Sportberichten


Plaatsing  
 
07-06-2011  

Smit: Zo komt er nooit een nieuw Heraclesstadion


Voorzitter Jan Smit was tijdens de welkomstrede al zichtbaar emotioneel.
Foto: Freek Buitenweg
 

ALMELO – Voorzitter Jan Smit stak tijdens een businessmeeting van Heracles Almelo vanavond niet onder stoelen of banken dat de voorwaarden die de gemeente stelt aan een lening van 15 miljoen euro ongehoord zijn. ‘Sinds jaar en dag ligt die grond hier onrendabel en nu willen ze vier ton per jaar en 120 zekerheden, dat is onacceptabel. De gemeente heeft geen enkel zakelijk inzicht en blijkbaar ook geen vertrouwen in ons. Twaalf jaar trek ik de kar waarvan zeven jaar in de eredivisie en overal in het land worden we geprezen om ons beleid. Zo kunnen we echt niet verder. Ik heb ook geen zin aan een dood paard te trekken’, zei Smit emotioneel. 
Wethouder van Financiën en Sport, Jan van Marle maakte vorige week al duidelijk dat dit het voorstel is en de gemeente geen water bij de wijn zal doen gelet op de financiële positie van de gemeente. De gemeente moet het geld zelf lenen en stelt de lening met een opslagpercentage beschikbaar onder voorwaarde van o.a. Recht van 1e Hypotheek en fondsvorming voor moeilijke tijden als de club de huur niet kan voldoen.
Nu is Smit niet de directe onderhandelingspartner, dat is de stichting Stadion Heracles Almelo onder voorzitterschap van ex- wethouder William Pingen. Die zal echter de extra rentelast moeten doorberekenen aan de Bvo Heracles als huurder.

< Fotoreportage: Freek Buitenweg

Update: woensdag 08-06-2011
Wethouder Gerrit van Woudenbergh reageerde woensdagochtend licht ontstemd op de uitspraken van Heracles Almelo voorzitter Jan Smit. 'Het is niet erg aardig al die commotie van Smit. Een klein beetje meer gevoel voor de positie waarin Almelo zich bevindt is wat meer op zijn plaats. De lening is marktconform de rente van een hypotheek bij een bank, dus niet duurder. Alleen het verschil dat de gemeente heeft via een iets goedkopere lening bij de BNG - Bank Nederlandse Gemeenten - wordt in een spaarpotje gestopt voor het geval Heracles Almelo in de toekomst mogelijk wel betalingsproblemen krijgt.' 
Loco-burgemeester Mieke Kuik-Verweg vulde dat nog eens aan met de opmerking; 'FC Twente heeft identieke voorwaarden voor de uitbreiding van de Grolsch Veste. Bovendien is de stichting Stadion Heracles Almelo - onder voorzitterschap van William Pingen - de gesprekspartner van de gemeente en met het bestuur van de stichting is alles van tevoren doorgesproken. Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen'.

Voorzitter Pingen sluit zich echter aan bij de kritiek die Jan Smit maandag uitte. 'De gemeente heeft niet naar onze wensen geluisterd. Een krediet vooraf van 850.000 euro was nodig om het plan verder te ontwikkelen. De gemeente vindt dat dit al in de 15 miljoen zit en stelt die betaling pas beschikbaar als wij een compleet dekkend plan aanleveren. Nu komen we in een vicueuze cirkel. Bovendien willen wij liever een garantstelling van de gemeente dan een lening van 15 miljoen euro. In 12 jaar tijd hebben wij kennelijk geen vertrouwen weten op te wekken. Ik hoop dat de gemeenteraad wel naar ons luistert en het plan van B&W bijstelt.'

Fotoreportage (21 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina