De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
09-07-2012  

Wietpas schiet doel voorbij, blijkt uit onderzoek

 

DEN HAAG – Een onderzoek in opdracht van de stichting Epicurus door de Universiteit van Tilburg toont aan dat de sinds 1 mei jl. verplichte ‘Wietpas’ in de drie zuidelijke provincies zijn doel volkomen voorbij schiet.
In de zuidelijke provincies is de illegale straathandel enorm toegenomen en zijn er naast Marokkaanse jongeren uit Rotterdam en Utrecht ook Albanezen, Hongaren, Roemenen en Noord-Franse allochtonen actief geworden in de drugshandel.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de politiekorpsen niet tot nauwelijks zijn opgewassen tegen deze massale ontwikkeling. Ook zijn de prijzen omhoog geschoten en mijden vooral jongeren tot 24 jaar de koffieshops. De onderzoekers achten het niet aannemelijk dat deze groep is gestopt met ‘blowen’, maar nu op straat koopt met alle toegenomen risico’s van dien.
Senioronderzoeker Maalsté van de UvT vindt dan ook dat de Noordelijke koffieshopgemeenten moeten weten welke ellende op hun afkomt als ook daar de ‘Wietpas’ wordt ingesteld.

< In Maastricht werd vooraf gedemonstreerd tegen de 'wietpas' maar sinds de invoering wordt niet alleen door koffieshophouders geklaagd, maar ook door middenstanders en burgers die ongewild met de bijverschijnselen van de illegale straathandel te maken krijgen.

Archief
Terug naar vorige pagina