Sportberichten


Plaatsing  
 
11-10-2008  

Equipe stelt teleur in Cross Country

 

Alice Naber, na de dressuur tweede, had een riant uitzicht om met dit ervaren paard, dat onder Wlliam Fox Pitt al eens deze wedstrijd winnend afsloot, eindelijk eens voor Nederland de overwinning binnen te halen. Op een combinatie van sprongen was Tom Cruise II net iets te agressief in zijn springen, waardoor de controle bij Naber even weg was. Daardoor schoot het paard langs de hindernis, waardoor Naber daar niet alleen twintig strafpunten opliep, maar ook kostbare seconden verspeelde. De amazone zakte terug naar de 49ste plaats in de eindrangschikking, maar het typeert wellicht nog meer de tegenvallende prestaties van de overige Nederlandse ruiters, omdat zij wel met ruime voorsprong op de naaste concurrenten aan de leiding gaat in het Nederlands kampioenschap.
"Ik heb echt de pest in, maar dit is een toppaard en eerlijk is eerlijk, dit paard liep nu onder mij pas zijn derde wedstrijd. We moeten nog veel meer een eenheid worden en ik weet zeker dat we volgend jaar, in de aanloop naar het Europees kampioenschap, die eenheid zullen vormen", vertelde Alice na afloop van de cross.
"Ik reken Alice en haar paard die weigering absoluut niet aan. Het is jammer, maar voor de Nederlandse eventingsport is dit paard wel een enorme aanwinst", aldus Lips.
Annemarie van Merkesteijn (Lieren) staat met Ozon op de tweede plaats in het klassement voor de Nederlandse titel en Anouk Gerven-Verwer (Chaam) staat derde. Van Merkesteijn staat in de tussenstand van de wedstrijd 59ste en Gerven vindt zichzelf direct daarachter terug op de 60e plaats.

De wedstrijd, die rond de vijftigduizend bezoekers trok, speelde zich af onder de meest ideale omstandigheden die men zich voor een eventing wedstrijd kan wensen. De bodem was perfect - alhoewel Naber als 101e starter in een veld van 108 combinaties wel het gevoel had dat de bodem na vierhonderd ranselende hoeven iets zwaarder was geworden. Mede dankzij de toch zeer goede bodem bleven maar liefst tien combinaties geheel zonder fouten in de cross en dus ook binnen de tijd. 82% Van de deelnemers haalde de finish. "Ondanks deze zeer goede statistieken ga ik de cross het volgend jaar niet zwaarder maken. Ik denk dat dit het perfecte niveau is voor een driesterren wedstrijd, en als de weersomstandigheden iets veranderen dan veranderen de statistieken gelijk mee", aldus parcoursbouwer Sue Benson.

Na twee onderdelen is de Duitse overmacht enorm. Op de eerste twee plaatsen staan de Duitse combinaties Julia Mestern en Simone Deitermann, die voor de tijdsoverschrijding van elf seconden haar eerste plek na de dressuur verloor. Derde staat hun landgenoot Kai Rüder en dan pas komt de Britse Polly Stokton. Toch is de race nog niet gereden, want op zondag staat het afsluitende springen op het programma en iedere afgeworpen paal telt voor vier strafpunten. De achterstand van William Fox Pitt (Eng) - die deze wedstrijd al twee maal won en nu vijfde staat - is minder dan deze vier strafpunten, waardoor nog talloze verschuivingen in de top van het klassement mogelijk zijn.

De foto's van de randactiviteiten staan onder shownieuws

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina