De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
08-10-2008  

Multi-culti zwangerschapzorg in Deventer

 

Multiculturele ontmoetingsgroepen voor zwangeren in Deventer
Betere informatievoorziening voor zwangeren van niet-Nederlandse afkomst over verloskunde, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg

Verloskundige zorg en kraamzorg zijn typisch Nederlandse producten en in de rest van de wereld niet of veel minder bekend. Niet zo gek dus dat de allochtone bevolkingsgroep in veel mindere mate gebruik maakt van deze voorzieningen. Toch is ongeveer 1 op de vijf kinderen tussen 0-4 jaar in Deventer van allochtone afkomst.
Ook taal- en cultuurbarrières tussen allochtone cliënten en zorgverleners spelen een rol bij het feit dat allochtonen minder gebruik maken van deze vormen van zorg. Hierdoor is de informatievoorziening voor aanstaande moeders van niet-Nederlandse komaf niet optimaal. De projectgroep “ Peri-natale Zorg Allochtonen Deventer” heeft besloten hier iets aan te doen. Zij heeft, in samenwerking met allochtone moeders, een voorlichting ontwikkeld voor zwangeren van niet-Nederlandse komaf. De voorlichting is ontwikkeld in samenwerking met allochtone moeders en wordt gefinancierd door Salland Verzekeringen.
De project groep, bestaat uit vertegenwoordigers van de Verloskundige Kring Deventer, Naviva Kraamzorg, Deventer Ziekenhuis, Carinova, ’t Raster en Variya.

Leerzaam en leuk
In de (gratis) bijeenkomsten wordt met name aandacht besteed aan onderwerpen als gezonde eet- en leefgewoonten tijdens en na de zwangerschap, hoe verloopt een bevalling en wat is belangrijk bij de verzorging van een pasgeborene? Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan “hoe het werkt” in Nederland: wat doet een verloskundige, waarom komt er een kraamverzorgende, wat doet het consultatiebureau en wat wordt wel en niet betaald door de zorgverzekeraar?
Het is de bedoeling dat de bijeenkomsten leerzaam en vooral ook leuk zijn. Er zal veel ruimte zijn voor het uitwisselen van ervaringen tussen aanstaande moeders en voor het stellen van vragen.
De multiculturele ontmoetingsgroepen zullen begeleid worden door een professionele zwangerschapsdocente die bekend is met de verschillende doelgroepen . Ook zullen er gastsprekers zijn, zoals een verloskundige en een kraamverzorgende.

Naar verwachting zullen de eerste ontmoetingsgroepen vanaf half november dit jaar gehouden worden. De serie bijeenkomsten zal gedurende één jaar meerdere keren georganiseerd worden. Geïnteresseerden kunnen zich nu al opgeven en contact opnemen met Naviva kraamzorg op telefoonnummer: 088-7777612 of e-mailen naar secretariaat@naviva.nl  

Daarnaast zal op een aantal buurtbijeenkomsten uitleg worden gegeven aan het hoe en waarom van de ontmoetingsgroepen op :
9 okt van 10.00-11.00 in Activiteitencentrum de Bron, Spuistraat 48, Deventer
14 okt van 13.30-15.00 in Activiteitencentrum Rielerhuus, Bierstraat 52, Deventer
15 okt van 9.30-11.00 in Activiteitencentrum Het Enkhuis, Werkluststraat 10, Deventer
21 okt van 9.00-11.00 in Activiteitencentrum de Elegast, F. v. Blankenheimstraat 17, Deventer

Archief
Terug naar vorige pagina