Sportberichten


Plaatsing  
 
23-05-2016  

Heracles wordt groots onthaald op het Marktplein


Het Marktplein had wel twee keer zo groot mogen zijn. Het stond bomvol juichende supporters.
 

ALMELO – Het voor het eerst behalen van Europees voetbal  werd voor Heracles Almelo een groots onthaal in Almelo. Duizenden supporters bevolkten het Marktplein om hun idolen toe te juichen. Het begon met een rondrit door de stad op een truck van Bolk Transport met aan het stuur Johnny Bolk. Hij liet zich dit niet ontnemen want ook 10 jaar geleden bij promotie naar de eredivisie zat de trucker achter het stuur voor de huldigingsronde.

Voor Heraclesvoorzitter Jan Smit is Europees voetbal opnieuw een hoogtepunt zoals de promotie dat destijds ook was, net zoals de vernieuwbouw vorig jaar van het voetbalstadion tot een van de mooiste voetbalarena’s van het land. Smit leidt de club dan ook al jaren met ijzeren hand zonder zich in de schulden te steken. Voor hem is voetbal emotie dat begon in zijn jeugd op de ‘heilige grond’ aan de Bornsestraat. Een extra woord had Smit voor Guus van Lenthe die vorig jaar afscheid moest nemen van zijn jarenlange taak als teamleider vanwege stembandkanker. “Guus, je hebt het zwaar gehad, maar het overwonnen. We houden van jou!”

Emotie was het ook voor de spelers. Na een fantastisch seizoen, waarbij teamgeest voorop stond, werd in de play offs afgerekend met FC Groningen en FC Utrecht. Beiden clubs met een groter budget dan het Almelose Heracles waarvan de historie terugvoert tot 1903. In dat 113-jarig bestaan werden twee nationale titels behaald in de jaren dat er nog geen betaald voetbal was.
Voor aanvoerder Mark-Jan Fledderus is het behalen van Europees voetbal iets wat een speler zelden of nooit meemaakt.  "We hebben dit jaar met elkaar gestreden. Vanaf vorig jaar is er een teamspirit ingekomen en dat hebben we dit seizoen teruggezien in de resultaten. Dit team steunt elkaar onvoorwaardelijk en ik heb dit in mijn carrière nog nooit meegemaakt. Dit is fantastisch om mee te maken", aldus Fledderus vanaf het dak van McDonalds richting de massa op het Marktplein.
Publiekslieveling Illias Bel Hassani gooide er wat zelfspot tegenaan met de opmerking “Willen jullie meer, of minder Marokkanen?”

Het succes van dit Heracles betekent echter ook dat er ‘vinken op het touw zitten’. Zo is er nadrukkelijk belangstelling van andere clubs voor ‘Spielmacher’ Illias Bel Hassani, spits Wout Weghorst en Joey Pelupessy die zich dit jaar ontwikkelde tot een echte ‘stofzuiger’ op het middenveld. Weghorst, al in gesprek met andere clubs, mag weg voor een minimum vastgestelde prijs. ‘Zo niet, dan dien je je contract uit en mag je volgende zomer gratis weg’, zo kreeg hij te horen. De Heraclesspelers hadden een lang seizoen en zouden nog naar Turkije maar dat is inmiddels gecanceld in ruil voor een kortere vakantie want in juli al begint het Europese avontuur tegen een van de 58 clubs die in de lotingsbokaal zitten. Onder die clubs ook een paar grote namen zoals  AA Gent, Rapid Wien, Spartak Moskou, West Ham United, Hertha BSC en het Franse St. Etienne met ex- Heraclied Oussama Tannane.

Eerst vakantie dus maar niet voor algemeen directeur Nico-Jan Hoogma die op de transfermarkt drukke tijden tegemoet gaat. Met het contracteren van Daryl van Mieghem en Brandley Kuwas (beiden Excelsior Rotterdam) zijn de eerste vervangers al binnen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (140 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina