De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
22-09-2008  

Huizinga nodigt organisaties uit

 

DEN HAAG - Staatssecretaris Huizinga betreurt het dat consumentenorganisaties terugtreden uit het overleg over de OV-chipkaart. Zij heeft hen uitgenodigd voor een gesprek, samen met de decentrale overheden. Dat schrijft staatssecretaris Huizinga (VenW) in een brief aan de Tweede Kamer. Huizinga hecht groot belang aan de inbreng van de consumentenorganisaties. Het belang van de reiziger staat voorop bij de overgang naar de OV-chipkaart, schrijft zij. Op 22 september 2008 hebben Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad gemeld dat ze per direct terugtreden uit het overleg over de OV-chipkaart.
Zorgpunten
De invoering van de OV-chipkaart in het stads- en streekvervoer gebeurt door de decentrale overheden en de vervoersbedrijven.
Volgens de staatssecretaris is de afgelopen maanden regelmatig overleg gevoerd tussen consumentenorganisaties, de decentrale overheden en de vervoerders over de zorgpunten van de consumentenorganisaties. Het ministerie van VenW heeft daarbij een actieve bemiddelende rol gespeeld. Een aantal zorgpunten is weggenomen, voor andere punten wordt een oplossing verder uitgewerkt.
Duaal stelsel
Een deel van de organisaties wil komen tot een duaal stelsel in het stads- en streekvervoer. In dit stelsel zouden de elektronische OV-chipkaart en het papieren vervoersbewijs naast elkaar bestaan. Deze wens kan niet worden ingewilligd, aldus Huizinga. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de duale fase in het stads- en streekvervoer kort houden. Er kleven volgens de staatssecretaris belangrijke praktische bezwaren aan het in stand houden van twee fundamenteel verschillende systemen. Ook belemmert dit het terugdringen van het zwartrijden.
Overleg
Voor de nog openstaande punten blijft constructief overleg tussen partijen noodzakelijk, schrijft Huizinga. De staatssecretaris heeft de consumentorganisaties uitgenodigd voor een gesprek, waarbij ook de decentrale overheden worden uitgenodigd.

Archief
Terug naar vorige pagina