Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-02-2018  

Brandstichting en diefstal onder de loep

 

ALMELO – Het RTV Oost programma Onder de Loep besteed vanavond aandacht aan de brandstichting bij De Gravenruiters voor gehandicapten op vrijdagavond 16 februari jl. Daarbij ging de porta cabin-kantine verloren. Inmiddels is deze vervangen door een door het Almelose bouwbedrijf Gebr. Löwik beschikbaar gestelde andere porta cabin. Bolk Transport zette als ‘noaber’ van De Gravenruiters de ‘bouwkeet’ van Löwik op haar plek.

Het tweede Almelose onderwerp is een zakkenroller die diverse supermarkten afstruint om van winkelend publiek portemonnee en bankpas buit te maken. Door de uiterst brutale manier waarop hij te werk gaat is het goed voor te stellen dat hij vaker steelt en ook verder in de regio actief is. Ook de regio Hardenberg heeft veel met zakkenrollers te maken.

Vanavond allemaal te zien op RTV Oost in het programma Onder de Loep.
Bel de politie met uw tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-02-2018  

RvS geeft groen licht voor zwaaikom XL Park


De zwaaikom wordt aangelegd pal tegenover de laad en loskade van CTT.
Aan de andere kant van CTT bouwt projectontwikkelaar Heylen de eerste distributiemagazijnen voor grootgebruikers.
 

ALMELO – De Raad van State heeft korte metten gemaakt met het bezwaar tegen de aanleg van een zwaaikom tegenover de laad en loskade van het XL Businesspark aan het Twentekanaal bij Bornerbroek. De bezwaarmakende agrariër in kwestie moet voor de aanleg van de zwaaikom een stuk grond afstaan en wilde dat niet. Jarenlange onderhandelingen brachten geen resultaat, maar de Raad van State stelt dat de belangen van de agrariër niet op wegen tegen de belangen van het te ontwikkelen 180 ha grote Twentse XL Businesspark.
Het Rijk stopt miljoenen euro’s in de capaciteitsvergroting van de Twentekanalen, waardoor grotere binnenvaartschepen naar de Twentse havens kunnen varen.
De Staatscourant heeft inmiddels de onteigeningsprocedure gepubliceerd. De hoorzitting hierover staat geagendeerd op 22 maart 2017 om 14.00 uur in het stadhuis van Almelo.

Op het XL Businesspark zijn o.a. tuinkussenproducent Madison, Vivochem Benelux, Buiting Staalbouw, Container Terminal Twente en het magazijn van Timberland Europe gevestigd. Daar komt nog dit jaar de Europese distributievestiging van de Chinese speelgoedfabrikant VTech bij. Voor de laatste is Bleckmann Transport de contractpartner dat op zoek is naar ruim 200 personeelsleden.
In 2019 staat ook de komst van Eurol Lubricants op de rol.
 

 
17-02-2018  

Druk Food Truck Festival op IndiŽcomplex

 

ALMELO - Het derde jaarlijkse Food Truck Festival op het Indiëcomplex trok ook dit weekend weer duizenden bezoekers die genoten van ‘fingerlicking good food’ en entertainmant voor groot en klein of een moment van rust op de massagestoelen van Active Touch.
Fotograaf Jan Bril nam voor u al vroeg een kijkje om alle Food Trucks op de foto te zetten, zodat u kunt zien wat u gemist heeft.

Fotoreportage (54 foto's)...

 
16-02-2018  

Kantine De Gravenruiters door brand verwoest

 

ALMELO – De houten kantine (porta cabin) van de stichting De Gravenruiters voor gehandicapten op de hoek van de Plesmanweg en de Kolthofsingel, is vrijdagavond volledig uitgebrand.
De brandweer rukte rond 22.30 uur uit met tankspuit en hoogwerker maar redding bleek niet meer mogelijk. Het stallengebouw en de tenthal bleven wel behouden. Omtrent de oorzaak is nog niets bekend.
Of De Gravenruiters hun activiteiten ter plekke kunnen voortzetten, is nog even de vraag. Mogelijk dat het nabij gelegen Twents Hippisch Centrum tijdelijk, het complex waar de jaarlijkse Almelose Ruiterdagen plaatsvinden, soelaas kan bieden.

Update: 18-02-2018
Aannemersbedrijf Gebr. Löwik uit Almelo heeft De Gravenruiters inmiddels een vervangende porta cabin aangeboden die een dezer dagen zal worden geplaatst door 'noaber' Bolk Transport.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-02-2018  

Ontmanteling hennepkwekerij Schoolstraat

 

ALMELO – De politie heeft vanmorgen een wietplantage ontmanteld met 600 planten. In de flatwoning aan de Schoolstraat was sprake van een brandgevaarlijke situatie. Ook werd elektriciteit illegaal afgetapt.
Door de politie werden nog geen aanhoudingen verricht. In ieder geval zal de huurder van de flatwoning zich moeten verantwoorden.

Bij illegale teelt van hennepplanten volgt in de regel een bestuursmaatregel door de burgemeester. Het pand mag dan een half jaar niet worden betreden en de huurder verliest zijn huurrecht. Ook worden de kosten van de ontmanteling en de kosten van de illigale diefstal van elekticiteit verhaald op de huurder/bewoner.

Fotoreportage: Jan Bril 

Fotoreportage (16 foto's)...

 
16-02-2018  

Lifestyle Boulevard of binnenstad op 1?

Almelo moet prioriteiten stellen
 

ALMELO – Deze week werd het plan gelanceerd voor een vernieuwingsslag van de Woonboulevard. Net zoals de binnenstad van Almelo, kent ook de Woonboulevard een flinke leegstand. De eigenaren Gilde Investors (70%) en o.a. de ondernemers Joost Tiemersma (Woon & Slaap) en Jos Finkers (Shop in Shop) willen met een investering van 5 miljoen euro de Woonboulevard een facelift geven en het omdopen in Lifestyle Boulevard.

Gilde Investors van de Tukkers Henk Maassen van de Brink (Hertme), Jos Scholten (Saasveld) en Frank Koenders (Losser) kochten de failliete boedel van Polman Vastgoed en hebben nu grootse plannen voor de kwakkelende Woonboulevard. Louter winkels van meer dan 1.000 m2 om geen ondernemers uit de binnenstad weg te lokken, maar publiekstrekkers als Decathlon Sport, Mediamarkt/Saturn, Toys Champ, Action XL en Cool Blue moeten de Woonboulevard een injectie geven om verder te kunnen onder de naam Lifestyle Boulevard. Al deze winkelketens zouden grote belangstelling hebben zich te willen vestigen. Doel het bereiken van de consument uit het Ommeland van Rijssen tot Hardenberg om deze de gang naar de Westermaat bij Hengelo te besparen. Een shuttlebus zou ook bezoekers vise versa naar de Almelose binnenstad moeten lokken. Het plan, zo wordt door de plannenmakers gezegd, is enthousiast ontvangen in het Almelose stadhuis.

Maar een dag later komt er ook kritiek van een deskundige. Cees-Jan Pen, lector Regionale Concurrentiekracht aan de Fontys Hogeschool doet al jaren onderzoek naar de effecten van ‘weidewinkels’ buiten de steden. In een artikel in Tubantia legt hij uit dat gemeentebesturen prioriteiten moeten stellen om de winkelkernen in de steden aantrekkelijk te houden.  De Lifestyle Boulevard en de Westermaat zorgen alleen voor een waterbedeffect als zij met elkaar gaan concurreren om de gunst van de consument. Maar dat gaat volgens Pen altijd ten koste van het winkelhart in de kern van Almelo en Hengelo. Beide steden zijn niet Enschede, waarschuwt Pen in deze. Volgens Pen moet het centrum van Almelo en Hengelo prioriteit krijgen, ook al verpauperen de ‘weidewinkels’ er door.  

Lees het kritische artikel
van Cees-Jan Pen in Tubantia.

 
16-02-2018  

Carambolage op A35 Almelo. Vier gewonden.

 

ALMELO – Vanmorgenvroeg rond 07.00 uur zijn op de A35 bij Almelo meerdere voertuigen met elkaar in botsing gekomen.Bij het ongeval ter hoogte van knooppunt Azelo/Almelo West in de richting Almelo, geraakten vier personen gewond die alln naar het ziekenhuis werden afgevoerd.
Wegens filevorming werd omrijden geadviseerd. De stremming duurde enkele uren, maar Rijkswaterstaat heeft de weg inmiddels vrijgegeven.

 
15-02-2018  

Fietser gewond bij oversteek Berkelstr/vRL-singel

 

ALMELO – Onlangs deed wethouder Irene ten Seldam (CDA) nog toezeggingen tijdens een debatavond van LAS, Obs de Windhoek en Avc Heracles om de onveilige verkeerssituatie rond de oversteek Berkelstraat/van Rechteren Limpurgsingel visa versa en de Hospitaalweg te verbeteren. Dit vanwege de onveiligheid voor fietsers.
Amper twee weken later werd een overstekende fietser bij de kruising aangereden door een automobilist die er zonder te stoppen vandoor ging.
De fietser raakte gewond aan heup, nek en knie en werd geholpen door ambulancemedewerkers.

