Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
27-09-2016  

Gerritsen geďnstalleerd als 1e burger van Almelo


CdK Ank Bijleveld nam Arjen Gerritsen de ambtseed af die werd voorgelezen door de griffier van de provincie Overijssel
 

ALMELO – De geboortige Enternaar Arend Jan (Arjen) Gerritsen (46)  is vanmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Almelo. Commissaris der Koning  Ank Bijleveld nam Gerritsen de ambtseed af . Gerritsen verkondigde dat hij graag de mouwen opstroopt om Almelo en zijn burgers betere tijden te bezorgen en de kar wil trekken waar het kan en duwen waar het moet.
Gerritsen kent Almelo vanuit zijn middelbare schooltijd en ‘onthulde’ dat hij met regelmaat een ijsje snoepte bij Talamini. In bestuurlijke zin kreeg hij vroeger als raadslid en wethouder in buurgemeente Wierden ook met Almelo te maken. In die zin betoogde hij dat het Twents belang ook het Almelo’s belang is. Gerritsen wil tussen de mensen en boven de partijen staan. Hij dankte zijn voorganger Jon Hermans-Vloedbeld die hem in de afgelopen weken bijpraatte over alle ‘ins and outs’ die in Almelo spelen. Gerritsen was eerder burgemeester van het Groningse Haren (2002-2007) en het Utrechtse De Bilt vanaf 2007 tot zijn benoeming in Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (41 foto's)...

 
25-09-2016  

Brandweer ‘vist´ scooters uit Hollander Graven

 

ALMELO – Zondagmiddag kreeg de politie de tip dat er 2 scooters in de Hollander Graven lagen ter hoogte van de brug in de Bleskolksingel. De brandweer ‘viste’ vervolgens de identieke vrij nieuwe scooters uit de Hollander Graven. De politie vermoedt dat de scooters van diefstal afkomstig zijn en werden gedumpt.

Heeft u tips?
Meldt die via 0900-8847 of anoniem via 0800-7000

< Foto: Fotografie HollandService

 
24-09-2016  

Vogelhuisjes timmeren op Burendag


Of na al dat gezaag en getimmer de voetjes en teentjes er nog allemaal waren, laat de foto niet zien.
Foto: IVN Almelo
 

ALMELO – IVN Almelo (Instituut voor natuureducatie) was tijdens Burendag actief met de jeugd aan de Parkweg. Onder leiding van Albert Eshuis werd er door de jeugd gezaagd en getimmerd om vogelhuisjes in elkaar te zetten. De zogenoemde nestkastjes krijgen allemaal een plek in de buurt om de vogelstand in de omgeving van de Parkweg in stand te houden en te verbeteren.
“Waarom nestkastjes? De meeste vogels maken een nestje tussen de takken, maar sommigen zoeken een holle boom waar ze hun nest in kunnen maken en soms kunnen ze die niet vinden. Wij gaan ze een handje helpen met deze nestkastjes” legt Eshuis uit aan de kinderen die het nuttige met het aangename verenigden.
Naast een fijn huisje om de kuikens in groot te brengen, wordt er ook aan een ander element gedacht waar vogels direct profijt van hebben: heesters. “Buurtbewoners kunnen nog kiezen uit 3 heesters die voedsel produceren voor vogels (lijstbes, meidoorn en krent). Zo krijgen de vogels ook weer genoeg te eten,” zegt Eshuis.
IVN Almelo organiseerde deze dag in het kader van Burendag, een initiatief van het Oranje Fonds.

 
24-09-2016  

Laatste supermarkt centrum Almelo gaat sluiten

 

ALMELO – De herontwikkeling van de binnenstad heeft een grote deuk opgelopen. Medewerkers van het Albert Heijn filiaal in de binnenstad hebben donderdagavond te horen gekregen dat AH de winkel over een jaar gaat sluiten. Bij de winkelsluiting verliezen 95 medewerkers hun baan. Voor het overgrote deel zijn dat parttime banen. Met de sluiting verliest het centrum van Almelo haar laatste supermarkt. Supermarkt Groenwoudt aan de Hagenborgh sloot al eind jaren ’90 haar deuren en het pand staat sindsdien leeg. Voor de bewoners van de binnenstad dreigt daarmee een doemscenario met de noodzaak om de dagelijkse boodschappen te moeten gaan doen  in de wijkwinkelcentra zoals de Schelfhorst, Van Goghplein, Windmolenboek of Eskerplein. Reden voor de sluiting van het AH-filiaal in het centrum is een te lage omzet voor een dure locatie. De vestiging van AH aan de Rosa Luxemburgstraat was de enige van de vier Almelose vestigingen die niet meedeed aan de zondagopenstelling. Het betreffende AH-filiaal en C&A vormden de basis voor de herontwikkeling van dit deel van de binnenstad dat moet worden opgeleukt met een doorgetrokken kanaal en havenkom op het marktplein. Wat de sluiting voor dit project betekent, is nog niet duidelijk.

 
24-09-2016  

Jon Hermans uitgezwaait als burgemeester

 

ALMELO – Tijdens een bijzondere raadsvergadering in het bijzijn van de Overijsselse Commissaris der Koning Ank Bijleveld, werd zaterdagmiddag officieel afscheid genomen van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld die maandag officieel start als waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Tijdens de plechtigheid werd o.a. de Almelose ambtsketen en de voorzittershamer overgedragen aan loco-burgemeester Irene ten Seldam.
Voor Hermans restte bloemen, een cadeau van de raad en een staande ovatie. Daarna toog Hermans naar het Indiëcomplex waar met een kleine 1.000 stadgenoten een eenvoudige maaltijd werd gesoupeerd.  Ook daar een klaterend applaus toen Hermans,  met haar kleinkind aan de hand en vergezelt van haar kinderen en hun eega’s de oude fabriekshal van Ten Cate binnenwandelde om van haar burgers afscheid te nemen die zij sinds haar benoeming in 2009 diende.
De geboortige Hengelose Jon Hermans-Vloedbeld was voordien burgemeester in Ridderkerk (2004-2009), Ouderkerk (2001-2004) en raadslid en wethouder in Losser  tussen 1988 en 2001.

Fotoreportage: Jan Bril

Update:
Hermans pleit in afscheidsrede voor een meer participerende overheid om burger en stadsbestuur beter te binden.
Lees in De Roskam 

Fotoreportage (194 foto's)...

 
23-09-2016  

Rohof Schoenen viert 135e verjaardag

‘Bij ons is ambacht altijd hoog in het vaandel blijven staan´
 

ALMELO – Het zijn er niet zoveel, die bedrijven die al langer dan een eeuw bestaan en ook nog steeds in handen is van dezelfde familie. Bij Rohof Schoenen aan de Grotestraat 7 is dat het geval. In 1881 begon het allemaal met de handel in klompen en schoenen in het café van de familie Rohof aan de Almelose Hagengracht. Inmiddels is die handel al vele jaren een vakkundige schoenenwinkel waar het klassieke ambacht nooit uit het oog is verloren en waar Frits en Mary Rohof als de vierde generatie, zaterdag en de koopzondag (12/17.00 uur) de klanten trakteren op taart en bubbels.  ‘Elke voet is anders en bij elke voet hoort een andere schoen’, zegt Frits Rohof die het vak met de paplepel kreeg ingegoten van vader Jan. ‘Het onderscheid ons van de andere zaken in de stad. Het is zelfs zover dat ik een hele rits aan leesten heb staan zodat ik ter plekke een schoen op maat kan opleesten’, aldus Rohof die dit feestelijke weekend ook nog eens ouderwets uw schoenen een oppoetsbeurt geeft terwijl u ballonnen kunt prikken om te bekijken welk kortingsvoucher u krijgt bij uw aankoop.

 
23-09-2016  

Koninklijke- en Stadspenning voor 100 jaar PH


CdK Ank Bijleveld en secretaris Fried Lubbers tonen de Koninklijke Oorkonde en penning.
 

