Sportberichten


Plaatsing  
 
06-06-2019  

FEI Nations Cup™ tijdens 45e CSI Twente

Oranje met sterkst mogelijke teams aan start

Harrie Smolders (boven) en Edward Gal zijn de ruiters die momenteel voor Nederland het 'meest aan de weg timmeren'.
Fotobron: KNHS/CSI Twente
 

GEESTEREN (KNHS) - CSI Twente viert haar 45-jarig jubileum met de organisatie van de Longines FEI Nations Cup™ of the Netherlands voor dressuur op driesterren en springen op vijfsterren niveau. Daarmee komt de wereldtop voor beide disciplines van 20 tot en met 23 juni naar het bekende terrein van Erve Maathuis in Geesteren. Bondscoaches Rob Ehrens en Alex van Silfhout stellen hun sterkste teams op en maken van de landenwedstrijden een belangrijke observatie richting de Europese Kampioenschappen in Rotterdam. “We gaan voor een topeditie van dit 45ste CSI Twente”, vertelt concoursdirecteur Rob Maathuis enthousiast.

Na 1989 en 1994 is het de derde keer dat CSI Twente gastheer is van de Longines FEI Nations Cup™ springen en beleeft het een primeur bij de dressuur. Beide worden normaliter tijdens het CHIO Rotterdam verreden. “In 1989 was er ook een EK in Rotterdam en in 1994 was er in verband met de Wereldruiterspelen in Den Haag geen Landenwedstrijd in het Kralingse Bos. Nu het CHIO Rotterdam de Europese Kampioenschappen organiseert zijn wij wederom gastheer. Ik zie het als een mooi natuurlijk moment dat de Landenwedstrijd na 25 jaar terugkeert naar Twente, van oudsher toch een van de toonaangevende paardenregio’s die ons land rijk is”, legt Rob Maathuis namens CSI Twente uit.

“Het gebeurt niet vaak dat deze vacature open ligt. Voor ons als organisatie hoeven we eigenlijk alleen het prijzengeld te verhogen van viersterren naar vijfsterren niveau en ons goed in te stellen op de extra voorschriften vanuit de FEI. Facilitair en qua ruimte, infrastructuur en concoursterrein hebben we het prima voor elkaar. We hebben veel ervaring met het organiseren en zijn breed georiënteerd. Zo hebben we ook één en tweester springwedstrijden, landelijke rubrieken, dressuur, fokkerij en pony’s in ons pakket.”

Grote Prijs al op vrijdag
Het CSI Twente begint dit jaar op zondag 16 juni met de pony's en paarden op landelijk niveau. Vanaf donderdag 20 juni komen de combinaties op internationaal sterren niveau in actie. De Longines Grand Prix of Twente rijden de topcombinaties op vrijdag. De Longines FEI Nations Cup™ voor de springruiters is zondagmiddag. De landenwedstrijd voor de dressuur wordt op zaterdag 22 en zondag 23 juni verreden.

“De FEI heeft uit de eerste Europese divisie vijf landen aangewezen voor ons concours. Nederland komt met onder anderen Harrie Smolders. Duitsland is aanwezig met wereldkampioene Simone Blum in het team. De Zweden nemen Europees kampioen en nummer twee van de wereld Peder Fredricson mee. Ook België rijdt voor de punten. Het won vorig jaar de finale in Barcelona en de ruiters staan hoog op de wereldranglijst”, vervolgt Maathuis.

“Daarnaast is Spanje hier, gastheer van de finale in Barcelona. Ook  Oostenrijk, dat vorig jaar naar de eerste divisie promoveerde, en Brazilië, in 2018 winnaar van onder andere de Nations Cup in La Baule, komen naar Geesteren. En Japan, dat getraind wordt door Wim Schröder, verschijnt aan start. Een leuke bijkomstigheid, aangezien dat land de Olympische Spelen van 2020 in Tokio organiseert.”

Nederland krijgt bij de dressuur concurrentie van de teams van Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Zweden, Frankrijk en België. “Concurrentie is goed. Dat houdt iedereen scherp. We zijn goed voorbereid en hebben er zin in. 45 jaar CSI Twente, een jubileum. We gaan dan ook voor een top-editie’, kijkt Maathuis vol verwachting vooruit.

Nederlands dressuurteam
Alex van Silfhout stelt in Geesteren zijn momenteel sterkste equipe op. De bondscoach heeft de top vier van het onlangs gehouden NK Dressuur opgeroepen. Emmelie Scholtens (Gorinchem) zal kiezen tussen Apache en haar hengst Desperado, die onlangs imponeerde in Compiègne. Het team bestaat verder uit Edward Gal (Oosterbeek) met Glock’s Zonik NOP Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) en Glock’s Dreamboy NOP en Anne Meulendijks (Heeze) op MDH Avanti NOP.
Daarnaast komen alle kaderleden aan start op Erve Maathuis in het CDI3*. Dat zijn Adelinde Cornelissen, Marlies van Baalen, Danielle Heijkoop, Patrick van der Meer, Diederik van Silfhout en Thamar Zweistra.

Team Rob Ehrens
De Longines FEI Nations Cup™ van Geesteren is een week na die van Sopot, waar Nederland aan start komt. Geesteren is de tweede van de vier landenwedstrijden waar Oranje punten verzamelt om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. Geesteren is de tweede observatiewedstrijd voor de springruiters na het NK in Mierlo richting het EK in Rotterdam. Bondscoach Rob Ehrens zal zijn team voor Geesteren bekend maken na het Pinksterweekend, waarin zijn combinaties op veel internationale wedstrijden actief zijn.

Ehrens: “We hebben het thuisvoordeel en ik wil mezelf niet in de vingers snijden door de ploeg te snel bekend te maken, omdat er nog wat twijfels zijn. Daarvoor is deze wedstrijd te belangrijk voor ons. In Geesteren willen we voor eigen publiek zo goed mogelijk voor de dag komen. De combinaties die we kiezen, moeten in een flow zitten.”

45e CSI Twente 2019
Vrijdag 21 juni
17.30 uur     Longines Grand Prix of Twente CSIO5* 1.60m

Zaterdag 22 juni
17.30  uur    Grote Prijs CSI2*, 1.45m
15.35 uur    CDIO3* Grand Prix (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)


Zondag 23 juni
12.15 uur    CDIO3* – Grand Prix Special (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)
14.25 uur    CDIO3* – Kür op Muziek (FEI Nations Cup™ Dressage of the Netherlands 2019)


14.45 uur    CSIO5* – Longines FEI Nations Cup™ Jumping of the Netherlands 2019 (1e manche)
16.10 uur    CSIO5* – Longines FEI Nations Cup™ Jumping of the Netherlands 2019 (2e manche)

Archief
Terug naar vorige pagina