De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
07-03-2013  

ProRail meet reizigersstromen via mobieltje

  GRONINGEN - Spoorbeheerder ProRail gaat de reizigerstromen op station Groningen acht weken lang meten via de mobiele telefoons van reizigers. Met deze gegevens worden de voorkeuren voor looproutes van reizigers zichtbaar. Het wordt gebruikt bij de plannen om het station te verbeteren. Plan is dat er extra treinverbindingen komen met een zo veilig en comfortabel mogelijke overstap.
Mobiele telefoons en bijvoorbeeld tablets die contact maken met internet via wifi en bluetooth zenden constant automatisch een uniek nummer uit, een soort digitale kentekenplaat. Speciale kastjes op het station pikken die nummers op, anonimiseren ze en slaan ze dan op. Zo kunnen de strategisch opgehangen kastjes zien waar een reiziger vandaan komt, waar deze heen gaat op het station en hoeveel dat er zijn. Daarnaast wordt met infraroodmeters op drukke plekken het aantal passanten geteld. In totaal worden er 22 van deze 'reizigersmeters' opgehangen.

De Politie Twente gebruikte het systeem van meting al eerder tijdens de activiteiten van Serious Request rondom het Glazen Huis.

Lees verder...

 
08-03-2013  

Nieuwe uniformen voor politie in 2014

 

DEN HAAG – Per april 2014 krijgt de politie in Nederland nieuwe operationele uniformen, dat heeft minister Ivo Opstelten besloten nadat overeenstemming was bereikt met de korpsleiding en politiebonden.
Het operationele uniform krijgt meer functionaliteit, uitstraling en comfort. Naast het nieuwe uniform krijgt elke politieman en vrouw ook een soepel en comfortabel veiligheidsvest. Het uniform is blauw en heeft een gele bies.
Via en landelijke enquete waarop 33.124 keer respons kwam van politiemensen, sprak 65 procent zich uit voor het gekozen uniform. Het overgrote deel sprak daarnaast de voorkeur uit voor de polo in combinatie met de cap.

Het nieuwe Operationele Uniform bestaat uit:

De cap
De polo (korte en lange mouw)
Operationele broek
Hoge operationele schoen
De softshell (windstopper)
Het veiligheidsvest
Het all weather jacket

Aanbesteding
Eind maart start de Europese aanbesteding voor het overgrote deel van de producten. De aanbesteding van de operationele broek is inmiddels afgerond en voor het veiligheidsvest start in mei de draagproef.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-03-2013  

Groningse Fleur Gräper wordt voorzitter D66

 

EINDHOVEN – De Groningse Fleur Gräper-van Koolwijk is de komende 3 jaar de nieuwe voorzitter van D66. Zij wordt vandaag benoemd tijdens het congres van de partij in Eindhoven. Fleur Gräper wil van D66 "een krachtige organisatie maken die politici op alle niveaus helpt het beste uit zichzelf en uit het land te halen."
Aan de stemming via internet namen 4100 leden van D66 deel en dat was slechts 18 procent van het aantal leden. Gräper volgt Ingrid van Engelshoven op, die sinds 2007 partijvoorzitter was.
Fleur Gräper heeft een lange staat van dienst binnen D66, meestal als coördinator van campagnes. Dat deed ze bijvoorbeeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen in 1998. Ook was ze fractievoorzitter van de fractie van D66 in Provinciale Staten tussen 1999 en 2005. De Groningse kreeg de voorkeur boven de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen en de voorzitter van de Gelderse Statenfractie Michiel Scheffer.

 
13-03-2013  

Jezuïet Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus

 

ROME – Vanavond om 19.06 uur werd witte rook getoond uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel in Rome als teken dat er een nieuwe paus is gekozen als leider van de Katholieke Wereldkerk. Het werd niet iemand uit het lijstje van genoemde kanshebbers maar de 76-jarige Argentijn Jorge Mario Bergoglio, een jezuïet die als kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires bekend staat om zijn sobere leven en eenvoud, wars van allure en iemand die altijd zijn eigen potje kookte. Na 1272 jaar een niet Europese paus en de eerste uit het Amerikaanse continent, zij het met Italiaanse voorvaderen.
Paus Franciscus I - vernoemd naar Franciscus van Assisië, strijder voor de armen - wordt geacht de opdracht te hebben meegekregen de Katholieke Wereldkerk te hervormen en af te maken waar paus Benedictus XVI als zijn voorganger mee was begonnen, maar niet meer de kracht had om dat af te ronden.
Even na achten begroette hij de menigte op het Sint Pieterplein in het Italiaans, bad het Onze Vader en zegende niet alleen gelovigen maar alle mensen van goede wil op de hele wereld.

 
21-03-2013  

De keerzijde van diplomatieke rel over Yunus

 

ALMELO – De kritiek uit Turkije over het ontzetten uit de ouderlijke macht van het kindje Yunus dat bij twee lesbische ouders opgroeit en de stevige reactie van vice-premier Lodewijk Asscher kent meer achtergronden dan de meeste berichten op tv en in de pers.
Juridische kritiek over de gang van zaken bij Jeugdzorg is er ook, ontdekte Joop.nl ; “Jeugdzorg liet veel steken vallen in zaak Yunus ... Uitspraak Hof 2007: Geen bewijs voor mishandeling noch voor stelling dat ouders Yunus niet in staat zijn kinderen op te voeden ... Vonnis 2010: Yunus blijft bij pleegouders omdat terugplaatsing nooit werd onderzocht.”
Drie jaar traineerde Jeugdzorg het onderzoek voor eventuele terugplaatsing bij de natuurlijke ouders en in 2010 vond de rechter dat de hechting van het kind met de pleegouders van groter belang was voor het kind. De andere twee kinderen gingen in 2007 wel terug naar hun natuurlijke ouders.
Lees hier verder.
 

 
22-03-2013  

Cyprus: 2.5 miljard Nederlands geld op de tocht

 

AMSTERDAM – Nederlandse financiële instellingen dreigen zo’n 2,5 miljard euro te verliezen als Cyprus failliet gaat. De grootste Nederlandse speler is de ING dat voor 1 miljard euro aan belangen heeft in Cyprus. Het gaat dan vooral om leningen aan bedrijven die in Cyprus geregistreerd staan. Ook heeft de ING voor 13 miljoen euro aan Cypriotische staatsobligaties.
De bank en verzekeraar, die al eerder staatssteun verkreeg, krabbelde juist overeind en liet goede jaarcijfers over 2012 zien. Een mogelijk failliet Cyprus werpt ING een flink stuk terug in de weg naar herstel, waardoor leningen aan het Nederlandse bedrijfsleven nog meer onder druk komen te staan.

 
25-03-2013  

Akkoord over Cyprus met gemengde gevoelens

 

BRUSSEL – Het reddingsplan voor Cyprus dat vannacht in Brussel werd gesloten, is wereldwijd met gemengde gevoelens ontvangen. In Azië maakte de beurs een koerswinst van 1,7 punten, maar toen later op de dag ook kritische tonen werden geslaagd, kenterde de hogere opening op de Europese beursen. Vooral uit Rusland kwamen negatieve klanken. Medvedev noemde het roof van Russisch kapitaal. In de deal is namelijk vastgelegd dat spaarders tot 100.000 euro zeker zijn van hun tegoeden, maar alles daarboven moet nog maar afwachten wat er over blijft. Daarbij worden vooral Russische kapitalisten getroffen die hun ‘duistere’ verdiensten sinds de ‘glasnost’ in Cyprus stalden. De Laiki Bank wordt opgesplitst en zal op den duur sluiten. De Bank of Cyprus wordt geherstructureerd. Alles met elkaar moeten de Cyprioten 5,8 miljard euro bijdragen aan de herstructurering van de eigen economie en zal de Europese Unie 10 miljard euro bijdragen in een noodkrediet. Kapitaalspaarders krijgen in ruil voor hun geld aandelen van de Bank of Cyprus maar hoeveel afschrijving daarmee gepaard gaat is nog onbekend. Ook ING Bank heeft ruim 1 miljard euro in Cyprus aan leningen uitstaan. In totaal staat er voor 2,5 miljard aan krediet in Cyprus open, waarbij onzeker is hoeveel daarvan nog kan worden betaald.
Omdat de uitwerking van het plan nog onvoldoende uitzicht biedt, zijn de kritieken nog niet verstomd. Vooral het eerdere plan om ook spaarders tot 100.00 te laten bijdragen in het herstructureren van de economie en het Cypriotische bankenstelsel, heeft tot onrust geleid in heel Europa. De grote vraag die leeft is; Is mijn spaargeld überhaupt nog wel veilig?
Pas over enkele dagen als de banken weer open gaan, zal moeten blijken of een bankrun achterwege blijft. Pas dan is enige zekerheid, over de economische toekomst van Cyprus duidelijk, maardat het pijn gaat doen is nu al wel zeker.
Het bankstelsel van Cyprus is zeven keer de eigen landseconomie en dat moet omlaag naar maximaal twee keer.

Archief
Terug naar vorige pagina