De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-10-2008  

Mogelijkheden voor anonieme aangifte

 

DEN HAAG - In 2009 begint een proef waarbij slachtoffers en getuigen van delicten aangifte kunnen doen onder een nummer. Hierdoor worden hun persoonsgegevens beter beschermd. De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat mensen bij sommige delicten geen aangifte doen uit angst voor represailles. De ministers vinden dit 'onwenselijk' en nemen maatregelen om dit te veranderen. Uitgangspunt blijft dat aangiftes en getuigenverklaringen zoveel mogelijk op naam moeten worden gedaan. Maar als het nodig is, kunnen beschermende maatregelen worden genomen.

Persoonlijke gegevens
De naam en adresgegevens van de aangever zijn wettelijk niet nodig om een aangifte op te nemen. Wel moet de aangifte worden ondertekend en de aangever herleidbaar zijn. In 2009 begint een proef met aangifte onder een identificatienummer. Hierdoor kunnen naam en adresgegevens van het slachtoffer of de getuige beter worden beschermd, in ieder geval in het begin van het opsporingsonderzoek. Verder wordt de mogelijkheid onderzocht om persoonlijke gegevens af te schermen door bijvoorbeeld het adres van het politiebureau te gebruiken. Verder gaat minister Ter Horst werkgevers met een publieke taak wijzen op hun verantwoordelijkheid om aangifte te doen bij agressie en geweld tegen hun werknemers.

 
03-10-2008  

Vertrouwenslijn voor politieke bestuurders in 2009

 

DEN HAAG - Politieke bestuurders zoals burgemeesters, wethouders en raadsleden kunnen in 2009 terecht bij een vertrouwenslijn wanneer zij te maken krijgen met agressie, geweld en bedreigingen. Dat heeft minister Guusje ter Horst bekend gemaakt na overleg met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Via de hulplijn wordt ambtsdragers een luisterend oor geboden, kunnen uitwisselingen plaatsvinden met lotgenoten en wordt informatie gegeven over vervolgstappen. Alle meldingen worden geregistreerd om trends te kunnen ontdekken en de aanpak van agressie en geweld aan te scherpen.

Andere afspraken
De andere afspraken zijn alleen gericht op burgemeesters. Dat zijn onder meer:
Ter Horst brengt de aard en omvang van agressie en geweld tegen burgemeesters in kaart.
In het opleidingsprogramma voor burgemeesters wordt specifiek aandacht besteed aan agressie en geweld en hoe daarmee kan worden omgegaan.
Er komen tien regionale bijeenkomsten waarin burgemeesters ervaringen kunnen delen en informatie krijgen over ontwikkelingen en mogelijkheden.
Het programma Veilige Publieke Taak maakt een geweldsprotocol voor burgemeesters.
Het doel van de afspraken is om agressie en geweld tegen burgemeesters tegen te gaan. Ongeveer 60% van de burgemeesters heeft te maken met agressief en gewelddadig gedrag.

 
03-10-2008  

Docent ROC van Twente wint onderzoeksprijs

 

ZWOLLE - Op het symposium Vlootschouw op 26 september j.l. aan de Hogeschool Windesheim heeft Alice Snijders – docent bij het ROC van Twente – met haar praktijkonderzoek de eerste prijs gewonnen! Alice verrichtte haar onderzoek in het kader van de opleiding tot Master ‘Special Educational Needs’.
Haar onderzoeksvraag behelsde de effecten van de speciale trajecten voor studenten die dreigen uit te vallen bij de afdelingen Economie, Management en ICT op het ROC van Twente. De effecten blijken zeer positief en de conclusie van het onderzoek is dan ook dat inzet van dezelfde trajecten binnen het hele ROC zinvol zou zijn.

 
04-10-2008  

Design Award voor scheepswerf Zwartsluis

bron: RTV Oost
 

MONACO - Scheepswerf Vitters uit Zwartsluis heeft de tijdens de Monaco Yacht Show de Design Award 2008 gewonnen.

Vitters won de prijs met het zeiljacht 'Nirvana'. Het in Zwartsluis gebouwde zeiljacht werd uit ruim honderd andere jachten gekozen om haar innovatieve en indrukwekkende ontwerp. Prins Albert II van Monaco overhandigde de prijs aan Vitters-directeur Louis Hamming. De 'Nirvana' is een ruim 53 meter lang en ontworpen om alle zeeën te kunnen bevaren.

 
08-10-2008  

Multi-culti zwangerschapzorg in Deventer

  DEVENTER - In Deventer start men binnenkort met multiculturele ontmoetingsgroepen voor zwangere vrouwen. De bijeenkomsten worden georganiseerd, omdat de verloskundinge zorg en kraamzorg typische hollandse producten zijn die elders nauwelijks voorkomen en vaak onbekend zijn bij allochtone vrouwen. In Deventer werken meerdere kraamzorginstellingen mee aan het project.
Lees verder...

 
10-10-2008  

Vrachtwagens ontsmetten door vogelgriep

 

DEN HAAG - Minister Verburg heeft vrijdag bekend gemaakt dat alle vrachtwagens die Nederland binnenkomen en in Duitsland pluimvee of broedeieren hebben vervoerd, ontsmet moeten worden. Oorzaak is het donderdag ontdekte vogelgriepvirus H5N1 dat in de Duitse deelstaat Saksen is ontdekt. Bij het bedrijf waar het virus werd ontdekt werden alle dieren geruimd. Ook worden andere bedrijven onderzocht op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus.

 
12-10-2008  

Gemeenschapsgeld belegt bij failliete banken

bron: NOS
  DEN HAAG - Nederlandse provincies en gemeenten hebben voor miljoen op rekeningen staan van buitenlandse banken die in de problemen zijn gekomen. Het is onduidelijk of ze dat geld nog terug krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt of die overheden daardoor in de problemen komen.
Lees verder...

 
17-10-2008  

CWI sluit 25% van de inloopkantoren

 

DEN HAAG - De door het kabinet opgelegde fusie tussen het UWV en CWI met een bezuinigingstaak van 127 miljoen euro na 2012 hebben tot gevolg dat 30 van de 127 CWI-kantoren worden gesloten. Volgens het CWI zal de maatregel geen gevolgen hebben voor de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. "Wel zal de reistijd voor werkzoekenden en andere bezoekers aan de kantoren langer worden'', liet de organisatie donderdag weten. Ook gaan alle zes districtskantoren dicht.

 
18-10-2008  

Grote gifstroom via de Rijn naar Nederland

 

BAD HONNEF (D) - Op de rijn stroomt een grote gifstroom richting Nederland zo was te zien op de regionale TV-zender van de ZDF te Bonn. De giflozing zorgde voor onrust onder bewoners in steden en dorpen langs de Rijn. In de regio rond Bad Honnef werd de inname voor drinkwater zelfs gestaakt tot de gifstroom het gebied was gepasseert. Volgens de rapportage duurt het dagen voordat de gifstroom via de Rijn is afgevoerd naar de noordzee.

 
20-10-2008  

Koers ING fors omhoog op Damrak

 

AMSTERDAM - De aandelenkoers van ING is maandag op het Damrak meer dan 20 procent omhooggeschoten in reactie op de kapitaalinjectie door de overheid. Ook de rest van de Amsterdamse beurs was zeer positief gestemd zo meldt De Telegraaf.
Door de kapitaalsinjectie van 10 miljard euro door de Nederlandse staat is kennelijk het vertrouwen in ING voor een groot deel hersteld en maakte het concern na opening van de beurs een groot deel van het dramatische verlies van vorige week weer goed. De ING-groep is de vierde in grootte op de wereldranglijst als consumenteninstelling.
Ook maakte ING bekend haar Taiwanese verzekeringstak te gaan verkopen voor 600 miljoen dollar zo meldt het Financiel Dagblad. Door de verkoop aan Fuban Financial Holding Co en in het eerste kwartaal van 2009 moet worden afgerond, krijgt het ING concern een aandeel van 5% in handen.
Kijk ook naar de verklaring van minister Bos over de kapitaalsinjectie aan ING.

 

 
22-10-2008  

Overijssel komt met actieplan pleegouders

  ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een actieplan gepresenteerd om pleegouders beter te faciliteren en te ondersteunen. De CDA-statenfractie is blij dat hun motie nu tot uitvoer komt.
Lees verder...

 
22-10-2008  

Flatscreens voor Groningse minima

 

Flatscreens voor Groningse minima

GRONINGEN - Veel gemeenten in Nederland kennen zogenoemde witgoed-regelingen voor de lokale minima. In Groningen wil de minima tegemoet komen in de kosten van de aanschaf van een TV wanneer deze stuk is gegaan. Daarvoor wordt de bijdrage verhoogt van 170 euro naar 450 euro ééns in de 8 jaar (50 euro per jaar bij een langdurig bijstandsniveau). Om in aanmerking te komen moet men minstens 5 jaar als minimum-inkomer te boek staan. De locale VVD is woedend over het voorstel en noemt het de flatscreen-regeling. De SP-wethouder ziet het probleem niet zo. Volgens de wethouder moeten de minima ook de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld een flatscreen aan te schaffen en komt de vergoeding zo in lijn met de landelijke norm van andere gemeenten. De VVD in Groningen is geschrokken en vreest dat door dit soort regelgeving het wel erg aantrekkelijk is om niet te gaan werken. Ook wil de fractie de VVD Tweede Kamer-fractie inschakelen.

Wat zeggen anderen: Geen stijl.nl - Expatica.com - UPI.com - Tweakers.net - NOS.nl - electronica.info.nu

 
24-10-2008  

Weer minder geld voor rechtsbijstand minima

bron: NOS Nieuws
 

DEN HAAG - Het kabinet wil het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand herzien. Samen met een besparing op juridische kosten van de overheid zelf moet dat na zes jaar 73 miljoen euro opleveren.
Mensen die een sociaal advocaat willen inschakelen, moeten eerst proberen hun conflict zelf op te lossen. Echtparen die willen scheiden moeten dat vaker gaan doen met één advocaat. Wie per se een eigen scheidingsadvocaat wil, moet een hogere eigen bijdrage betalen.
Ook wil staatssecretaris Albayrak dat de overheid minder snel in rechtszaken verwikkeld raakt. Ambtenaren moeten meer problemen zelf proberen op te lossen.

 
29-10-2008  

FNV wil spaarloon vrij voor kerstmis

 

DEN HAAG - FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil dat de regering het spaarloon nog voor kerst vrijgeeft om het consumentenvertrouwen te herstellen. Het spaarloon staat in principe vier jaar vast, maar Jongerius wil de economie een zwengel geven door hogere bestedingen van de burger. Minister Maria van der Hoeven van het ministerie van Economische Zaken omarmd het voorstel van Jongerius en wil dit met het ministerie van Financiën bespreken. 

Archief
Terug naar vorige pagina