Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-04-2014  

Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk


Massatransport per trein
 

ALMELO – Donderdag 24 april wordt bij de Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg een monument onthuld ter herinnering aan de deportatie van honderdduizenden Armenen ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Dat ging gepaard met wreedheden en er vielen in deze volkerenstrijd honderdduizenden burgerslachtoffers aan beide zijden. De volkerenmoord werd nooit internationaal erkend en in Turkije is zelfs strafbaar te roepen dat er in de jaren 1914-1918 genocide is gepleegd. De Nederlandse historicus Edwin Ruis wijdde er de nodige aandacht aan.
Ondanks de officiële ontkenning van Turkse zijde geeft de gemeente Almelo de ruimte om een herinneringsmonument te plaatsen bij de kerk en zal ook met een delegatie aanwezig zijn. Verwacht worden ook vertegenwoordigers van de internationale Armeens Apostolische Kerk en hebben Nederlandse en Duitse wetenschappers toegezegd te zullen komen.

De Armeense genocide (Armeens: Հայոց Ցեղասպանութիւն, Turks: Ermeni Soykırımı), (ook wel aangeduid als de Armeense kwestie door diegenen die twijfelen of er werkelijk sprake was van een genocide) is de naam voor de volkerenmoord gepleegd op (honderdduizenden tot meer dan een miljoen) Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.
Robert Fisk stelt in zijn boek "De grote beschavingsoorlog" dat de Armeense genocide de eerste Holocaust was waarbij veel Duitsers betrokken waren. Ze zouden de uitroeiings- en verzwijgingstactieken enige decennia later opnieuw toepassen. Winston Churchill waarschuwde herhaaldelijk tegen deze praktijken: "De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord 'Armenië'."[1]
Westerse historici en verschillende Turkse historici, zoals Taner Akçam, Fatma Muge Gocek en Halil Berktay en de vermoorde Hrant Dink, zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond. Turkse en andere Westerse wetenschappers, waaronder historici die gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van Ottomaanse Rijk zoals Bernard Lewis, Justin McCarthy en Gilles Veinstein, houden het bij deportatie en massamoord van Armeniërs, waarbij vaak etnische zuivering wordt erkend. Turkije ontkent de genocide formeel en verzet zich tegen internationale erkenning ervan. Een aantal wetenschappers stelt dat te weinig wetenschappelijk bewijs is gevonden om definitieve conclusies te trekken. De internationale discussie richt zich vooral op wat de precieze definitie van genocide is en wie in deze bepaalt dat ze hier daadwerkelijk van toepassing is.

Vaststaat, erkend of niet erkend, dat in het toenmalige Ottomaanse Rijk de Armeniërs massaal werden gedeporteerd naar vooral Syrië en dat er in die strijd honderdduizenden slachtoffers vielen onder burgers, ook aan Turkse zijde.
Kijk naar een filmpje over het monument in Almelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina