De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
25-03-2013  

Akkoord over Cyprus met gemengde gevoelens

 

BRUSSEL – Het reddingsplan voor Cyprus dat vannacht in Brussel werd gesloten, is wereldwijd met gemengde gevoelens ontvangen. In Azië maakte de beurs een koerswinst van 1,7 punten, maar toen later op de dag ook kritische tonen werden geslaagd, kenterde de hogere opening op de Europese beursen. Vooral uit Rusland kwamen negatieve klanken. Medvedev noemde het roof van Russisch kapitaal. In de deal is namelijk vastgelegd dat spaarders tot 100.000 euro zeker zijn van hun tegoeden, maar alles daarboven moet nog maar afwachten wat er over blijft. Daarbij worden vooral Russische kapitalisten getroffen die hun ‘duistere’ verdiensten sinds de ‘glasnost’ in Cyprus stalden. De Laiki Bank wordt opgesplitst en zal op den duur sluiten. De Bank of Cyprus wordt geherstructureerd. Alles met elkaar moeten de Cyprioten 5,8 miljard euro bijdragen aan de herstructurering van de eigen economie en zal de Europese Unie 10 miljard euro bijdragen in een noodkrediet. Kapitaalspaarders krijgen in ruil voor hun geld aandelen van de Bank of Cyprus maar hoeveel afschrijving daarmee gepaard gaat is nog onbekend. Ook ING Bank heeft ruim 1 miljard euro in Cyprus aan leningen uitstaan. In totaal staat er voor 2,5 miljard aan krediet in Cyprus open, waarbij onzeker is hoeveel daarvan nog kan worden betaald.
Omdat de uitwerking van het plan nog onvoldoende uitzicht biedt, zijn de kritieken nog niet verstomd. Vooral het eerdere plan om ook spaarders tot 100.00 te laten bijdragen in het herstructureren van de economie en het Cypriotische bankenstelsel, heeft tot onrust geleid in heel Europa. De grote vraag die leeft is; Is mijn spaargeld überhaupt nog wel veilig?
Pas over enkele dagen als de banken weer open gaan, zal moeten blijken of een bankrun achterwege blijft. Pas dan is enige zekerheid, over de economische toekomst van Cyprus duidelijk, maardat het pijn gaat doen is nu al wel zeker.
Het bankstelsel van Cyprus is zeven keer de eigen landseconomie en dat moet omlaag naar maximaal twee keer.

Archief
Terug naar vorige pagina