De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
26-07-2008  

Boekenmarkt Deventer grootste van Europa

 

DEVENTER - Op zondag 3 augustus 2008 vindt de 20e (!) editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Dit nationale evenement wordt gehouden in Deventer: Boekenstad en Hanzestad.
In totaal zijn 878 kramen langs de IJsselkade en de historische binnenstad gevuld met vele duizenden boeken. Kortom: ruim 6 kilometer Boekenmarkt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. De markt begint officieel om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur.
Ter gelegenheid van de 20e editie vinden er speciale jubileumactiviteiten plaats, waaronder de tentoonstelling Verborgen Schoonheid.
De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen.

 
28-07-2008  

Steeds meer macht voor burgemeesters

bron: jeejar.nl
 

Wetsvoorstel "maatregelen bestrijding voetbalvandalisme" opgerekt.
Op 28 juni 2007 hebben wij bericht over het nieuwe wetsvoorstel "ernstige overlast". Thans ligt het wetsvoorstel betreffende voetbalvandalisme voor. Dit wetsvoorstel is echter zo ver uitgerekt dat het de lading van voetbalvandalisme niet meer dekt. Nieuw element in dit wetsvoorstel is, dat de burgemeester een langdurig verblijfsverbod van 3 maanden, te verlengen tot maximaal 9 maanden kan opleggen als iemand herhaaldelijk groepsgewijs de openbare orde ernstig heeft verstoord. Dit betekent, dat jongeren in de woonwijken of in het centrum die zich schuldig maken aan verstoring van de openbare orde dus gedurende langere tijd uit een dergelijk gebied kunnen worden geweerd. Aan een dergelijk verbod kan ook een meldingsplicht worden gekoppeld. Dus regelmatig met een groep dronken in de binnenstad met overlast en verstoring openbare orde. En bij een ontzegging, op naar een andere gemeente die minder streng is in het optreden.
De gemeente Rotterdam is al met een experiment bezig waarbij jongeren in de late avond niet meer op straat mogen zijn. Bij aantreffen worden deze jongeren, door de politie, thuis afgeleverd.
Dit zijn de opmerkelijkste onderdelen van het wetsontwerp. De regering doet er echter verstandig aan om het woord voetbalvandalisme uit het voorstel te schrappen. De kop moet de lading wel dekken. Dus terug naar: "ernstige overlast".

www.jeejar.nl

 
28-07-2008  

Dalende winst bij TNT

 

Bij het postbedrijf TNT is de winst in het afgelopen halfjaar gedaald van 670 naar 384 miljoen euro. De daling werd veroorzaakt door de afnemende bedrijvigheid in Europa en de hogere brandstofprijzen. In Nederland bleef het aantal verstuurde brieven dalen.

 
28-07-2008  

Curieuse militaire tradities

bron: NOS
 

Curieuse militaire tradities

 
28-07-2008  

Enschedese kermisexploitant aangehouden

bron: RTV Oost - Poging tot doodslag op Tilburgse kermis
 

TILBURG - Een kermisexploitant uit Enschede is in Tilburg aangehouden voor poging tot doodslag. De exploitant wilde op de Tilburgse kermis zijn attractie afbreken en reed met zijn vrachtwagencombinatie achteruit een straat in die nog vol stond met kermisbezoekers. Enkele bezoekers werden bijna aangereden. Ook werd terrasmeubilair vernield. Het publiek keerde zich massaal tegen de chauffeur die extra gas gaf en opnieuw bijna enkele personen aanreed. Om uit handen van het publiek te blijven had de kermisexploitant zijn cabine op slot gedaan. Twee personen hebben aangifte tegen de kermisexploitant gedaan.

 
28-07-2008  

Onderzoek naar dure medicijnen in ziekenhuizen

Regering.nl
 

Minister Klink (VWS) laat onderzoeken of dure medicijnen volgens de richtrichtlijnen worden gebruikt in ziekenhuizen. Dit gebeurt via een steekproef met twee medicijnen tegen kanker. Minister Klink verwacht dat de uitkomsten van deze steekproef een indicatie zijn voor andere behandelingen met dure geneesmiddelen in ziekenhuizen.
Onderzoeksvragen zijn onder meer:

Worden patiënten met de betreffende vorm van kanker behandeld volgens de richtlijnen? Komt het voor dat patiënten niet met het genoemde medicijn worden behandeld?
Welke factoren spelen een rol bij de afweging om patiënten wel of niet met de middelen te behandelen?
Welke afwegingen maken patiënten zelf?
De steekproef vindt plaats bij zeven ziekenhuizen. Het onderzoek is al begonnen en duurt naar verwachting vijftien maanden.

 
28-07-2008  

Geld voor praktijk- en voortgezet onderwijs

 

Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) stelt voor het schooljaar 2008-2009 33 miljoen euro beschikbaar uit het Europees Sociaal Fonds voor het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Het geld gaat naar 162 scholen met in totaal bijna 15.000 leerlingen. Het doel is om leerlingen uit het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs beter te laten doorstromen naar een baan of naar het beroepsonderwijs. De subsidie gaat onder meer naar projecten waarbij leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen. Ook is er geld voor onderzoek naar de vaardigheden en interesses van jongeren. In het schooljaar 2007-2008 kregen 112 scholen in totaal ongeveer 25 miljoen euro subsidie.

 
30-07-2008  

Verhagen over overdracht Karadzic

 

Nederland is zeer verheugd over de overdracht van Karadzic aan het Joegoslavië-tribunaal. Dit zei minister Verhagen in reactie op de aankomst van Karadzic in de VN-gevangenis in Scheveningen. 'Het is fantastisch dat de Servische regering deze stap heeft gezet. Dat Karadzic nu daadwerkelijk voor het Joegoslavië-tribunaal terecht zal staan is van groot belang voor de slachtoffers en nabestaanden', zei minister Verhagen (BZ). Verhagen moedigt de autoriteiten in Belgrado aan om ook de andere verdachten, met name Ratko Mladic, te arresteren en over te dragen aan het Joegoslavië-tribunaal. Volgens Verhagen kan er nu nog geen sprake van zijn dat de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Servië in werking treedt. De Bosnisch-Servische oud-president Karadzic wordt onder meer verdacht van genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina tussen 1992 en 1995.
Karadzic wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 8.000 moslims in Srebenica in 1995 en de belegering van Sarajevo. Daarbij kwamen 12.000 mensen om het leven.

 
31-07-2008  

Rookverbod leidt tot verschillen in Europa

 

Officieel is het verboden: roken op de werkplek. Maar de vrachtwagenchauffeur steekt nog regelmatig een sigaartje of sigaretje op in de cabine. Volgens Heisterkamp Transport uit Oldenzaal valt dat door de werkgever niet te controleren. Chauffeurs draaien echter zelf voor de boete's op. 
In België is het al wel voorgekomen dat een Trucker werd bekeurd terwijl hij op een parkeerplaats pauzeerde. De man kreeg de opmerking dat wanneer hij als alleenrijder op de stoel van de bijrijder was gaan zitten, geen bon geschreven zou zijn.
Sinds de nieuwe Nederlandse Tabakswet van 2004 is roken op de werkplek in Nederland wettelijk verboden. Ook de cabine van de vrachtwagen geldt als werkplek omdat de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) vindt dat een cabine rookvrij gehouden moet worden voor collega's en bijrijders. Zelfs als de chauffeur in loondienst een eigen truck heeft is roken officieel niet toegestaan. 
Het Duitse 'Ferfassungsgericht' heeft overigens in een aangespannen procedure tegen de staat, vrijstelling van het rookverbod uitgesproken voor café's kleiner dan 75m2. Etenswaren mogen dan echter niet meer verkocht worden. De Duitse 'frikadelle' (koude gehaktbal) is daardoor verbannen uit de ''Kneipe'. In meerdere Europese landen geldt die uitzondering ook, omdat kleinere café's vaak niet aangepast kunnen worden met een rookplek en de maatregel te grote economische gevolgen heeft. In Nederland werd een kort geding bij de bestuursrechter in Den Haag onlang door kleinere caféhouders verloren, maar een bodemprocedure wordt nog overwogen.

 
31-07-2008  

KNMI: verandering klimaat zet stevig door

 

Nederland warmt volgens een rapport van het KNMI veel sneller op dan de rest van de wereld. Dit bevestigt 'dat we voor een grote uitdaging staan', zei staatssecretaris Huizinga (VenW). Staatssecretaris Huizinga heeft het rapport van het KNMI, 'Toestand van het klimaat in Nederland 2008' in ontvangst genomen. Temperatuur In De Bilt is de temperatuur tegenwoordig zo'n 1,5 graad hoger dan rond 1950. Deze stijging is twee keer zoveel als het wereldgemiddelde. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de snellere opwarming geen toeval kan zijn en waarschijnlijk niet wordt veroorzaakt door natuurlijke schommelingen. Het gebied dat sneller opwarmt strekt zich uit over een groot deel van Europa. De cijfers bevestigen 'dat we voor een grote uitdaging voor de lange termijn staan', zei Huizinga. Het is volgens haar nodig ingrijpende keuzes te maken. 'Nederland moet ook op de lange termijn een welvarend en veilig land blijven met voldoende schoon water voor mens en natuur.' De verwachtingen van het KNMI voor de lange termijn gelden nog altijd, aldus Huizinga. 'Wel tekent zich steeds scherper af dat we ons aan de warme kant van het spectrum bevinden.' Neerslag
Uit het rapport blijkt verder dat vrijwel alle seizoenen de afgelopen jaren warmer waren dan normaal. Dit warmere klimaat leidt ook tot meer neerslag. In Nederland nam de jaarlijkse hoeveelheid neerslag de afgelopen eeuw met 18% toe. Huizinga is blij met het rapport 'als extra bouwsteen voor een nationaal beleid dat omgaat met de onzekerheden van het klimaat'.

Archief
Terug naar vorige pagina