De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
19-07-2012  

Google en Science Museum lanceren Web Lab

Interactieve tentoonstelling brengt internet tot leven via vijf bijzondere experimenten
 

AMSTERDAM - Google en het Science Museum in Londen hebben samen het Chrome Web Lab ontwikkeld. Het Web Lab is een tentoonstelling waarin met behulp van vijf experimenten de buitengewone werking van internet tot leven wordt gebracht. De experimenten zijn zowel toegankelijk voor bezoekers van het Science museum als voor mensen die thuis van achter hun computer willen experimenteren. Beide partijen hopen hiermee een nieuwe generatie van computerwetenschappers en -liefhebbers te inspireren. De tentoonstelling is een jaar lang te bezichtigen.

Vijf experimenten
Bezoekers van het Science Museum krijgen de gelegenheid om op speelse wijze deel te nemen aan de vijf bijzondere experimenten. Daarnaast biedt de website www.chromeweblab.com bezoekers de mogelijkheid tot online interactie met dezelfde experimenten. Hiermee krijgt de tentoonstelling een wereldwijd karakter. Fysieke en online bezoekers van het museum kunnen gezamenlijk internettechnologieën tot leven brengen aan de hand van:


• Universal Orchestra: een door internet ondersteund achtkoppig orkest dat harmonieuze muziek voortbrengt.
• Sketchbots: speciaal voor de tentoonstelling gebouwde robots die in staat zijn om portretfoto’s te maken van computergebruikers en vervolgens de beelden in echt zand te schetsen in Londen.
• Data Tracer: een instrument waarmee gebruikers kunnen achterhalen waar alle online informatie ter wereld fysiek ligt opgeslagen.
• Teleporter: een reeks van periscopen met internetondersteuning waarmee gebruikers direct toegang krijgen tot een aantal locaties in alle delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan 24 uur lang toegang tot een Amerikaanse bakkerij.

• Lab Tag Explorer: een visualisatie van alle wereldwijde geanonimiseerde bezoekers van Web Lab, waarbij deelnemers op bijzondere wijze worden gegroepeerd en in categorieën onderverdeeld.

Voor elke kennisniveau

Elk Web Lab-experiment maakt gebruik van moderne internettechnologie om een bepaald concept uit de computerwetenschap nader te verkennen. De tentoonstelling is echter ook geschikt voor mensen die het verschil tussen WebSocket en HTML5 Canvas niet kennen. Web Lab is namelijk bedoeld om het potentieel van internet aan fysieke en online bezoekers van alle leeftijden en met elke mogelijke achtergrond te tonen.

“Het internet is een geweldig fenomeen. Het ondersteunt onze levens elke dag. Het stelt ons in staat om de wereld te verkennen en te communiceren met vrienden in alle delen van de wereld. Tot dusver bleef deze magie echter achter onze computerschermen verborgen”, zegt Steve Vranakis, creatief directeur van het Web Lab bij Google. “Web Lab brengt hier verandering in. We hebben samen met het Science Museum nieuwe experimenten ontwikkeld die de kracht van internet tonen aan iedereen die Web Lab bezoekt.”

Ian Blatchford, de directeur van het Science Museum, voegt daar aan toe: “We zijn zeer verheugd over het feit dat Science Museum en Google hun krachten hebben gebundeld om deze werkelijk baanbrekende tentoonstelling naar Londen te brengen. Door als gastlocatie voor deze tentoonstelling op te treden, versterkt het museum zijn rol als bron van inspiratie voor een nieuwe generatie van wetenschappers en ingenieurs.”

Beschikbaarheid
Geheel in lijn met de traditie van Google om innovatieve ideeën tot leven te wekken en ze vervolgens te verbeteren op basis van feedback van gebruikers, is deze week de ‘bèta-versie’ van Web Lab geïntroduceerd. Google en het Science Museum horen graag van alle fysieke en online bezoekers hoe zij de Web Lab-ervaring verder kunnen verbeteren.

Archief
Terug naar vorige pagina