De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-07-2012  

Nederland zit in de maag met 80 Leopard tanks


De Leopard 2, 'the best battle tank' ter wereld
 

DEN HAAG – Het afhaken van Indonesië om 80 Leopard tanks van Nederland te kopen zorgt voor hoofdbrekens bij minister Hillen van het ministerie van Defensie. De beoogde opbrengst van 200 miljoen euro had Hillen hard nodig om deels de bezuinigingen op te vangen.
Volgens criticaster Han ten Broeke is vooral het stroperige debat in de Tweede kamer er debet aan dat de deal is afgeketst. Partijen als PVV, GroenLinks en PvdA wilden zekerheden dat de Leopards niet tegen de eigen bevolking of bijvoorbeeld in de onrustige regio Nieuw Guinea zouden worden ingezet. Indonesië was volgens het Haaksbergse VVD-kamerlid ten Broeke het traineren beu en kocht daarom 100 Leopards van Duitsland die deze binnen een jaar zal leveren. De 'onverkoopbare' Leopards staan nu in het Almelose defensiedepot. Ten Broeke suggereert eveneens dat Indonesie mogelijk ook zal afzien van de overeenkomst met Damen Schelde Naval Shipbuilding voor het leveren van fregatten.

Overigens zijn de debatten in de Tweede kamer over defensiewapens vaker stroperig. De militaire inzet in Afghanistan moest gepaard gaan zonder Leopards omdat de vredesmissiegedachte voorop moest staan. Toch waren er Nederlandse Leopards in Afghanistan, maar dan bemand door Canadese militairen die eerst in Nederland werden opgeleid om de Hollandse tanks te kunnen besturen. De inzet van de met Nederlandse kenmerken voorziene Leopards in Afghanistan door Canada bleek bijzonder succesvol en heeft volgens insiders nodige slachtoffers onder de Canadese militairen voorkomen.

 
03-07-2012  

PVV brokkelt uiteen à la LPF

 

DEN HAAG – De PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven zijn vandaag met onmiddellijke ingang uit de PVV gestapt. Zij deden dat onmiddellijk na de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PVV door Geert Wilders in Nieuwspoort.

Defensiewoordvoerder Hernandez kondigde kort na 11.00 uur op Twitter het vertrek van hem en zijn collega al aan.
‘Kortzichtigheid en symboolpolitiek vieren hoogtij bij de PVV’, stelde Hernandez op een geïmproviseerde persconferentie in Den Haag waar Kortenoeven en hij hun vertrek toelichtten. ‘Geert weet niet wie Henk en Ingrid zijn. Hij leeft in een totaal isolement en is de feeling met de realiteit volledig kwijtgeraakt’, vertelde Hernandez.
Het tweetal heeft moeite met het verkiezingsprogramma. Volgens een geëmotioneerde Hernandez mochten de PVV-Kamerleden het verkiezingsprogramma ‘een half uurtje even snel inkijken’ en werd kritiek ‘afgewimpeld’. (Lees hier zijn verklaring)
Volgens buitenlandwoordvoerder Kortenoeven geldt de vrijheid van meningsuiting binnen de PVV uitsluitend ‘voor Wilders en de leden van zijn politbureau’. Daarmede een tweedeling en dictatuur aanduidend. Volgens Kortenoeven worden de PVV- Kamerleden zodanig kort gehouden dat de PVV een mediabeleid voert waar ‘de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, nog iets van kan leren.’ (Lees hier zijn verklaring)
Het tweetal blijft tot de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer zitten als Kamerlid en heeft geen ambities zich bij anderen aan te sluiten. Met Hero Brinkman zijn er nu drie PVV'ers uit het squadron van Geert Wilders gestapt.

 
09-07-2012  

Wietpas schiet doel voorbij, blijkt uit onderzoek

 

DEN HAAG – Een onderzoek in opdracht van de stichting Epicurus door de Universiteit van Tilburg toont aan dat de sinds 1 mei jl. verplichte ‘Wietpas’ in de drie zuidelijke provincies zijn doel volkomen voorbij schiet.
In de zuidelijke provincies is de illegale straathandel enorm toegenomen en zijn er naast Marokkaanse jongeren uit Rotterdam en Utrecht ook Albanezen, Hongaren, Roemenen en Noord-Franse allochtonen actief geworden in de drugshandel.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de politiekorpsen niet tot nauwelijks zijn opgewassen tegen deze massale ontwikkeling. Ook zijn de prijzen omhoog geschoten en mijden vooral jongeren tot 24 jaar de koffieshops. De onderzoekers achten het niet aannemelijk dat deze groep is gestopt met ‘blowen’, maar nu op straat koopt met alle toegenomen risico’s van dien.
Senioronderzoeker Maalsté van de UvT vindt dan ook dat de Noordelijke koffieshopgemeenten moeten weten welke ellende op hun afkomt als ook daar de ‘Wietpas’ wordt ingesteld.

< In Maastricht werd vooraf gedemonstreerd tegen de 'wietpas' maar sinds de invoering wordt niet alleen door koffieshophouders geklaagd, maar ook door middenstanders en burgers die ongewild met de bijverschijnselen van de illegale straathandel te maken krijgen.

 
14-07-2012  

Tabak verbouwen voor schonere lucht

 

PIACENZA – De Italiaanse geneticus Corrado Fogher was er al in 2008 van overtuigd dat het verbouwen van tabak kan helpen bij het schoner maken van de lucht. De verstokte niet-roker maakte namelijk uit de zaden van tabak olie met een veel hogere opbrengst biobrandstof dan uit koolzaad of soja mogelijk is. Het onderzoek is gepatenteerd door Sunchem.
Er zijn nog meer voordelen. Tabak is een goedkope plant en gedijt het best op arme grond waardoor geen kostbare landbouwgrond vol geplempt behoeft te worden met koolzaad. Ook wordt teveel oerwoud gekapt omdat het plaats moet maken voor de verbouw van soja.

Een negatieve melding is er ook. AlmeloNieuws.nl heeft uitgezocht dat David R. Beran, president van de Altria Group waar grote tabaksfabrikanten als Philip Morris, USSTC en Middleton toe behoren, wel investeert in wijnplantages maar dat hij nog niet het voordeel heeft ingezien om te investeren in de productie van biobrandstof.

 
19-07-2012  

Google en Science Museum lanceren Web Lab

Interactieve tentoonstelling brengt internet tot leven via vijf bijzondere experimenten
 

AMSTERDAM - Google en het Science Museum in Londen hebben samen het Chrome Web Lab ontwikkeld. Het Web Lab is een tentoonstelling waarin met behulp van vijf experimenten de buitengewone werking van internet tot leven wordt gebracht. De experimenten zijn zowel toegankelijk voor bezoekers van het Science museum als voor mensen die thuis van achter hun computer willen experimenteren. Beide partijen hopen hiermee een nieuwe generatie van computerwetenschappers en -liefhebbers te inspireren. De tentoonstelling is een jaar lang te bezichtigen.

Vijf experimenten
Bezoekers van het Science Museum krijgen de gelegenheid om op speelse wijze deel te nemen aan de vijf bijzondere experimenten. Daarnaast biedt de website www.chromeweblab.com bezoekers de mogelijkheid tot online interactie met dezelfde experimenten. Hiermee krijgt de tentoonstelling een wereldwijd karakter. Fysieke en online bezoekers van het museum kunnen gezamenlijk internettechnologieën tot leven brengen aan de hand van:


• Universal Orchestra: een door internet ondersteund achtkoppig orkest dat harmonieuze muziek voortbrengt.
• Sketchbots: speciaal voor de tentoonstelling gebouwde robots die in staat zijn om portretfoto’s te maken van computergebruikers en vervolgens de beelden in echt zand te schetsen in Londen.
• Data Tracer: een instrument waarmee gebruikers kunnen achterhalen waar alle online informatie ter wereld fysiek ligt opgeslagen.
• Teleporter: een reeks van periscopen met internetondersteuning waarmee gebruikers direct toegang krijgen tot een aantal locaties in alle delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan 24 uur lang toegang tot een Amerikaanse bakkerij.

• Lab Tag Explorer: een visualisatie van alle wereldwijde geanonimiseerde bezoekers van Web Lab, waarbij deelnemers op bijzondere wijze worden gegroepeerd en in categorieën onderverdeeld.

Voor elke kennisniveau

Elk Web Lab-experiment maakt gebruik van moderne internettechnologie om een bepaald concept uit de computerwetenschap nader te verkennen. De tentoonstelling is echter ook geschikt voor mensen die het verschil tussen WebSocket en HTML5 Canvas niet kennen. Web Lab is namelijk bedoeld om het potentieel van internet aan fysieke en online bezoekers van alle leeftijden en met elke mogelijke achtergrond te tonen.

“Het internet is een geweldig fenomeen. Het ondersteunt onze levens elke dag. Het stelt ons in staat om de wereld te verkennen en te communiceren met vrienden in alle delen van de wereld. Tot dusver bleef deze magie echter achter onze computerschermen verborgen”, zegt Steve Vranakis, creatief directeur van het Web Lab bij Google. “Web Lab brengt hier verandering in. We hebben samen met het Science Museum nieuwe experimenten ontwikkeld die de kracht van internet tonen aan iedereen die Web Lab bezoekt.”

Ian Blatchford, de directeur van het Science Museum, voegt daar aan toe: “We zijn zeer verheugd over het feit dat Science Museum en Google hun krachten hebben gebundeld om deze werkelijk baanbrekende tentoonstelling naar Londen te brengen. Door als gastlocatie voor deze tentoonstelling op te treden, versterkt het museum zijn rol als bron van inspiratie voor een nieuwe generatie van wetenschappers en ingenieurs.”

Beschikbaarheid
Geheel in lijn met de traditie van Google om innovatieve ideeën tot leven te wekken en ze vervolgens te verbeteren op basis van feedback van gebruikers, is deze week de ‘bèta-versie’ van Web Lab geïntroduceerd. Google en het Science Museum horen graag van alle fysieke en online bezoekers hoe zij de Web Lab-ervaring verder kunnen verbeteren.

 
25-07-2012  

The Olympic Bell heeft een Hollands tintje

 

ALMELO – Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen a.s. vrijdag in Londen, laat ook de grootste gestemde klok ter wereld haar geluid weerklinken. De welluidende klank zal over de City van Londen te horen zijn en de muzikale omlijsting is geïnspireerd op The Tempest (de Storm) van William Shakespeare.
Om de klank zuiver te laten klinken, is de bij Royal Eijsbouts in Asten gegoten klok - 5 meter doorsnede en een gewicht van 23.000 kg - aan de binnenzijde mechanisch bewerkt op een zeer grote carrouselbank door Thomassen Machining in Rheden, dat behoort tot de Osse Equipment Manufacturing Group uit Almelo (Boessenkool).
De OEM Groep is gespecialiseerd in bijzondere producten van diverse metalen met een zeer hoge nauwkeurigheid.
Toch weer een beetje Hollandse trots, nog voordat er een medaille vergeven is.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina