De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
09-09-2008  

Terroristische dreiging onverminderd

 

De Haag- Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland zijn een van de voorkeursdoelwitten van internationaal opererende jihadistische netwerken. Dat blijkt uit uiteenlopende bronnen. Dat staat in het veertiende Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) hebben het dreigingsbeeld naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe informatie onderstreept de toegenomen dreiging voor Nederland. Die leidde er in maart 2008 toe dat het dreigingsniveau werd verhoogd van beperkt naar substantieel. Dat niveau blijft gehandhaafd. Substantieel betekent dat de kans op een aanslag in Nederland of tegen Nederlandse belangen reëel is.

Ontwikkelingen
Volgens de NCTb zijn er de afgelopen periode ontwikkelingen geweest die de internationale dreiging voor Nederland manifester hebben gemaakt. De voornaamste reden lijkt de film Fitna, die door jihadisten wordt beschouwd als een zware belediging en provocatie.

Ook zouden jihadisten met een aanslag het imago van de jihadistische strijd in Irak, met vele doden onder moslims, willen opvijzelen. verder komen er steeds meer berichten over westerse jihadisten in trainingskampen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Zij vallen mogelijk minder op bij westerse veiligheidsdiensten en zouden daardoor beter inzetbaar zijn bij het uitvoeren van aanslagen in het westen, aldus de NCTb.

Archief
Terug naar vorige pagina