De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
25-03-2009  

Maatregelen om crisis het hoofd te bieden

 

Als werkloosheid toch onvermijdelijk is, moet om- en bijscholing ervoor zorgen dat een nieuwe baan snel binnen bereik komt. Het kabinet geeft hoge prioriteit aan het voorkomen van jeugdwerkloosheid.

Schone en innovatieve economie
Hierbij gaat het om investeringen in duurzaamheid, energiezekerheid en innovatie. Voorstellen zijn bijvoorbeeld een sloopregeling voor oude auto's en het isoleren van huizen.

Infrastructuur en bouw
Het kabinet wil onderhoudsplannen aan wegen en vaarwegen naar voren halen. Ook gaat geld naar nieuwe of betere scholen en ziekenhuizen. Daarnaast worden procedures versneld, zodat bedrijven en burgers sneller kunnen bouwen.

Liquiditeit bedrijven
De liquiditeit voor bedrijven die verbonden zijn met de luchthaven Schiphol wordt verruimd. In dat kader wordt de vliegtax afgeschaft.

Herstel overheidsfinanciën
Balkenende wijst erop dat alle maatregelen om de economie op korte termijn te herstellen veel geld kost.

De extra investering komt bovenop de 80 miljard euro die eerder nodig waren voor het vertrouwen in het bancaire systeem. Daar komt 50 miljard euro bij omdat het kabinet de overheidsuitgaven in 2009 en 2010 intact laat.

'Gezien de economische situatie zijn deze keuzes noodzakelijk en verdedigbaar', aldus Balkenende.

Om weer terug te keren naar solide overheidsfinanciën, zullen we vanaf 2011 het tekort ieder jaar terugbrengen met ten minste 0,5% BBP. Het kabinet legt de afspraken hierover vast in een wet.

Hervormingen
Ook de komende tien, twintig, dertig en veertig jaar moeten Nederlanders kunnen vertrouwen op goede zorg, goed onderwijs en een goed pensioen, zei Balkenende.

'Ook hier geldt: we moeten allemaal bijdragen', aldus de minister-president. 'Daarom brengen we in de context van de afspraken met sociale partners de AOW-leeftijd naar 67 jaar.'

Ook wil het kabinet de zorgkosten nog beter beheersen. Verder gaan mensen met een huis met een WOZ-waarde van een miljoen euro of meer een hoger eigenwoningforfait betalen.

'Deze hervormingen zijn noodzakelijk en solidair. Maar we beseffen dat ze ingrijpend zijn voor mensen. Daarom voert het kabinet ze vanaf 2011 zorgvuldig en geleidelijk in'.

Minister-president Balkenende hield na de verklaring samen met de vice-ministers-presidenten Bos en Rouvoet een persconferentie.
 

Archief
Terug naar vorige pagina