Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-11-2013  

Wubbo Ockels bank geplaats in Grotestraat Z.

 

ALMELO – Vanmiddag is op het vernieuwde brugdek over de Almelose Aa in de Grotestraat Zuid, de futuristische Wubbo Ockels bank geplaatst. Dit als eerbetoon aan de op 28 maart 1946 in Almelo geboren eerste Nederlander die als astronaut de ruimte in ging.

De futuristische bank van duurzaam hout en roestvrij staal bevat tientallen lichtpuntjes die middels glasvezeltechniek in de bank zijn verwerkt. De benodigde energie wordt via de zonnecellen in de spaceshuttle-achtige neus zijn geplaatst. Aan de achterzijde bevinden zich drie interactieve ‘thrusters’ als de uitlaten van de motoren van een spaceshuttle. Deze gaan branden wanneer iemand aan de slinger draait van een weggewerkte dynamo en zo stroom opwekt. Door afwisselend hard en zacht te draaien veranderen de kleuren van het licht in de ‘thrusters’. De Wubbo Ockels bank is in principe vandalismebestendig gebouwd, voor zover dat mogelijk is.

Producent van de Wubbo Ockels bank is 'Dynteq, De Productontwikkelaars' uit Enschede. Het is nog niet bekend wanneer Wubbo Ockels de naar hem vernoemde bank officieel in gebruik gaat nemen. Ockels werkte aan het project mee onder voorwaarde dat zijn geboortestad reclame zal maken voor het futuristische ‘Superbus’ project van de hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. De elektrisch aangedreven luxe bus van de toekomst kan 23 passagiers vervoeren met een snelheid van boven de 250 km per uur.

Het zuiltje dat dezelfde plek eerst sierde met het gestolen bronzen ‘Zittend Boertje’ van kunstenaar Hendrik Chabot (1894-1949) is opgeslagen op de gemeentewerf. Het 'Zittend Boertje' werd ooit geschonken door het warenhuisconcern V&D ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwbouw aan de Wierdensestraat.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (6 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina