24-02-2018

Heracles verslaat PEC in Overijsselse derby

ALMELO – De Overijsselse derby tussen Heracles Almelo en PEC Zwolle werd een 2-1 overwinning voor de Almeloërs. De Heraclieden zijn door dit resultaat nagenoeg zeker voor opnieuw een seizoen eredivisievoetbal omdat directe concurrenten Fc Groningen en NAC vrijdag gelijk speelden. Toch wil de bij Heracles vertrekkende trainer John Stegeman in de laatste 9 duels nog wel wat punten pakken.

Heracles Almelo begon aan de derby met rechterverdediger Breukers als vooruitgeschoven post als extra aanvaller naast Kuwas, met Vermeij in de spits en Peterson op links. Mede daardoor begon PEC voorzichtig en was het speloverwicht bij de Heraclieden zonder dat dit leidde tot echte kansen.
Na twintig minuten was Kuwas dichtbij een treffer maar zijn inzet werd via de lat boven de Zwolse doelman Boer gekeerd. Het meeste gevaar voor beide doelen ontstond nog door corners waarbij Pröpper voor Heracles en de mee opgekomen Ehizibue voor PEC kansen kregen.
Cornerspecialist Kuwas was even later dichtbij een treffer door opnieuw de bal op de lat te schieten via de vingertoppen van doelman Boer. Kort voor rust dan toch de verdiende voorsprong voor Heracles toen Kuwas aan de andere kant Peteson bereikte die koppend doel trof (1-0).
Een fractie later leek de 2-0 te vallen toen Kuwas uit de corner bijna Boer verraste maar dit keer stond de paal in de weg.

Na de thee een meer voorwaarts gericht PEC. Toch was de eerste kans voor de Almeloërs maar opnieuw Kuwas zag zijn inzet door Boer over de lat getikt. Kort daarop kwam de Zwolse gelijkmaker toen spits Parzyszek (24) met een steekpass de diepte werd ingestuurd na opnieuw slordig balverlies van Peterson. Zijn schot trof doel bij de eerste paal. De Arnhemmer die met zijn moeder op 6 jarige leeftijd vanuit Polen naar Nederland kwam, eerde er zijn op sterven liggende moeder mee.
PEC-trainer John van ’t Schip wisselde in het verdere verloop van de wedstrijd drie keer aanvallend om de zege meet te slepen maar het was Heracles dat opnieuw voorsprong pakte. Peterson ging opnieuw op avontuur in het Zwolse strafschopgebied, leed weer balverlies maar Vermeij kreeg daardoor het buitenkansje voor 2-1 en liet Boer kansloos.
PEC ging ‘va banque’, zag doelman Castro een schot van Mokthar met zijn knie keren en een kopbal van Parzyszek onschadelijk maken in een fase waarin de verdediging van de Heraclieden op knappen stond.
De Almeloërs kregen nog een kans voor 3-1, maar Kuwas zag zijn inzet net voor de doellijn gekeerd door doelman Boer met assistentie van centrale verdediger Sandler. In die slotfase werd Boer nog van een bierdouche voorzien van een Almelose ‘fan’ die solliciteerde naar een stadionverbod.