De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
12-11-2015  

Onderzoekscommissie voor lek uit cie ‘Stiekem´

 

DEN HAAG – Na uren van overleg heeft het presidium van de Tweede Kamer besloten dat de Tweede Kamer volgende week een onderzoekscommissie gaat instellen naar het lekken uit de commissie ‘Stiekem’, bestaande uit fractievoorzitters.
Kamervoorzitter Van Miltenburg maakte dat om 12.00 uur bekend. Zij maakte met nadruk melding dat het Presidium niet beschikt over de inhoud van het onderzoeksdossier dat werd gemaakt door het Openbaar Ministerie. Het OM maakte gisteren bekend dat er inderdaad aanduidingen zijn dat er door een of meer leden is gelekt. Het OM heeft telefoongegevens van de betrokken NRC-journalist.
NRC publiceerde vorig jaar februari een inhoudelijk artikel over wat besproken was in de commissie CIVC zoals de commissie ‘Stiekem’ formeel heet. Aanleiding was dat minister Plasterk in de Tweede Kamer ontkende dat de Amerikanen afluisterden in Nederland. Later bleek dat de Nederlandse Inlichtingendiensten de afluisterpraktijken uitvoerde en aan de Amerikanen beschikbaar stelde. Plasterk kon dat vanwege geheimhoudingsplicht in de Tweede Kamer niet toegeven maar dat eerder wel had medegedeeld in de commissie ‘Stiekem’ die eveneens de plicht tot geheimhouding heeft.

< De commissie CIVD van destijds met de minsters Plasterk en Hennis die onder vuur lagen vanwege de geheime afluisterpraktijken.

Archief
Terug naar vorige pagina