behorende tot de gemeente Terneuzen, neemt het woensdag 25 oktober om 18.30 uur op in het Polman Stadion tegen Heracles Almelo.

Of eerste burger Jan Lonink tot de aanhang behoort om de club uit zijn gemeente aan te moedigen, is nog onbekend.
De geboortige Markeloër is sinds 2003 burgemeester van Terneuzen en was in vroegere tijden beleidsambtenaar in Almelo voordat zijn carrière in 1996 als waarnemend burgemeester in het Drentse Norg begon en via Sas van Gent en Rijssen-Holten naar Terneuzen leidde. Lonink was van 1989 tot 1994 ook nog Tweede Kamerlid voor de PvdA.

 
09-10-2017  

Uw digitale activiteit geen geheim bij sleepwet

 

ALMELO - Met het invoeren van de zogenoemde sleepwet, zijn uw digitale activiteiten geen geheim meer voor de nationale inlichtingendiensten. De vraag is of dat wenselijk is of niet?
Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. En alleen een referendum kan dat nog een halt toe te roepen. Bijna 300.000 Nederlandse burgers hebben al een ondersteuningsverklaring getekend om het onderwerp opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

Bedenk bij deze dat een ‘sleepnet’ van de inlichtingendiensten alle communicatie via digitale verbindingen zoals computer, smart-tv en telefonie (vast en mobiel) mogen opslaan van hele woonwijken om dat jaren te bewaren. Bovendien mogen de inlichtingendiensten ook een geheime DNA-databank aanleggen die met buitenlandse veiligheidsdiensten mag worden gedeeld. Niets te verbergen? Dat kan, maar weet u over een jaar nog wat u precies heeft gedaan, met wie heeft gesproken en waar u op welk tijdstip bent geweest?
U zult maar niets fout gedaan hebben, maar wel als verdachte worden opgepakt en verhoord! Spijt als haren op uw hoofd komt dan te laat!
Niet overtuigd?  De eerste Nederlanders zijn in het buitenland al geweerd en teruggestuurd vanwege vermeende radicale verbindingen die niet bestaan. Voor een uitgebreidere argumentatie over de wet kunt u bijvoorbeeld kijken op geensleep.net.

Het referendum kunt u
hier tekenen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-10-2017  

Almelo op 2 in Roparun-route Hamburg

 

ALMELO/ROTTERDAM – Almelo heeft weer hoog gescoord als doorgangsstad van de jaarlijkse Roparun van Hamburg naar Rotterdam. Vorig jaar werd door de deelnemers Almelo nog als derde geklasseerd achter Ede en winnaar Zutphen, maar met de binnenkomst via de Gravenallee wist Almelo dit jaar toch weer een plaatsje te stijgen door Ede weer voorbij te steven. Nog net geen eerste, maar Almelo won al wel eerder drie keer op rij van 2012 t/m 2014. Met de klassering kan de regio Almelo net zoals in 2015 weer een bedrag tegemoet zien van 25.000 euro voor palliatieve zorg. Wethouder Irene ten Seldam nam de cheque dan ook dankbaar in ontvangst tijdens het Roparun-gala in Hal 4 aan de Maas vrijdag jl. in Rotterdam. De Almeloopers (team 260) scoorden financieel een sponsorbijdrage van € 40.632,16 en klasseerden zich daarmee in het sponsorklassement als dertiende. Sportief was het minder met plek 77 in een gemiddelde looptijd van 10,82 km per uur tussen Hamburg en Rotterdam.

Roparun 2017 met de looproutes Hamburg-Rotterdam en Parijs-Rotterdam leverde in totaal 5,5 miljoen euro op.
Op de route Parijs-Rotterdam was het Belgische Zele weer ongenaakbaar met het verwelkomen van de 'runners', voor Ossendrecht en Oud Beijerland. Ook die steden wonnen opeenvolgend 50.000, 25.000 en 12.500 euro voor palliatieve zorg in de regio.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-10-2017  

Unicef-loop 39 in het Nijreesbos Almelo

 

ALMELO Enkele honderden ‘Kids’ namen vrijdag deel aan de 39e Unicef Loop in het Nijreesbos met als traditioneel startpunt café Liedenbaum. Bij de Nijreesberg  volgden enkele bewegingsproeven met sport en spel en de test ‘oriënteren op je zelf’ voordat aan de echte prestatieloop begonnen werd om zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen voor het VN-kinderfonds.
Met FIFA E-speler Brian Hessing was er een ‘fotoshoot’, Luv2Move hielp bij de danspasjes, de grimeur beschilderde gezichtjes, de ballonnenclown blies fraaie ballonnen, marshmellows werden geroosterd en er werd in bomen geklommen en de scoutinggroep JF Kennedy verrichtte meerdere hand- en spandiensten. De opbrengst is op dit moment nog niet bekend.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (74 foto's)...

 
05-10-2017  

Natuurhus kan verder met plan Doe-park


Ook een visstek behoort tot de mogelijkheden van het Doe-park
 

ALMELO – Na het financieel gesneuvelde plan van een nieuw Natuurhus in het Hagenpark, heeft de gemeente Almelo zich bereid verklaard mee te willen werken aan de ontwikkeling van een Doe-park op dezelfde locatie. Het eerdere plan voor een Natuurhus ontmoette ook kritiek van omwonenden en om dat voor te zijn hield de stichting waarin meerdere natuurorganisaties betrokken zijn, onlangs ook al een voorlichtingsbijeenkomst onder de noemer ‘Parkatelier’.
Het nieuwe plan omhelst een ontmoetingsplek te willen zijn in het groen met een kruidentuin om te plukken, maar ook een kano-aanlegplek en natuurlijke waterspeelplaats aan de kade van de Almelose Aa. Suggesties van omwonenden worden eveneens bekeken op nut en haalbaarheid. De provincie Overijssel heeft een subsidie van 50.000 euro toegezegd bij realisatie van het Doe-park.

 
05-10-2017  

AED de Bonkelaar kan ook buurtbewoners redden

 

ALMELO - Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED’s in Nederland hangen binnen in gebouwen. Om een AED overal snel ter plaatse te kunnen brengen, is het echter belangrijk dat er voldoende AED’s buiten gebouwen bereikbaar zijn.

Obs de Bonkelaar aan de Jan Tooropstraat heeft aan de oproep de AED buiten op te hangen gehoor gegeven vanwege het verschil in overlevingskans indien zich hartfalen in de buurt voordoet. De beste overlevingskans bestaat namelijk indien de AED kan worden ingezet binnen 6 minuten en ambulances hebben meestal meer tijd nodig de plek des onheils te bereiken.
De stichting AED Hulpverlening Almelo bemiddelde en droeg het project bij de Bonkelaar voor bij de Hartstichting en de Vriendenloterij om de aanschaf van een buitenkast mogelijk te maken. De AED aan de Jan Tooropstraat is tevens opgenomen in het ‘bewakingscircuit’ van AED Hulpverlening dat inmiddels zo’n 80 AED apparaten in Almelo omvat maar ook afhankelijk is van sponsoring.

Meer info: http://www.aedhulpverleningalmelo.nl/

<< De trotse conciërge van de Bonkelaar bij de nieuwe AED-buitenkast

 
03-10-2017  

Op papier is begrotingsvoorstel 2018 rond

 

ALMELO – Een bedrag van 270 miljoen euro is de totaalsom waarmee de gemeente Almelo in 2018 het moet doen. Rijksbezuinigingen werden in de afgelopen jaren al veel op gemeenten afgewenteld en dat hebben de burgers kunnen merken. Op o.a. jeugdzorg, thuiszorg en bestedingen in de Wmo werd afgelopen jaren al flink bezuinigd, maar ook de buitensport kreeg te maken met forse lastenstijgingen van gemeentelijke huurtarieven en heffingen.
In 2015 besloot de gemeenteraad al tot een meerjarig bezuinigingspakket waarvan 3,8 miljoen euro ten laste komt voor de begroting 2018. Met die maatregelen ligt de gemeente op koers om in 2022 weer een voor de provincie Overijssel acceptabele reserve te hebben opgebouwd. Wat dat betreft, loopt de gemeente op koers van de toezichthouder.
Voor de burgers lijken de gemeentelijke lasten in 2018 niet toe te nemen, gezien de gemiddelde gezinslasten van 773 euro. Ozb en rioolheffing stijgt licht, maar daar staat een nagenoeg gelijke compensatie tegenover door een wat dalende afvalstoffenheffing. Een daling die echter minder bedraagt dan het overschot. Kortom het collegevoorstel dat werd gepresenteerd aan de gemeenteraad is sluitend. Er bestaat dus kans dat de toezichthoudende rol van de provincie eind dit jaar een tandje minder wordt.

Toch kan bij dat laatste en groot vraagteken gezet worden. De provincie wil namelijk dat de gemeenten in Twente hun ‘papieren voorraad’ van te verkopen bedrijfsgrond minderen. In Almelo gaat het dan om 22 ha langs de N36. Een afwaardering naar agrarische bestemming gaat de gemeente zo’n 16 miljoen euro kosten. Voor 2016 wordt dat nog weggepoets met een boekhoudkundige truc, maar in de jaren daarna zal dat geld toch moeten worden bezuinigd.

Het college is derhalve tevreden met de gepresenteerde begroting, maar liet in begeleidende, pittige brief aan de gemeenteraad wel een kritische noot horen gelet op de oproep in de brief om eensgezindheid als noodzakelijk te bestempelen. 'Wat heeft uw prioriteit: een bankje in het park of participatie en perspectief voor kwetsbare groepen?' en 'Deze oproep is niet vrijblijvend. Het is een investering in de toekomst van Almelo.'
De brief ontmoette het nodige commentaar bij de raadsfracties. Zeker ten aanzien van de toonzetting maar ook met de bemoeienis van de bevoegdheid van de raad om zelf beleidskaders te stellen en toe te zien op de naleving van de uitvoering door het college. Een ‘schot’ in eigen voet derhalve.

 
27-09-2017  

Nieuwe impuls wooncomplex 'Hof van Heden'


Al meerdere hofjes werden gerealiseerd. Met 80 gemeenten is men in gesprek, zoals o.a. Hardenberg en Zwolle waar onlangs groen licht kwam.
 

ALMELO – De vereniging Mens- & Milieuvriendelijk Wonen Almelo (MMWA) heeft haar hoop op het realiseren van het wooncomplex ‘Hof van Heden’ nog niet opgegeven. MMWA was een jaar geleden ver gevorderd met de plannen voor de bouw van 30 huizen op het Indiëterrein voor bewoners van jong tot oud die milieu en ‘noaberschap’ hoog in het vaandel hebben staan. Voorzitter Marinus Trommel betreurt het dat de vereniging uiteindelijk een paar kandidaat-kopers tekort kwam om de financiering rond te krijgen en projectontwikkelaar Ter  Steege niet langer wilde of kon wachten.

Toch geeft de vereniging MMWA het nog niet op. Het bestuur vond in de landelijke stichting De Knarrenhof een nieuwe partner om alsnog een Almelose ‘Hof van Heden’ te realiseren. De stichting Knarrenhof telt zo’n 6.000 deelnemers en realiseerde volgens het eigen beproefde concept al in 80 gemeenten ideologische woonprojecten. Bovendien werkt de stichting samen met o.a. de Triodos bank en de Rabobank.
MMWA-voorzitter Marinus Trommel en Peter Prak (voorzitter en oprichter Stichting Knarrenhof) willen nu samen werken aan een Almelo’s project, zo heeft het in een brief aan het Almelose college van B&W laten weten. Ook zocht men contact met woningstichting Beter Wonen voor mogelijk de braakliggende locatie aan de Ootmarsumsestraat tussen de Winkelsteeg en de vroegere koffiebrander Peddemors (nu; broodjeszaak Deksels), alhoewel Trommel de reeds eerder beoogde locatie op het Indiëterrein ook nog mogelijk acht.
Mens- & Milieuvriendelijk Wonen met een wat bredere doelstelling volgens beproefde concepten van de stichting Knarrenhof met waarden en behoeften van de potentiele bewoners is daarbij het uitgangspunt. Met commitment voor het realiseren van hun eigen wooncoöperatie, waarbij het oprichten van een eigen energie- en/of zorgcoöperatie mede tot de mogelijkheden behoord.

Informatieavond
Op woensdag 4 oktober om 19.30 uur organiseert men een informatieavond in de kantine van woningstichting Beter Wonen aan de Klimopstraat 2a (hoofdingang), waar geïnteresseerden van harte welkom zijn. Bij voorkeur vooraf aanmelden via email; marinustrommel47@gmail.com of manon@knarrenhof.nl

Meer info vindt u op: www.hofvanhedenalmelo.nl en www.knarrenhof.nl
 

Archief
Terug naar vorige pagina