De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
28-07-2008  

Steeds meer macht voor burgemeesters

bron: jeejar.nl
 

Wetsvoorstel "maatregelen bestrijding voetbalvandalisme" opgerekt.
Op 28 juni 2007 hebben wij bericht over het nieuwe wetsvoorstel "ernstige overlast". Thans ligt het wetsvoorstel betreffende voetbalvandalisme voor. Dit wetsvoorstel is echter zo ver uitgerekt dat het de lading van voetbalvandalisme niet meer dekt. Nieuw element in dit wetsvoorstel is, dat de burgemeester een langdurig verblijfsverbod van 3 maanden, te verlengen tot maximaal 9 maanden kan opleggen als iemand herhaaldelijk groepsgewijs de openbare orde ernstig heeft verstoord. Dit betekent, dat jongeren in de woonwijken of in het centrum die zich schuldig maken aan verstoring van de openbare orde dus gedurende langere tijd uit een dergelijk gebied kunnen worden geweerd. Aan een dergelijk verbod kan ook een meldingsplicht worden gekoppeld. Dus regelmatig met een groep dronken in de binnenstad met overlast en verstoring openbare orde. En bij een ontzegging, op naar een andere gemeente die minder streng is in het optreden.
De gemeente Rotterdam is al met een experiment bezig waarbij jongeren in de late avond niet meer op straat mogen zijn. Bij aantreffen worden deze jongeren, door de politie, thuis afgeleverd.
Dit zijn de opmerkelijkste onderdelen van het wetsontwerp. De regering doet er echter verstandig aan om het woord voetbalvandalisme uit het voorstel te schrappen. De kop moet de lading wel dekken. Dus terug naar: "ernstige overlast".

www.jeejar.nl

Archief
Terug naar vorige pagina