De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
14-07-2010  

Weer blunder OM, vrijspraak in AIVD-zaak

 

HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft vanmorgen de voormalige AIVD-medewerkers Heleen S. en haar vriend Hans H. vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen een eis van drie en twee jaar cel geëist.
Justitie vervolgde beide omdat zij volgens het OM interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de Dalai Lama hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar o.a. achter doordat de telefoon van de journaliste af te luisteren. Het OM besloot al eerder haar niet te vervolgen omdat De Telegraaf een procedure aanspande tegen het OM en in het gelijk werd gesteld. De rechter oordeelde toen dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig was afgetapt. De rechter in Haarlem stelt nu dat ook het 'bewijs' tegen de twee aangeklaagden onrechtmatig is verkregen.
De werkneemster van het AIVD werden ontslagen maar beide hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen. Een schadeclaim richting het OM ligt dus in het verschiet.

 
17-07-2010  

Moeder zeilmeisje Laura: ‘Jeugdzorg mishandeld´

 

ROTTERDAM - Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming zijn criminele organisaties die het zeilmeisje Laura Dekker kapot willen maken. Dat schrijft de moeder van het kind, Babs Müller, zaterdag in een open brief in het AD.
De druk van alle rechtszaken, Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moet eens afgelopen zijn, vindt ze. "Laura is niet crimineel, ze wil alleen zeilen."

Lees verder in het Algemeen Dagblad.

Foto: Hooge Hoogte

 

 
20-07-2010  

Pirate Bay vrijspel door vonnis rechtbank

 

DEN HAAG – Pirate Bay kan voorlopig nog ongestoord haar gang gaan met het aanbieden van Links naar muziek- en/of filmbestanden. Providers Ziggo en XS4All hoeven hun misbruikende klanten niet de toegang naar Pirate Bay te blokkeren.
De stichting BREIN, die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, had dit geëist maar de rechter vindt dat dit een te ingrijpende en kostbare maatregel is voor de providers en niet overeenkomstig Europese en Nederlandse uitleg van de wetten die hier voor bestaan.
Volgens BREIN maakt 27 procent van de klanten van Ziggo misbruik maar de rechter vindt dit onvoldoende onderbouwd en wees BREIN er op dat het zelf niets heeft ondernomen tegen individueel misbruik terwijl het wel de IP-adressen van gebruikers heeft.
Het is dus te voorzien dat BREIN haar jacht zal verleggen in procedures tegen individuele misbruikers.
BREIN moest 45.000 euro schadevergoeding betalen aan Ziggo en eveneens de proceskosten.
Pirate Bay verloor in eerdere stadia meerdere processen van BREIN maar verkaste telkens naar een ander land. Tegenwoordig is het gehuisvest in de Oekraïne.


Vonnis rechtbank: BREIN - ZIGGO

 
21-07-2010  

Zwart echtpaar krijgt blank kind

 

WOOLWICH (South London) - Het getrouwde Britse stel Ben (44) en Angela (35) Ihegboro komen oorspronkelijk uit Nigeria. Na twee zwarte kinderen beviel Angela gisteren echter van een blank meisje. Het meisje met de naam Nmachi is géén albino met haar blonde haar en blauwe ogen. Volgens papa Ben is hij zeker de vader van de blanke Nmachi, wier naam 'Beauty of God' betekent.
(Foto's bij The Sun, waar ook meer op de genetica wordt ingegaan)

 
25-07-2010  

18 doden bij Loveparade Duisburg (upd)

 

DUISBURG (D) Het Ruhrgebied is dit jaar ‘Culturele Hoofdstad in Europa’ en dat was ook de reden om de ‘Loveparade’ van Berlijn naar Duisburg te verleggen. Gerekend werd met een bezoekersaantal van tegen de miljoen, maar dat werd groots overtroffen en toen 1,4 miljoen mensen de enige toegangsweg waren gepasseerd werd zaterdagmiddag rond 16.00 uur besloten niemand meer toe te laten en werden mensen opgeroepen om niet meer naar Duisburg te reizen. Ook het treinverkeer kwam tot stilstand doordat bezoekers massaal via het emplacement alsnog op het Loveparadeterrein trachtten te komen.

<< Bij de te passeren spoortunnel als enige toegangsweg kwam het tot paniek en werden mensen massaal overlopen. Het gevolg ruim 150 gewonden waarvan meerdere ernstig en later s’avonds was het dodental tot 18 gestegen nadat in het ziekenhuis 2 mensen waren overleden. Dat aantal kan de komende uren/dagen nog oplopen vanwege de zware kwetsuren van de 80 in verschillende ziekenhuizen opgenomen mensen
Ondertussen ging het technobeat geweld door tot s’avonds 23.00 uur omdat men het ook niet aandurfde het terrein te ontruimen en ergere chaos te voorkomen.

Het onderzoek naar de oorzaak is inmiddels in volle gang. Hoe heeft het zover kunnen komen nadat de politie de toegangswegen had versperd en mensen blijkbaar tevergeefs met luidsprekers heeft opgeroepen om huiswaarts te keren? Hoe hebben de mensen alsnog een weg weten te vinden naar de tunnel als enige toegangsweg? Dat lijken daarbij de voornaamste vragen.

Update:
Dodental loopt verder op naar 19. Lees het
AD. Ook zijn er tal van foto's van het drama en op You Tube een filmpje 
Ook de WDR bericht uitvoerig over het drama.

 
26-07-2010  

Het aantal doden bij Loveparade is nu 20

 

DUISBURG (D)) Het aantal slachtoffers bij de Loveparade in Duisburg is opgelopen naar twintig. Een 21-jarige vrouw is maandag aan haar verwondingen bezweken. Het totale aantal gewonden dat werd behandeld bedraagt 511 en 283 van hen werden naar een ziekenhuis vervoerd. Maandagmiddag lagen nog 43 gewonden in diverse ziekenhuizen in het Ruhrgebied. Onder hen zijn wel een aantal zwaar gewonden maar niemand is meer in levensgevaar.
Organisator Rainer Schaller wijst met een beschuldigende vinger naar de Duisburgse politie die alle toegangspoorten naar de westelijke tunnel geopend zou hebben terwijl de organisatie voordien 10 van de 16 sluizen zou hebben gesloten om de druk op de tunneldoorgang te verlagen.
Hij gaf tevens te kennen dat 187.000 bezoekers reeds op het terrein waren en daarmee voor 75% gevuld. De druk op de toegangstunnel zou volgens hem oncontroleerbaar zijn geworden omdat de politie de door de organisatie gesloten toegangssluizen naar de voetgangerstunnel weer had geopend. Volgens deskundigen bedroeg de capaciteit van de tunnel 20.000 voetgangers per uur. Rond 17.00 uur troffen ingaande en uitgaande bezoekersstromen elkaar in de tunnel waardoor paniek uitbrak.
De volkswoede richt zich op ‘Oberburgemeister’ Adolf Sauerland van de gemeente Duisburg. Volgens een bericht in de Kolnischer Rundschau is de vergunning voor het evenement pas zaterdagmorgen kort voor aanvang verleend. Tot en met vrijdag zou nog overleg zijn geweest met de brandweer en politie, die aangegeven zouden hebben dat de plek niet geschikt zou zijn voor een dergelijk groot evenement. Vorig jaar zag de stad Bochem af van het evenement omdat men de veiligheid niet kon controleren. Burgemeester Sauerland zou het evenement kostte wat het kost uit prestige naar Duisburg hebben gehaald. Ook wordt hem verweten dat er geen nadere berichtgeving over de oorzaken worden gegeven en vinden velen dat hij moet aftreden.

 
26-07-2010  

Ramptrein boort zich door watersportwinkel

 

STAVOREN – Een Italiaanse werktrein boorde zich zondag door een stootblok en watersportwinkel in het kopstation van Stavoren. De werktrein moest in opdracht van Prorail de rails slijpen en reed zondagavond iets na half twaalf door het stootblok. De werktrein duwde daarna een lege dieseltankwagon door de winkel en kwam pas na dertig meter achter de winkel op een plein tot stilstand.
Twee van de vier op de trein zittende bemanningsleden werden lichtgewond en de aangerichte ravage is groot.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, onder voorzitterschap van Mr. Pieter van Vollenhoven, gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.

Filmpje
van Omroep Fryslan

 
27-07-2010  

Openbaring 91.000 documenten Afghanistan

 

WASHINTON – De website WikiLeaks heeft 91.000 documenten over de oorlog in Afghanistan openbaar gemaakt. Het ‘dagboek‘ bevat de periode 2004-2009 waarin alle ‘raids’ in Afghanistan worden omschreven. Dossier

Archief
Terug naar vorige pagina