De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
08-11-2015  

Een prachtig verhaal voor de daklozenkrant

 

Het is niet zomaar journalisten gegeven een interview met de Paus in Rome te kunnen regelen. Religieredacteur en Vaticaanwatcher Stijn Fens (TROUW) lukte het door de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws in te zetten.
Straatnieuwsfotograaf Frank Dries, daklozenkrantverkoper Marc en Stijn Fens togen dus op uitnodiging naar het Vaticaan. Naast het interview dat in Straatnieuws verscheen, publiceerde Stijn Fens in een prachtig verhaal hoe e.e.a. in zijn werk was gegaan.
Lees verder…
 

 
12-11-2015  

Onderzoekscommissie voor lek uit cie ‘Stiekem´

 

DEN HAAG – Na uren van overleg heeft het presidium van de Tweede Kamer besloten dat de Tweede Kamer volgende week een onderzoekscommissie gaat instellen naar het lekken uit de commissie ‘Stiekem’, bestaande uit fractievoorzitters.
Kamervoorzitter Van Miltenburg maakte dat om 12.00 uur bekend. Zij maakte met nadruk melding dat het Presidium niet beschikt over de inhoud van het onderzoeksdossier dat werd gemaakt door het Openbaar Ministerie. Het OM maakte gisteren bekend dat er inderdaad aanduidingen zijn dat er door een of meer leden is gelekt. Het OM heeft telefoongegevens van de betrokken NRC-journalist.
NRC publiceerde vorig jaar februari een inhoudelijk artikel over wat besproken was in de commissie CIVC zoals de commissie ‘Stiekem’ formeel heet. Aanleiding was dat minister Plasterk in de Tweede Kamer ontkende dat de Amerikanen afluisterden in Nederland. Later bleek dat de Nederlandse Inlichtingendiensten de afluisterpraktijken uitvoerde en aan de Amerikanen beschikbaar stelde. Plasterk kon dat vanwege geheimhoudingsplicht in de Tweede Kamer niet toegeven maar dat eerder wel had medegedeeld in de commissie ‘Stiekem’ die eveneens de plicht tot geheimhouding heeft.

< De commissie CIVD van destijds met de minsters Plasterk en Hennis die onder vuur lagen vanwege de geheime afluisterpraktijken.

 
13-11-2015  

Saudi’s nemen Heineken in Pepsi blikjes in beslag

 

DUBAI – Ook de Saudische douane komt wel eens smokkelwaar op het spoor. Dit keer werd aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten een vrachtwagen met 48.000 blikjes Pepsi Cola aangehouden. Niets aan de hand zo leek het totdat er op een beschadigd blikje iets groens zichtbaar was. Na wat gekrab bleek het een blikje Heineken te zijn dat keurig was voorzien van een folie met Pepsi bedrukking. De partij premium pilsener werd uiteraard in beslag genomen want alcohol???

 
13-11-2015  

Nederlandse economie nu groter dan voor de crisis

 

DEN HAAG - De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2015 met 0,1 procent. De totale Nederlandse economie is nu groter dan voor de crisis. Vergeleken met het derde kwartaal in 2014, groeide de economie met 1,9 procent. Voor het zesde kwartaal op rij laat de economie positieve groeicijfers zien. Ook is er voor het zesde kwartaal op rij sprake van banengroei. Hoewel de economische groei van kwartaal op kwartaal met 0,1 procent wat gematigder doorzet dan verwacht, is het onderliggende economische beeld positief. Dit stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op de kwartaalcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Lees verder bij de bron.

 
13-11-2015  

Noodtoestand Frankrijk door aanslagen in Parijs


Theater Bataclan
 

PARIJS – In de Franse hoofdstad Parijs hebben terroristen op meerdere locaties aanslagen gepleegd. In een restaurant in het tiende district schoten twee terroristen met Kalasjnikovs om zich heen, bij het Stade de France waar de voetbalwedstrijd Frankrijk – Duitsland plaatsvond werden buiten het stadion explosies gehoord en werd de wedstrijd stil gelegd. President Hollande die bij de wedstrijd aanwezig was, werd met spoed afgevoerd, terwijl politiehelikopters boven het stadion cirkelden.
Zo’n 80.000 toeschouwers verlieten het stadion eveneens met de schrik in de benen. In veel woningen in Parijs werden passanten en uitgaand publiek opgevangen vanwege de onduidelijke toestand.

Uit onofficiële bronnen worden minstens 30 doden gemeld bij het restaurant waar twee terroristen binnenstormden en om zich heen schoten.

Even later wordt melding gemaakt dat het Theater Bataclan door terroristen is bezet terwijl daar een concert plaatsvond van de Amerikaanse garagerockband Eagles of Death Metal. Honderden toeschouwers woonden dat concert bij. Theater Bataclan is voor Parijs wat Paradiso is in Amsterdam.

President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen van het land gesloten. Autoverkeer kan van de wegen worden geweerd. Ook zijn enkele metrolijnen buiten bedrijf gezet.

Franse veiligheidstroepen hebben een inval gedaan in Theater Bataclan. Reden de liquidaties die de terroristen uitvoerden. De veiligheidstroepen hebben de terroristen gedood. Het is nog niet duidelijk of er dat twee of drie zijn.

Overlevenden verlaten Bataclan en melden dat er minsten 100 doden zijn. Hulptroepen halen gewonden uit het theater en verlenen eerste hulp voordat deze naar ziekenhuizen worden afgevoerd.

