10-03-2019

Emmen in slotfase naast 10 Heraclieden

Breukers nog voor rust bestraft met 2 keer geel

EMMEN – Heracles Almelo heeft vanmiddag in en tegen Emmen genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel. Met Van Nieff voor de geschorste Jesper Drost in de basis en eveneens Peterson met zijn gebroken neus ‘verpakt’ in een masker, begon Heracles aan de al vooraf ingeschatte zware klus. De Drentse debutant in de eredivisie heeft zich doen gelden als een ploeg die niet van wijken weet en strijdend doorgaat tot het laatste eindsignaal.  Heracles-doelman Blaswich kon dus meteen aan de bak na het beginsignaal van scheidsrechter Mulder want Emmen-leider Jansen testte hem meteen vanuit een vrije trap.
Emmen koerste vol op winst met een Heracles dat vooraf door trainer Wormuth al duidelijk was gemaakt dat er hard gewerkt moest worden voor de punten. Met een aanvallend Emmen koos Heracles dus voor de buitenkansjes en met succes. Bij een corner door Kuwas, kopte de mee opgekomen Rossmann geplaatst door op spits Dalmau die koppend afrondde tot 0-1 en daarmee zijn teller op 12 zettend.
Emmen liet zich niet van de wijs brengen en bleef jagen op de gelijkmaker maar Heracles verdedigde goed en had ook nog Blaswich op de doellijn staan. Lukic en Arias zogen hun kopballen gestopt en Cavlan schoot naast zodat Heracles ‘ongeschonden’ de rust leek te halen. Dat nu bleek teveel hoop, want aanvoerder Breukers kreeg vlak voor rust twee keer geel en dus rood.

Na de pauze wist Heracles dat de ‘nul’ essentieel was om Fc Utrecht op de ranglijst te passeren. Emmenaar Cavlan had niet die intentie maar schoot vrij in het zijnet. Ook De Leeuw verzuimde waarvoor hij uit de USA was gehaald want Blaswich kon zijn inzet nog net voor de doellijn stoppen. Aanvallend kwam Heracles er met een man minder nauwelijks nog aan te pas en ook de sneeuwbui maakte het verdedigen nog een extra lastig omdat de bal verdedigend nauwelijks weg te werken was in een aanvalspatroon. Peterson liep wel en veel, maar de sneeuw hinderde hem nog eens extra met het gezichtsmasker. Zo liet hij na afloop weten het nog nooit zo koud te hebben gehad omdat de sneeuw achter het masker bleef zitten en bevroor.
De Heraclieden leken ongeschonden het eindsignaal te halen, maar met nog vijf minuten op de klok kwam dan toch de gelijkmaker via de voor Lukic ingevallen Braken die Blaswich koppend wist te verschalken. De laatste speelminuten waren vooral hectisch want Emmen wilde meer en ook Heracles zocht nog de aanval voor de volle buit. Jansen zag dat Blaswich opnieuw een doelpoging van hem onschadelijk maakte en ook niet de ‘mazzel’ had toen Van Hintum buiten bereik van Blaswich tegen de eigen doelpaal kopte. Het bleef dus bij een puntendeling ondanks dat de Heraclieden rum de helft van de wedstrijd met een man minder speelden.

Zaterdag 16 maart om 19.45 uur ontvangt Heracles Almelo het Arnhemse Vitesse dat eveneens strijdt voor Europees voetbal. De wedstrijd staat onder leiding van Björn Kuipers. De Arnhemmers staan 4 punten voor in de ranglijst en wonnen de eerste wedstrijd in het Gelredoom met 4-0 evenals de bekerwedstrijd in Almelo met 0-2. Dat Heracles denkt aan een revange lijkt duidelijk.

FC Emmen - Heracles Almelo 1-1 (0-1)
0-1 Dalmau (17), 1-1 Braken (85)

Scheidsrechter:  S. Mulder

geel: Merkel (Heracles), Jansen en  Lukic (Fc Emmen)
rood: Breukers (Heracles)(44/2x geel)

OPSTELLINGEN
FC Emmen: Scherpen; Bijl, Veendorp (Bannink/76), Lukic (Braken/64), Bakker, Cavlan; De Leeuw, Ben Moussa (Slagveer/83), Chacon, Jansen; Arias.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Van Nieff (Droste/46), Merkel; Kuwas (Van Hintum/64), Dalmau, Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze