De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-10-2008  

Vertrouwenslijn voor politieke bestuurders in 2009

 

DEN HAAG - Politieke bestuurders zoals burgemeesters, wethouders en raadsleden kunnen in 2009 terecht bij een vertrouwenslijn wanneer zij te maken krijgen met agressie, geweld en bedreigingen. Dat heeft minister Guusje ter Horst bekend gemaakt na overleg met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Via de hulplijn wordt ambtsdragers een luisterend oor geboden, kunnen uitwisselingen plaatsvinden met lotgenoten en wordt informatie gegeven over vervolgstappen. Alle meldingen worden geregistreerd om trends te kunnen ontdekken en de aanpak van agressie en geweld aan te scherpen.

Andere afspraken
De andere afspraken zijn alleen gericht op burgemeesters. Dat zijn onder meer:
Ter Horst brengt de aard en omvang van agressie en geweld tegen burgemeesters in kaart.
In het opleidingsprogramma voor burgemeesters wordt specifiek aandacht besteed aan agressie en geweld en hoe daarmee kan worden omgegaan.
Er komen tien regionale bijeenkomsten waarin burgemeesters ervaringen kunnen delen en informatie krijgen over ontwikkelingen en mogelijkheden.
Het programma Veilige Publieke Taak maakt een geweldsprotocol voor burgemeesters.
Het doel van de afspraken is om agressie en geweld tegen burgemeesters tegen te gaan. Ongeveer 60% van de burgemeesters heeft te maken met agressief en gewelddadig gedrag.

Archief
Terug naar vorige pagina