De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-07-2012  

Nederland zit in de maag met 80 Leopard tanks


De Leopard 2, 'the best battle tank' ter wereld
 

DEN HAAG – Het afhaken van Indonesië om 80 Leopard tanks van Nederland te kopen zorgt voor hoofdbrekens bij minister Hillen van het ministerie van Defensie. De beoogde opbrengst van 200 miljoen euro had Hillen hard nodig om deels de bezuinigingen op te vangen.
Volgens criticaster Han ten Broeke is vooral het stroperige debat in de Tweede kamer er debet aan dat de deal is afgeketst. Partijen als PVV, GroenLinks en PvdA wilden zekerheden dat de Leopards niet tegen de eigen bevolking of bijvoorbeeld in de onrustige regio Nieuw Guinea zouden worden ingezet. Indonesië was volgens het Haaksbergse VVD-kamerlid ten Broeke het traineren beu en kocht daarom 100 Leopards van Duitsland die deze binnen een jaar zal leveren. De 'onverkoopbare' Leopards staan nu in het Almelose defensiedepot. Ten Broeke suggereert eveneens dat Indonesie mogelijk ook zal afzien van de overeenkomst met Damen Schelde Naval Shipbuilding voor het leveren van fregatten.

Overigens zijn de debatten in de Tweede kamer over defensiewapens vaker stroperig. De militaire inzet in Afghanistan moest gepaard gaan zonder Leopards omdat de vredesmissiegedachte voorop moest staan. Toch waren er Nederlandse Leopards in Afghanistan, maar dan bemand door Canadese militairen die eerst in Nederland werden opgeleid om de Hollandse tanks te kunnen besturen. De inzet van de met Nederlandse kenmerken voorziene Leopards in Afghanistan door Canada bleek bijzonder succesvol en heeft volgens insiders nodige slachtoffers onder de Canadese militairen voorkomen.

Archief
Terug naar vorige pagina