De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-01-2013  

Minder kopers voor vuurwerk

 

AMSTERDAM – Volgens een onderzoek in opdracht van de ING kopen steeds minder mensen vuurwerk. Volgens de enquete onder 68.000 ondervraagden gaf 84 procent niets uit aan vuurwerk. Dat was een jaar geleden 81 procent. De gemiddelde besteding steeg licht van 45 naar 47 euro. De tendens naar meer siervuurwerk zette wel licht door. Opnieuw werd de recordverkoop van 2009 niet gehaald. Toen werd voor 76 miljoen euro besteed en dit jaar ligt dat rond de 70 miljoen euro.
Het onderzoeksbureau Q&A kwam door middel van een studie onder 1600 respondenten met een vergelijkbare conclusie.
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) zegt dat er dit jaar wel evenveel vuurwerk over de toonbank is gegaan als vorig jaar. De vereniging baseert zijn conclusie op de verkopen bij een aantal grote importeurs. Dat hoeft dus nog niet zo te zijn, want de restvoorraad in de detailhandel kan zijn toegenomen. Wel geeft BPN toe dat de verkoop de laatste jaren stabiliseert. Ook geeft BPN aan dat in 10 jaar tijd de verhouding tussen knalvuurwerk en siervuurwerk is veranderd van fiftyfifty naar 80 procent siervuurwerk.
Vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag.

De jaarwisseling was rustiger dan in voorgaande jaren en leidde nergens in Nederland tot extreme problemen. Voordeel daarbij was de weersomstandigheid. De regen hield de mensen niet lang op straat. Wel moest de brandweer veel uitrukken voor kleine brandjes, zoals heggen en kliko’s die door vuurwerk in brand geraakten.

Archief
Terug naar vorige pagina