02-03-2019

Heracles verliest van de VAR

Twee penalties en rode kaart helpen Advocaat

ALMELO – Zo’n 11.000 toeschouwers beleefden zaterdagavond tijdens de wedstrijd Heracles Almelo tegen Fc Utrecht een vreemd avondje voetbal. De veel bekritiseerde VAR speelde hierbij een hoofdrol. Zo werd Jesper Drost alsnog op een rode kaart getrakteerd terwijl het spel al veel verder was gevorderd door met name het in balbezit zijnde Fc Utrecht. Het was Heracles dat de bal over de zijlijn plaatste voor een blessurebehandeling van Klaiber, een blessure die volgens de VAR het gevolg was van het met een gestrekt been inkomen door Drost. Al met al vier minuten duurde het geheel terwijl het publiek onwetend maar in de wachtstand stond.
Hetzelfde gebeurde in de tweede helft. Fc Utrecht kreeg een penalty na inbreuk van de VAR terwijl zowel op de tribunes, alsook de spelers op het veld en vanaf de reservebank geen ophef bestond toen scheidsrechter Bax eerst liet doorspelen. Met Bax als leidsman was het arbitrale trio toch al de hele wedstrijd onder de maat en werd langs de zijlijn pas met de vlag de ingooi-richting bepaald nadat Bax dit al had gedaan. Het tekent de toenemende onzekerheid van van de wedstrijdleiding na invoering van de VAR. Als kijkspel heeft het voetbal ingeboet voor de bezoekers van de stadions. Een scenario dat nog wel eens negatieve gevolgen kan hebben voor de toeschouwersaantallen, want pas in de samenvatting op TV kan de voetballiefhebber zien of de VAR al dan niet terecht ingreep, want ook hier houdt het commentaar van voetbalanalisten niet op. ‘De VAR maakt voetbal eerlijker’, zeggen voorstanders. Dat het spelletje minder aantrekkelijk wordt voor het publiek, lijkt nu ook wel zo’n beetje duidelijk te worden!

Dan de wedstrijd. Aan niets was te merken dat Heracles Almelo na drie winstpartijen op rij in een ‘flow’ ook naaste concurrent Fc Utrecht aan de zegekar wilde binden. De Heraclieden begonnen slap terwijl de defensie van Fc Utrecht ook de nodige onzekerheid uitstraalde.

Na een kleine 10 minuten dan de eerste score van de avond. De defensie van Heracles keek toe hoe Kramer de corner koppend verlengde en van de Streek half de bal missend, deze toch in het doel van Blaswich zag verdwijnen (0-1).

Heracles besefte dat er harder gewerkt moest worden en verhoogde de druk voorwaarts via Kuwas en Peterson die met een goed diagonaal schot Utrecht-doelman Jensen tot een uiterste inspanning dwong. Utrecht werd defensief onzekerder en joeg zelfs de bal al eens hoog de tribune in. Even later dan de eerste VAR waarna Drost met rood afdroop.

Bij een volgende aanval en voorzet dan de ‘clash’ tussen verdediger Janssen en Peterson die koppend elkaars schedels testten. Janssen kon worden opgelapt, maar Peterson kon naar de kant met een gebroken neus zoals later bleek.

Na rust opnieuw een slapende defensie bij Heracles. Uit een cornersituatie kon de mee opgekomen Janssen vrij inkoppen (0-2).
Verrassend dan toch hoe Heracles de aansluittreffer bewerkstelligde. Kuwas bereikte over ver de langs de lijn opgestoomde Czyborra die zijn directe tegenstander omspeelde en vervolgens op maat spits Dalmau bediende tussen twee Utrechtse verdedigers in. Doelman Jensen zag de onbereikbare kopbal in het net eindigen (1-2).

Het volk ging er voor zitten. Zou het dan toch? Vooral Czyborra had lucht voor twee maar gaf met zijn aanvalsdrift ook directe tegenstander Kerk meer ruimte. Ruimte die werd benut want Kerk was veel sneller dan van der Buys en schoot onberispelijk in (1-3).
Even later leek Dalmau opnieuw onderweg naar een aansluittreffer. Een klein duwtje voorkwaqm erger en Bax negeerde het evenals de VAR.
De 1-4 kwam vanaf de stip. Of het een terechte was? Zelfs trainer Wormuth, altijd de rust zelve, was woedend richting de vierde leidsman. Gustafson maakte echter geen fout.
Even later dan wel de VAR, waarna Bazoer zijn rentree vanaf de stip kon bekronen en beide teams stuivertje wisselden op de ranglijst.

Heracles Almelo - FC Utrecht 1-5
(0-1)
0-1 Van de Streek (9), 0-2 Willem Janssen (50), 1-2 Dalmau (60), 1-3 Kerk (65),1-4 Gustafson (79/strafschop), 1-5 Bazoer (86/strafschop)