Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
02-04-2009  

Tot hiertoe en niet verder

 

Er bestaan strikte scheidingen in het leven, zoals die van kerk en staat. Op vele plaatsen verbodsborden. Je mag er niet in. Veelal begrijpt een ieder deze verboden en zijn ze logisch. Je mag niet als spookrijder de snelweg op, niet door rood rijden en wacht tot het rode licht gedoofd is, want er kan nog een trein komen. Er valt niet aan te tornen en iedereen houdt zich er netjes aan.

Zo vanzelfsprekend als bovenstaande dacht ik, naïeveling die ik ben, dat het ook was in de natuur. Echter werd ik onlangs weer eens zeer onaangenaam verrast door een bliksemactie van de gemeente Almelo.

Het gaat over het bedrijventerrein Noordwest Twente ten noorden van Aadorp. Over brede asfaltwegen en langs een eigenwijs spoorlijntje fiets je door dit ruim opgezet gebied in noordelijke richting. Aan het eind rijd je door een tunnel onder de N36.

Zoals je in Frankrijk op een gegeven moment als vakantieganger langs de weg “portes du soleil” ziet staan, zou je hier op de tunnel een bord kunnen plaatsen met iets als “poort naar de vrijheid”, ten teken dat je na alle kilheid, fantasieloze hallen, in een warm bad belandt. Het voelt als thuiskomen, wanneer je de weidse uitzichten bewondert. Je ademt een stuk vrijer. Het is heel abrupt, ook omdat de hooggelegen weg je het uitzicht belemmert, maar van het ene op het andere moment ben je met een beetje fantasie in een soort sprookjesland.

Ik geef toe dat het lichtelijk overdreven is, maar met het aantal bedrijfspanden overdrijft men ook wel eens.

De gemeente Almelo heeft bedacht dat men ten noorden van de N36 prima door kan gaan met het neerpoten van bedrijfspanden. Men wil in sneltreinvaart bouwen tot de gemeentegrens met Vriezenveen. Aan de kant van de spoorlijn heeft men al driftig gekapt en voor je het weet is er helemaal niets meer van het prachtige uitzicht over.

De bewoners van de Wierdenseweg zijn de klos. Zij genieten al jaren van een schitterend panorama in zuidelijke richting. De paarden die er lopen kunnen van de vrijheid en weidsheid genieten in een schitterend decor. Als doekje voor het bloeden zou er nog wel een soort houtwal komen om de aankomende lelijkheid te maskeren, maar zelfs dat gaat niet door, zodat een ieder voortaan vanuit de richting Vriezenveen de fantasieloze bouwsels in alle naaktheid reeds van verre mag aanschouwen.

We hebben het nog niet eens gehad over de noodzaak van de uitbreiding van dit industrieterrein, maar over de desastreuze gevolgen voor het landschap zijn we het bij voorbaat reeds eens. Er zal wederom een stukje natuur verloren gaan.

Tot hiertoe en niet verder. Blijf er toch af. Is er dan echt in de gemeente Almelo zelf geen mogelijkheid meer om bedrijfspanden neer te zetten? Zit het voormalig Indiëterrein reeds volgeboekt? Ik zie toch verbazend vaak bedrijfspanden of delen er van leeg staan met plakkaten voor de ramen met “te huur” of “te koop” er op. Wanneer je er op let zie je ook zo hier en daar wel braakliggende terreinen in bestaande industriegebieden.

De stichting NAT heeft het over het “gat van Almelo” en terecht. Zoals eerder gezegd pleiten zij er voor om eerst de mogelijkheden in bestaande industriegebieden te bekijken en daarmee het prachtige buitengebied zo veel mogelijk te sparen.

Wat hier gebeurt lijkt ook op onzorgvuldig en onnodig graaien, zoals de bankwereld ons zo pijnlijk duidelijk heeft gemaakt. Meer, meer, meer en het leidt tot niets. Bouwen voor leegstand met de natuur als definitieve verliezer. Wanneer wordt het nu eens duidelijk en vindt de zo nodige omslag plaats? Nog maar zo’n tien procent van Nederland is natuur en wanneer we op deze wijze doorgaan reduceren we het in sneltreinvaart tot nul. Willen we zo’n land, kil en emotieloos, ruikend naar beton?

 

Anne Jan Teunis, Almelo
 

 
18-04-2009  

Vogelvrij

 

Wat is dat toch helemaal. Dat de Hanzelaan van de gemeente een beurt krijgt: een riolering, levensgevaarlijke middengeleiders, een paar plantenbakken en nog zo wat.
Crimineel, als dit uitgevoerd wordt: miljoenen in asfalt, stenen en een perk narcissen! Van een wijkwanbestuur, waar bij monde van de voorzitter duidelijk wordt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Twee scholen, de Heemde en de Windhoekschool, die zich hullen in stilzwijgen! En dat terwijl op dat volstrekt onlogisch onderdeel van de parkeerring met ordinair sluipverkeer al te vaak snoeihard en bij de fietsende moeder – kind in het zitje - de plooien uit haar rok - gereden wordt. Gelukkig de pa, voor schooltijd op weg naar zijn werk, met het achterbankkindje!
Binnen de Hofkamp zijn de Hofkampstraat tussen het lieflijk kinderdagverblijf “Muissie” en de Pinkstergemeente, op weg naar het Paradijs - en de Schipbeekstraat notoir onveilig.
Op een ingelaste “noodbijeenkomst” over “het werk in uitvoering” is de grootste zorg van de buurtbewoner, dat haar auto geen strobreed in de weg gelegd wordt. Daar zakt werkelijk toch mijn broek van af.
Een grof schandaal: de Hofkamp - zo mooi ontworpen, zo rommelig ontaard in de tijd - aan haar lot over te laten.
En dan te bedenken, dat Almelo mee doet aan actie Boom met X-factor. Langs de straten van de Hofkamp de bomen gaat vellen. De gemeenteraad de Hofkamp het wel heel gulle bedrag van € 6000,- schenkt voor een goed idee ter verfraaiing van de wijk, het wijkbestuur een slapend bedrag van € 11000 in kas heeft. Hypocrisie ten voeten uit!

Nu ligt er een pracht kans om te gaan voor speels, groen en veilig.
Jammer dan! Gemeente, techneuten van afd. verkeer en “afvoerputje” – en ook veel bewoners gedragen zich zouteloos.
Vooruit, de Hofkamp is geen Vogelaarwijk, maar dat is toch geen legitimatie om dit wijkje af te serveren á la Ella. Hoewel de eerlijkheid gebiedt, dat er zeker fraaie straten in Almelo zijn.
Met de Nijreessingel zou het allemaal beter worden met de woonwijken in de binnenstad.
Een lakmoesproef of de argumenten tellen, wethoudertje!
Een theatermakende man, theatraal bewerend de buurtbewoners ter wille te zijn en op tijd met hen te willen overleggen. Hij had alle tijd, evenals het slapende Hofkampbestuur. Armzalig!

Paul Bults

 
18-04-2009  

Gemuilkorfd in de provincie

 

Wie buiten de Randstad woont, is voor nieuws uit eigen domicilie of streek aangewezen op een regionale krant. Landelijke kranten en media in Nederland richten zich immers slechts bij uitzondering op deze ‘provincie’, hoewel die wel het grootste deel van het land beslaat. Zo begint het verhaal van publicist Louis van Overbeek in het Katholiek Nieuwsblad. Het gaat voor een stukje ook nog over de bestuurlijke cultuur van Almelo.

 
19-04-2009  

Gemeenteraad vol met schijtlijsters

 

De Almelose raadszaal is een zaal vol kippendrift! Schijtlijsters! Een laag democratisch gehalte. Maling aan wijkbewoners, die zo hun eigen wensen over de inrichting van hun buurt hebben.
Ach gut, “PvdA verbaasd over verdwijnen zebra in de Hofkamp na beklag wijkbestuur” - namens wie spreekt zij helemaal! - in een vierregelig ezelachtig kattebelletje. Gelezen in deze krant.
“Gatsamme” PvdA, je hebt je ogen toch niet in je gat. Dat sluipverkeer is de ellende!
De gemeente hoort met de buurt door te praten, hoe ze hun wijkje willen inrichten. Er liggen van jaren geleden nog karrenvrachten handtekeningenlijsten in het gemeentehuis over dat vermaledijde sluipverkeer. Recent uit onverdachte hoek van Kamieleke Eurlings van Verkeer :Veilig op de snelweg, onveilig in de wijk!”Daar gaan we met onze drempels!
Een slag in de rondte gebeld. Ook een prominent PvdA-raadslid Jan Hammink gesproken. Benarde onveilige situatie en gemeentelijke verkeersblunders uitgelegd. “Ja, ik maak het bespreekbaar in de fractie!”.En dan niet verder komen dan een kippige klacht over een zebrapaadje! – kwarteldoof, vinkenblind - jawel J.H . Koude douche!
Struisvogelpolitiek! Kop in het zand, niets aan de hand. Drempels opwerpen! Het volk is “veels ‘ te lastig. Doller moet het niet worden. Nogmaals: Schijtlijstergedrag!
Er is maar een vraag opportuun: “Wethoudertje op het matje voor echte inspraak! - de riolering kan nog wel even liggen - Als de wiedeweerga aan het werk.