Het ongeval gebeurde vanmorgen even na 08.00 uur. De politie doet een oproep aan getuigen om de chauffeur met zijn kleine blauwe auto te vinden. Iets gezien, bel 0900-8844

 
15-02-2018  

Ergernis over sloop Kalverstraatje IndiŽ

 

ALMELO – De sloop van het ‘Kalverstraatje’op het voormalige Indiëcomplex van Koninklijke TenCate in Almelo, heeft tot heftige verontwaardiging geleid. Jarenlang werd het ‘Kalverstraatje’ gepromoot in folders en op de website(www.indie.nl) als zijnde de wandel-as in de nieuwe woonwijk die de Rijssense projectontwikkelaar Ter Steege op Indië ontwikkelt. Het ‘Kalverstraatje’ met woningen onder de historische Sheddaken  zou de oude looproute van de textielarbeiders symboliseren, waarbij aan de linkerzijde ruimte voor cultuur en restauratieve voorzieningen a la het huidige Stadslab een invulling kon krijgen.

Directeur Marianne van de Steeg van de stichting Almelo Promotie vroeg zich in Tubantia ook al af wat er nu is gebeurd. Ook in promotionele zin voegde het “Kalverstraatje’ veel toe aan de culturele activiteiten in de loop der jaren op het Indiëcomplex.

Erwin Tijhof, woordvoerder van ontwikkelaar Ter Steege, is op zijn beurt verrast over de onstane verontwaardiging. Volgens hem is ontwikkelaar Ter Steege juist vanaf 2009 duidelijk geweest over de voorgenomen ontwikkeling.
Dat strookt niet geheel met de werkelijkheid t.a.v. het promotionele verleden dat Ter Steege hanteerde. Ook daarin werd het ‘Kalverstraatje’ en het behoudt van de sheddaken gepromoot. Op de promotionele website van Indië is dat niet meer te vinden, maar via Google zij  nog wel de verouderde verwijzingen zichtbaar (zie afbeelding). Nu worden juist de nieuwe woningontwerpen getoond die langs het ‘Kalverstraatje’ van weleer worden gerealiseerd.

Raadslid Jan Hammink van Lokaal Almelo Samen confronteerde wethouder Ten Seldam met de onverwachte sloop waarbij hij toch een geheel andere ontwikkeling op het netvlies had staan. Ten Seldam had geen klip en klaar antwoord maar gaf wel aan dat Ter Steege andere historische bedrijfsgebouwen spaart die wel op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Het schijnt dus een soort ‘uitruil’ geweest te zijn, aan de hand van de winstmarge van Ter Steeg. Wat de gemeenteraad er van leert en eigenlijk al vaker heeft meegemaakt, is dat projectontwikkelaars gaande de rit plannen bijstellen omdat iets achteraf financieel niet haalbaar is maar vaak ook ten faveure van de winstmarge. 
Ten Seldam kreeg derhalve de boodschap mee, dat het behoud van de historische booghallen op Indië moet worden geborgd in de omgevingsvergunning. Ook moet het college meer en beter communiceren met de gemeenteraad indien projectontwikkelaars hun plannen willen bijstellen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-02-2018  

Provinciaal geklooi en dictaten

 

DEN HAAG – Bij de PVV, de beweging van Geert Wilders en bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet rommelt het flink in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing. Bij de FvD vanwege te weinig democratie binnen de partij en bij de PVV vanwege tientallen gewiste kandidaten. Bij de PVV geldt alleen de heerschappij van Wilders en worden interviews met lokale kandidaten centraal geregisseerd zo lazen we in Tc Tubantia.
In Den Haag vielen 5 kandidaten van de conceptlijst.  Zij werden alsnog geloosd. Bij een eerste peiling daarna zakte de PVV in Den Haag van 14 naar 5. Ook elders werden kandidaten geweerd, zoals o.a. Edwin Oldersma in Almelo. . Zelfdenkend vermogen en eigen initiatief schijnt dodelijk te zijn binnen de PVV dat schijnbaar louter jaknikkers als volgelingen van Wilders apprecieert. 

FvD-aanvoerder Baudet royeerde twee leden, met een verdienstelijk verleden binnen de VVD,  die meer democratie binnen de partij voorstonden. Baudet verweet hen van provinciaal geklooi en amateurisme. In een mail aan de leden stelde Baudet dat iedereen die het niet eens is met zijn leiding, maar het lidmaatschap op moet zeggen om een eigen partij te beginnen.
Al dat werd niet in dank afgenomen door Susan Teunissen, nummer 3 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en derhalve eerste opvolger achter de zittende Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema (73). Teunissen heeft Baudet inmiddels de rug toegekeerd, maar is wel van zins haar wettelijk recht als opvolger te behouden.

 
09-02-2018  

Almelo biedt hulp bij saneren asbestdaken

 

ALMELO – Het verbod voor asbestdaken wordt per 1 januari 2024 van kracht. Omdat binnen de gemeente Almelo nog vele asbestdaken aanwezig zijn op schuurtjes van particulieren en schuren van agrariërs en bedrijven, gaat de gemeente Almelo voorlichtingsavonden en een hulpprogramma starten. 

Voor particulieren is er een voorlichtingsavond op woensdag 21 februari om 20.00 uur in het stadhuis. Tijdens deze avond wordt toegelicht aan welke beschermende voorwaarden burgers zich moeten houden bij het zelf verwijderen van deze daken. Vooral in de oudere wijken zijn deze daken nog op schuurtjes te vinden.
Ook stelt de gemeente saneringspakketten - met overall, mondkapjes en plastic verpakkingsmateriaal  beschikbaar om de verwijderde asbestplaten tot een maximum van 35 m2 gratis te kunnen afleveren bij het gemeentelijk afvalbrengpunt aan de Turfkade.

Voor ondernemers gelden zwaardere voorschriften. Zij kunnen subsidie aanvragen à 4,50 euro per m2 tot een maximum van 25.000 m2. Het gaat in deze dan om het verplicht verwijderen door gecertificeerde bedrijven. Asbestdaken binnen dit formaat zijn vooral te vinden op de oudere bedrijventerreinen in de stad. De groep agrariërs vormt een aparte categorie. Daar gaat het in totaal om 142.000 m2 aan asbestdaken.
De voorlichtingsavond asbestsanering voor agrariërs en ondernemers is op maandag 19 februari eveneens om 20.00 uur in het stadhuis.

 
08-02-2018  

Chinese speelgoedreus VTech naar Almelo

 

ALMELO – Speelgoedreus VTech uit HongKong gaat haar distributie voor het vaste land van Europa concentreren op het XL Businesspark Twente in Almelo. VTech heeft wereldwijd 37.000 werknemers. In Europa zijn vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en het Nederlandse Weert. De Engelse vestiging blijft de distributie in eigen land behouden. Voor alle andere Europese vestigingen wordt de distributie in Almelo geconcentreerd.
Contractpartner voor de distributie wordt transporteur Bleckmann uit Oldenzaal waar Mark van Onna directeur is. Van Onna was voordien manager/directeur van Port of Twente en Timberland Europe BV. Het laatste bedrijf maakte onder leiding van Van Onna de overstap van de Europese distributie al eerder naar het XL Businesspark.
Bleckmann huurt op het XL Businesspark 43.000 m2 hallen van de Belgische ontwikkelaar Heylen die op het XL Businesspark inmiddels is begonnen met de bouw van wat in totaal 180.000 m2 aan magazijnoverslag moet worden voor meerdere bedrijven. Heylen denkt dat met die ontwikkeling meer dan 1.000 banen worden gerealiseerd.
Voor de distributie van VTech-producten over het vaste land van Europa heeft Bleckmann naar verwachting 250 personeelsleden nodig.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-02-2018  

Opening expo 80 jaar Bolk Transport

 

ALMELO – In het Huis van Katoen en Nu werd vrijdagmiddag een expositie geopend over 80 jaar Bolk Transport. Het Almelose bedrijf dat begon met paard en wagen voor het transport van turf en drank, maar inmiddels 180 trucks over Europese wegen laat rijden en zo’n 300 personeelsleden telt met steunpunten in meerdere landen.
Bolk Transport dat ook het initiatief nam tot de overslag van zeecontainers in Twente met CTT Intermodaal Transport met vestigingen in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bad Bentheim (D).
Henk Bolk en zus Truus zijn als commissarissen nog aan beide bedrijven verbonden dat in 2012 overging in handen van het managementtrio André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst.
Henk, in revalidatie na scheuring van een knieband,  en Truus keken toe hoe Suus, het kleinkind van Truus, het lint doorknipte.
Voor het Huis van Katoen en Nu  werd een flatscreen beschikbaar gesteld als dank voor de inzet voor de expositie 80 jaar Bolk Transport. De expositie duurt nog tot en met maart.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (78 foto's)...

