Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-05-2014  

Wubbo Ockels dood dag na feestje Ockelsbank


Prof. dr. Wubbo Johannes Ockels
(Almelo, 28 maart 1946 - Amsterdam, 18 mei 2014)

Nederlanders in de ruimte
Wubbo Ockels: Eerste Nederlandse staatsburger in de ruimte. Gelanceerd op 30 oktober 1985, geland op 6 november. Ging ook de ruimte in met de Challenger. Het was de laatste geslaagde vlucht van het ruimteveer. Ruim een minuut na de eerstvolgende lancering op 28 januari 1986 ontplofte de spaceshuttle. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

Lodewijk van den Berg: De eerste geboren Nederlander in een baan rond de aarde. Ging de ruimte in aan boord van de spaceshuttle Challenger. Gelanceerd op 29 april 1985, geland op 6 mei. Werd in 1932 geboren in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen), studeerde in Delft en emigreerde daarna naar de VS. Kreeg in 1975 een Amerikaans paspoort en deed daarmee afstand van zijn Nederlanderschap. Woont tegenwoordig in Florida. Wordt ook de 'vergeten astronaut' genoemd.

Eerste reis van André Kuipers: De geboren Amsterdammer Kuipers werd op 19 april 2004 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee dagen later kwam hij aan bij het ruimtestation ISS. Bijna 11 dagen na de lancering keerde hij terug op aarde.

Tweede reis van André Kuipers: Kuipers begon op 21 december 2011 aan zijn tweede missie. Hij werd de eerste Nederlander die daadwerkelijk in de ruimte heeft gewoond. Hij verbleef een half jaar in het ISS.
 

ALMELO – Neerlands eerste astronaut Wubbo Ockels kon er zaterdag niet bij zijn, maar ter ere van de geboortige Almeloër (1946) werd zaterdag de al eerder geplaatste Wubbo Ockelsbank officieel in gebruik genomen en naar nu blijkt, één dag voor zijn overlijden. Ockels streed zijn strijd tegen niercelkanker en is vanmorgen op 68-jarige leeftijd overleden, zo meldt De Telegraaf.
Ockels was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Hij maakte als eerste Nederlander in 1985 een ruimtevlucht van een week met de spaceshuttle Challenger.
Ockels was enkele dagen geleden al in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam opgenomen. Bij toeval werd in 2008 een vergevorderde niertumor geconstateerd bij hem. De tumor werd succesvol weggehaald, maar in 2013 werd opnieuw niercelkanker geconstateerd.

De één dag voor zijn overlijden officieel in gebruik genomen futuristische bank is met zijn vormgeving een gebaar naar de space shuttle waarmee Ockels destijds de ruimte verkende. De lange neus, een hoge vin en de karakteristieke ‘thrusters’ komen terug in het ontwerp. Ook de bijzondere LED verlichting (sterrenhemel) en de ‘brandende’ uitlaten die je laat branden door hard aan de handel te draaien zijn uniek en brengen voor het moment extra activiteit. Ockels had zich voorgenomen aanwezig te zijn bij de officiële ingebruikname, maar kon helaas die belofte niet gestand doen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina