Sportberichten


Plaatsing  
 
19-09-2016  

Springpaardenfonds veilt toppaard Zenith


De opening van de bieding op SFN Zenith NOP werd door BVA Auctions gezet op een half miljoen euro, maar de kandidaat-kopers houden het kruit nog droog. De verwachting is dat woensdagmiddag tegen het sluitingsuur het bedrag omhoog zal schieten.

UPDATE: 21-9-2016
Op Ferrari SFN is het bod inmiddels gestegen naar 95.000 euro.
Voor Djumpsina SFN staat de teller op 80.000 euro.
 

NIJKERK/WEERSELO – Dinsdag was het uitzwaai-dag voor de zes toppaarden van het Springpaardenfonds Nederland (SFN). Op Landgoed Balkenschoten bij Nijkerk werden de paarden nog eens getoond aan een select gezelschap uit de vaderlandse hippische wereld. Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam bleef echter thuis in Weerselo waar hij al afscheid genomen had van van zijn kampioenspaard SFN Zenith N.O.P. het paard waarmee hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op tweehonderdste seconde de finale miste en voor het laatst in actie kwam.

Ruiter Wout-Jan van der Schans kan woensdag op zijn thuisfront in Nijkerk afscheid nemen van zijn topper SFN Aquila, waarmee hij op de ‘longlist’ voor deelname aan Rio stond.  Ook de jongere talentvolle springpaarden Chuck Blue SFN, Djumpsina SFN, Eloma’s Blue SFN en Ferrari SFN worden op de veiling van BVA Auctions aangeboden.

Het springpaardenfonds, naar idee van paardensportjournalist en fotograaf Jacob Melissen, houdt in de huidige vorm op te bestaan. het fonds werd in 2006 opgericht om toppaarden voor Nederlandse topruiters te behouden. Drie van de 17 aankopen, Aquila / Van de Schans en Utascha en Zenith onder zadel bij Jeroen Dubbeldam behaalden de absolute top. Een der adviseurs van het springpaardenfonds was oud- topruiter Willy van der Ham, die jaren in Almelo een handelsstal bestierde, tot hij moest wijken voor stadsuitbreiding.

Topper Zenith heeft ook Twentse ‘roots’. De ruin werd gefokt bij paardenfokker Herman Voort uit Den Ham. Voort hoopt dat zich een zelfde scenario ontwikkelt zoals bij de veiling van Eurocommerce Berlin, het paard waarmee Gerco Schröder (Tubbergen) successen vierde. Berlin werd gekocht door de Oostenrijkse wapenfabrikant Glock en stelde de hengst ter beschikking aan Schröder. Berlin komt wel minder in wedstrijden uit, want via de fokkerij moeten er miljoenen euro’s terug verdiend worden.
Dat geldt in mindere mate voor de investeerders in het springpaardenfonds. Melissen zal een tevreden mens zijn als de aandeelhouders de geïnvesteerde 2,6 miljoen euro terugverdienen en hoopt op de oprichting van een nieuw fonds om Nederlandse topruiters te faciliteren. Zes euroton werd al eerder uitgekeerd aan de aandeelhouders en de verwachting is dat vooral SFN Zenith NOP meerdere miljoenen zal opbrengen. Eurocommerce Berlin zal hij niet evenaren, die had het voordeel een goedgekeurde dekhengst te zijn en aan het droombedrag van dressuurtopper Totilas (+ 12 milj. euro) waarmee Edward Gal wereldsuccessen behaalde, ligt al helemaal buiten de orde.
De veiling loopt woensdagmiddag af, zij het dat bij Zenith na de sluiting telkens met 5 minuten wordt verlengd indien het bedrag binnen die tijd minstens 50.000 euro omhoog gaat. De wereldwijde bieding via BVA Auctions wordt geschat boven de 4 miljoen euro.

Voor Jeroen Dubbeldam zijn desondanks de druiven zuur. Opnieuw kan hij beginnen met het opleiden van een topper. Nu is dat na de Olympische Spelen maar eind 2011 overkwam het hem al eerder in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen met het toppaard Simon. Met Utasha SFN had hij nog een andere achter de hand, maar een beenbreuk van de Olympisch kampioen van Sydney maakte definitief een einde aan de droom voor Londen.

Archief
Terug naar vorige pagina