De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
11-03-2009  

Evaluatie: meer inzicht in prijs van taxirit

 

DEN HAAG - Consumenten weten sinds de invoering van het nieuwe taxitarief vooraf beter wat een taxirit gaat kosten. Ook is de gemiddelde ritprijs gedaald en zijn er meer korte stadsritten. Dat blijkt uit een tussenevaluatie.Staatssecretaris Huizinga (VenW) heeft de tussenevaluatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Er volgt nog een eindmeting.

Tariefstructuur
Sinds 1 februari 2008 moeten alle straattaxi's zich aan de nieuwe tariefstructuur houden.Het tarief bestaat uit een basisbedrag voor de eerst twee kilometer (maximaal 7,50 euro) en een vast kilometertarief voor de rest van de rit (maximaal 2,20 euro). De duur van de rit heeft geen invloed meer op de kosten. Consumenten moesten zo meer duidelijkheid krijgen over de ritprijs. Ook zouden taxi's hierdoor minder vaak korte ritten weigeren.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat consumenten nu vooraf beter weten wat een taxirit gaat kosten Ook maken taxi's meer korte stadsritten.De gemiddelde omzet per taxibedrijf is gedaald. Wel is het aantal taxibedrijven gestegen en is de totale omzet van alle taxibedrijven gelijk gebleven.

Dubbelsysteem
Mede op basis van de evaluatie bekijkt staatssecretaris Huizinga (VenW) of een dubbelsysteem (tijd en afstand) tegemoet komt aan de knelpunten waar de taxibranche tegenaan loopt. Zij blijft het belangrijk vinden dat de consument vooraf zicht heeft op de ritprijs.De staatssecretaris verwacht hierover voor de zomer van 2009 een besluit te kunnen nemen.
 

 
23-03-2009  

Inschrijving Nijmeegse vierdaagse al vol

 

NIJMEGEN - Twee weken voor sluiting van de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse is het maximum aantal deelnemers al bereikt. Er mogen maximaal 45.000 lopers worden ingeschreven. Vier jaar geleden werd ook al eens het maximum vroegtijdig bereikt. Wandelen blijft dus populair.   

 
23-03-2009  

Steeds meer 100-jarigen in Nederland

 

VOORBURG (ANP) - Het aantal Nederlanders van honderd jaar en ouder groeit snel. Sinds 1979 is hun aantal bijna vervijfvoudigd. Op 1 januari 2009 waren volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1633 inwoners honderd jaar of ouder. Dat is een op de tienduizend Nederlanders. Dat meldt het CBS maandag.

De oudste Nederlander is een vrouw van 111 jaar. Drie Nederlanders zijn nog in de negentiende eeuw geboren. Zij behoren tot de groep van 62 inwoners die op 1 januari 2009 105 jaar of ouder waren.

Wat opvalt is dat in die groep zich slechts zes mannen bevinden. De aanwas honderdplussers bestaat vrijwel volledig uit vrouwen. In 1979 was nog een op de drie honderdplussers een man, nu geldt dat voor een op de acht eeuwelingen.
 

 
25-03-2009  

Maatregelen om crisis het hoofd te bieden

  DEN HAAG - Het kabinet investeert 'fors in de toekomst van Nederland'. Er is een stimuleringspakket van 6 miljard euro voor de korte termijn. Tegelijkertijd zijn er maatregelen voor het herstel van de overheidsfinanciën en noodzakelijke hervormingen.

Dat zei minister-president Balkenende in een verklaring in de Tweede Kamer.

De mondiale economische crisis stelt de Nederlandse samenleving voor een grote opgave, zei Balkenende. Banen en inkomenszekerheden staan op het spel, bedrijven hebben het moeilijk, en de staatsschuld loopt in snel tempo op.

Wat in deze situatie het allerbelangrijkst is, is dat we het hoofd niet in de schoot werpen, maar de handen ineenslaan, aldus Balkenende. Daarom 'hebben we ook uitdrukkelijk het gesprek gezocht met de sociale partners.' Het kabinet kiest ervoor de geplande uitgaven de komende twee jaar op peil te houden. Dit stimuleert de consumptie en economie in 2009 en 2010 met 50 miljard euro.
Stimuleringspakket
Daarnaast heeft het kabinet een stimuleringspakket voor 2009 en 2010. Daarvoor is in totaal 6 miljard euro beschikbaar.
Werk en bedrijvigheid
Het kabinet 'zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en de bedrijvigheid te stimuleren'. Deeltijd-WW helpt daarbij, zei Balkenende.
Lees verder...

 
28-03-2009  

Resultaat EU-landbouwministerraad teleurstellend


Koeien met hoorns, zoals het hoort
  BRUSSEL - De NMV is teleurgesteld in de uitkomst van de raad van landbouwministers in Brussel. Vooral de houding van EU-landbouwcommissaris Fischer Boel staat een oplossing van de crisis op de zuivelmarkt in de weg. Het is volstrekt helder dat het aanbod van melk zowel in Europa als ook op de wereldmarkt groter is dan de vraag. De melkprijs is inmiddels tot een historisch dieptepunt gedaald. Het is in deze situatie niet aan de orde om te stechelen over de vraag wat hiertoe het meest aan bijgedragen heeft, de afname van de vraag of de toename van het aanbod. Er is gewoon te veel melk en het is nu aan de politiek om oplossingen te zoeken.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina