De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-01-2013  

Wat verandert er in het nieuwe jaar?

 

Met Nieuwjaar veranderen er telkens allerlei regels en wetten. Met ingang van 2013 zijn er dat zelfs bijzonder veel. De NOS heeft dat allemaal op rij gezet en het is nuttig dat hier even door te nemen omdat iedereen wel met een verandering te maken krijgt.

 
01-01-2013  

Minder kopers voor vuurwerk

 

AMSTERDAM – Volgens een onderzoek in opdracht van de ING kopen steeds minder mensen vuurwerk. Volgens de enquete onder 68.000 ondervraagden gaf 84 procent niets uit aan vuurwerk. Dat was een jaar geleden 81 procent. De gemiddelde besteding steeg licht van 45 naar 47 euro. De tendens naar meer siervuurwerk zette wel licht door. Opnieuw werd de recordverkoop van 2009 niet gehaald. Toen werd voor 76 miljoen euro besteed en dit jaar ligt dat rond de 70 miljoen euro.
Het onderzoeksbureau Q&A kwam door middel van een studie onder 1600 respondenten met een vergelijkbare conclusie.
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) zegt dat er dit jaar wel evenveel vuurwerk over de toonbank is gegaan als vorig jaar. De vereniging baseert zijn conclusie op de verkopen bij een aantal grote importeurs. Dat hoeft dus nog niet zo te zijn, want de restvoorraad in de detailhandel kan zijn toegenomen. Wel geeft BPN toe dat de verkoop de laatste jaren stabiliseert. Ook geeft BPN aan dat in 10 jaar tijd de verhouding tussen knalvuurwerk en siervuurwerk is veranderd van fiftyfifty naar 80 procent siervuurwerk.
Vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag.

De jaarwisseling was rustiger dan in voorgaande jaren en leidde nergens in Nederland tot extreme problemen. Voordeel daarbij was de weersomstandigheid. De regen hield de mensen niet lang op straat. Wel moest de brandweer veel uitrukken voor kleine brandjes, zoals heggen en kliko’s die door vuurwerk in brand geraakten.

 
02-01-2013  

Tijdelijke arbeid loont steeds minder

 

ALMELO – Dat arbeid steeds minder loont weet al een kleine dertig procent van de Nederlanders. De laatste decennia staat de arbeidsvergoeding al onder druk. Eerst door het zogenaamde polderen en de laatste jaren door de wereldwijde financiële crisis die is ontstaan door zakkenvullers in de Amerikaanse hypotheekmarkt die ook elders navolging vond. Het gevolg is het verleggen van het ondernemersrisico naar de al dan niet tijdelijke werknemers terwijl de lijst met rijken alleen maar toeneemt. Een modaal inkomen begint in Nederland met 32.000 euro bruto per jaar, maar de helft van de zogenaamde flexwerkers moet het doen met maximaal 21.000 euro bruto jaarlijks, waarvoor dan wel 40 uur per week gewerkt moet worden. In Nederland zijn 4,8 miljoen mensen afhankelijk van een flexbaan terwijl het aantal vaste arbeidsovereenkomsten in de laatste 10 jaar zakte van 75 naar 69 procent (CBS). Vooral onder de 35 jaar is dat het geval en onder de 25 jaar zakte het aantal vaste banen zelfs van 60 procent naar 40 procent.
Volgens de Europese statistische dienst Eurostat scoort Nederland daarmee het slechtst van de omliggende landen in de Europese Unie.
De Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker noemt het in de Telegraaf een bekend fenomeen dat zich in ons land sinds jaren ontwikkelt. “De ellende concentreert zich aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar werken mensen in kleine schoonmaakbaantjes of bijvoorbeeld als oproepkracht”, aldus Dekker.
Het aantal ZZP’ers nam in dezelfde jaren fors toe, maar ook daar zit de klad in qua betaling. Door de bouwcrisis zijn de uurvergoedingen drastisch afgenomen en vaak zelfs gehalveerd in de laatste vier jaar.
De loonontwikkeling in Nederland heeft tevens dramatische gevolgen voor het bestedingspatroon. Terwijl de export nog steeds groeit en er een positieve export/import verhouding bestaat, groeit de inflatie door stijgende consumentenkosten waardoor de nationale begroting, ondanks de miljardenbezuinigingen, niet onder de 3 procentnorm van de Europese Unie komt. Het kabinet Rutte-Samson dreigt daarmee in een neerwaartse spiraal te komen waardoor meer bezuinigingen in het verschiet liggen, maar het probleem niet oplossen.

 
13-01-2013  

Griekenland spoort 7 miljard zwart geld op

 

ATHENE – De Griekse belastingdienst heeft bijna 25.000 rijke Grieken gesommeerd zich nog deze maand bij de belastingdienst te verantwoorden over 7 miljard euro die in de periode 2009 tot 2011 werd weggesluisd naar buitenlandse rekeningen, zo meldt de Griekse krant To Vima.
Bij de Griekse belastingdienst werken al een paar jaar Nederlandse belastingadviseurs om de Griekse belastingdienst slagvaardiger te maken.
 

 
20-01-2013  

Hans van Baalen getuige van moordaanslag

 

SOFIA – Europarlementariër Hans van Balen (VVD) was zaterdag getuige van een moordaanslag op de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan, leider van de liberalen in Bulgarije. Volgens van Baalen liep hij net naar het podium omdat Dogan hem als spreker aankondigde.
De VVD’er was ooggetuige en zag het pistool van de verdachte herhaald ketsen waardoor Dogan aan een liquidatie ontsnapte en de aanvaller een vuistslag kon geven. De verdachte werd daarop tegen de grond gewerkt en ‘vakkundig’ door Bulgaarse parlementariërs in elkaar geschopt en geslagen, zo kon via het NOS Nieuws worden waargenomen.

< screenshot van de aanslag

 
24-01-2013  

Major League Baseball in 2014 naar Hoofddorp

 

HAARLEMMERMEER – De gemeente Haarlemmermeer gaat bij de woonkern Hoofddorp - ± 73.400 inwoners – een modern honkbalstadion bouwen met een tijdelijke capaciteit van 30.000 toeschouwers. Het ligt in de bedoeling dat in 2014/2015 de Amerikaanse professionals uit de Major League een drietal competitiewedstrijden zullen gaan spelen in het nieuwe stadion. De Nederlandse honkbalbond en sportkoepel NOC*NSF presenteerden 2 jaar geleden een plan om drie MLB-wedstrijden naar Hoofddorp te halen. Na de ‘Amsterdam series’ neemt de capaciteit van het nieuwe stadion van Hoofddorp Pioniers weer af naar 600 zitplaatsen. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voorstel. Het stadion moet in maart 2014 klaar zijn. Het plan vormt een onderdeel van de ontwikkeling van Park21, een nieuw, metropolitaan park in Haarlemmermeer van 1000 hectare bestemt voor grootschalige publieksattracties.

Klik hier voor een fotopresentatie van het te bouwen honkbalstadion.

Archief
Terug naar vorige pagina