President Hollande is op weg naar Theater Bataclan om direct van de veiligheidstroepen en de hulptroepen te horen welk drama zich heeft afgespeeld. De gemeente Parijs maakt bekend dat er 139 doden zijn te betreuren.

Uit Parijs het bericht dat in Theater Bataclan 118 doden zijn gevallen. Het theater heeft een capaciteit van 1.500 toeschouwers.

De gemeente Parijs maakt bekend dat zaterdag scholen, musea, bibliotheken en zwembaden dicht blijven.


De Franse autoriteiten hebben het dodental bijgesteld naar 128. Er zijn zeker 200 gewonden waarvan 99 in kritieke toestand. Of vijf plekken in Parijs vielen slachtoffers. Zeker 8 terroristen vonden de dood. Zeven van hen bliezen zich op met bomvesten en een werd door de veilgheidstroepen bij de inval in Theater Bataclan doodgeschoten.
De oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland werd wel uitgespeeld (2-0). De zelfmoordaanslagen buiten het stadion waren duidelijk in het Stade de France waarneembaar. Het publiek mocht om veiligheidsredenen pas later vertrekken. Het Duitse voetbalteam heeft om veiligheidsredenen de nacht in het stadion doorgebracht. Een nacht eerder werd men in het hotel waar men verbleef, al opgeschrikt door een bomalarm.

De band U2 heeft voor zaterdagavond het concert in Parijs gecanceld en verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Ook zijn voor dit weekend alle sportevenementen in Parijs gecanceld en blijft de overheid de inwoners verzoeken zoveel mogelijk thuis te blijven.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-11-2015  

Jeugdzorgcomputer onveilig, gemeenten laks

 

Privacygevoelige gegevens over kwetsbare kinderen worden vaak onveilig verstuurd. Gemeenten, politie en Veilig Thuis-organisaties wisselen deze informatie vaak uit via e-mail of per post, onbeveiligd. Ze maken geen gebruik van een beveiligd systeem dat daarvoor is gebouwd. En als ze het wel via dat systeem versturen komen meldingen soms niet aan doordat het systeem hapert.
De digitale Collectieve Opdrachten Routeer Voorziening (CORV). Dat wordt gebruikt door gemeenten, Veilig Thuis-organisaties, politie, het Justitieel Incasso Bureau en de Raad voor de Kinderbescherming.
In 35 procent van de gevallen wordt het systeem niet gebruikt volgens de Raad voor de Kinderbescherming. Er zijn zelfs gemeente die nog nimmer hebben ingelogd sinds 1 januari jl. toen de gemeenten de uitvoerders werden.
Lees verder bij de bron…

 
15-11-2015  

Drone-aanval in Libië dood Abu Nabil

 

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft bij een luchtaanval in Libië IS-kopstuk Abu Nabil gedood. De Amerikaanse geheime dienst kwam Nabil op het spoor, waarna het leger in actie kwam met een drone om Nabil uit te schakelen.
Volgens het Pentagon was de Irakees Nabil verantwoordelijk voor de onthoofding van 21 koptische christenen in februari jl.

Tot de inzet van het leger was al eerder besloten voordat het drama in Parijs zich afspeelde. Door ook in Libië in actie te komen, tonen de Amerikanen dat de strijd tegen IS zicht niet beperkt tot Syrië en Irak.  

Eerder deze week werd de Brit  'Jihadi John' al gedood door de inzet van een drone. Amerikanen en Britten trokken samen op om het gezicht van IS te elimineren. Volgens het Pentagon werd afgerekend met ‘een menselijk dier’.

De recente strafexpedities tonen aan dat de samenwerkende geheime diensten dit soort terroristen steeds beter op het spoor komt en hen nergens meer een veilig heenkomen gunt.

 
15-11-2015  

Wanted in Paris attacks, Salah Abdeslam

 

BRUSSEL/PARIJS – Het Belgische en Franse openbaar ministerie heeft een gezamenlijk internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de 26-jarige Salah Abdeslam. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan het bloedbad in Parijs van jl. vrijdagavond. De in Brussel geboren Abdeslam heeft de Franse nationaliteit en is een van de drie broers die bij de dramatische aanslagen betrokken zou zijn geweest. Een van zijn broers blies zichzelf op tijdens deze moorddadige missie waarvoor de terreurorganisatie IS de verantwoordelijkheid heeft genomen. Een andere broer is in Molenbeek bij Brussel gearresteerd.
De politie waarschuwt er voor om bij signalering van verdachte niet zelf acties te ondernemen maar de politie in te schakelen.

De Franse president Hollande heeft in zijn land de noodtoestand met drie maanden verlengd.

 
15-11-2015  

Air raid op Raqqa door Franse luchtmacht

 

PARIJS – De Franse luchtmacht heeft vanavond bombardementen uitgevoerd op het IS-kalifaat Raqqa in Syrië. Volgens de Franse overheid werden in deze wraakvlucht – na de terreuraanslagen in Parijs – een commandocentrum, een munitiedepot en een opleidingscentrum van IS getroffen. Voor de raid werden tien vliegtuigen ingezet.
Frankrijk en Amerika hebben tijdens de G20 in Turkije afgesproken de aanvallen op IS in Syrië, Irak of waar dan ook op te voeren. 
 

Archief
Terug naar vorige pagina