Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-06-2014  

Lage opkomst Turken tegen genocidemonument


Boven de Turks 'nationalistische volkswoede' en onder de foto van het Armeens herdenkingsmonument waar het protest zich tegen richt.
Het monument werd 24 april jl. onthuld in het bijzijn van tal van hoogwaardigheidsbekleders.

De Turkse demonstranten tegen het Armeens herdenkingsmonument werden vanuit het hele land gratis met bussen aangevoerd. Alleen uit Alkmaar kwamen al 10 bussen met demonstranten.
 

ALMELO – Naar opgave van de politie hebben zo’n 3000 Turken uit geheel Nederland gehoor gegeven aan de oproep om vanmiddag in Almelo te komen demonstreren tegen het genocidemonument bij de Armeense Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg.
Het monument dat op 24 april jl. werd onthuld om de honderdduizenden Armeense slachtoffers te gedenken bij het ontstaan van het huidige Turkije, was bij enkele Turkse groeperingen die de genocide ontkennen, in het verkeerde keelgat geschoten.
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld had de demonstratie al verbannen uit de binnenstad om meer veiligheid te kunnen waarborgen rond deze demonstratie. Enkele tientallen agenten en enkele agenten te paard werden ingezet bij de rustig verlopen demonstratie. Zon 75 ME’ers werden achter de hand gehouden en boven de evenementenweide aan de Rembrandtlaan, waar de demonstratie plaatsvond, cirkelde een politiehelikopter om beelden te maken. Dat gebeurde ook uit een videobus van de politie. Zo hier en daar werd het teken van de Grijze Wolven getoond als symbool van het ultra rechtse deel van de Turken.
Overigens zal de demonstratie geen invloed hebben op het beleid. De Nederlandse overheid erkende de Armeense genocide in 2004. De ‘volkswoede’ kan ook de omgevingsvergunning, waaronder toestemming werd verleend om het herdenkingsmonument op eigen terrein van de Armeense Apostolische Kerk te plaatsen, op geen enkele manier ongedaan maken omdat het voldoet aan de gemeentelijke verordeningen en omgevingseisen.

Fotoreportage: Alwin Winkel en Jan Bril

Lees ook:
Indrukwekkende onthulling Armenian Memorial
Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk
 

Fotoreportage (64 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina