Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-12-2017  

Almelo zit nog vast aan Twence-aandelen

 

REGIO TWENTE – De gemeenten Almelo en Oldenzaal kunnen hun aandelen niet verkopen aan afvalverwerker Twence. Het bedrijf ofanderecommerciële marktpartijen mogen de aandelen niet kopen van een meerderheid van de aandeelhouders.
De 14 Twentse gemeenten zijn gezamenlijk aandeelhouder van Twence en besloten min of meer al in april dat een dergelijke ‘uitverkoop’ niet zou worden toegestaan. Dit werd donderdag tijdens een aandeelhoudersvergadering nogmaals bevestigd, waarop Almelo en Oldenzaal besloten hun voorstel in te trekken.
Voor de beide aandeelhouders bestaat mogelijk wel de mogelijkheid hun aandelen onderling te slijten aan andere kleinere  aandeelhouders als Hellendoorn, Twenterand en Hof van Twente. Ook de gemeente Berkelland lijkt een mogelijkheid te zijn. De Twents/Gelderse gemeente bezit een klein aandeel door vroegere gemeentelijke samenvoeging en wil haar aandelenpakket juist graag uitbreiden. Grotere aandeelhouders Enschede en Hengelo willen hun aandeelpakket niet uitbreiden vanwege de dan scheefgroeiende machtsverhoudingen.

Ook de Duitse gemeente Münster wil zich graag inkopen, maar Duitse wetgeving steekt daar voorlopig nog een stokje voor. De verwachting is dat de Duitse regelgeving op termijn mogelijk wordt verruimd. Dan doet zich tevens de mogelijkheid voor dat de ‘Sortieranlage’ van Münster ook haar nut voor de Twentse gemeenten kan betekenen.

De gemeente Almelo wil haaraandelen graag verkopen voor het wegwerken van een schuldenlast en ter financiering voor de gezamenlijke investeringsagenda ‘Agenda van Twente’. Daarvoor heeft de stad jaarlijks 550.000 euro nodig.
Oldenzaal ziet het takenpakket van Twence niet als kerntaak van de gemeente. Twence wil juist innoveren in nieuwe grondstoffen uit afval en heeft daarin al flinke stappen gezet. Reden voor Berkelland om juist haar aandeelpakket te willen vergroten en ook reden voor Münster om juist toe te willen treden. Het bedrijf maakt winst en keert jaarlijks dividend uit aan de aandeelhouders. Geld dat de verkopende gemeenten dan mislopen.

Archief
Terug naar vorige pagina