De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
28-03-2009  

Resultaat EU-landbouwministerraad teleurstellend


Koeien met hoorns, zoals het hoort
 

Oplossingen kunnen enerzijds liggen in het vergroten van de vraag, door bijvoorbeeld het EU-schoolmelkprogramma en het ondersteunen van afzet van melkpoeder in veevoer. Alleen het eerste is op dit moment toegezegd.

Duidelijk is dat dit onvoldoende is om de markt weer in balans te brengen. Ook aan de aanbodzijde zal iets moeten gebeuren. Juist daar houdt Fischer Boel, en met haar een aantal ministers waaronder Verburg, krampachtig vast aan eerder gemaakte afspraken. De meest onzinnige argumenten worden daarvoor uit de kast gehaald en erger nog, er wordt onjuiste informatie gegeven. De 2,5% quotumverruiming van 2008 zou niets te maken hebben met het huidige overschot en de lage melkprijzen, want de melkproductie in de EU ligt ruim onder het totale EU-quotum en de productie zou in 2008 met 0,4% zijn gedaald.

Uit de meest recente informatie van het PZ blijkt echter duidelijk dat er in 2008 0,6% meer melk geproduceerd is dan in 2007. Aangezien het EU-melkquotum niet afgestemd is op de vraag zegt het onderschrijden van dit quotum met ongeveer 4% niets over het overschot op de zuivelmarkt. De huidige melkproductie is te ruim en zal verminderd moeten worden.

Het is ook volstrekt helder dat als er in 2008 geen quotumuitbreiding geweest was, de EU-melkproductie lager zou zijn geweest dan nu het geval is. Een groot aantal landen zoals Engeland en Zweden kampen al jaren met een dalende melkproductie. Zeker in Engeland is de situatie dramatisch met een onderschrijding van 12% van het quotum. Deze daling zou ook zonder verruiming plaatsgevonden hebben, waardoor de totale EU-melkproductie in 2008 gedaald zou zijn in plaats van gestegen met 0,6%. Doordat een aantal landen waaronder Nederland echter wel meer zijn gaan melken, is de daling van de productie in deze landen weer teniet gedaan en omgezet in een stijging van de totale EU-productie.

Daarmee heeft de verruiming van het melkquotum dus wel degelijk bijgedragen aan het huidige overschot op de EU-zuivelmarkt en zullen ook de komende verruimingen hier verder aan bijdragen. De NMV betreurt het dan ook zeer dat de EU-ministerraad haar verantwoordelijkheid niet genomen heeft en niet ingegaan is op het voorstel van onder meer Duitsland om de voorgenomen verruimingen te bevriezen. Dit zou in ieder geval een mogelijk verdere verslechtering van de zuivelmarkt voorkomen hebben. Voor herstel van de zuivelmarkt zijn echter nog verdere stappen noodzakelijk.


 

Archief
Terug naar vorige pagina