De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-09-2008  

Balkenende: EU-landen geven 'goed signaal'

 

DEN HAAG - Minister-president Balkenende is blij met de eensgezinde reactie van de EU-landen op het conflict tussen Rusland en Georgië. De 27 regeringsleiders hebben volgens hem een duidelijke lijn getrokken.
Dat zei minister-president Balkenende op 1 september 2008 na afloop van een extra Europese Raad in Brussel.
De Europese Raad heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de humanitaire situatie in Georgië. Ook veroordeelden de 27 EU-landen de Russische erkenning van de twee Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

De EU heeft volgens minister-president Balkenende 'een duidelijk signaal' gegeven aan Rusland, dat het land zich aan de afspraken moet houden. Tegelijk willen de EU-landen investeren in de samenwerking. 'Alle Europese landen hebben een groot belang bij samenwerking met Rusland. Maar ook hechten zij allemaal aan een aantal democratische en internationaal-rechtelijke beginselen', zei Balkenende.

Zespuntenplan
De EU-landen willen onder meer dat het zespuntenplan onverkort wordt uitgevoerd. Dit plan is tot stand gekomen onder het Franse EU-voorzitterschap op 12 augustus 2008. Het bevat onder meer een oproep tot een staakt-het-vuren en terugtrekking van Russische troepen. De EU-landen stellen verder de voorbereidingen op een nieuw, algemeen akkoord met Rusland uit, zolang Russische militairen niet zijn teruggekeerd op hun oorspronkelijke posities van voor de vijandelijkheden.

Archief
Terug naar vorige pagina