De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
13-03-2013  

Jezuïet Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus

 

ROME – Vanavond om 19.06 uur werd witte rook getoond uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel in Rome als teken dat er een nieuwe paus is gekozen als leider van de Katholieke Wereldkerk. Het werd niet iemand uit het lijstje van genoemde kanshebbers maar de 76-jarige Argentijn Jorge Mario Bergoglio, een jezuïet die als kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires bekend staat om zijn sobere leven en eenvoud, wars van allure en iemand die altijd zijn eigen potje kookte. Na 1272 jaar een niet Europese paus en de eerste uit het Amerikaanse continent, zij het met Italiaanse voorvaderen.
Paus Franciscus I - vernoemd naar Franciscus van Assisië, strijder voor de armen - wordt geacht de opdracht te hebben meegekregen de Katholieke Wereldkerk te hervormen en af te maken waar paus Benedictus XVI als zijn voorganger mee was begonnen, maar niet meer de kracht had om dat af te ronden.
Even na achten begroette hij de menigte op het Sint Pieterplein in het Italiaans, bad het Onze Vader en zegende niet alleen gelovigen maar alle mensen van goede wil op de hele wereld.

Archief
Terug naar vorige pagina