Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-11-2017  

Berkelland wil Almelo ‘verlossen´ van Twence

 

BORCULO/ALMELO/OLDENZAAL – De Gelders/Overijsselse gemeente Berkelland wil de gemeente Almelo ‘verlossen´ van haar aandelen in afvalverwerker Twence. Berkelland is al kleine aandeelhouder door de gemeentefusie van de Gelderse gemeenten Borculo en Ruurlo met de Overijsselse gemeenten Eibergen en Neede in 2005.

Vergroenen

Berkelland wil ‘vergroenen´ en ziet in de koop van aandelen van Twence een mogelijkheid. Twence levert warmte en elektriciteit aan omliggende bedrijven en nam onlangs het grootste zonnepanelenpark van Twente in gebruik. Twence heeft bovendien de aanleg van nog twee grotere zonnepanelenparken in voorbereiding om circa 7.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Berkelland wil daarin investeren omdat die investering beter rendeert dan geld op de bank. Het moet dan wel de Twence-aandelen van Almelo (11,1 procent) en Oldenzaal (4,92 procent) kunnen kopen. De Almelose wethouder Langius bevestigde tijdens de begrotingsbehandeling dat Berkelland die toenadering heeft gezocht.

Almelo en Oldenzaal willen van die aandelen af omdat zij het deelbezit van Twence niet zien als ‘kerntaak´. Bovendien zit Almelo in financieel zwaar weer en (eenmalig) cashen zou dat eerder kunnen oplossen. De verkopers raken dan wel de jaarlijkse winstuitkering kwijt waar het Berkelland juist om te doen is. Mocht het zover komen, wordt Berkelland na Enschede de grootste aandeelhouder van Twence. Ook de Duitse gemeente Münster zit nog op het ‘vinkentouw´. Duitse wetgeving vormt daarin nog een hindernis.

Lees: ‘Twence in perspectief

Archief
Terug naar vorige pagina