Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-04-2014  

Indrukwekkende onthulling Armenian Memorial


Armenian Genocide Memorial 1914-1918 in Almelo
Foto's: Jan Bril
 

ALMELO – Ruim 1000 gasten uit geheel Europa gaven gehoor aan de uitnodiging voor de onthulling van het Armeens genocide-monument 1914-1918 bij de Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveensestraat in Almelo. Onder hen geestelijken van de Internationale Armeens Apostolische Kerk, de Armeense regering in ballingschap, de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt, Harry van Bommel en Joël Voordewind en wethouders en meerdere raadsleden van de gemeente Almelo.
Pieter Omtzigt citeerde Nederlandse krantenberichten uit 1917 en wees er op dat toen al de gruwelijke details bekend waren van de genocide en deportaties en dat toen al van Ottomaanse zijde dit werd ontkend. Omtzigt vindt dat het monument bij moet dragen om waakzaam te blijven t.a.v. christenen in het Midden-Oosten. In 2004 nam de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie aan waarin de Armeense genocide werd erkend.

De Turkse premier Erdogan sprak woensdag wel zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de toenmalige slachtoffers maar het blijft twijfelachting of de genocide door Turkije ooit wordt erkend.
Op dezelfde dag hield de Turkse gemeenschap in Almelo een demonstratie voor het stadhuis uit protest tegen de onthulling van het monument. Een demonstratie die wel de Turkse TV haalde met in de hoofdrol het Almelose raadslid Ugur Çete, die ook in de landelijke pers vraagtekens zette.

Fotoreportage: Jan Bril

Lees ook: Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk

Fotoreportage (83 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina