De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
31-07-2008  

Rookverbod leidt tot verschillen in Europa

 

Officieel is het verboden: roken op de werkplek. Maar de vrachtwagenchauffeur steekt nog regelmatig een sigaartje of sigaretje op in de cabine. Volgens Heisterkamp Transport uit Oldenzaal valt dat door de werkgever niet te controleren. Chauffeurs draaien echter zelf voor de boete's op. 
In België is het al wel voorgekomen dat een Trucker werd bekeurd terwijl hij op een parkeerplaats pauzeerde. De man kreeg de opmerking dat wanneer hij als alleenrijder op de stoel van de bijrijder was gaan zitten, geen bon geschreven zou zijn.
Sinds de nieuwe Nederlandse Tabakswet van 2004 is roken op de werkplek in Nederland wettelijk verboden. Ook de cabine van de vrachtwagen geldt als werkplek omdat de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) vindt dat een cabine rookvrij gehouden moet worden voor collega's en bijrijders. Zelfs als de chauffeur in loondienst een eigen truck heeft is roken officieel niet toegestaan. 
Het Duitse 'Ferfassungsgericht' heeft overigens in een aangespannen procedure tegen de staat, vrijstelling van het rookverbod uitgesproken voor café's kleiner dan 75m2. Etenswaren mogen dan echter niet meer verkocht worden. De Duitse 'frikadelle' (koude gehaktbal) is daardoor verbannen uit de ''Kneipe'. In meerdere Europese landen geldt die uitzondering ook, omdat kleinere café's vaak niet aangepast kunnen worden met een rookplek en de maatregel te grote economische gevolgen heeft. In Nederland werd een kort geding bij de bestuursrechter in Den Haag onlang door kleinere caféhouders verloren, maar een bodemprocedure wordt nog overwogen.

Archief
Terug naar vorige pagina