De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
11-03-2009  

Evaluatie: meer inzicht in prijs van taxirit

 

DEN HAAG - Consumenten weten sinds de invoering van het nieuwe taxitarief vooraf beter wat een taxirit gaat kosten. Ook is de gemiddelde ritprijs gedaald en zijn er meer korte stadsritten. Dat blijkt uit een tussenevaluatie.Staatssecretaris Huizinga (VenW) heeft de tussenevaluatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Er volgt nog een eindmeting.

Tariefstructuur
Sinds 1 februari 2008 moeten alle straattaxi's zich aan de nieuwe tariefstructuur houden.Het tarief bestaat uit een basisbedrag voor de eerst twee kilometer (maximaal 7,50 euro) en een vast kilometertarief voor de rest van de rit (maximaal 2,20 euro). De duur van de rit heeft geen invloed meer op de kosten. Consumenten moesten zo meer duidelijkheid krijgen over de ritprijs. Ook zouden taxi's hierdoor minder vaak korte ritten weigeren.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat consumenten nu vooraf beter weten wat een taxirit gaat kosten Ook maken taxi's meer korte stadsritten.De gemiddelde omzet per taxibedrijf is gedaald. Wel is het aantal taxibedrijven gestegen en is de totale omzet van alle taxibedrijven gelijk gebleven.

Dubbelsysteem
Mede op basis van de evaluatie bekijkt staatssecretaris Huizinga (VenW) of een dubbelsysteem (tijd en afstand) tegemoet komt aan de knelpunten waar de taxibranche tegenaan loopt. Zij blijft het belangrijk vinden dat de consument vooraf zicht heeft op de ritprijs.De staatssecretaris verwacht hierover voor de zomer van 2009 een besluit te kunnen nemen.
 

Archief
Terug naar vorige pagina