Paul Bults

 
21-04-2009  

Van een schijtlijster

 

Ach beste Paul Bults. Weet je: ik mag je wel. Echt wel en dat verandert ook niet. Als je me belt (en dat doe je regelmatig en ik stel het op prijs) dan denk ik: dat gaat minstens een half uur duren. Dat vind ik meestal niet erg, omdat je bevlogen bent. Je hebt een mening en zoekt anderen op om met jou die mening te delen. Je zoekt mij op als politicus. En ook dat stel ik zeer op prijs. Daar ben ik voor. Zowaar, we zijn het ook wel eens eens. En soms niet. Moet allemaal kunnen. Je spreekt me aan op straat, zoals toevallig laatst, toen ik nog snel even tussen veel bedrijven door absoluut een boodschap moest doen. “Heb je even tijd”, vraag je beleefd. “Alleen als je met me oploopt, want ik moet die boodschap doen bij die winkel. Voor mijn dochter nog even iets halen. Dat heb ik beloofd. Dus dat moet. Dan loop je zowaar met me op, de hele winkelstraat door met je vrouw achter je aan. “Paul wat doe je nou?” En je ratelt maar door. Het is net een slapstick. Maar erg vind ik het helemaal niet. Van jou kan ik het hebben. Je hebt een goed hart en bedoelt het goed. Daarom neem ik ook altijd graag alle tijd voor je. Sta je altijd te woord en bel je altijd terug.

O ja, nu ik het toch over slapsticks heb: dat vond ik ook zo leuk van je: jaren geleden, hartje zomer. Wie fiets daar met een kerstboom achter op de fiets voor de bieb langs: Paul Bults. Dat vind ik humor!

Dan laatst weer over de herinrichting van de Hanzelaan. Het was allemaal niet goed wat de gemeente deed. Ik vond dat je een punt had. De gemeente deelt mede, zonder burgers te horen vooraf. En je verwees naar de voorzitter van de bewonerscommissie. Ik heb je beloofd de zaak in de fractie aan de orde te stellen. En ik heb je ook gezegd, dat ik met de voorzitter nog even contact wilde zoeken. En die voorzitter zegt uiteindelijk tegen mij: “De gemeente heeft vooraf met ons contact gezocht en wij hebben ons zegje gedaan en nu komt er nog een nader overleg en wij zijn tevreden.” Nou beste Paul, dan is dat toch een standpunt namens de bewoners mag ik aannemen en als enige punt van aandacht bleef nog over dat de oversteek in de Hanzelaan zou verdwijnen. Daar is de buurt niet blij mee en dus heeft onze fractie dat aangekaart. Zo is het letterlijk gegaan. En dan beste Paul, als je dan weet, dat ik je graag altijd te woord wil staan, altijd naar je wil luisteren en altijd terug bel als je daarom vraagt, schrijf je opeens iets over mij, waarvan ik denk: dat heb ik dus kennelijk verdiend. Nou dank je wel Paul Bults. Maar ik ben niet boos hoor. Want je bent echt een heel goed mens en dat meen ik echt.

 

Jan Hammink, je weet wel het raadslid van de PvdA dat je altijd mag bellen: 814608

 
23-04-2009  

Iedereen heeft wel eens wat op het hart!

 

Mensen die nooit problemen hebben, geloof ik niet. Misschien niet de allergrootste problemen maar iedereen loopt wel eens tegen iets aan. In Nederland zijn we geen mensen zoals dr. Phil en Oprah Winfrey gewent. Maar toch vinden veel mensen het wel fijn om even hun hart te luchten en goede raad van een professional te krijgen.

Veel mensen proberen alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Vooral vrouwen twijfelen nogal eens. Over hun uiterlijk, hun relatie. De kinderen, vriendschappen, het huishouden, hun gezondheid. Natuurlijk is er zelden tijd om hier eens goed voor te gaan zitten. En voor veel mensen is er ook een drempel om een afspraak te maken met een persoon als dr. Phil. Waarschijnlijk moet je ook lang wachten voor een gesprek, dan ben je allang weer met andere dingen bezig. Of wellicht vind je het ook moeilijk om iemand in de ogen te kijken want wie weet is jouw probleem wel raar. Dat is het natuurlijk nooit maar mensen hebben toch snel dat gevoel. Bovendien hangt er vaak een prijskaartje aan terwijl het on-Nederlands is om hier veel geld aan uit te willen geven.
En wat te denken van het goede geval dat mensen met een adviseur, deskundige of hulpverlener willen hebben. Hoe vaak zegt iemand niet: “Als het niet klikt, doe ik het niet hoor!”

En zo ontstond het idee om iedereen in Nederland toegang te geven tot een gratis professionele coach. Die je even op weg helpt, een steuntje in de rug biedt, je voorziet van een positief advies of je nog eens kritisch naar jezelf laat kijken. Enthousiaste professionals met wie mensen zich kunnen identificeren. Allemaal vrolijke, empathische mensen die met alle liefde even tijd en aandacht aan iemands probleem willen besteden. Eén keer klikken naar www.coach2day.nl en je weet wat ik bedoel. Een opgelucht hart geeft heel veel frisse lucht!
 

Lyida

Archief
Terug naar vorige pagina