 
02-02-2018  

Gouden tip voor gestolen jukebox

 

ALMELO – Je bent nog van de generatie die bewust de periode van de jukebox heeft meegemaakt. Wurlitzer startte er mee in de jaren ’30 van de vorige eeuw maar al snel kwam ook de Rockola, de AMI Continental en Seeburg op de markt. De laatste overvleugelde in de jaren '50 Wurlitzer geheel met vooral de Seeburg VL200. Dat getal slaat op het aantal singletjes dat er in paste. In Almelo stond dat apparaat voor het eerst bij cafetaria Goossen (nu Violier) en ‘tout’ Almelo met een kuif en toen nog kunstleren broek, verbracht er menig muziekuurtje om als het maar even lukte, buiten te gaan ‘brommers kiek’n’.

Op latere leeftijd koop je dan zo’n apparaat met heel wat nostalgische singels er in van Elvis, Buddy Holly, Paul Anka en ga zo maar door. Tegenwoordig kost zo’n goed spelende Seeburg VL200 al gauw een slordige 10.000 euro. Maar ja, na een jaar of wat begint ‘moeder de vrouw’ toch wel te klagen dat het ‘ding’ flink in de weg staat en beter verkocht kan worden. Dat nooit, dacht de eigenaar in kwestie. Hij regelde wat personeel van de werkvloer en met een busje werd het ‘ding’ , zoals ‘moeder de vrouw’ het aanduidde, fluks naar het bedrijf gebracht waar het een ereplekje kreeg in de kantine. Lang genoot de liefhebber en eigenaar van het bedrijf daar niet van. Al de volgende ochtend bleek het ‘ding’ spoorloos. Nee, niet uit ongein ergens in het bedrijf verstopt, maar echt spoorloos. Het gebeurde in november en later tussen kerst en oud en nieuw ging de rechtmatige eigenaar nog maar eens ongestoord snuffelend door zijn hele bedrijf. Tevergeefs!
Dat laatste gaat dan knagen. Niet in eerste instantie vanwege de centen, maar welke onverlaat of onverlaten dat dan wel hebben gedaan? Daarom is er nu een gouden tip uitgeloofd!
Wie er meer van weet, kan ons mailen via redactie@almelonieuws.nl    
 

 
02-02-2018  

Collecte voor Overijsselse Zieken Omroep

 

ALMELO – In de gemeente Almelo gaan van 19 t/m 24 februari zo’n 200 collectanten op pad ten bate van de Overijsselse Zieken Omroep. Vanuit de studio in Nijverdal verzorgen zo’n 70 vrijwilligers radio en muziekverzoek programma’s voor patiënten in verpleeg-verzorgings- en ziekenhuizen of bedlegerig thuis liggen via regionale radiozenders en/of internet. Ook de Kerkradio is een kernactiviteit met uitzendingen in deze regio.
De OZO ziekenomroep bestaat al ruim 60 jaar en werkt nog steeds zonder subsidie. Daarom zijn de huis aan huis collectes, in de gemeentes waar de OZO haar uitzendingen verzorgd, van groot belang.
Binnen de gemeente Almelo worden regelmatig OZO uitzendingen verzorgd in Hoog Schuilenburg, Friso, De Koppel, Buurstede, Titus Brandsmahof, De Elshof,  De Horst (in ZGT Almelo) en in Het Meulenbelt.
De  OZO vraagt u om haar vrijwilligerswerk te blijven steunen door de vele collectanten met een flink totaalbedrag te doneren voor al die uitzendingen.

 
31-01-2018  

Claudia Beumer volgt Kamst op bij St. Joseph

 

ALMELO – De normaal gangbare bestuurswisseling bij woningbouwcorporaties in dit land zit muurvast. Oorzaak de Balkenende-norm waardoor directeuren/bestuurders boven die norm blijven zitten waar ze zitten waardoor er nauwelijks nog doorstroming is voor jonger bestuurstalent in het sociale huisvestingsland.
Bij de Almelose woningstichting St. Joseph is dat nu echter anders. Huidige directeur/bestuurder Jan Kamst gaat na 38 jaar dienstverband met pensioen.

Als opvolger is per 1 maart a.s. benoemd Claudia Beumer (49). Zij verlaat het Hengelose Welbions waar zij werkzaam is als manager staf. Als haar specialismen noemt zij o.a. Volkshuisvesting, Organisatieadvies, HRM, ICT, Communicatie, Verandermanagement, Organisatieontwikkeling, Reorganisatie / Fusietrajecten, maar zij was ook ambtelijk werkzaam in het lokale bestuur en als politica.

 
30-01-2018  

Motie tegen parkeergeldverhoging ZGT

 

ALMELO – In de gemeenteraad van Almelo werd vanavond gedebatteerd over de verhoogde parkeertarieven bij de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. De verhoging met 50 procent van 1 euro naar 1 euro en vijftig cent per uur, schiet menig bezoeker/patiënt in het verkeerde keelgat. Ook onder andere de gemeenteraden van Hellendoorn, Rijssen/Holten en Hof van Twente hebben kritiek op de tariefsverhoging. De gemeenteraad van Almelo debatteerde vanavond of haar afkeuring moest worden uitgesproken. Daarbij ging het om eigen bevoegde bedrijfsmatigheid van ZGT en het oordeel van de ingeschakelde cliëntenraad die met de verhoging instemde.
De doorgevoerde verhoging gaat in ieder geval de Almelose parkeertarieven in het centrum niet te boven. Wel werd raadsbreed de zorg voor uitwijkgedrag naar de achterliggende woonomgeving van het ZGT uitgesproken. Ook de ondernemers aan de Woonboulevard zijn in deze bezorgd.
Een minderheid in de gemeenteraad diende een motie in en deze werd door een meerderheid aangenomen om het autonome ZGT te bewegen de verhoging te verminderen cq terug te draaien. Dit ondanks dat wethouder Ten Seldam (CDA) vooraf waarschuwde dat de motie daartoe geen waarborg is. VVD en CDA hadden derhalve geen behoefte aan de motie die omwonenden en neringdoenden aan de Woonboulevard min of meer in bescherming moet nemen voor uitwijkend parkeergedrag van bezoekers aan het ZGT in Almelo. De raadsleden Spanjer en Van Doorn waren principieel tegen de motie vanwege de eigen bevoegdheid van ZGT maar zij vormden wel een minderheid in de eigen fractie.

 
30-01-2018  

Windmolens via CTT Almelo naar Emlichheim


Tot in 2003 produceerde General Electric nog windmolenwieken in Almelo. Een brand maakte daar een einde aan. Zo'n 360 mensen verloren hun baan omdat GE Wind de productie verplaatste naar Duitsland.

Toch komt de productie van windmolenwieken in Twente weer op gang. EWT start in Enschede binnenkort met de productie vanwege de aanwezige kennis in Twente en de logistiek goede ligging van ons landsdeel.
De vacaturebank van EWT Direct Wind is inmiddels geopend. >>
 

ALMELO – Bolk Transport uit Almelo is al 80 jaar actief in de transportwereld en o.a. specialist in het vervoeren van windmolens door geheel Europa en de Balkan. Meestal zijn dat stalen masten, maar sinds kort produceert de contractpartner van Bolk Transport ook masten van beton. De betonnen mast bestaat uit ringen variërend in grootte tot max. 5 meter doorsnee. De voetring bestaat dan uit twee halve delen (5 m. bij 2,5 m.) met een gewicht van elk 48 ton, die ter bestemming gekoppeld worden. Elke hogere ring is dan weer iets kleiner zodat een ranke mast ontstaat waar bovenop de generator en de wieken worden gekoppeld.
De betonnen mastdelen worden in Ost-Friesland (D) geproduceerd en over water getransporteerd naar de containerterminal van CTT op het Twentse XL Businesspark bij Bornerbroek. Daar worden de schepen ontladen en de ringen op diepladers van Bolk Transport getakeld. In colonne gaat het dan in de late avonduren onder speciale verkeersbegeleiding over de weg terug naar Duitsland richting Emlichheim waar de mastdelen op het nieuwe windpark worden gekoppeld en afgemonteerd. Tijdens deze maanden durende klus fungeert de laad en loskade van CTT op het XL Businesspark Twente dan tevens als opslag omdat telkens rekening gehouden moet worden met de wind die transport en takelwerk tijdelijk onmogelijk kunnen maken.

Wie meer wil weten over 80 jaar Bolk Transport, kan in februari/maart terecht voor de expositie in het Huis van Katoen en Nu...

<< EWT vacatures

 
30-01-2018  

Autoportier wordt fietsster noodlottig

 

ALMELO – De 55-jarige vrouw uit Almelo die vorige week tegen een geopend autoportier reed, is alsnog aan haar verwondingen overleden. Het noodlottige ongeval  gebeurde woensdagavond jl. even na zes uur aan de Brugstraat nabij de brandweerkazerne. Brandweerlieden verleenden toen eerste hulp waarna de vrouw per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd.
Vanwege de tragische afloop zoekt de politie alsnog getuigen van het ongeval.

 
29-01-2018  

Marinus Trommel naar Provinciale Staten

 

ALMELO/ZWOLLE - In de Statenvergadering van woensdag 31 januari zal Marinus Trommel uit Almelo als burgerlid voor GroenLinks Overijssel worden geïnstalleerd.

Marinus Trommel is geen onbekende in de politiek. Hij is 12 jaar raadslid geweest als fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeente Almelo in de periode 1994-2006. De provinciale politiek heeft hij altijd met belangstelling op afstand gevolgd. Hij heeft een groene achtergrond. Als groenontwerper is hij werkzaam geweest bij de gemeenten Alphen aan den Rijn en Almelo, bij de Grontmij in De Bilt en het sociaal werkvoorzieningsschap Soweco in Almelo.

Hij noemt zichzelf een pionier en is betrokken geweest bij de oprichting van de Voedselbank in Almelo en een bijbehorend moestuinproject. Ook is hij initiatiefnemer van het realiseren van een Repaircafé, de stichting ‘Duurzaam Almelo’, het duurzaam CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) woonproject ‘Hof van Heden Almelo’ en momenteel van een inloop- en ontmoetingsplek het ‘Noaberhoes Windmolenbroek’ bij het winkelcentrum ‘De Gors’ in Almelo.

Marinus zal GroenLinks als burgerlid vertegenwoordigen in de commissie ‘Landbouw en Natuur’. Op onderdelen zal hij ook de GroenLinks Statenleden Robert Jansen en Kees Slingerland zo nodig vervangen in andere commissies.

 
27-01-2018  

Dansschool Veenstra word jongerenhuis

 

ALMELO – Bij de verkoop van de voormalige dansschool Veenstra op de hoek van de 1e Sligtestraat met de Sesastraat verkondigde het echtpaar Fikkert in Tubantia nog dat de buren zich geen zorgen hoefden te maken over vestiging van horeca of nieuwe dansschool.
Naar nu blijkt wordt het na 80 jaar dansen en drinken een appartementencomplex voor begeleid wonen voor jongeren van de stichting WBJV. De stichting exploiteert sinds 2010 meerdere soortgelijke onderkomens in de regio Twente. De stichting richt zich op jongeren van zestien tot 25 jaar die te maken hebben met gedragsproblemen, een psychische of psychiatrische stoornis en/of (licht) verstandelijke beperking.  De begeleiding en activiteiten zijn erop gericht om hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid zoveel mogelijk te vergroten. Iedere jongere woont op vrijwillige basis; er is derhalve geen sprake van gedwongen opname. De stichting biedt een beschermde woonomgeving met 24 uur per dag toezicht en/of bereikbaarheid van de begeleiding. Gesproken wordt over zelfredzaamheidstraining. De jongeren delen algemene voorzieningen,  zoals keuken en badkamer. Er zijn ook beschermde woonvoorzieningen met zelfstandige studio’s waarin elke jongere beschikt over een eigen keuken en badkamer. In de volgende fase beschikt een jongere over een eigen huis/appartement en krijgt hier meerdere keren per week begeleiding van een vaste woonbegeleider.
Bemiddelaar in de verkoop is de Wierdense projectontwikkelaar Weghorst die samen met de investeerders Maassen van den Brink en Reesink  eerder in Hengelo aan de Marskant al een dergelijk onderkomen voor WBJV realiseerde. Het pand Veenstra stond sinds 2013 in de verkoop.

Bron: De Roskam

 
23-01-2018  

Geen behoefte aan samenvoegen sAP en CAA

 

ALMELO – Wethouder Langius (CU) stelde in een politiek beraad voor om de stichting Almelo Promotie (sAP)en de centrumondernemers verenigd in Centrum Activiteiten Almelo (CAA) te bundelen. Langius ziet senergy in de samenvoeging en verwacht tegelijkertijd de gerelateerde ambtelijke kosten omlaag te kunnen brengen. Het zijn niet de hoofdredenen zo bleek in het debat. Dat is meer de winst nog maar met één organisatie als overlegorgaan aan tafel te moeten, waardoor besluitvorming sneller zou kunnen plaatsvinden.
De politiek zette vraagtekens, mede ook omdat de besturen van sAP en CAA geen behoefte hebben om samen te gaan. Ondernemer en inspreker Wiebe Blaauw, initiatiefnemer om fysieke winkels te promoten, ziet wel nut in een breed overlegorgaan waarin ook de wijkwinkelcentra vertegenwoordigd zijn. ‘Ik heb dit onderwerp node gemist op de agenda van CAA’, meldde hij tot zichtbaar ongenoegen van CAA-voorzitter Gerrit van Woudenbergh die verwoordde dat overleg op raakvlakken met sAP wel nuttig kunnen zijn. Ook bij sAP ziet men dat wel zitten maar vindt men een fusie een stap te ver. Wethouder Langius kreeg derhalve de nodige kritische vragen te verwerken. Langius zag ook de mogelijkheid om het te belasten heffingsgebied te vergroten zodat de CAA-geoormerkte reclamebelasting meer geld in het laadje kan brengen voor promotionele doeleinden. Zijn suggestie past echter niet in het beleid het kernwinkelgebied (Oranjestraat tot Oude Veemarkt – red.) juist te willen verkorten. Raadslid Hans Buitenweg (GroenLinks) stelde als enige de principiële vraag: De stichting Almelo Promotie beoordeelt namens de gemeente subsidieaanvragen van evenementenorganisatoren. Hoe zit dat dan straks als de invloed van de ondernemers groter wordt in een samengevoegde organisatie?
Al met al vond het politiek beraad het voorstel niet besluitrijp. Langius moet het dus in een raadsvoorstel gieten waarbij de uitkomst voor hem uiterst onzeker is. De bundeling van overleg zoals ondernemer Blaauw dat lanceerde, vond wel weerklank bij ondernemers aan de Woonboulevard.

 
21-01-2018  

Minder drukke Winterloop Schelfhorstpark

Fotoreportage Jan Bril .
 

ALMELO – Het aantal deelnemers aan de Winterloop Schelfhorstpark bleef dit jaar met 153 lopers wat onder peil. Waar dat aan ligt? In ieder geval niet aan het weer, want vorige uitvoeringen werden wel eens in slechtere weercondities afgewerkt. In ieder geval was het aantal jeugdige lopers wel positief en dat biedt perspectief voor de toekomst. Tijdens de 13e winterloop in het Schelfhorstpark werden afstanden afgelegd van 2 (kidsrun), 4, 6 en 10 km.
De organisatie was wederom in handen van de Stichting Schelfhorstpark i.s.m. de Almelose atletiekvereniging SISU. De uitslagen leest u hier.
 

Fotoreportage (122 foto's)...

 
18-01-2018  

Almelo en Oldenzaal houden Twence-aandeel

Mede-aandeelhouders bieden te weinig
 

ALMELO – De gemeenten Oldenzaal en Almelo wilden hun aandelen van afvalverwerker Twence verkopen. Oldenzaal omdat het de Twence-activiteiten niet als kerntaak ziet en Almelo vanwege de pecunia die de stad uit een financieel dal moet helpen.
Twenterand, Hellendoorn, Hof van Twente en de Gelders/Overijsselse gemeente Berkelland toonden interesse nadat de gezamenlijke 14 Twentse gemeenten als aandeelhouder van Twence besloten dat de aandelen alleen onderling verhandelt konden worden. Berkelland is in deze eigenlijk een ‘buitenbeentje’ maar bezit wat aandelen na de samenvoeging met Eibergen.

Mede-aandeelhouders bieden te weinig
De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen voerde mede namens Oldenzaal de verkooponderhandelingen waarbij Twenterand als potentiële koper al snel afhaakte. Ook met Berkelland, Hellendoorn en Hof van Twente kwam Gerritsen er uiteindelijk niet uit. Vraagprijs en bod liggen zover uit elkaar dat Gerritsen besloot om de verkoop onderhandelingen te stoppen. Almelo dacht ruim 10 miljoen euro te kunnen vangen voor 12 procent van de Twence-aandelen, maar dat zit er dus niet in. Ook Oldenzaal ziet met 4 procent aandeel de spaarpot dus niet groeien.

Voor de gemeente Almelo is het een bittere pil. De meerderheid van de gemeenteraad steunde het collegevoorstel tot verkoop om de schuldenberg weg te werken en om dik een half miljoen euro vrij te spelen ter financiering van de Agenda voor Twente. Dat geld zal nu door extra bezuinigingen moeten worden vrijgemaakt. Of de stad stapt uit de Agenda voor Twente. Rijssen/Holten overweegt dat namelijk ook vanwege het ‘hoge Enschede gehalte’ dat de plannen omvat. Het afbreken van de onderhandelingen betekent wel dat het jaarlijkse Twence-dividend van circa 2 euroton in de gemeentekas van Almelo blijft stromen.

 
17-01-2018  

Inwoners Almelo produceren weinig afval

  ALMELO - Inwoners van de gemeente Almelo produceren jaarlijks gemiddeld 457 kilo huishoudelijk afval. Dat is 13 procent minder dan het landelijk gemiddelde. In een periode van vijf jaar is de hoeveelheid afval bovendien met ruim 12 kilo per inwoner afgenomen, wat beter is dan de gemiddelde afname. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, waarbij de lokale verschillen in de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner in kaart zijn gebracht.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina