21-10-2018

Heracles zet Groningen met 4-1 opzij

ALMELO – In het duel tussen Heracles Almelo en FC Groningen ging de hoofdrol naar scheidsrechter Van den Kerkhof en zijn collega’s van de VAR in Zeist. Liefst twee keer wees Van den Kerkhof naar de stip maar evenzoveel werd de beslissing herroepen door de VAR. Eerlijk verdeeld over beide teams, dat dan weer wel.
Het kwakkelende FC Groningen zocht in Almelo eerherstel met de van een blessure terugkomende Mahi die zich wel als beste Groningse aanvaller ontpopte maar toch niet het verschil kon maken tegen een fel strijdend Heracles dat van meet af aan de aanval zocht. Dalmau had al in de tweede speelminuut de thuisclub op voorsprong kunnen zetten maar stiftte niet alleen over de Groningse doelman Padt, maar ook langs de verkeerde kant van de paal. Ook de mee opgestoomde Van Hintum probeerde de Heraclieden op voorsprong te zetten maar zijn droge knal scheerde de lat boven Padt. De Groningers moesten dus alle zeilen bijzetten om in de wedstrijd te komen. Dat leek na dik tien minuten te lukken toen Doan van afstand op de paal mikte en vervolgens even later Mahi wel Heracles-doelman Blaswich in de korte hoek het nakijken gaf (0-1).
De Heraclieden raakten echter niet van de kook en bleven de Groningers onder druk zetten. Merkel testte doelman Padt van afstand die de bal niet onder controle kreeg en Dalmau was er als de kippen bij om de gelijkmaker koppend te laten aantekenen (1-1). Even later leek Dalmau in een duel met oud- Heraclied Te Wierik een strafschop binnen te halen, maar de VAR ‘floot’ Van den Kerkhof terug. Tien minuten later herhaalde dit ‘circus’ zich voor het Almelose doel toen Doan onderuit ging maar kort daarvoor de bal met de hand meenam. Tot de rust zat Groningen dus nog op koers met 1-1.

Na de pauze sloeg Heracles echter direct toe toen Padt een schot van Kuwas niet onder controle kreeg en Dalmau voor de tweede keer kon profiteren (2-1). De Groningers probeerden het spel wel te verleggen, maar het was Heracles dat gevaar stichtte.  Van Nieff lobte nipt naast het doel van Padt en Merkel zag de Groningse doelman met moeite redden op zijn knal van afstand. En Doan zag een pegel op de paal van het Almelose doel eindigen. Toch kwam Heracles in veilige haven toen Peterson op pad werd gestuurd en de mee opgekomen Kuwas een niet te missen kans bood (3-1). Een inzet van Peterson werd nog door Padt onderschept. De voorsprong betekende in de slotfase dat Erkilinc zijn debuut mocht maken nadat eerder al Duarte en  Czyborra mochten aantreden.
Toch bood de blessuretijd nog een verrassing voor de Almelose aanhang toen Kuwas vanuit een vrije trap buiten de zestien mocht aanleggen op het Groningse doel. Doelman Padt stond er bij en keek er naar 4-1.

Heracles Almelo – FC Groningen 4-1
(1-1)
Mahi 0-1 (14), Dalmau 1-1 (25), Dalmau 2-1 (47), Kuwas 3-1 (78), Kuwas 4-1 (90+)

Scheidsrechter: Van den Kerkhof

Geel: Rustic, Warmerdam

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Breukers, Rossmann, Van den Buijs (46. Czyborra), Van Hintum, Drost, Van Nieff, Merkel, Kuwas, Dalmau (76. Duarte) en Peterson (90. Erkilinc).
FC Groningen: Padt, Te Wierik, Memisevic, Chabot, Handwerker (80. Mendes), Zeefuik, Warmerdam, Hrustic (66. Freriks), Antona (55. Cassiera), Doan en Mahi.

Fotoreportage: Harry Broeze (volgt)