ALMELO – Ook PH Almelo is na respectievelijk Avc Heracles, La  Première en Sv Almelo, toegetreden tot de ‘club’ van 100-jarige Almelose voetbalclubs. Althans met voetbal begon het 100 jaar geleden toen op een zolderkamer aan de Julianastraat de stadgenoten A. Grob, J. Asbreuk, J. Leloux, J. Bruggeman en J. Revenboer de rooms katholieke voetbalclub ‘Almelo’ oprichten. Dat er al een voetbalclub was met de naam ‘Almelo’ werd genegeerd, want men sloot zich aan bij de Rooms Katholiek Utrechtse Voetbal Bond (RKUVB). Want als je achter de ‘Sjors’ geboren bent, was de wil van de pastoor wet. ‘Niet voetballen op zondag voor 12.00 uur’, was zijn credo en dat kon de algemeene bond, waarbij Sv Almelo was aangesloten, niet garanderen. De eerste ledenlijst omvatte de namen van 28 jonge knapen die gingen voetballen op een weilandje aan de Krommendijk. Een jaar later echter in 1917 werd alras de nam gewijzigd in Prins Hendrik, de naam die nu als omnivereniging alleen nog in initialen wordt gebruikt als PH Almelo. Ja, de naam Almelo is feitelijk terug maar dan als metafoor voor de stad. PH Almelo zwierf naar het sportcomplex aan de Sluiskade, huisde een aantal jaren aan de Horstlaan waar het een groeispurt inzette en vond uiteindelijk haar huidige bestemming aan de Veenelandenweg waar het zich ontwikkelde tot een echte omnisportvereniging dat naast voetbal, ook tennis, golf en darts omvat. Zo’n 1.200 leden telt de club waaronder zo’n 50 teams in het voetbal. Dat waren er wel eens meer, reden om volgend jaar de overstap te maken van de zondag naar de  zaterdag. Niet omdat de pastoor dat graag wil, maar de hedendaagse generatie kiest meer en meer voor stappen op zaterdagavond en een vrije dag op zondag. 
De hele zomer waren er al tal van festiviteiten en vrijdagavond werd met een receptie voor genodigden een eind gebreid aan de jubileumvieringen. Reden voor de KNVB om de club te eren met een oorkonde en een KNVB-vlag met de naam en de jaartallen van PH er op. Maar dat was niet het enige. Andere clubs gaven blijk van hun waardering, Heracles Almelo liet bestuurslid Dinand ter Braak opdraven om een ingelijst shirt met handtekeningen van de profs te overhandigen en ook bestuurlijk Almelo en Overijssel waren present middels sportwethouder Irene ten Seldam, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en de Overijsselse Commissaris der Koning  Ank Bijleveld. Burgemeester Jon Hermans sprak tijdens haar laatste officiële daad als burgemeester van de stad lovende woorden en had voor de eeuwling de Stadspenning in petto, net zoals eerder de eerdere eeuwlingen in het Almelose voetbal ontvingen. De ‘klapper’ van de avond was echter voorbehouden aan CdK Ank Bijleveld. Zij had opdracht gekregen van Koning Willem Alexander om het jubilerende PH Almelo de Koninklijke Erepenning te overhandigen met bijbehorende oorkonde. Dit als waardering voor de club als sportvereniging maar ook voor de vele maatschappelijke activiteiten die de club ontwikkelt dankzij de vele vrijwilligers. Het bestuur en de vroegere bestuurders glommen, maar één stak er daarbij bovenuit, erevoorzitter Hennie Blom, die voor buitenstaanders gevoelsmatig in zijn eentje de kar van de club al een eeuw heeft getrokken!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-09-2016  

Data-lek Almelo betreft minstens 282 mensen

 

ALMELO – Hackers hebben bij het Werkplein Almelo minstens de persoonsgegevens van 282 cliënten achterhaald. De gemeentelijke sociale dienst beheert op het Werkplein de cliënten van de gemeente Almelo, Dinkelland, Tubbergen en Wierden. De gelekte gegevens bestaan uit het burgerservicenummer (BSN) al dan niet in combinatie met naam en/of geboortedatum en/of kenteken, zo staat in de brief aan de gemeenteraden van de betrokken gemeenten.
De gegevens werden gestolen via een plug-in op één computer van één medewerker in de periode van 2 mei tot 9 september, zo is uit het onderzoek gebleken. In totaal ging het om een bestand van 20 gigabyte. De gegevens zijn in twee groepen te verdelen. Het gaat dan  om personen die in de bewuste periode een aanvraag hebben ingediend voor een bijstandsuitkering en een uitkering hebben gekregen. De tweede groep betreft opgevraagde gegevens van Almeloërs bij andere instanties om te kunnen beoordelen of er recht op een uitkering bestaat.
De ‘achterhaalde’ betrokkenen zijn donderdag per brief geïnformeerd, omdat er risico op misbruik bestaat, zoals identiteitsfraude. Eerder heeft de gemeente Almelo bij monde van wethouder Javier Cornelissen al aangegeven alles in het werk te stellen om slachtoffers van misbruik bij te staan. Het onderzoek naar het data-lek loopt nog door.

 
21-09-2016  

Aftredende Hermans hopt naar Oud-Beijerland

 

ALMELO – De deze week aftredende burgemeester van Almelo Jon Hermans-Vloedbeld, neemt geen vakantie maar gaat maandag a.s. - één dag voor haar aftreden in Almelo - aan de slag als waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Zij volgt daar burgemeester K. Tigelaar op die werd benoemt in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hermans wordt de laatste burgemeester van Oud-Bijerland (± 23.000 inwoners) vanwege een op stapel staande gemeentelijke herindeling.

Hermans keert daarmee terug naar de regio waar zij eerder burgemeester was in Ouderkerk (nu gem. Krimpenerwaard) en Ridderkerk, voordat zij werd benoemd in Almelo. In Ridderkerk kwam Hermans in aanvaring met de Rotterdamse erfgenamen van een woonboot die volgens het college van de gemeente moest verdwijnen. De gemoederen onder de bevolking raakten toen dermate verhit, dat de gemeenteraad ingreep en alsnog besloot dat de afgelegen woonboot mocht blijven liggen.

Hermans maakte voor het aflopen van haar bestuurstermijn publiekelijk dat zij geen tweede ambtsperiode in Almelo ambieerde. Het overlijden van haar man was daar mede debet aan. Hermans had behoefte aan het vinden van een nieuwe balans in haar leven, gaf zij destijds te kennen. Wel accepteerde ze de benoeming als waarnemend burgemeester van Almelo en volgde dus zichzelf op, op tijdelijke basis. De politieke carrière van de geboortige Hengelose begon in Losser als raadslid en werd er later wethouder voor de VVD.

 
21-09-2016  

Inbraakgolf en vernielzucht in en rond Almelo


In het nieuwe clubhuis van ASV'57 werden lampen en meubilair stuk geslagen. Ook de waterschade is groot.
 

ALMELO – In de gemeente Almelo is een opvallende inbraakgolf geconstateerd. Zo kreeg de politie meldingen van inbraak bij ASV’57 in Aadorp, RKSV Bornerbroek, een instelling aan de Vriezenveenseweg, een woning aan de Windslaan en een poging tot inbraak bij een supermarkt aan de Ootmarsumsestraat. Ook werden bij een bushalte aan de Sluitersveldsingel drie  ruiten van een bushokje aan gort geslagen.
Bij RKSV Bornerbroek aan de Maatkampsweg werd in gebroken bij de tennisclub en de voetbalafdeling en een onbekend geldbedrag buitgemaakt. Bij ASV’57 op sportpark ’t Heuveltje in Aadorp was geen geld te halen maar werd voor duizenden euro’s vernield en het nagenoeg nieuwe clubhuis besmeurt met ketchup en werd de brandslang driftig gehanteerd. Uit de woning aan de Windslaan werd een computer meegenomen en werden bankpasjes en waardepapieren buitgemaakt.

 
17-09-2016  

B&W zet investeerder oude stadhuis buitenspel


De gemeenteraad koos bij meerderheid voor hergebruik van het stadhuis. Het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud. De Stichting Hergebruik Gebouwen deed daarbij de beste aanbieding.
 

ALMELO – Het Almelose college van B&W wil niet dat autohandelaar Ben Lenferink de financier wordt van de Stichting Hergebruik Gebouwen, dat mondeling een koopovereenkomst met de gemeente trof om het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud - het leegstaande oude stadhuis -  om te vormen tot een gebouw met woonappartementen en horeca-accommodatie.

Het college liet een Bibob-onderzoek doen naar de integriteit van de grootste autohandelaar van Twente maar volgens Lenferinks’s advocaat Margje Rupert in Tubantia heeft het bureau Bibob van het ministerie van Justitie en Veiligheid geen bezwarende zaken gevonden en wordt Lenferink ook niet als verdachte aangemeld in welke zaak dan ook. Volgens Rupert is er een mondelinge koopovereenkomst met Europrojecten BV, de financieringsmaatschappij van Lenferink die de Stichting Hergebruik Gebouwen de helpende hand toestak. Rupert eist dat die overeenkomst alsnog haar beslag gaat krijgen. 
Desondanks wil het college van B&W Lenferink niet als financier accepteren. Dit na overleg in de ‘lokale driehoek’, zijnde burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, de officier van justitie en de chef van de politie. Dit terwijl volgens advocaat Rupert het Bibob-onderzoek niets heeft opgeleverd.
De vraag is nu of met name de aftredende burgemeester haar boekje niet te buiten gaat? De gemeente Almelo ging bijvoorbeeld wel in zee met een bedrijf dat de binnenstad grotendeels her-ontwikkelt terwijl die projectontwikkelaar aanwijsbaar een vervolging door justitie afkocht wegens malversaties.
Ook kan de vraag gesteld worden of het collegebesluit grotere gevolgen heeft voor Lenferink. Eerder kreeg Lenferink wel vergunningen voor zijn andere bedrijven in de stad zoals bijvoorbeeld ook voor een horecapand in de Grotestraat Zuid. Bij horeca wordt altijd een Bibob-rapport gevraagd. Toen was er blijkbaar geen belemmering om vergunningen niet te verlenen.

De persoon Lenferink kwam zijdelings onder vuur te liggen als financier van de autovoorraad van autohandelaar Wiebe van B. die een pand van Lenferink huurde aan de Twentelaan. Van B. werd met veel bombarie opgepakt als verdachte in grootschalige wiethandel. De rechter-commissaris stelde Van B. echter weer op vrije voeten vanwege flink wat ‘missers’ in het onderzoek naar de handel en wandel van Van B. Justitie nam het aan Lenferink toebehorende wagenpark in het pand aan de Twentelaan in beslag als zekerheid in de zaak Van B. Dat beslag probeerde Lenferink ongedaan te maken omdat hij de voertuigen in consignatie had gegeven, maar Lenferink slaagde daar in kort geding niet in en moet nu een bodemprocedure doorlopen om zijn auto’s weer in bezit te krijgen.

Wat zegt juridisch adviesbureau JEEJAR over de wet Bibob en het handelen inzake Lenferink?

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-09-2016  

MAFF Center open en uitreiking Krikhaar Prijs

 

ALMELO – Afgelopen zaterdag werd het Kunstcentrum MAFF in de Schuttenstraat geopend, onderdeel van het Maff Media Art Festival. Tijdens die bijeenkomst werd de door MAFF geadopteerde uitreiking van de jaarlijkse Herman Krikhaar Prijs uitgevoerd dat eerder onderdeel was van de ter ziele gegane Kunstroute wegens inkrimping van de gemeentelijke subsidie.
Voor de Herman Krikhaar Prijs waren genomineerd  de kunstenaars Erna Futselaar (Monument voor alle overleden kinderen' op de algemene begraafplaats 't Groenedael in Almelo), Eimar  Reinita (graffiti in openare ruimte), Freddy Hoevers (muurgedichten Almelo) en Léonida Vega Vargas (fotokunstwerk in de voetgangerstunnel van NS Station Almelo Centraal).
Raadslid Jan Hammink (LAS) hield als oude vriend van wijlen kunstenaar en wereldwijd bekende galeriehouder Herman Krikhaar een inleiding. Juryvoorzitter Hilde Klaassens reikte de oorkonde en cheque van 500 euro uit aan de uit Zuid Amerika afkomstige Léonida Vega Vargas. Zij studeerde aan de AKI in Enschede, woont in Almelo en bewerkt kunstzinnige foto’s met penseel.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (75 foto's)...

 
10-09-2016  

Almelo op 't Rabat - Kunsten op straat.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (99 foto's)...

 
09-09-2016  

Hackers slaan Gigaslag bij gemeente Almelo

 

ALMELO – Hackers hebben bij de gemeente Almelo zo’n 20 gigabyte aan gegevens gestolen van de gemeentelijke computerservers. Volgens de gemeente betreft het zo goed als zeker persoonsgegevens die zijn gehackt via de netwerkomgeving van het Werkplein, het samenwerkingsverband van de gemeentelijke sociale dienst van o.a. de Twentse gemeenten Almelo, Tubbergen, Wierden, Dinkelland en het UWV. De gestolen data is een enorme hoeveelheid en werd bij toeval ontdekt.  Het hackerssucces werd nog enige tijd verzwegen want het gespecialiseerde bedrijf Securelabs deed vorige week onderzoek naar het lek. Over dat onderzoek hoe en door wie is nauwelijks nog iets bekend. Ook hield de gemeente Almelo niet structureel het dataverkeer bij waardoor niet bekend is hoelang de hackers al hun gang konden gaan.
De diefstal van data-gegevens is gemeld bij de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten van de VNG. Deze instantie voert nu binnen een extra beveiligde computeromgeving simulaties uit hoe de data kon worden ontvreemd, mede omdat op de servers van de gemeente Almelo geen malware werd aangetroffen. De nog onbekende hackers beschikken nu over vertrouwde gegevens van duizenden cliënten en oud- cliënten van de sociale diensten van de betrokken gemeenten en het UWV Twente. Wethouder Javier Cornelissen stelde de gemeenteraad donderdag schriftelijk op de hoogte van de data-hack. Of de gemeente Almelo als uitvoerend orgaan wet Werk en Inkomen voor de andere drie gemeenten, de hack en het verlies van data heeft gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wordt niet duidelijk in de brief aan de gemeenteraad. De gemeente Almelo heeft tot het moment van deze update, in ieder geval geen publieke informatie vermeld over de data-hack op de gemeentelijke website.

Al 1.000 data-lekken gemeldt in 5 maanden na wetswijziging
Vandaag werd eveneens bekend dat privégegevens van 25.000 inwoners van Rotterdam en 8.000 inwoners van Oegstgeest ongeveer twee maanden lang online toegankelijk zijn geweest voor onbevoegden. Een ambtenaar had namen, adresgegevens en burgerservicenummers uit belastingbestanden tussen 1996 tot 2004 van Rotterdammers niet goed afgeschermd. Hetzelfde gebeurde met de gegevens van inwoners van Oegstgeest  over de periode 2007 t/m 2009. Het betrof dezelfde ambtenaar die eerder in dienst was bij een applicatieleverancier. Hij sloeg de gegevens op op zijn laptop en deelde dit onbedoeld met een netwerkschijf die online stond. De gemeenten Rotterdam en Oegstgeest hielden dit al sinds februari onder de pet.

In juni jl. schreef Binnenlands Bestuur een artikel over datalekken bij gemeentelijke overheden. In het artikel wordt gewaggemaakt dat er dagelijks wel een lek bij gemeenten voorkomt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft sinds de invoering van de wettelijke meldingsplicht in januari van dit jaar in vijf maanden tijd al 147 meldingen van data-lekken gekregen. Van regionale samenwerkingsorganen kwamen 24 meldingen. Van provincies 4 en van de waterschappen 1 melding.
Inclusief de meldingen van bedrijven, werden door de  Autoriteit Persoonsgegevens in de eerste 5 maanden van dit jaar al 1.000 meldingen geturfd.

 
08-09-2016  

Almelose Kermis bij avond.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (64 foto's)...

 
07-09-2016  

Brug Egbert Gorterstraat nadert voltooiing

Fotoreportage Jan Bril
 

ALMELO – Nog een goede maand en dan is het leed geleden in de verkeersverbinding Brugstraat-Egbert Gorterstraat. Hoofdaannemer Salverda uit Hasselt ligt prima op schema en en legde maandag de 3 brugdekken waarvan één voor de de snelle fietsverbinding NS Centraal richting Vriezenveen. De andere twee brugdekken moeten het autoverkeer verwerken in beide richtingen. Momenteel worden de brugleuningen gemonteerd en wordt de aansluitende oplopende wegfundering aangepakt zodat begin oktober kan worden geasfalteerd.
Over enkele jaren worden de brugdekken mechanisch om de pleziervaart door te kunnen laten varen naar de nog te realiseren zwaaikom op het dan kleinere marktplein in de binnenstad. Met de boot naar C&A waar kan dat nog meer?

Fotoreportage (17 foto's)...

 
05-09-2016  

Verkeerslichten Deldensestraat verdwijnen

 

ALMELO – De gemeente Almelo gaat de verkeersregelinstallatie op de kruising Violiertstraat/Deldensestraat weghalen. Het verkeer op de Violierstraat krijgt dan voorrang en de Deldensestraat krijgt drempels (uitritconstructie) bij het kruispunt. De werkzaamheden beginnen binnenkort tegelijk met de reconstructie van de Violierstraat tot de Bornsestraat, het laatste deel van de Violierstraat dat nog gereconstrueerd moet worden. De kapitale platanen worden omgehakt van 19 t/m 21 september vanwege het wortelstelsel dat fietspaden en trottoir opdrukt. Zij worden vervangen door de Amerikaanse amberboom. Tijdens de werkzaamheden wordt verkeer omgeleid.

<< Tegen het weghalen van de verkeerslichtinstallatie bestond groot verzet, ook uit kringen van de gemeenteraad. Dit mede vanwege het plan voor een vestiging van AH en andere winkels van het concern op het braakliggende terrein op de hoek met de Bornsestraat. De in- en uitrit naar het geplande winkelcentrum is geprogrammeerd aan de Violierstraat, juist tussen de dichtbij elkaar liggende verkeerslichteninstallaties. Die ‘belemmering’ wordt op de kruising Violierstraat/Deldensestraat nu ‘opgeruimd’. Of de bezwaren van omwonenden en een groot deel van de gemeenteraad tegen de vestiging van AH nu ook verleden tijd is, kan worden betwijfeld.
Volgens scheidend wethouder Anja Timmer kan de betreffende verkeersregelinstallatie in ieder geval probleemloos weg omdat de intentie van het verkeer op de Violierstraat danig is verminderd na de aanleg van de Nijreessingel.


Archief - lees ook:
29-01-2015:     Vragen LAS aan B&W over bouwlocatie Violierstraat
11-03-2014:     Raad wijst komst supermarkt Violierstraat af
29-10-2013:     Kritiek groeit tegen AH aan Violierstraat
12-06-2012:     Raadsvergadering over AH naar Violierstraat
24-03-2012:     Het spel rond het vestigen van supermarkten
14-09-2012:     AH mag naar Bornsestraat/Violierstraat

 
26-08-2016  

Stekker definitief uit plan nieuw Natuurhus

 

ALMELO – Er komt definitief geen nieuw Natuurhus in het Hagenpark, meldt Tubantia. Ook kan het plan voor een nieuwe inrichting van het Hagenpark in de prullenbak. Het bestuur van de Stichting Natuurhus trekt na vijf jaar plannenmaken de stekker er uit en wil de stichting opheffen. Ook heeft het bestuur de gemeente laten weten dat men per 1 januari a.s. stopt met de natuur- en milieueducatie op Almelose basisscholen en dat men de huur van het tijdelijk onderkomen aan de Deldensestraat opzegt.
Reden is dat de gemeente het gat van 180.000 euro, in het half miljoen euro kostende en beoogde nieuwe Natuurhus in het Hagenpark, niet wil dichten. Het college van B&W gaf een negatief advies aan de gemeenteraad die vervolgens met nipte meerderheid de financiering van het resterende bedrag afwees.
De stichting maakte in de laatste vijf jaar herhaaldelijk aangepaste plannen voor het realiseren van een Natuurhus namens de basisorganisaties IVN, Nivon, Imkersvereniging ’t Iemenschoer, tuindersvereniging Groei & Bloei, vereniging Veldbiologie en Astrona.

 
25-08-2016  

Cateraar Tweetal verkocht aan Effektief Groep

 

ALMELO – De Almelose cateraar Tweetal is per 1 oktober a.s. verkocht aan de Effektief Groep in Groningen, meldt De Roskam. Het cateringbedrijf Tweetal werd in 1976 mede opgericht door de verkopende eigenaar Anton Koopman en groeide in die 40 jaar gestaag uit naar 50 personeelsleden. Koopman blijft nog 2 jaar als commercieel directeur aan Tweetal verbonden, terwijl Eric Minkhorst als algemeen directeur fungeert.

Onder de paraplu van de Effektief Groep, moet Tweetal Catering groeien naar een omzet van vijf miljoen euro. De Effektief Groep behoort tot de top 10 van Nederlandse schoonmaakbedrijven. Effektief is actief in geheel Nederland met uitzondering van Brabant, Limburg en Zeeland. Tweetal Catering valt onder de sector Leisure & Events van de Effektief Groep, dat haar historie heeft sinds 1953 en ontstond uit het toen opgerichte Groningse Schoonmaakbedrijf Centrum.

 
25-08-2016  

Koperdief Almelo in Onder de Loep

 

ALMELO - Recht fietsen lukt de man niet meer, als hij met 150 meter bliksemafleider op zijn fiets vertrekt. De politie heeft beelden vrijgegeven waarop een man te zien is bij een tandartsenpraktijk aan de Zeearend in Almelo. Hij klimt op het dak en steelt daar de kabels.

De man is ruim een uur rond het pand van de praktijk te zien. Hij is kalend, heeft een baard en een kale plek op zijn achterhoofd. De politie vermoedt dat de man uit de omgeving komt.
In het RTV Oost programma Onder de Loep werden de beelden getoond.

Wie meer weet over de man of de diefstal kan bellen met de tiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-08-2016  

Van Poppel, Lammertink en Clement in Profronde

 

ALMELO – Het is al weer de 34e Ronde van Almelo, vrijdagavond in het centrum van de stad. Een volksvermaak dat er mag zijn met 39 renners aan de start waaronder nationaal kampioen Dylan Groenewegen en secondant Mike Teunissen van Team Lotto NL-Jumbo, de sprinters Danny en Boy van Poppel van respectievelijk Team Sky en Trek-Segafredo, Stef Clement van IAM Cycling en regiotopper Maurits Lammertink die maar liefst zeven ploeggenoten van Roompot Oranje Peloton om zich heen heeft. De in Losser wonende Enternaar maakt volgend seizoen zijn overstap naar Katusha, de Russische World Tour-formatie. Hij kan de vierde Tukker worden na Gerard Veldscholten (1983), Hennie Kuiper (1985) en Jos Lammertink (1986) om als eerste over de meet te gaan. Vorig jaar werd Maurits Lammertink nog tweede. Genoeg reden dus om dit jaar in Almelo de palmares te willen grijpen.

Een dagje wielrennen in Almelo begint om 13.00 uur met de reclamekaravaan die door de stad trekt om de zaak wat op te warmen. Om 16.30 uur dan de Dikke Banden Race voor Kids gevold om 18,00 uur door de reclamekaravaan over het parcours in de binnenstad waarna rond 19.45 uur het parcours vrij is voor de profs.
Aansluitend dan op de diverse pleinen breekt het muzikale geweld los tot in de nachtelijke uurtjes.

< Enternaar Maurits Lammertink is de regionale favoriet.
Foto: Roompot Oranje Peleton

 
24-08-2016  

Cornelis Blok voorzitter Museum Heemkunde

 

ALMELO – Mr. Cornelis H. Blok is door het bestuur van de Stichting Museum voor Heemkunde Almelo (Stadsmuseum Almelo) per 23 augustus jl. benoemd tot voorzitter.

De heer Blok (65) woont sedert 2011 in Almelo en is kolonel in ruste van de militair juridische dienst. Voordat hij zich in Almelo vestigde, werkte hij in Brussel, Wenen en het Midden Oosten.

Het Stadsmuseum Almelo aan de Korte Prinsenstraat is onlangs ingrijpend verbouwd en heringericht en feestelijk heropend in februari van dit jaar. Het museum is geopend dinsdag tot en met zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
 

 
24-08-2016  

Huttenland in de fik

 

ALMELO - Met het in de fik steken van Huttenland, dit keer op het Indiëterrein, kwam er een eind aan weken van zagen en timmeren door de Almelose jeugd. Wethouder Irene ten Seldam assisteerde de brandweer om tijdens het zogenoemde sloophuttenfeest, de gesloopte bouwsels in de fik te steken. Ook deelde zij de prijzen uit voor de mooiste en origineelste hutten.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (92 foto's)...

 
23-08-2016  

Einde aan jaarlijkse Wijkfestival Schelfhorst

 

ALMELO – De organisatie van het jaarlijkse Wijkfestival in de Schelfhorst, heeft de stekker uit de organisatie getrokken.  Het wijkfestival werd op 12 juni jl. afgelast vanwege de weersomstandigheden en naar nu blijkt, is deze buitenactiviteit te risicovol voor de organisatie. De deelnemers/standhouders krijgen 50 procent terug van het betaalde inschrijfgeld. Voor de standhouders van eetkraampjes komt de organisatie tot een volledige teruggave vanwege hun specifieke kosten als inkoop voor etenswaren, dit nadat alle rekeningen, zoals vergunning, kosten spandoeken en inhuur materialen als parasols e.d. zijn betaald.

 
22-08-2016  

Brand in woning aan De Eese

 

ALMELO – Om 02.18 uur in de nacht van zondag op maandag kreeg de brandweer een melding van brand in een woning aan De Eese (Schelfhorst). De brandweer zette twee autotankwagens in uit Almelo en Vriezenveen en een hoogwerker uit Almelo. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.
Het gezin met 3 kinderen werd door buurtbewoners, nog voordat de brandweer arriveerde, via het slaapkamerraam met behulp van een ladder uit huis gehaald. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in de vaatwasser.

Archief
Terug naar vorige pagina