De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
13-11-2015  

Noodtoestand Frankrijk door aanslagen in Parijs


Theater Bataclan
 

PARIJS – In de Franse hoofdstad Parijs hebben terroristen op meerdere locaties aanslagen gepleegd. In een restaurant in het tiende district schoten twee terroristen met Kalasjnikovs om zich heen, bij het Stade de France waar de voetbalwedstrijd Frankrijk – Duitsland plaatsvond werden buiten het stadion explosies gehoord en werd de wedstrijd stil gelegd. President Hollande die bij de wedstrijd aanwezig was, werd met spoed afgevoerd, terwijl politiehelikopters boven het stadion cirkelden.
Zo’n 80.000 toeschouwers verlieten het stadion eveneens met de schrik in de benen. In veel woningen in Parijs werden passanten en uitgaand publiek opgevangen vanwege de onduidelijke toestand.

Uit onofficiële bronnen worden minstens 30 doden gemeld bij het restaurant waar twee terroristen binnenstormden en om zich heen schoten.

Even later wordt melding gemaakt dat het Theater Bataclan door terroristen is bezet terwijl daar een concert plaatsvond van de Amerikaanse garagerockband Eagles of Death Metal. Honderden toeschouwers woonden dat concert bij. Theater Bataclan is voor Parijs wat Paradiso is in Amsterdam.

President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen van het land gesloten. Autoverkeer kan van de wegen worden geweerd. Ook zijn enkele metrolijnen buiten bedrijf gezet.

Franse veiligheidstroepen hebben een inval gedaan in Theater Bataclan. Reden de liquidaties die de terroristen uitvoerden. De veiligheidstroepen hebben de terroristen gedood. Het is nog niet duidelijk of er dat twee of drie zijn.

Overlevenden verlaten Bataclan en melden dat er minsten 100 doden zijn. Hulptroepen halen gewonden uit het theater en verlenen eerste hulp voordat deze naar ziekenhuizen worden afgevoerd.

President Hollande is op weg naar Theater Bataclan om direct van de veiligheidstroepen en de hulptroepen te horen welk drama zich heeft afgespeeld. De gemeente Parijs maakt bekend dat er 139 doden zijn te betreuren.

Uit Parijs het bericht dat in Theater Bataclan 118 doden zijn gevallen. Het theater heeft een capaciteit van 1.500 toeschouwers.

De gemeente Parijs maakt bekend dat zaterdag scholen, musea, bibliotheken en zwembaden dicht blijven.


De Franse autoriteiten hebben het dodental bijgesteld naar 128. Er zijn zeker 200 gewonden waarvan 99 in kritieke toestand. Of vijf plekken in Parijs vielen slachtoffers. Zeker 8 terroristen vonden de dood. Zeven van hen bliezen zich op met bomvesten en een werd door de veilgheidstroepen bij de inval in Theater Bataclan doodgeschoten.
De oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland werd wel uitgespeeld (2-0). De zelfmoordaanslagen buiten het stadion waren duidelijk in het Stade de France waarneembaar. Het publiek mocht om veiligheidsredenen pas later vertrekken. Het Duitse voetbalteam heeft om veiligheidsredenen de nacht in het stadion doorgebracht. Een nacht eerder werd men in het hotel waar men verbleef, al opgeschrikt door een bomalarm.

De band U2 heeft voor zaterdagavond het concert in Parijs gecanceld en verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Ook zijn voor dit weekend alle sportevenementen in Parijs gecanceld en blijft de overheid de inwoners verzoeken zoveel mogelijk thuis te blijven.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina